Пролапс на тазовото дъно

• 66 029
  • 633
  •   2
Отговори
# 585
Здравейте!
Доста съм писала по темата , но сега през сълзи и аз имам нужда от вас. Най-вече дано се включат тези от вас, при които е имало пролапс след първото нормално раждане.
Въпросът ми е как беше по време на втора бременност и как родихте?
На края на 3ти месец съм и доста се е смъкнал пролапса...
Преди , когато вземах душ , се напипваше едва, а сега направо си е отвън като полу топче... плаче ми се и съм много притеснена , да не вземе всимко да ми излезе при раждане или преди това!
Единия АГ каза, че няма проблем.
Моята АГ ще ме приеме в началото на месеца..
Моля ви, споделете!
Дали е защото повръщах по 4-5 пъти в продължение на месец и малко?! И от напъните да е слязло надолу...

От личен опит ви казвам да не се притеснявате. Аз бях по същия начин.
След 3 месец матката ми излезе буквално, обаче се прибра сама. Един възраст гинеколог ми каза, че е нормално да не се притеснявам, натежава плода и за това се получава. Този който ме изражда на един преглед каза, че вижда  предна влагалищна стена леко смъкната, нищо притеснително.
Почивай си сега и вдигай краката.
В никакъв случай не вдигай тежко сега и след като родиш първия месец. За запека на мен единствено ми помогна вода от накиснати овесени ядки. Пробвах всичко възможно.

После като родих сега на 30.07 вярвай ми, единия ден докато се изходя със зор направо си висна между краката. Викам си егати, как е възможно. Пак се притесних, започнах кегел упражнения, обаче не знам, кое по напред?????
Чистя, готвя, кърмя, приспивам, внимание на баткото, разходки. Не ми стига времето и за почивка , а за упражнения...... Не се оплаквам , де. Обаче тази седмица се прибра и не слиза надолу. Усещам предна влагалищна, вярвам силно, че и тя ще се вдигне.

Съвет. След раждането си приготви една глътка зехтин за да отидеш до тоалентна по голяма нужда. На родилки се давало. Това ми го каза личната лекарка след като бях със запек от 5 дни. След клизмата преди раждане не отидох. Правих си мелилакса клизма, нищо. В нас пих зехти, вода от овесени ядки, тръгна ама малко. Накрая Дулколакс капки и от тогава без напъни си ходя нормално да чукна.
Отбелязвам че ям пълнозърнест истински хляб и зеленчуци.
Благодаря от 💓, за подробния отговор! Много ми харесва, когато някой е изчерпателен по необходими теми. Ще си взема бележка от всичко, които си написала.
По същия начин бях и аз на раждане - клизма - нищо. А по време на раждането, какво излезе ме е срам да кажа. Но ми казаха, че при всички било така 🫣След това сливи - нищо. Продължих със сиропа- отново нищо. Но качих и 18кг, свалих само 6. Пих по 4л.вода на ден заради кърменето. И това също може да е допринесло. А и носих колан за прибиране на корема , защото не ми сложиха от така наречените пясъчни торбички след раждането (било отживелица). Е,.може и да е , но майка ми след 2 деца по 4,300 - 500 кг, е нямала коремче след 1вия месец 😁.
Та много ти благодаря за отговора! А мислиш ли нещо да правиш с операция, стол , HI-FU? На мен една ОГ ми препоръча преди да легна под ножа , да мина през други 3 , неинвацивни варианта. Но след кърмене естествено.
А и имам кегел уред.
Пп. Мама си, но децата имат и баща. Ти също си важна. За да си има полезна, трябва да си здрава и спокойна. Затова си вземай своето време , колкото и да е изморен мъжа ти след работа! 🤍

# 586
Сега на 18ти ми е първия преглед след раждането. Ще погледне АГ да каже как е положението. По телефона, каза че ще ми предпише няколко упражнения. Надявам се да ми се размине. Иначе под ножа в краен случай!

Здравейте!
Доста съм писала по темата , но сега през сълзи и аз имам нужда от вас. Най-вече дано се включат тези от вас, при които е имало пролапс след първото нормално раждане.
Въпросът ми е как беше по време на втора бременност и как родихте?
На края на 3ти месец съм и доста се е смъкнал пролапса...
Преди , когато вземах душ , се напипваше едва, а сега направо си е отвън като полу топче... плаче ми се и съм много притеснена , да не вземе всимко да ми излезе при раждане или преди това!
Единия АГ каза, че няма проблем.
Моята АГ ще ме приеме в началото на месеца..
Моля ви, споделете!
Дали е защото повръщах по 4-5 пъти в продължение на месец и малко?! И от напъните да е слязло надолу...

