Пролапс на тазовото дъно

• 65 930
  • 633
  •   2
Отговори
# 450
А бихте ли описали как се диагностицира пролапса? Как протича прегледа, какво точно правят. Аз също като съм ходила на гинеколог, никой никога не ми е споменавал че съм с пролапс, но и аз имам изпускане от време на време. Сигурна съм че имам. Сина ми се роди 4500, на моите 50кг тогава (преди 20 години), след усложнения и на края секцио. Вярвам тепърва ще се проявяват последствията. Сега ще ходя на урогинеколог, но искам да съм подготвена какво да очаквам в случай че не ми се обърне внимание за пореден път.
Опитайте да вършите нещо интензивно 20минути , за вдигнете нещо тежко и след това в клекнало положение с едно огледалце огледайте отдолу.
Ако има нещо , които се показва - то това е пролапса.
А след като уринирате,  имате ли чувство че пак ви се ходи и като отидете да отделите минимално количество?
Тъй като на мен улогинеколог ми каза, че задържам около 50мл урина , след като вече съм ходила.
Друг вариант е с написване.
Пролапс на матката - топче.
Пролапс на пикучен мехур - лико елипсовидно , като балон.

# 451
vici75, къде ще ходиш на урогинеколог? Има ли такъв специалист в България?

Прегледът за пролапс е стандартен гинекологичен преглед (с ръка), но ме накараха да се изкашлям и да се напъна като за ходене по голяма нужда. Само че аз като съм легнала нещата са добре, но като се погледна в клекнало положение (с огледало) никак не ми изглежда добре. Нищо не излиза, но и двете стени изглеждат отпуснати, все едно ще изпаднат скоро, самото влагалище изглежда много по-отворено от преди. То последното се вижда и в легнало положение и това също ме интересува дали може да се поправи само входа (ако не ми се налага операция за пролапс), за да не седи така отворено и широко, че е ужасно и не беше така след първото ми раждане? То сигурно всичко може да се направи де, но не знам каква процедура трябва и колко е рискова.

Иначе изпускането не е задължително да е пролапс. Може да е просто отпускане на мускулите на тазовото дъно и намален тонус на сфинктерът. Аз имам обратния проблем - трудно изпразване на пикочния мехур, задържане на урина, което е по-харакерно за пролапс от изпускането.

Някой има ли проблеми с ходенето на по голяма нужда в следствие на пролапса? Вече не знам къде да търся проблема, гастроентеролозите не ми помагат. Става дума за недоизхождане и постоянни фалшиви позиви, буквално през цялото време все едно ми се ходи, но не мога.

# 452

Иначе изпускането не е задължително да е пролапс. Може да е просто отпускане на мускулите на тазовото дъно и намален тонус на сфинктерът. Аз имам обратния проблем - трудно изпразване на пикочния мехур, задържане на урина, което е по-харакерно за пролапс от изпускането.

Някой има ли проблеми с ходенето на по голяма нужда в следствие на пролапса? Вече не знам къде да търся проблема, гастроентеролозите не ми помагат. Става дума за недоизхождане и постоянни фалшиви позиви, буквално през цялото време все едно ми се ходи, но не мога.
Абсолютно вярно, аз имах все позиви за пишкане и трудно изпразване на мехура, без изпускане грам. Имах и проблем с ходенето по голяма нужда. Щийката беше смъкната във влагалището и това притиска и края на дебелото черво, разположено точно зад него. Входът на влагалището вечно беше по отворен, а това е предпоставка за чести гъбични и бактериални инфекции.
Установявавнето е абсолютно елементарно при обикновен преглед с ръка, ако гинеколога си разбира от работата. Моята АГ каза, остави тия глупости, лазери, гимнастики, отпусне ли се вече нищо няма как да го върне обратно. Гимнастиката има полза преди да е отпуснато... след това не, просто може да запази до положението до което си стигнал и да не напредва бързо процеса.  Не вярвам да лъже, защото тя не прави операции и дори не можеше да ми препоръча при кой да отида.

# 453

Прегледът за пролапс е стандартен гинекологичен преглед (с ръка), но ме накараха да се изкашлям и да се напъна като за ходене по голяма нужда. Само че аз като съм легнала нещата са добре, но като се погледна в клекнало положение (с огледало) никак не ми изглежда добре. Нищо не излиза, но и двете стени изглеждат отпуснати, все едно ще изпаднат скоро, самото влагалище изглежда много по-отворено от преди. То последното се вижда и в легнало положение и това също ме интересува дали може да се поправи само входа (ако не ми се налага операция за пролапс), за да не седи така отворено и широко, че е ужасно и не беше така след първото ми раждане? То сигурно всичко може да се направи де, но не знам каква процедура трябва и колко е рискова.

