Отговори
# 135
Кукличке, Flowers Hibiscus аз хич не го разбрах какво искаше да направи Ефе. Дали искаше нещо малко малко да се скофти и той да се появи като спасител, и да оправи ситуацията и сделката, за да види Серкан че може да му вярва. Друг е въпросът с какъв акъл пипа чертежи, той е ландшафтен архитект, два курса не го правят архитект никак. По-тъпото е, че вместо да навреди на холдинга (само) той съсипа репутацията на Серкан, на Артлайф и всички хора, които са свързани с тях (работещи, партньори). Надявам се тук на гърл пауър пак - Еда, Фифи и Джерен да разследват какво се е случило. Защото се опасявам Серкан да не се вторачи само в грешката си и да не вижда друго. Та дано девойките разберат какво е станало. Дори Фифи каза след новината - Не го харесвам Болат, ама е един от най-добрите архитекти, няма как да е допуснал такава грешка.  Колкото до това дали Ефе е имал време  да променя нещо - Ами имаше предостатъчно - докато бебето спеше се водеха разговорите на Еда и леля ѝ, и Серкан и майка му. На другия ден докато Лейля и Ердем се джафкаха той пак остана сам на компютъра на някого и пак седна нещо да твори. За това време колко нещо може да се направи. Не съм архитект, но ми се струва, че само една подпора да промениш в подпокривна конструкция може много неща да се скапят. Ох да пускат вече фрага, че нямам търпение.

Последна редакция: чт, 05 ное 2020, 14:24 от blue`

# 136
  • София

Едит. На който му е любопитно. На български това цвете се казва Срамежлива мимоза или Чувствителното цвете.

Първо благодаря за преводите! Heart
И второ - това дърво е "Албиция". Любимото ми!

И друго - оставаме ли твърдо за сряда да се излъчват новите епизоди, няма да се местим?

Привет слънчеви момичета! Flowers Hibiscus:

Въпросното растение показано в еп. 17 е наистина представител на рода Albizia (Албиция), както е написала Butterfly:3, докато представителите на род  Mimosa (Мимоза, за които споменава Алекс) се отглеждат у нас, както и в Турция само в оранжерии и при закрити/домашни условия. Оранжерийно и в закрити помещения у нас най-често се отглежда Срамежливата мимоза (декоративен полухраст), чиито листа при дразнене се слепват две по две, след което отново се отпускат. Оптималните температури при които представителите на този род виреят са около 16° и 24° С и дори и при лек спад на температурата под 16° те бързо загиват, определено са тропични, топлолюбиви растения!  Различните видове са представени с различни цветове, преобладаващи са жълтия и розовия до бледо червения цвят.

Хубав ден от мен! Nature Sun With Face

# 137
  • Кърджали
Моя грешка. Съвпаднаханми обясненията и реших че е това. Хем като го пуснах на турски видях латинското му име, ама на български като търсих въобще не обърнах внимание на латинското. А едно време хубаво ни упиха в университета да гледаме  латинските имена, да не стават гафове. Като този... Не че е фатален, ама...

# 138
Малко лирическо отклонение, но това дърво е истинска красота.
Същото посадихме и пред къщата ни (2 на брой) и не мога да спра да им се любувам. ❤

# 139
Не се вторачвайте в техническата достоверност на конфликта. В това отношение куца сценария.
Както отбеляза една потребителка сутринта (извинявам се, че забравих ника) - в един ден го поръчаха, начертаха, построиха и вечерта се срути. Да не говорим, че ако става въпрос за реалности - такъв мозък и перфекционист като Серкан изобщо не му трябва да гледа разпечатания проект. Той със сигурност е в главата му до най-малкия детайл. Все пак става въпрос за елементарен покрив, не за небостъргач. Би трябвало от пръв поглед да види къде в чертежите е пипано, не според неговите идеи. Ма нейсе, няма да забелязваме и да кажем че беше шокиран в началото.
 Най-вероятно целта е била покрива да протече, пък той взе че падна.
Идеята - да стане проблем, Ефе да го реши със замах и Серкан да си каже - бреееееееей, какъв добър човек, че и с връзки. Само че Серкан не приема ходатайстване, не е Алптекин - да замазва грешките си.
Най-забележителното в цялата ситуация, че партньорите и приятели от 100 години се усъмниха, а бойната женска дружина - не. Енгин и Пъръл сякаш бързо приеха идеята, че и Серкан е като всички човеци и греши.
Хареса ми позицията на Еда, защото точно в такива трудни моменти се проверява връзката. Любовта отминава, но безрезервната подкрепа е едно от нещата, които държат отношенията здрави.

