Край на доставките от село

• 8 090
  • 239
  •   1
Отговори
# 195
Не, цената им е повече от добра - 1,20 за литър мляко.Но тук конкуренцията си казва думата. В района има много производители и няма как да повишат цените. Отделно, ако ти сипе вода в млякото, моментално ще го зарежеш, защото има още 91021972 произовдители, които продават мляко, че дори у дома ти го носят, само и само да им станеш клиент. Ако има и ясни норми и контрол, ще е идеално. Заради липсата на такива не смея да си купя домашно свинско, че трихинелозата не е майтап. Но пак повтарям, норми и контрол, а не инструменти за унищожаването им.

# 196
EmmaT , глухия телефон е ясен за какво служи.
А ти за кого работиш и от какво профитираш можем да предположим. Със сигурност обаче не е с опити да произведеш нещо , но с прашките е доста неудобно сигурно ...
Толкова пък клюки и толкова пенявене ... срещу едно нормално предложение и срещу хора, които биха могли да се издържат чрез собствен труд с малко помощ и организация.
Както и да е.

Grinning Да не си пияна?
За кого работя според теб? Какви прашки?

Тази е като хамстер в колело - качила се е, ама  вече не издържа, обаче нито знае как да слезе, нито и стиска да продължава. Малкитее магазинчетааа, производителите,  моловеее, Сърбия, Германия - пълна каша и е в главата.  Баш си е Чао ... Белата.

# 197
Уиш, дали? Аз лично не видях тук някой противник да иска достижими регулации, само мрън ангро и опити за игра по чувствителни и/или патриотски струни, които пък ме навеждат на мисълта, че има в темата повече от един 'производител'. Cia вече се самоназова производител. Когато нечии доводи се изчерпват с 'купувай от малките, щото така', без да се коментира ни хигиена, ни вкус, нищо, освен самоцелното купуване от малките, трудно ще е нещо друго, освен личен интерес.
Впрочем, Дени е права - в тази тема всичко живо си взима такива продукти, та за чий е спорът и прашките (втф?!)?
Аз казах, че всеки е свободен да мисли какво си иска.Не мисля да се обяснявам.Чета мненията в темата и до там.Поканил съм хората живот и здраве догодина на гости, поканата е отворена кой както иска да си харчи парите.

# 198
Не съм сигурна доколко би могло. Обикновено срещу такива мерки скачат едни бизнесмени, които не са одобряват идеята да се хвърлят пари на вятъра в развитие на бизнеса и се мъчат да ловят шебеци с трици. Например чичо Пешо, който дои 5 крави и недоумява що трябва да доказва, че и кравите, и млякото им няма да те уморят, преди да ти го продаде на непромоционална магазинна био цена.
Ама то не е задължително да купиш от Пешо. Въобще - ограничен брой хора купуват от малки производители. Аз например съм отвратена от т.нар. фермерски пазар в София и никога не пазарувам от никой там.
А хората с пет крави добре си печелят, не би трябвало да им е проблем новия закон. Запознах се с жена в провинцията с по 15+ овци и кози, продава кисело мляко в кофички с уникален вкус. И печели съвсем прилично.
И да, трябва да има хигиена и спазване на нормите, иначе си губят клиентите. Докато в Кауфланд има хора за всяко качество - и за високо и за ниско, то от домашното се очаква само високо качество. Щото Кауфланд няма как да фалира, ама те...
Аз лично не протестирам срещу регулациите. Напротив, но бих искала контролът и законите да са еднакви и за големите и за малките. Гледала съм филми какъв е контролът в други страни, тук след 150 години няма да ги стигнем за съжаление. Като знаем какви са Регулаторите в БГ ...

# 199
А защо трябва да се осигури начален старт? Живеем в пазарна икономика, не в комунизъм.
Защото пазарна икономика не означава джунгла. Защото пазарната икономика функционира в рамките на държавата с нейните социални функции. Съмнявам се, че ти самата си подчинила живота си на изцяло пазарни принципи, а ползваш социалните функции на държавата - здравно осигуряване, пенсионна система и пр.
Чакай сега, помощта от държавата за началния старт е ниски данъци, а не отстъпки при спазването на хигиена .

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 20:02 от Анонимен

# 200
Де ги тия ниски данъци за дребните в България, Галинор?

# 201
Отговарям какво се очаква в държава, която не е джунгла, и че то се отнася за данъци, а не за намаляване на хигиенните изисквания. Не съм казала, че данъците са ниски. Въпреки че в сравнение с Европата са.

