Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 36 983
  • 844
  •   1
Отговори
# 675
Да убеден съм че не си правят сметката. Убеден съм че и ако взимат 2к начална заплата се мислят за богове.

Масово хората не гледат цената на имота а дали могат да правят месечна вноска или не. Но изобщо не мислят че след време може да имат деца, болест, родител да гледат или какво ли още не непредвидено.

# 676
Май правилно предположих, че тези ипотеки не са на апартаменти.
Брой ипотеки януари-септември 2020 - 27927.
Брой ипотеки януари-септември 2019 - 32394.
Брой за цялата 2019 - 45968.
Хората са купили по-малко имоти с ипотека през 2020.
Ако разделим сумите, които са дадени в стятията:
Средна стойност на ипотека 2020  - 935 000 000 / 27937 = 33468 лв
Средна стойност за цялата 2019 - 206 000 000 / 45968 = 4481 лв.
😁 Общо взето поредната манипулативна статия на някой дебил журналист, който се опитва да прави неверни внушения (или си е тъп просто). Мисля, че на всеки е ясно, няма как да има такава разлика в средните стойности. Очевидно и през 2019 са погасени големи ипотеки. Това намалява "средната цена".
ПП: Брой ипотеки се обявява от агенцията по вписванията в тримесечната статистика.

# 677

О да, "любима" и усъвършенствана в последните години парламентарна техника - изменения и допълнения между първо и второ четене. Защото вече няма време, а и правна възможност за възражения. Освен ако не се вдигне патаклама по медиите. То и поправката "Артекс" е такава, май - между първо и второ четене.

А ако си направиш труда да прочетеш какво предлагат, ще останеш леко изненадан от някои подробности - например това, че вече МДТ вече ще почнат да се начисляват на А14. Който ще бъде формализиран. И това с ателиетата - не съм убедена, че точно това е целта на поправката, а не точно обратната.

# 678
Да убеден съм че не си правят сметката. Убеден съм че и ако взимат 2к начална заплата се мислят за богове.

Масово хората не гледат цената на имота а дали могат да правят месечна вноска или не. Но изобщо не мислят че след време може да имат деца, болест, родител да гледат или какво ли още не непредвидено.
Абсурд е човек да предвиди нещата за следващите 30 години. Икономически кризи, болести, разводи, смяна на приоритети в заплащането  и търсенето на професии..Писала съм и по назад - броя на обявите на ЧСИ тата в нашата област за последното полугодие скочи почти двойно. През последните 30 години ние преминахме през грубо казано два финансови труса.

# 679
"Руската централна банка предупреди за риск от балон на жилищния пазар"
"Жилищният пазар в Чехия е надценен, обяви централната банка"
„Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ влиза в ликвидация

Много зависи кой какво чете.
Ето още заглавия от скоро, плюс инфо за огромна задлъжнялост и непрокриваемост на кредити в БГ - има го навсякъде. Нищо хубаво няма в това. Но бум при толкова затворени бизнеси у нас и по света. Ще е интересно чудо за гледане.

# 680

Абсурд е човек да предвиди нещата за следващите 30 години. Икономически кризи, болести, разводи, смяна на приоритети в заплащането  и търсенето на професии..Писала съм и по назад - броя на обявите на ЧСИ тата в нашата област за последното полугодие скочи почти двойно. През последните 30 години ние преминахме през грубо казано два финансови труса.

Той че не може, не може. Ама чак съвсем като коне с капаци не са "младите хора" Wink Стига сте говорили наизуст, хората това, хората онова, в нашата област... Кръгът ви от познати не е представителна извадка за обществото като цяло, нито пък за пазара на имоти.

# 681

Абсурд е човек да предвиди нещата за следващите 30 години. Икономически кризи, болести, разводи, смяна на приоритети в заплащането  и търсенето на професии..Писала съм и по назад - броя на обявите на ЧСИ тата в нашата област за последното полугодие скочи почти двойно. През последните 30 години ние преминахме през грубо казано два финансови труса.

На мен тези два финансови труса не ми се отразиха изобщо, дори и сега ковид пак не може да ме събори, защото съм си направил сметката адски добре. Не може да ми кажеш, че не могат да спестят едни 10-20% самоучастие и че не могат да заделят един резервен буфер от още толкова. Могат но не искат. Затова сега като стане нещо всички реват за помощи. Аз една стотинка не съм взел от държавата  и една стотинка данък не съм укрил, а съм можел и двете да ги направя. Но тези помощи ще излязат на всички през носа, реват му на бойко що теглил кредити, еми ето защо. Хората са толкова глупави и не осъзнават, че няма да минат метър, всичко го плащаме ние в крайна сметка.

# 682
Защо искат такава декларация в детската?

Заради ковида, разбира се. Ясно ми е, че всеки си живее в неговия балон, но едва ли е чак толкова трудно за досещане.
Да, градините са затворени - вече втори ден. Но учебната година все пак започна на 15 септември.
В същото време Фандъкова призовава гражданите да ползват ГТ, за да не замърсяват въздуха с личните си коли - седиш и се чудиш тези управляващи - хем са от една партия, - говорят ли помежду си изобщо

------------

Не знам какво е това учудване за нарасналите ипотеки. Хората искат да живеят в собствено жилище, и когато имат възможност - купуват. Познавам семейства, които купиха за живеене през последните месеци.