От личен опит ви казвам да не се притеснявате. Аз бях по същия начин.
След 3 месец матката ми излезе буквално, обаче се прибра сама. Един възраст гинеколог ми каза, че е нормално да не се притеснявам, натежава плода и за това се получава. Този който ме изражда на един преглед каза, че вижда  предна влагалищна стена леко смъкната, нищо притеснително.
Почивай си сега и вдигай краката.
В никакъв случай не вдигай тежко сега и след като родиш първия месец. За запека на мен единствено ми помогна вода от накиснати овесени ядки. Пробвах всичко възможно.

После като родих сега на 30.07 вярвай ми, единия ден докато се изходя със зор направо си висна между краката. Викам си егати, как е възможно. Пак се притесних, започнах кегел упражнения, обаче не знам, кое по напред?????
Чистя, готвя, кърмя, приспивам, внимание на баткото, разходки. Не ми стига времето и за почивка , а за упражнения...... Не се оплаквам , де. Обаче тази седмица се прибра и не слиза надолу. Усещам предна влагалищна, вярвам силно, че и тя ще се вдигне.

Съвет. След раждането си приготви една глътка зехтин за да отидеш до тоалентна по голяма нужда. На родилки се давало. Това ми го каза личната лекарка след като бях със запек от 5 дни. След клизмата преди раждане не отидох. Правих си мелилакса клизма, нищо. В нас пих зехти, вода от овесени ядки, тръгна ама малко. Накрая Дулколакс капки и от тогава без напъни си ходя нормално да чукна.
Отбелязвам че ям пълнозърнест истински хляб и зеленчуци.
Благодаря от 💓, за подробния отговор! Много ми харесва, когато някой е изчерпателен по необходими теми. Ще си взема бележка от всичко, които си написала.
По същия начин бях и аз на раждане - клизма - нищо. А по време на раждането, какво излезе ме е срам да кажа. Но ми казаха, че при всички било така 🫣След това сливи - нищо. Продължих със сиропа- отново нищо. Но качих и 18кг, свалих само 6. Пих по 4л.вода на ден заради кърменето. И това също може да е допринесло. А и носих колан за прибиране на корема , защото не ми сложиха от така наречените пясъчни торбички след раждането (било отживелица). Е,.може и да е , но майка ми след 2 деца по 4,300 - 500 кг, е нямала коремче след 1вия месец 😁.
Та много ти благодаря за отговора! А мислиш ли нещо да правиш с операция, стол , HI-FU? На мен една ОГ ми препоръча преди да легна под ножа , да мина през други 3 , неинвацивни варианта. Но след кърмене естествено.
А и имам кегел уред.
Пп. Мама си, но децата имат и баща. Ти също си важна. За да си има полезна, трябва да си здрава и спокойна. Затова си вземай своето време , колкото и да е изморен мъжа ти след работа! 🤍

# 587
И аз се включвам от опит. С втората бременност до 4ти месец излезе цялата шийка. Предупредиха ме, че след това ще се вдигне, докато нараства матката. Обаче аз не можех да търпя и ми сложиха песар. Така изкарах нормално до 9ти месец. След раждането  (нормално раждане без никакъв проблем) до трети месец не излизаше, но когато марката се върна в обичаен размер, пак излезе цялата шийка. Една година по-късно се оперирах.

# 588
И аз се включвам от опит. С втората бременност до 4ти месец излезе цялата шийка. Предупредиха ме, че след това ще се вдигне, докато нараства матката. Обаче аз не можех да търпя и ми сложиха песар. Така изкарах нормално до 9ти месец. След раждането  (нормално раждане без никакъв проблем) до трети месец не излизаше, но когато марката се върна в обичаен размер, пак излезе цялата шийка. Една година по-късно се оперирах.
И при мен така се развиха нещата, но песар не са ми предлагали и не сложих. Как си към днешна дата? Аз се крепя на пластиката, шийката ми пак се свлече. Поне не усещам никакъв дискомфорт в ежедневието и спазмите в тазовото дъно са много редки.

# 589
Хелия, колко време след операцията имаш рецидив?

# 590
Хелия, колко време след операцията имаш рецидив?
2-3 месеца по-късно, по-скоро докторът го определя като “операция с частичен успех”. И пак казвам, въпреки всичко, съм по-добре от изходното положение.