# 202
Проблемът е в плоския данък. Крайно време е да се върнат прогресивните. Иначе ставките са ниски. Хигиенните изисквания и контролът би трябвало да са в интерес на цялото общество. Ако вземането на проби и изследването им е платено, то не е зле дребните да бъдат освободени от такси. Това пак форма на подпомагане.

# 203
Не съм съгласна с прогресивно облагане. Това не касае само бизнеса, а и мен. Защо да плащам по-висок данък и да издържам знайни и незнайни комисии, съвети и партии?

# 204
  • София
Да се върнат, ама не искат. Плоският данък е най-изгоден за най-имащите и най-неизгоден за най-ниските доходи. Дори МРЗ е облагаема.

# 205
Не съм съгласна с прогресивно облагане. Това не касае само бизнеса, а и мен. Защо да плащам по-висок данък и да издържам знайни и незнайни комисии, съвети и партии?
Защо си мислиш, че сега не ги издържаш. Прогресивните данъци са най-справедливи и не удрят най-нискодоходните групи.

# 206
Защо си мислиш, че сега не ги издържаш. Прогресивните данъци са най-справедливи и не удрят най-нискодоходните групи.

Можеш ли да ми обясниш тази т.нар. справедливост. Защо някой трябва да бъде наказван, че се развива и печели повече, независимо дали става въпрос за частно лице или фирма?

# 207
  • София
Това не е наказание, а даване на възможност на хората с най-ниски доходи да имат някакъв необлагаем минимум. Минималната работна заплата е брутна, върху нея се начисляват осигуровки И за сметка на работника, разни други удръжки, които държавата си иска, и на всичко отгоре вземаш и 10 процента данък. Около една-четвърт от заплатата ти, която и без това е минимална, отива за данъци и осигуровки. НаправИ тази сметка за високите заплати и ще видиш  какво се получава. И не, не е задължително да се развива и да печели повече, не го гледай от тази страна, защото има и максимален осигурителен праг. Процентно ниските заплати са най-губещи. На практика наказани са хората с ниски доходи.

# 208
Защото всички живеят в едно и също социално общество и за да могат да направят каквото и да било ползват както другите същата социална среда . Ползват се държавата като институция, служби и пр. , ползват се пътища, услуги, болници, училища, градини , ... болнични, майчински, детски,
... и какво ли не .
За да направи който и да е нещо стъпва върху тази база и плаща за ползването и .
Как може хората да се самозабравят до такава степен , че да не виждат изобщо колко са зависими от другите , само и само защото са се докопали до някакъв по-едричък кокал.

А за форумската агитка , в последните мнения представена от Галинор ах и Анди се включи ,  няма нужда да се правите на разсеяни и да продължавате с дезинформацията. Никой не е предлагал подпомагане чрез понижаване на качеството . Аман от всякакви похвати за дезинформация.

И в същото време мисля е все тая какво пишете и какво се спори .
Хората не са толкова тъпи колкото ги мислите.

# 209
Това не е наказание, а даване на възможност на хората с най-ниски доходи да имат някакъв необлагаем минимум. Минималната работна заплата е брутна, върху нея се начисляват осигуровки И за сметка на работника, разни други удръжки, които държавата си иска, и на всичко отгоре вземаш и 10 процента данък. Около една-четвърт от заплатата ти, която и без това е минимална, отива за данъци и осигуровки. НаправИ тази сметка за високите заплати и ще видиш  какво се получава. И не, не е задължително да се развива и да печели повече, не го гледай от тази страна, защото има и максимален осигурителен праг. Процентно ниските заплати са най-губещи. На практика наказани са хората с ниски доходи.

Ами да, това е следствието - не намираш смисъл да се развиваш, щом те наказват. А освен максимален праг на осигуряване има и максимални пенсии и този максимум държавата може да си го променя, както и да увеличава възрастта за пенсиониране, така че накрая да получиш много по-малко от това, което си внесъл. Много по-ползотворно е да се намали администрацията, примерно, както и разни "социални" плащания, които отиват точно към хора, които не са внасяли нищо.
Но това е малко извън темата, все пак тук на дневен ред е дали да има санитарни изисквания и мисля, че повечето се съгласиха, независимо колко купуват от малки производители.

Общи условия

Активация на акаунт