Край на доставките от село

• 8 071
  • 239
  •   1
Отговори
# 30
За мен легло/кола/ офис/ кола/супермаркет/кола/ диван/лелго/кола/офис/....
не е моя начин на живот.
И не бих искала да става стандарт. Нека има разнообразие.
Хубаво ще е да спреш да мислиш, че това е начинът на живот на другите, а ти си разнообразието, защото нито едното, нито другото е вярно. Както не е вярно и че се жертва малкият и среден бизнес.

Нямаше ли някакви бонуси за начален бизнес? Защо да не бъдат подпомагани хората да развият собсвен бизнес? Защото може да се купи в пластмасова расфасовка в Била и?
Защото подпомагането е абсолютно грешна практика. Всички производители конкретно в България получават субсидии, независимо малки, средни, големи. Толкова ги субсидират, че има злоупотреби - земеделски производители, които не обработват земята, защото нали има субсидии.

Хайде стига с тоя патос за Били-Мили, Кауфланди и прочее. Млякото и месото във веригите не са вода и соев протеин, идват от същите производители, които ти толкова хвалиш. Чак толкова дребен животновъд и земеделец, дето да няма обем в производството и да разчита само на 15 човека да купуват от него - няма. Всички производители си пласират стоката по магазини -  я в градски супермаркет от рода на Дар и Хит, я в национална/мултинационална верига от рода на ТМаркет или Кауфланд. Отделно е собственият магазин, щанд, будка. И отделно, разбира се, са субсидиите.
А съвсем отделно, в Пловдив учат земеделие, в Стара Загора животновъдство, все по 4 години минимум. Поразпитай възпитаници, ще се изненадаш колко много неща не би трябвало да ги има поне 8 месеца в годината по будки, щандове и магазини, ама все пак ги намираш целогодишно.

# 31
Галинор голяма част от месото в веригите не е българско.Ние пък пазаруваме яко от село,  квото има всичко  зеленчуци ,меса ,яйца,мед.Човека коли животното ние си купуваме др остава за него,ако ни трови нас, трови и себе си и внуците си .Пазаруваме само от комшии, зеленчуци и плодове дал Господ в градината.

# 32

За мен легло/кола/ офис/ кола/супермаркет/кола/ диван/лелго/кола/офис/....
не е моя начин на живот.
И не бих искала да става стандарт. Нека има разнообразие.
Това не е моя начин на живот, защото просто нямам кола, та трябва да ходя до магазина с автобус и пазарска количка. И като нямам кола, не мога да обикалям знайни и незнайни ферми, нито да си правя покупки за 3 месеца напред, защото няма и къде да ги складирам. И да аз също живея в Германия и презапасяването с продукти не го разбирам.
Пазарувам в Алди, защото затова ми стигат парите, ако отида на прехваления седмичен пазар в Германия в градa, вместо 2 килограма ябълки, ще си купя точно 4 малки ябълки, които за 4 души според теб, дали ще стигнат за една седмица или за половин ден?
А пък на прехвалените коледни базари си купувам само храна - топло вино, печени бадеми и т.н., защото там за мен се продават прахосъбирачки, чанти, от които нямам нужда, дрехи на безумни цени и в безумни нюанси и т.н.
Така че хайде, посмали малко.

# 33
Маритима, не е до тровене. Това е подходящо само, ако човека ти е съсед и го познаваш. Няма как аз примерно да тръгна с колата до близкото селце и да си избера агънце. Няма как да зная това животно нито с какво е хранено, нито дали е прегледано от ветеринарен лекар. Да не говорим за всичките заболявания, които на тях не им правят нищо, но нас ни разболяват.

За зеленчуци от градината, е възможно, ако имаш градина. Ако нямаш, отново няма как да ида да си избирам от село. Има толкова магазини, в които се продават пестициди. Вредни пестициди. И докато продукцията продавана във веригите и сертифицираните магазини се проверява, тази не се.
И така нататък.
Дамата е пуснала темата за доставки от село, а не за фирмени магазини на малки производители. Фирмените магазини са регистрирани, извършва се постоянен контрол. И те не са засегнати от наредбите, пуснати в началото.

# 34
Интересно, някой направи ли си труда да прочете наредбите, мотивите към тях? Или само ни информирате за менюто си?

Аз предпочитам храна от малки производители,  храната в големите вериги, често е с много ниско качество, натъпкана с консерванти, с химия - само пример, прясно мляко с 6 месечен срок на годност. Бих се радвала да се развиват фермерските пазари и магазини, малките производители да имат пряк достъп до потребителя.
Но бих искала да имам гаранция за безопасността на тази храна - хигиена на производство, транспорт, съхранение.

Контролът за безопасност и подпомагането именно на малките производители, са две отделни неща. И двете трябва да ги има.  

Нека се върнем към същността на темата - наредбите и какво е мнението ни за тях.
За съжаление, не е много ясно, дали тези наредби няма да се използват само с цел глоби и съсипване на малките производители, вместо контрол. Не са дефинирани много неща в тях, което дава възможност на контролните органи за превратно тълкуване. А това не бива да става.

Ето какъв коментар е оставен  от "инспектор" към едната от тях:
Цитат
Предложения за обмисляне
Уважеми дами и господа,

много важно е да прецизирате в тази наредба кои обекти имат право да извършват търговия от разстояние. Дали това ще касае само производствени предприятия и складове за търговия на едро или всички обекти, които заявят тази дейност. Например ще може ли един Кафе-аперитив или ресторант да се регистрира за търговия от разстояние с храните, които се приготвят в него или ще трябва този обект да има разрешена дейност кетъринг (което тотално се различава от дейността търговия от разстояние).