# 140
  • Кърджали
Понеже довършвам серията. Думите на Фифи като виждат новината..
Фифи: Добре, не харесвам Серкан, но той е най-добрият в работата си. Как е допуснал такова нещо, много лошо е станало...
Айфер: Това ще повлияе ли на Еда.
Фифи:Работи с Ефе, но Ефе е съдружник със Серкан, а такова нещо ще повлияе на всеки който работи с него

# 141
Flowers HibiscusАлекс, много ти благодаря!!!   Страхотна си!    Blush
Обаче, за жалост, мисля, че Серкан не изпрати мейл преди да де появи Ефе, иначе щеше да е ясно, че е пипнато.  А за бебе-камерата, доста е далече креватчето от компа - даже и да видят Ефе, не може да се потвърди какво е направил - макар че ако тръгнат да преглеждат историята (audit trails) на действията в компютъра, ама и това минута по минута как ще се докаже, - да, всъщност може - че в определена минута, когато Ефе е седял на компютъра са направени промени, които да се засекат от audit traila на компютъра - ама надали някой ще си игре да прави такива засечки.

Идваммм с превод на сцената Отиват си . В youtube e Birbirine yakisiyorlar

Скрит текст:
Серкан: Добре, сега ви изпращам мейла.Ето  пристигат плодовете, орехите и смокините.Готово!
Еда: И аз ще поработя
Серкан : Аха
Еда: Трябва да поработя. Ще оригнеш ли бебето?
Серкан: Моля?!
Еда: Ще го оригнеш ли?
Серкан: Серкан? Серканн Болат?!
Еда: Ееее
Серкан: Архитект Серкан Болат? Не бавачката Серкан, архитект…
Еда: Серкан, няма да правиш нищо кой знае какво. Ще го вземеш и по гръбчето леко туп туп туп
Серкан: Ами ако направя пляс пляс пляс, какво ще стане…
Еда: Ще го направиш!
Серкан: Няма
Еда: Защо само защото аз съм жена всичката такава работа остава за мен. Ще го направиш!
Серкан: Жена ми…Какво общо сега? Аз не знам как да оригна бебе, и не искам да го правя
Еда: Ще се научиш!
Серкан: Еда, да не беше искала бебето! Аз не го исках, ти го поиска.. Толкова е просто
Еда: Това е просто бебе
Ефе: Здравейте! Вие сте заприличали на семейна двойка!
Серкан: Ефе?
Ефе: Донесох ти някои документи от Кафезчиоули, може да искаш да ги видиш

Серкан: Мерси
Ефе: Еда, дай ми го
Еда: Сигурен ли си?
Ефе: Сигурен съм, спокойно. В Мардин имам толкова племеници, че вече не мога да ги преоброя. Имам опит, дай ми го
Еда: Ох, много си мил.Ето вземи и това
Серкан: Много си бил мил….
Еда:Ето…Леко…
Серкан: Ако цялата работа било в едно милване, и ание можеше да се справиме… Ако искаш, не се затруднявай, може да го взема…
Еда: Можеше да се оправим ли?От сутринта насам правиш и невъзможното само и само да не докоснеш детето…
Серкан: Повърна върху мен, забеляза, нали.. Как бива така, хем го бях взел..
Ефе: Такова, Емре се обади, започнали сте ремонта..
Серкан: Да, като казаха че е спешно, реших аз лично да се заема.
Ефе: Добре. Колко хубаво че в цялата си заетост може да се съсредоточиш…
Еда: И аз почна да поработя,ако Серкан благоволи да погледа бебето..
Ефе: Аз мога ли да помогна с нещо?
Серкан: Не…
Ефе: Не, наистина, ако поискате…
Серкан: Вярвай ми, наистина няма.
Ефе: Добре тогава
Еда: Аааа, оригна се…Чухте ли?
Ефе: Да
СеркнаН:Аа, колко хубаво…

Айфер: Оригна ли? Еда?
Айдан: Серкан?
Еда: Дааа, сега я втасахме…

Ефе: Да, аз да оставя бебето в леглото, бебето да не се уплаши….
Серкан: Моля те, сложи това на масата

Айдан: Значи, тук има едно бебе
Серкан: Да, мамо, има
Айфер: То не е ваше?
Еда: Не е, лельо, как да е наше? Не е
Айдан: Но се казва Серкан!Малкият Серкан
Серкан:Случайност
АйданТи не вярваш в случайности
Серкан: Да, мамо,както и да е, това е положението . В хола ми има бебе
Айфер: Нищо не разбрах…
Еда: Пфу, стига… Ако нямате други въпроси.
Айфер:Аз имам, аз имам , ела насам
Айдан: И аз имам
Айфер: Серкан ела насам..Ела ела, за секунда…