Много се извинявам за въпроса, но това има ли някакво отражение на сексуалния ви живот или не е чак толкова проблемно. Най-вероятно с операция ще се оправи, според мен. Успех !

# 454
Name 1, на мен в това отношение изобщо не ми пречеше и нямах никакъв дискомфорт!

# 455
Благодаря на всички ви за детайлите по прегледа. Аз не съм в Бг. Вече втори път ще ходя на урогинеколог, но имам чувството че са неадекватни. Направи ми една циститкопия, каза добре съм и това беше. При мен усещам напрежение надолу, сякаш нещо ми притиска пик мехур. И колкото и вода да изпия, не усещам че ми се ходи до тоалетна.  Липсва усещането че ми се ходи, иначе пик мехур е пълен с течност. Чак лека болка усещам. И вече ако се разкашлям като съм болна да речем, по-дълго време, тогава е изпускането. Иначе в ежедневието няма за сега. Но това напрежение в таза ме влудява направо. Ходих на видеозон, всичко ми наред. Цикъл имам още, но оплаквания нямам там. Де го има, де го няма, но е ок. За по 2-3 дена идва всеки месец. И се маха. Но аз съм на 49 и това си е нормално. Та не очаквам от там нещо да е. По скоро си мисля че е точно смъкване до някаква степен. Сега за втори път ще годя на урогинеколог, дано ми обърне внимание. На цустоскипията ми напълни пук мехур с течност, накара ме да задържа и не изпуснах на прегледа. Но аз не усещам че ми се ходи до тоалетна и за това. Ако имах усещане че трябва да стискам както казваме, не знам до колко бих издържала. За мен прегледа беше безсмислен. Иначе не усещам никакво топче. Дебелото черво е ок ссякаш. Там не усещам проблем.

# 456
Name1, нямам проблеми със сексуалния живот. Родих преди една година за втори път нормално и естествено имах болка в началото когато подновихме сексуалните контакти. Също имах и намалено усещане и мислех, че съм доста широка и затова се получава така, но с времето се оправи. След като спрях да кърмя пък вече всичко си е както преди в това отношение. Единствения проблем е в главата ми като знам какво е положението и го мисля и това, че не се чувствам секси Close
А иначе проблемът с изхождането е от месец и половина и вече не знам на какво може да се дължи.

# 457
Name1, нямам проблеми със сексуалния живот. Родих преди една година за втори път нормално и естествено имах болка в началото когато подновихме сексуалните контакти. Също имах и намалено усещане и мислех, че съм доста широка и затова се получава така, но с времето се оправи. След като спрях да кърмя пък вече всичко си е както преди в това отношение. Единствения проблем е в главата ми като знам какво е положението и го мисля и това, че не се чувствам секси Close
А иначе проблемът с изхождането е от месец и половина и вече не знам на какво може да се дължи.
Пробвайте този стол Emsella. Уж има хубави отзиви са него, ако нямате пролапс. Или с топки на Кегел също пробвайте да правите упражнения.

# 458
Пробвайте този стол Emsella. Уж има хубави отзиви са него, ако нямате пролапс.

Ще го пробвам вероятно. Искам първо да взема още едно мнение поне да знам коя степен е смъкването и на какво. На предната стена имам със сигурност, двама лекари ми казаха, но било "много леко". Повече ме притеснява дали имам и на задната и дали това не причинява проблемът с изхождането.
А този стол не е подходящ ако има пролапс ли?

# 459
Пробвайте този стол Emsella. Уж има хубави отзиви са него, ако нямате пролапс.

Ще го пробвам вероятно. Искам първо да взема още едно мнение поне да знам коя степен е смъкването и на какво. На предната стена имам със сигурност, двама лекари ми казаха, но било "много леко". Повече ме притеснява дали имам и на задната и дали това не причинява проблемът с изхождането.
А този стол не е подходящ ако има пролапс ли?
Ами не знам честно казано, но няма да помогне, ако има пролапс. Но ако е лек и за стягане, мисля че има много хубави отзиви.