# 591
  • София
Здравейте момичета
Моля препоръчайте добър урогинеколог в София или ако има по добра клиника,няма значение къде.
Проблема го имах ,но сега се уверих на 100 процента, че е смъкване на задна влагалищна стена или само смъкване на ректума е пикочния мехур.От 1 месец тотално изведнъж се влоших ,болки отдолу,каито се усещат от ректума ,но вече сякаш ми пробива влагалището.
Изхождането по голяма нужда е трудно,все едно остава една камара вътре и боли отдолу.Освен това започнах да се изпускам по малка нужда .И
цялото влошаване се случи изведнъж,както казах преди месец.Правена ми е пластика на влагалище през 2006 година в Шейново.Тогава след операцията чак разбрах,че се слагало слинг,за да няма рецидив.
Кякто и да е,преди 2 години отидох в София при известен доцент-гинеколог,който ми каза,че пластиката ми е много добре направена и че не може повече да ми помогне,но ако толкова настоявам ще ме оперира.Е ,оперира ме без резултат.Замислям се,толкова ли не е напреднала медицината в БГ , в смисъл скенер,ЯМР ,или друго изследване,за да се види какво е моето заболяване.Толкова ли няма
Правих Ямр ,също излезе някакви сраствания,но това също беше преди 1,5 год.
Но сега червато ми просто пробива влагалището.Болки ужасни.Работя на компютър,излязох в болнични,защото не мога да седя по 8 часа.Не че преди бях добре,но се търпеше,как ,аз си знам.
От 2 дена с увеличавящи се болки вече и като удавник за сламка пак започнях да се ровя,да търся,намерих този форум е затова написах тук.
Моля,някой ако има идея къде да отида да пише и всеки,който желае да сподели мнението си.
Пак да помоля,ако има някой идея къде да отида на консултация да пише.Ако има лекар,който чете моят пост,моля също да пише.
Благодаря предварително

# 592
И при мен така се развиха нещата, но песар не са ми предлагали и не сложих. Как си към днешна дата? Аз се крепя на пластиката, шийката ми пак се свлече. Поне не усещам никакъв дискомфорт в ежедневието и спазмите в тазовото дъно са много редки.
Хелия, при мен мина повече от година и резултатът е както след операцията - за сега всичко си стои на мястото. Имам съвсем леко смъкване на предна стена, но не го усещам, не е постоянно. Ходих на две мнения за него и ми казаха, че стената няма как да излезе, просто леко слиза напред. Шийката и матката си стоят вътре, задната пластика е перфектна. Общо взето се чувствам все едно не съм имала проблем. Ти си с платно, нали? Аз съм с Манчестър.

# 593
Директно в чужбина, тук не се интересуват точно от пластика, също и рудко работят като мултидисциплинарен екип, че да се съберат няколко различни специалиста и да обсъдят и оперират заедно. Аз съм имала консултация в Турция и веднага се обаждат на колеги за направата на още прегледа ако се съмняват.
Здравейте момичета
Моля препоръчайте добър урогинеколог в София или ако има по добра клиника,няма значение къде.
Проблема го имах ,но сега се уверих на 100 процента, че е смъкване на задна влагалищна стена или само смъкване на ректума е пикочния мехур.От 1 месец тотално изведнъж се влоших ,болки отдолу,каито се усещат от ректума ,но вече сякаш ми пробива влагалището.
Изхождането по голяма нужда е трудно,все едно остава една камара вътре и боли отдолу.Освен това започнах да се изпускам по малка нужда .И
цялото влошаване се случи изведнъж,както казах преди месец.Правена ми е пластика на влагалище през 2006 година в Шейново.Тогава след операцията чак разбрах,че се слагало слинг,за да няма рецидив.
Кякто и да е,преди 2 години отидох в София при известен доцент-гинеколог,който ми каза,че пластиката ми е много добре направена и че не може повече да ми помогне,но ако толкова настоявам ще ме оперира.Е ,оперира ме без резултат.Замислям се,толкова ли не е напреднала медицината в БГ , в смисъл скенер,ЯМР ,или друго изследване,за да се види какво е моето заболяване.Толкова ли няма
Правих Ямр ,също излезе някакви сраствания,но това също беше преди 1,5 год.
Но сега червато ми просто пробива влагалището.Болки ужасни.Работя на компютър,излязох в болнични,защото не мога да седя по 8 часа.Не че преди бях добре,но се търпеше,как ,аз си знам.
От 2 дена с увеличавящи се болки вече и като удавник за сламка пак започнях да се ровя,да търся,намерих този форум е затова написах тук.
Моля,някой ако има идея къде да отида да пише и всеки,който желае да сподели мнението си.
Пак да помоля,ако има някой идея къде да отида на консултация да пише.Ако има лекар,който чете моят пост,моля също да пише.
Благодаря предварително