Също така съгласно чл.60 и чл. 61 от Закона за храните всеки един бизнес оператор може да подаде заявление да извършва такава дейност, при което може да посочи обекти на други бизнес оператори, които са вписани в регистръра по чл.24, ал.1 от ЗХ. Вписването в регистъра става без  физическа проверка от компетентния орган (в случая БАБХ), а само по документи и няма изисквания за посочените в заявлението обекти, освен че трябва да са списани в регистъра по чл.24, ал.1 от ЗХ.

Това може да доведе до злоупотреби и обекти като кафенета (с 2 кв.м кухня) да се вписва като бизнес-оператор, извършващ търговия с храни от разстояние.

Ако целта е да се подпомогне дребния и средния бизнес в наредбата трябва всичко да се конкретизира, за да не се оставя на контролния орган да тълкува отделните членове различно в различните области и градове.

# 35
Deni-meni  Защо? За да приравня моето мнение с твоето? Ами не искам. Нека всеки си има своето. Аз не ти казвам на теб да направиш нещо друго от това, което правиш. Нали? На мен ми стигат 4 ябълки и 4 круши и 2 манго и 4 райски ябълки , а не на по 2 кг. и да изхвърлям половината спарушени или изгнили.
Значи ти можеш да наричаш нещата които аз харесвам прахосъбирачки и да се изказваш против, а аз не мога да кажа, че предпочитам да не влизам във вмирисания на застояло супермаркет и да купувам каквото ми предлагат от където са си избрали да се снабдят?

# 36
Галинор голяма част от месото в веригите не е българско
Ти май не си намерил българско. Аз пък в София видях от производител, който е от родния ми град, който е в североизточна България. А и не виждам какво значение има произходът месото. Само не почвай, че го клали преди 2 седмици, па после във фризери, па после го транспортирали... Щото у вас ще го сложиш в потребителски, а не професионален фризер, тоест ще го съхраняваш при по-лоши условия.

Значи ти можеш да наричаш... , а аз не мога да кажа
Не беше ли ти тази, която назад писа нещо за евтини храни и как спестеното от храна отивало за алкохол и цигари? Аз като не пуша и не пия, ко прайм, изключение ли съм, или не, понеже все пак пазарувам в омразния ти Лидл?
Вмирисани са точно малките магазини, защото пестят - нощем изключват хадилниците - какво толкова ще им стане на продуктите, кой пък ще види, че хладилниците и витрините са изключени...

# 37
Ами не е зле тогава да се подпомогнат малките производители да си проверяват продукцията и да могат да я предлагат легално, т.е. да имат по-ниски такси от големите, а не да се унищожават за сметка на големите вериги ... и без това са известни като дискаунтери и продавачи на боклуци
Прекрасна идея, която щеше да е приложима, ако на управляващите им пукаше поне минимално за дребните производители.

# 38
Само да ви напомня предмета на двата проекта за Наредби:

Наредба за изискванията за директни доставки от производителя на малки количества първични продукти от растителен произход

Наредба за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние

# 39
  • София
Ами подпомагай ги, кой те спира?

# 40
Галинор голяма част от месото в веригите не е българско
Ти май не си намерил българско. Аз пък в София видях от производител, който е от родния ми град, който е в североизточна България. А и не виждам какво значение има произходът месото. Само не почвай, че го клали преди 2 седмици, па после във фризери, па после го транспортирали... Щото у вас ще го сложиш в потребителски, а не професионален фризер, тоест ще го съхраняваш при по-лоши условия.

Значи ти можеш да наричаш... , а аз не мога да кажа
Не беше ли ти тази, която назад писа нещо за евтини храни и как спестеното от храна отивало за алкохол и цигари? Аз като не пуша и не пия, ко прайм, изключение ли съм, или не, понеже все пак пазарувам в омразния ти Лидл?
Вмирисани са точно малките магазини, защото пестят - нощем изключват хадилниците - какво толкова ще им стане на продуктите, кой пък ще види, че хладилниците и витрините са изключени...
Ами сподели в коя верига е???Зачитам се по етикетите, въобще не желая да обяснявам какво,къде как,и защо.

# 41
Не помня къде беше, не си взех. У наше село имат 2 или 3 фирмени магазина, вмирисани на застояло месо, а постоянно са пълни с клиенти от оня типаж, дето подкрепя българското и не пазарува от вериги-изедници. Което ми говори за лоша поддръжка и пестене от поддържане подходяща Т на продуктите.

# 42
Не помня къде беше, не си взех. У наше село имат 2 или 3 фирмени магазина, вмирисани на застояло месо, а постоянно са пълни с клиенти от оня типаж, дето подкрепя българското и не пазарува от вериги-изедници. Което ми говори за лоша поддръжка и пестене от поддържане подходяща Т на продуктите.
За всеки влак си има пътници, аз също съм попадал на смрадливо месо от големите вериги.За това вече 1во искам да помириша и тогава вземам.

# 43
Фантастико имат хубаво месо, а за Метро знам, че е българско месото. Поне беше преди година, тогава последно се видяхме с един познат, който работи с тях.

# 44
Фантастико към някоя голяма международна верига ли е или си е само за себе си ? Знае ли се дали е купен?

Общи условия

Активация на акаунт