# 460
Здравей, при мен проблемът е подобен, само че от осем месеца (от самото раждане), към момента съм изпълнила 9 сесии със стол Emsella (това е един терапевтичен протокол), към него ме насочи гинеколог, който установи с (ръчен) преглед на влагалището смъкване на предна и задна стена (за пролапс не каза). Спрях стола за малко и започнах да посещавам Physiofit, където за физиотерапия се използва уред, с който се "загрява" тазовото дъно (не съм сигурна как се казва, мога следващия път да питам) и след това правя различни упражнения/тренировка. Тези упражнения, които мога, си правя и вкъщи. Отделно ползвам кегел тренажор Perifit, който си купих също от там, но може да се купи и онлайн. Не мога да кажа, че проблемът с ходене по нужда се е повлиял значително. Приемам хуск, инулин и магнезиев цитрат, за да контролирам донякъде положението, и Мелилакс, когато се наложи. Ходих и на гастроентеролог, който ми направи ректоскопия ( там не се видя пролапс, но той каза, че няма да се види по този начин, просто да изключим друг проблем) и ме насочи към ЯМР. Днес направих ЯМР и чакам резултати, уж там трябва да се види къде и колко е голям проблемът. Докторът (гастрото) има и друго съмнение, че при епизиотомията може да е засегнат нерв, който да възпрепятства нормалното изхождане. Но по-вероятно е да е джоб образуван от ректоцеле, дано ЯМР да покаже... Много съм благодарна, че лекарят ме взе насериозно и проведохме тези изследвания по здравна каса, но се притеснявам, че оправянето на проблема няма да стане без операция, която към момента не е вариант за мен, тъй като планирам дай Боже още една бременност, а и с малко дете няма как да се пазя да не вдигам тежко. Склонна съм да пробвам и лазерна терапия (от неоперативните методи май само това не съм тествала), но мисля да се консултирам с гинеколог преди това, за да ми каже има ли някакъв смисъл в моя случай. Ако има някакъв шанс да се подобрят нещата с нея, ще пробвам.

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 19:31 от Schutz

# 461
Schutz, би ли споделила кой гарстроентеролог те взе насериозно и те насочи към тези изследвания?

Аз бях вече при двама и първият каза, че имам "просто запек" предписа ензими и разхлбващ мармалад, от който положението стана по-зле.

Вторият го удари на гадаене, първо каза, че сигурно съм имала вътрешни хемороиди, но дори не направи преглед за да види имам ли нямам ли (не знам как се установяват и на какъв лекар да отида). Предписа Хуск, Спазмомен и Цикатридина за хемороиди. Никакъв ефект.

Когато отидох след 2 седмици ми каза, че проблемът ми вероятно бил от щитовидната жлеза ?!? хипофункцията ми забавяла перисталтиката и да си видя хормоните. Не ми предложи нито колоноскопия, ЯМР - нищо. Питах има ли нужда от някакви изследвания - нямало!

Аз нямам забавена перисталтика, ходя до тоалетна всеки ден, но за разлика от преди не мога да отида на един път явно и ходя по 2-3-4 пъти понякога. Проблемът ми е, че колкото и пъти да отида все имам чувството, че не всичко е излязло и сякаш пак ми се ходи, а в един момент вече не мога. Някак не ми се вярва само хемороиди да предизвикват това. Веднъж напипах издутина на входа на влагалището, но беше преди почти 2 месеца когато започнаха проблемите и то тогава това нещо го няма. Помислих, че е ректоцеле, но гинекологът отрече да е това и няма идея какво е!?

Проблемът е, че съм от малък град и тук свестни лекари на практика няма! То се е видяло, че ще ходя на друго място, но с бебе пътуването е трудно на дълги разстояния и това още повече усложнява нещата.

Да добавя, че ако е ректоцеле няма полза от лазерна терапия, за съжалние. Това на практика представлявало херния заради разкъсана ректовагинална преграда и не може да се повлияе от лазер. Той е повече за стягане, за инконтиненция и за смъкване на предна стена. Успокоителното е, че поне този вид пролапс имал най-добри резултати при оперативно възстановяване. Мен също мислъта за операция много ме плаши, но ако се налага ще я правя само да реша проблемът.

Последна редакция: чт, 21 ное 2024, 11:26 от A-L-I-N-A

# 462
Schutz, би ли споделила кой гарстроентеролог те взе насериозно и те насочи към тези изследвания?

Аз бях вече при двама и първият каза, че имам "просто запек" предписа ензими и разхлбващ мармалад, от който положението стана по-зле.

Вторият го удари на гадаене, първо каза, че сигурно съм имала вътрешни хемороиди, но дори не направи преглед за да види имам ли нямам ли (не знам как се установяват и на какъв лекар да отида). Предписа Хуск, Спазмомен и Цикатридина за хемороиди. Никакъв ефект.