Айфер: Еда, бременна ли си
Айдан: Еда бременна ли е

Еда: Не
Серкан: Възможно е
Айфер: Сигурна ли си
Айдан: Сигурен ли си
Еда : Да
Серкан: Не

Айдан: а как ще бъдеш сигурен
Серкан: Ще я попитам
Айдан и Айфер: Да даде Бог и тези дни да видим
Айдан: Разбира се, не от Еда
Айфер: Разбира се, не със Серкан

Айдан: Едно бебе..Ах..
Айфер: Нали едно бебе
Серкан и Еда: Край с тази тема

Айфер: Уф, добре …

Еда: Боже, Боже, защо не си тръгват
Серкан: И аз не разбирам
Айфер: Само преди два дни тия нямаше ли взаимно да се удушат
Айдан: Даа… май…Ама си отиват

Еда: Защо така ни гледат?
Серкан: Боже, Боже…
Еда: За ръка ли се хванаха
Серкан : Да
Айфер: Е чак пък толкова..V

Айдан: На външен вид си отиват
Айфер: Как пък не
АйданНаправо не е възможно
Айфер : И според мен..
Айдан: Да не ти е вкъщата
Айфер: И да им е писано, да не се случва…

Серкан: Добре
Еда: Пак ли заспа ти, миличко…

Тъй като в тази сцена Ефе се добра до лаптопа на Серкан се загледах внимателно. Имаше достатъчно време да си поиграе на него със скиците. И захласнати по бебеприключението, никой не го забеляза че е седнал там и прави нещо... На него не му трябваше много време, той трябваше да направи лека, почти незабележима промяна, която просто да предизвика проблем, защото ако промяната е прекалено голяма, Серкан ще се усети.. Пфу значи

# 142
Аз не знам дали искам да виждам Алптекин в следващия епизод. В този не усетих липсата му. Smiling Imp

Освен това се притеснявам, че ще даде неадекватен съвет на Серкан. Rolling Eyes

Най-добре е да го подкрепи, да му помогне да открият грешката и да даде бизнес съвет как да решат проблема с клиентите, за да ги върнат.

Ама знае ли човек, може гузната съвест на Алптекин да накара Серкан да поеме отговорност, каквато на него не му е стискало някога. Алптекин е един такъв повърхностен, освен това никога не е имал доверие в Серкан. Като нищо да го натопи още повече в кашата.

Ще е много жалко Серкан да плаща за грешките на баща си. SobSobSob

За имейла.. трябва наново да гледам епизода - не помня кога го прати на Лейля за принтиране - дали преди да дойде Ефе, дали след като си замина.
Освен това той още работеше по схемите вечерта, когато семейството дойдоха да си вземат бебето.

За момичетата, Джерен пак ще е сред информираните - най-малкото защото е адвокатът, а Емре каза, че ще ги съди за нанесените щети.

# 143
https://serial4u.net/sen-cal-kapimi-episode-17-with-english-subtitles/
 Тук може да гледате епизода с Англ.суб.

# 144
Хм, Ефе постоянно се отчита на някого. Да не би да е длъжник на тайния си благодетел дето му е помогнал за първата фирма в Италия - и така, да не е лош човек, както предположихте, но да действа под натиск - нещо както беше Ферит от Каан - ама надали е Каан, защото писаха, че актьора излязъл от серията.

Разговорът на Ефе по телефона след срутването

Направих хода си, но щетата се оказа по-голяма от очакваното. По дяволите! Все по някакъв начин ще го разреша. Ще го оправя. Наистина не исках да става така.

# 145
  • In the light side of the Moon!
Здравейте !
Алекс, злато си!

Aз врътнах епизода на бързо, тази вечер ще го гледам с англ суб и след това ще чакам БГ.
На мен супер много ми хареса, толкова не се бях смяла на филм/сериал не знам от кога.
Xаресва ми джафкането между Серкан и Еда.

УНИКАЛЕН КЕРЕМ, УНИКАЛЕН!

Само да питам, споменаха ли къде е Алптекин?
Да не е зачезнал в монашество да изкупува греховете си

Според мен Ефе е с Каан. Мисля, си че бабата малко ще я позадържат, тъй като все още не са намерили актриса за тази роля, което означава, че бабата може изобщо да не я включат за в бъдеще, ако не намерят актриса.

А миник Серкан къде беше, когато покрива падна? Ако е било в къщата, реакцията на родителите трябваше да е съвсем друга, да се притеснят за бебето, а не да стоят на едно място и да се кокорят.