# 683
  • инфантилно и разглезено хлапе
"Руската централна банка предупреди за риск от балон на жилищния пазар"
"Жилищният пазар в Чехия е надценен, обяви централната банка"
„Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ влиза в ликвидация

Много зависи кой какво чете.
Ето още заглавия от скоро, плюс инфо за огромна задлъжнялост и непрокриваемост на кредити в БГ - има го навсякъде. Нищо хубаво няма в това. Но бум при толкова затворени бизнеси у нас и по света. Ще е интересно чудо за гледане.

Аз чета това:
Вълнa oт нeoбcлужвaни крeдити
Ръcтът e 19%
Публикувaнa: 29 Нoeмври, 2020 14:41 42 КOМEНТAРA | ВИДЯНA  13406
Cнимкa: Shuttеrstосk
Aнтoния Cимeoнoвa

Вaшaтa oцeнкa:
☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Прoгнoзитe нa Acoциaциятa зa зaщитa нa пoтрeбитeлитe ce cбъднaхa и днec cмe cвидeтeли нa 19% увeличeниe нa хoрaтa, кoитo нe мoгaт дa плaщaт дългoвeтe cи зa пeриoдa фeвруaри-нoeмври 2020 г. Пo дaнни нa БНБ нa близo 6 млрд. лв. възлизaт нeoбcлужвaнитe крeдити. Oт тях близo 2 млрд. ca oтcрoчeнитe зaeми нa дoмaкинcтвaтa.

# 684
Но забравяш фактора "А защо да си плащам дълговете, като сега заради Ковид мога да се скатая? Да не съм будала? Я да се пиша, че не мога да плащам и да си "почина" малко от плащане."

Т.е. в днешните изкривени условия е трудно да се прецени на какво се дължат данните. Коректен анализ може да има когато махнат "ваканцията" и плащането пак стане задължително. 

# 685
  • София
Да се изкажа и аз за кредитите.
Голяма част до момента са във ваканция от банките. Сега почват от януари вноските и очаквам март-април да има огромен срок на необслужваемите кредити. Над половината около нас няма да успеят да ги плащат ако нещо рЕзко не се промени.
Тъй като съм фен на Фермата (извинявам се на всички!) онзи ден обсъждаха кредитите. Трийсетгодишнитв вътре единия с кредит 100к, другия с 300к, а водят разговор, че като излезнат нямат работа и няма какво да ядат. Другата пък продала чрез съдия изпълнител апартамента на бившия си съпруг, прецакала роднините му, за да може да покрие кредита.
Е такива хора масово на навзели кредити и ще имат страшни проблеми.
Аз дето се мислех за много умна, Годпод ни спаси и нас от кредит, за да правим бизнес в тази кирлива държава.
И да - ако мога ще взимам всякакви помощи, защото те си изтеглиха 20млрд за да вдигат заплатите на държавните служители. Уастваме навсякъде и изобщо не ми е гузно, ако стане - стане

# 686
Чиана, аз съм далеч от мисълта, че контингента във Фермата и изобщо някой риалити формат е представителна извадка за работещите и теглещи кредит хората. Телевизия = скандал = рейтинг и така нататък. Та аз като работещ "млад човек", изтеглил кредит, не бих се сравнявала с участниците във Фермата.

# 687
И ето така започва социализма, инфлацията и технологичния залез Simple Smile
Тези хора имат нужда от наказание и превъзпитание, ако държавата ги спаси няма да си вземат поука, а дори напротив, ще видят "че минава номера" и ще се опитат да се възползват отново и отново. Някой трябва да им бие един отрезвителен шамар. Сигурен съм че ако споделиш за лайфстайла им, ще се потвърди че са безрасъдни.

ЧС - дълговете се плащат, защото се натрупват, не се паузират и не се отлагат. Ако човек няма пари да извади да си плати на време, след 9 месеца дали ще има 9х да извади наведнъж и да плати? Или си мислят, че някой ще им ги опрости? Ние все не сме северна европа или германия и да не се надяват на чудеса.

Последна редакция: вт, 01 дек 2020, 11:26 от Gogo1979

# 688
Аз пък съм в статистиката за ипотеки с два броя за тази година Simple Smile
Ако не си предвидил едни 200-300лв увеличение на вноската при по-висока лихва, значи нямаш елементрана финанфова култура.

# 689

Абсурд е човек да предвиди нещата за следващите 30 години. Икономически кризи, болести, разводи, смяна на приоритети в заплащането  и търсенето на професии..Писала съм и по назад - броя на обявите на ЧСИ тата в нашата област за последното полугодие скочи почти двойно. През последните 30 години ние преминахме през грубо казано два финансови труса.

На мен тези два финансови труса не ми се отразиха изобщо, дори и сега ковид пак не може да ме събори, защото съм си направил сметката адски добре. Не може да ми кажеш, че не могат да спестят едни 10-20% самоучастие и че не могат да заделят един резервен буфер от още толкова. Могат но не искат. Затова сега като стане нещо всички реват за помощи. Аз една стотинка не съм взел от държавата  и една стотинка данък не съм укрил, а съм можел и двете да ги направя. Но тези помощи ще излязат на всички през носа, реват му на бойко що теглил кредити, еми ето защо. Хората са толкова глупави и не осъзнават, че няма да минат метър, всичко го плащаме ние в крайна сметка.
Не е само до сметки, а и зависи в каква сфера работиш или ти е бизнеса. Има незасегнати сфери. Например  строителство и продажба на недвижими имоти, но има и много засегнати сфери. Разбира се в момента едни от печелившите са държавните служители. На тях предизборно им вдигнаха заплатите с 30 процента, а разходите им намаляха значително (много от тях спряха да ходят по почивки, заведения и т.н.). Така че в случая е по-скоро въпрос на късмет отколкото на добро планиране.

Общи условия

Активация на акаунт