# 594
  • Бургас
Имам правена операция преди 7 години, в Бургас. Оперира ме д-р Хубенов, вече покойник. С платно, метода Манчестер. Сега съм отново в изходна позиция. Консултирах се в града ни с двама лекари,и двамата са на мнение, че пак съм за операция. Но единия ме посъветва,че втори път по този метод е опасно -може да се получи перфорация на пикочния мехур. Каза да търся специалист урогинеколог, в Токуда, доц. Лъчезар Танчев. Работи с Да Винчи и имам записан час за преглед на 30 септември. Та въпроса ми е има ли някоя от вас, която вече да е минала по този път? Доволни ли сте, как се възстановявате ?

# 595
Здравейте, записвам се в темата и аз. Иначе съм основно в темата за циститите..но почвам да мисля, че нещата са свързани. Родих второто си дете преди 26 г. Бях на 35, а той 4300 гр. Спомням си, че като дойде да ме мие санитарката се облещи и каза "какво е това?!" Не знам какво е видяла, но при първата разходка с бебето се напиках.  От тогава съм с инконтиненция. Ходих в началото на консултации; не ми казваха че имам смъкване и нищо не ми предлагаха за проблима и аз спрях да ходя. Сега съм на 60 и подозирам, че нещата доста са напреднали. Иначе съм си приела, че ще ходя с превръзки, но често въпреки тях се връщам опикана.  Проблемът е че заради циститите ужасно ме е страх от всякакви интервенции; дори и от гинекологичен преглед. Да,обаче вече усещам и промени откъм червото. Доходи ли ми се трабва да тичам защото то си тръгва и може да стане белята. И то без да имам разстройство. Та страх не страх май ще се наложи да тръгвам да се занимавам с този проблем. Обаче като ви чета оставам с впечатление, че нещата в Бг никак не са розови. А и повечето сте млади и с по-малка давност на проблема. Тъканите при млад човек по-лесно се възстановяват. Аз какво ще правя с 25 годишен проблем и вече на тая възраст не знам. Сега много ме е яд че поне упражнения е можело да правя но и това не съм. Чувствам се безнадеждно.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 10:20 от pandorina

# 596
Пандорина, щом е видяла нещо санитарката, явно имате и смъкната матка и влагалище. При мен беше смъкната матка от раждане с форцепс. Махнаха я безкръвно, направиха пластика и на влагалището след 25 години от раждането. Чувствам се добре!

# 597
Някой правил ли си е лс сакроколпопексия при д-р Бузалов от Стара Загора.

# 598
Здравейте, записвам се в темата и аз. Иначе съм темата за циститите..но почвам да мисля, че нещата са свързани. Родих второто си дете преди 26 г. Бях на 35, а той 4300 гр. Спомням си, че като дойде да ме мие санитарката се облещи и каза "какво е това?!" Не знам какво е видяла, но при първата разходка с бебето се напиках.  От тогава съм с инконтиненция. Ходих в началото на консултации; не ми казваха че имам смъкване и нищо не ми предлагаха за проблима и аз спрях да ходя. Сега съм на 60 и подозирам, че нещата доста са напреднали. Иначе съм си приела, че ще ходя с превръзки, но често въпреки тях се връщам опикана.  Проблемът е че заради циститите ужасно ме е страх от всякакви интервенции; дори и от гинекологичен преглед. Да,обаче вече усещам и промени откъм червото. Доходи ли ми се трабва да тичам защото то си тръгва и може да стане белята. И то без да имам разстройство. Та страх не страх май ще се наложи да тръгвам да се занимавам с този проблем. Обаче като ви чета оставам с впечатление, че нещата в Бг никак не са розови. А и повечето сте млади и с по-малка давност на проблема. Тъканите при млад човек по-лесно се възстановяват. Аз какво ще правя с 25 годишен проблем и вече на тая възраст не знам. Сега много ме е яд че поне упражнения е можело да правя но и това не съм. Чувствам се безнадеждно.
Никога не е късно да започнете сега. Това само ще ви помогне, няма да навреди ако изпълнявате правилно упражненията. Според мен зависи много от ген, възстановяване и какъв начин на живот живее жената след операция. Може да си подпомогнете преди това с лазер, HI-FU, плазмотерапия, за да живнат повече тъканите там, тъй като доста години не сте знаели за проблема. Според мен консултация с правилния ОГ ще ви даде много надежда и доцри резултати!

# 599
Mama Hurricane, благодаря! Почнах упражнения на Mарина Кострова. А какво е ОГ?

Общи условия

Активация на акаунт