# 146
Хич не го знам какъв му е случая на Ефе, ама хич не му е чиста работата. Принципно, ако наистина е такъв добър архитект как пък не прецени, че корекцията, която направи ще доведе до такъв край?! И още нещо., ако си така добър и известен в Италия и имаш работа и всичко ти е наред, защо ще се връщаш в Истанбул да пречиш на някого, който нищо не ти е направил?! Дори и да е човек на бабата... чак пък да си зареже работата и да ходи да краде холдинги.. Според мен има и друга причина, ами ако има някакви финансови или други проблеми и това го е принудило да приеми предложението дали на бабата дали на Каан или някой друг. Има той някакви тайни мисли ама да видим. Да не се окаже накрая че е чичо на Еда( брат на майка й например🤦‍♀️) и да иска да отмъсти на Болатови за смъртта й🤔🤔🤔

# 147
  • София
Здравейте отново, скъпи момичета! People Raising Hand

Досега четох коментарите, предположенията и анализите ви. Чуден е начинът, по който този сериал ни кара да съпреживяваме всичко и да го чоплим дни наред. Някои от нещата, които сте писали, ме провокираха и аз да се замисля върху следните две теми - темата с покрива и тази с Ефе.

Нещо лично, което слагам в спойлер.
Скрит текст:
Татко ми е архитект и се занимава със строителство. Също като Серкан има своя фирма. Дълго време работих за него, преди да поема по собствен път. Общо взето бях Селин - занимавах се с ПР-а и маркетинга във фирмата. Та поназнайвам някои неща в тази област.
Затова абсолютно подкрепям Дари и другите, които бяха писали как времето за изпълнение на един проект, подобен на покрива, е малко изкривено в сериала. Напълно невъзможно е подобен проект да се измисли, начертае, одобри и реализира за 24 часа. Има техническо време, необходимо за всеки един отделен етап от изпълнението на проекта. В зависимост от странични фактори, разбира се, би могло да е повече или по-малко, но около седмица е един напълно реалистичен срок, ако се работи стегнато и не възникнат някакви казуси, които да забавят работата на някое ниво. Но... зависи за какво точно става дума. Ако не говорим за пълно реставриране на покрива, а само за козметична корекция, като добавяне на козирка или нещо подобно, то би било възможно да се изпълни и за ден. Поне аз от това, което видях вчера и разбрах от превода на Алекс, не става много ясно какво точно е правил Серкан по покрива, затова приемаме, че е възможно да се случи за 1 ден. В интерес на истината аз също се замислих кога го направиха този покрив, защото чак като се срути ми стана ясно, че Серкан е правил нещо по тази къща, но като гледам серията на български език, ще мога да задълбая в анализи и т.н. Сега доста неща ми се губят. Всички знаем какво е да гледаме в реално време в сряда - следим картинките, без да разбираме езика, четем тук от една страна коментарите, от друга - преводите, емоционални сме, пишем и ние. Та доста неща ни се губят. Поне на мен. Simple Smile

Относно чертежите - архитектурните чертежи са доста сложни и неразбираеми за хора, които не са учили интериорен дизайн или архитектура. Но за ландшафтен архитект като Ефе са ясни като бял ден. За да специализираш в областта на ландшафната архитектура, първо учиш обща архитектура, така че той е напълно наясно с работата на Серкан. Може да няма толкова опит като него, да не е толкова добър като него, но чертежите ще ги разбере много добре и да, може да ги промени, за да направи някоя поразия. По принцип не винаги може да се предвиди до какво ще доведат грешките/пропуските в един архитектурен чертеж. Тоест в някои случаи последствията могат да се предвидят, в други - абсолютно не. Не разбрахме какво точно е променил Ефе, но можем да допуснем, че е от тези грешки, които са с неясен край и последствия, затова и той не очакваше толкова голям демидж. Колкото и да е добър един архитект, дори да ври и кипи в работата си, освен ако не става дума за проекта на живота му, който е обмислял и работи по него с месеци, години дори, за да знае всяка чертичка наизуст, е напълно нормално да не види направената промяна в чертежа. По този проект Серкан работи в продължение на няколко часа, не изглеждаше като нещо сложно и непосилно за неговите възможности, вероятно Ефе като добър специалист е променил нещо наистина малко и незначително, така че да остане незабележимо. Затова, когато Енгин каза: "Грешката наистина е в чертежите.", Серкан допусна, че той е виновен, че е негов пропуск. По принцип е възможно. Човешко е да се греши. Дори най-добрите допускат грешки. Но... тук по-скоро ме учуди психологическата реакция на Серкан. Къде отиде човекът, който до преди няколко епизода повтаряше "аз не греша никога"?! Изненада ме не това, че Серкан не се усети, че чертежите са подправени, а това, че се усъмни в себе си?! На какво се дължи тази промяна?? Може би наистина Еда го разсейва. Не чувствата му към Еда. Не евентуалната връзка с нея. А истината за инцидента, раздялата им и цялата тази ситуация, в която се намират оттогава насам. Серкан е прагматичен и разумен човек, но се влюби до лудост в Еда. Започна да се променя и бам - разбра истината за смъртта на родителите й. Това разби сърцето му. А раздялата с Еда го довърши. Той изживява личен катарзис и е напълно логично да се усъмни в ума си в такъв момент. Поне само това успях да измисля. Защото Айше от самото начало доста твърдо се старае да затвърди усещането, че Серкан е работохолик, отдаден изцяло на работата си човек, който не допуска грешки, не се разсейва и затова няма личен живот. Работи по 24 часа и дава 250% от себе си, което очаква и от колегите и подчинените си. Та от Робо Болат той се превърна в просто Серкан, след което остана изгубен някъде там... между чувствата си към Еда и грозната истина, която научи. Енгин още тогава му каза, че има нужда от почивка. Да замине някъде, да се откъсне за малко от всичко. Но Серкан не пожела, каза, че ще работи, както е правил винаги досега. Не знам... интересно ще ми бъде развитието на тази сюжетна линия. Надявам се Айше да не пропусне тази подробност. Защото досега образът на Серкан е доста добре и последователно развит. Simple Smile