Когато отидох след 2 седмици ми каза, че проблемът ми вероятно бил от щитовидната жлеза ?!? хипофункцията ми забавяла перисталтиката и да си видя хормоните. Не ми предложи нито колоноскопия, ЯМР - нищо. Питах има ли нужда от някакви изследвания - нямало!

Аз нямам забавена перисталтика, ходя до тоалетна всеки ден, но за разлика от преди не мога да отида на един път явно и ходя по 2-3-4 пъти понякога. Проблемът ми е, че колкото и пъти да отида все имам чувството, че не всичко е излязло и сякаш пак ми се ходи, а в един момент вече не мога. Някак не ми се вярва само хемороиди да предизвикват това. Веднъж напипах издутина на входа на влагалището, но беше преди почти 2 месеца когато започнаха проблемите и то тогава това нещо го няма. Помислих, че е ректоцеле, но гинекологът отрече да е това и няма идея какво е!?

Проблемът е, че съм от малък град и тук свестни лекари на практика няма! То се е видяло, че ще ходя на друго място, но с бебе пътуването е трудно на дълги разстояния и това още повече усложнява нещата.

Да добавя, че ако е ректоцеле няма полза от лазерна терапия, за съжалние. Това на практика представлявало херния заради разкъсана ректовагинална преграда и не може да се повлияе от лазер. Той е повече за стягане, за инконтиненция и за смъкване на предна стена. Успокоителното е, че поне този вид пролапс имал най-добри резултати при оперативно възстановяване. Мен също мислъта за операция много ме плаши, но ако се налага ще я правя само да реша проблемът.

Здравей, гастро изследванията вкл. ЯМР направих в болница ИСУЛ в София (прие ме д-р Вълков), приеха ме за 3 дни, в рамките на които се проведоха изследванията: ехограф, ректоскопия, ЯМР, кръвни и фек. проби. Болницата разполага със съответната образна диагностика, иначе ако гастрото има само ехограф, едва ли може да види какъв е проблемът. Предполагам всички по-големи болници  с гастро отделения разполагат с такава апаратура, но зависи и от самият лекар да се съгласи да те приеме... Иначе относно вътрешни хемороиди, на ректоскопия се виждат, но хемороиди може да установи и хирург с ръчен преглед, аз имах такива през бременността и непосредствено след раждането, но после се прибраха и според лекаря те не са причина за проблема. Щитовидни изследвания (ТСХ, ФТ3 , ФТ4, ТАТ и МАТ) не са лоша идея, и на мен лекарят ми обясни, че неоптимални стойности могат да влияят на движението на червата по различни начини, но аз бях приемала щит.лекарства/хормон и с него нямаше съществена разлика. Впрочем на ЯМР за моя изненада не се видя пролапс, макар че със смъкнати влагалищни стени и запек, предполагам е въпрос на време, затова и ще пробвам може би пак стол или лазер да им подобря състоянието. Междувременно ме пращат пак на гинеколог и хирург да ми видят епизиотомията, тъй като в болницата гастроентерологът се консултира с колеги (вкл. АГ) и те твърдят, че са виждали жени с подобен и даже по тежък проблем в резултат на епизиотомия, там вече не знам какво ще трябва да правя, надявам се някаква подходяща физиотерапия да помогне. Искрено се надявам да можеш да изясниш откъде идват симптомите ти и да намериш добър вариант да се справиш с тях!

# 463
Schutz, аз имам хипофункция на ЩЖ и си пия хормон така или иначе. Ще ги проверя пак как са, но просто при мен не става дума за запек точно.
Иначе е страхотно, че не се е видял пролапс на ЯМР при теб, може да се окаже нещо по-безобидно проблемът и поне няма да се налагат оперативни интервенции. Сподели какво е казал гинекологът относно епизиотомията.
И последно още нещо - ректоскопията боли ли или се прави с упойка?

# 464
Schutz, аз имам хипофункция на ЩЖ и си пия хормон така или иначе. Ще ги проверя пак как са, но просто при мен не става дума за запек точно.
Иначе е страхотно, че не се е видял пролапс на ЯМР при теб, може да се окаже нещо по-безобидно проблемът и поне няма да се налагат оперативни интервенции. Сподели какво е казал гинекологът относно епизиотомията.
И последно още нещо - ректоскопията боли ли или се прави с упойка?

Ректоскопията мен изобщо не ме боля и нямах никакъв дискомфорт, освен че е добре преди нея да се направи клизма (може би ако са възпалени хемороидите тогава да е неприятно). Не се използва упойка и трае не повече от 10на-15 минути.

Общи условия

Активация на акаунт