Сега минавам към Ефе. Не мога да му схвана спатиите на този герой. Честно казано, стана ми симпатичен след разговора му с Еда у тях на сутринта, след като се беше разделила със Серкан. Имах очаквания, че няма да е отрицателен герой. Че ще предизвиква Серкан, но ще играе по правилата и ще се държи спортменски. Той се закани, че ще даде урок на Серкан. Съвсем нормално беше да се обиди и ядоса от една страна на държанието на Серкан спрямо него, от друга на това, че го проучва зад гърба му. Серкан не е лесен характер и не се държи никак приятелски с него. Ефе даже беше доста търпелив спрямо Серкан и настроенията му. Но Ефе каза, че стимулът му да е партньор в холдинга е сътрудничеството със Серкан. Че иска да работи с него. Бях останала с впечатление, че Ефе харесва Серкан и иска да го спечели. Затова цялата тази ситуация със саботажа не я разбирам. С тази си грозна, неетична, непрофесионална и подла постъпка само и единствено ще докаже, че Серкан е бил прав да се съмнява в него и ще загуби напълно доверието му. По този начин той изложи АртЛайф, Серкан и холдинга. Урони името и престижа им. Това е лична вендета, ако питате мен. Не намирам никакво оправдание за постъпката му. Не можах да разбера само негова идея ли е било или някой му каза да го направи? Беше прекалено. И наистина не разбрах каква беше целта? Честно казано, очаквах да се скарат като големи мъже, Ефе да му каже, че се държи като задник или нещо такова, но не и да пада толкова ниско. Очаквах да го предизвика с някакъв проект и да спечели честно и почтено, с което да покаже на Серкан, че е добър и си заслужава да са партньори. Той искаше Серкан да го уважава. Е, по този начин ли ще спечели уважението му?? Или идеята е била да прецака холдинга, сега клиентите да се отдръпнат и Ефе да спаси положението, за да натрие носа на Серкан с думите: "Виждаш ли, ти допусна грешка, но аз спазих положението. Трябва да си ми благодарен и да се благодариш, че съм ти съдружник." Да не говорим колко ще се издигне в очите на другите. Но няма неразкрита лъжа. Неслучайна е приказката - "на лъжата краката са къси". Нямам търпение да се разкрие постъпката на Ефе. Да я видя тогава Еда и всички останали, дето се прехласваха по Ефе. А Серкан... от него очаквам обаче мъжка постъпка. Дори не мисля, че ще каже "казах ли ви". Да видим дали Ефе ще бъде доблестен да си признае и да избелят малко образа му или напротив. Simple Smile И кой ще го разкрие.

Ох... дълго стана, простете ми!!! Която е стигнала дотук - благодаря за вниманието. Kissing Heart

# 148
# 149
  • София
Най-после го облякоха това момиче!!! Grinning Изглежда не са се събрали все още, иначе щяха да са под един чадаър и минимум хванати за ръце, но виждаме, че се сближават и изглежда не се карат. Heart Ох, нямам търпение за фрага!

п. п. Навсякъде чета коментари "отдавна не се бях вълнувала така от сериал" и си мисля колко много сме! Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт