Майчинството счетоводно - 87

• 34 529
  • 760
  •   1
Отговори
# 180
В болничен съм от 09.11 до 08.12 , кога да очаквам превод ?

# 181
Здравейте.
Ако съм в болничен за раждане през декември, как ще стане номера с данъчното облекчение за деца при подаване на декларацията чрез работодател? На практика работодателя вече не ми дължи пари. Той ще ми преведе само сумата на облекчението ли?

# 182
Може ли да споделиш какво е това данъчно облекчение ?
Здравейте.
Ако съм в болничен за раждане през декември, как ще стане номера с данъчното облекчение за деца при подаване на декларацията чрез работодател? На практика работодателя вече не ми дължи пари. Той ще ми преведе само сумата на облекчението ли?

# 183
Приспада се по 200 лв. от осигурителния доход и съответно от платения данък върху доходите, т.е. връщат се по 20 лв. на дете за годината.
Подава се декларация през работодателя /по чл. 22 в или 22 г от ЗДДФЛ/ или сам си подаваш данъчна декларация и преизчисляваш данъка.

# 184
  • Sofia
Привет! Някой знае ли какво трябва да направя, за да получавам половината майчинство за дете, което януари ще навърши две години?

# 185
  • Седмото небе
Доколкото на мен ми е известно-половината майчинство за втората година и до края на същатата се получава, ако сте започнали работа през нея. Ако не сте започнали работа, би трябвало през цялата втора година да си получавате целите 380 лв.
А ако сега сте започнали работа преди детето да навърши две години и искате да си получите половината майчинство от последния един или последните два месеца (понеже не знам как точно ви се пада), се подава една декларация. Назад е писано каква и коя точно беше. Другите момичета може да подскажат, ако не откриете инфото в темата или форума с търсачката.

# 186
Здравейте, имам нужда от съвет. В момента съм бременна и съм в болнични. Дружеството, в което съм на трудов договор прекратява дейност. Ще бъда назначена в ново дружество със същия управител. Проблемът е, че ще ме назначат 2 дни след изтичане на болничния ми, което значи, че ще имам прекъсване. Това проблем ли ще е за майчинството, осигуряват ме на сума, близка до МРЗ? Благодаря!

# 187
  • Sofia
Благодаря. Счетоводителката не е сигурна коя декларация се подава, но аз  първото майчинство си го прекъснах с 45 дневен болничен за раждане на следващо дете и сега не знам дали трябва да получавам за баткото, който януари ще навърши две ( болничният ми е от 25.10)

# 188
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, имам нужда от съвет. В момента съм бременна и съм в болнични. Дружеството, в което съм на трудов договор прекратява дейност. Ще бъда назначена в ново дружество със същия управител. Проблемът е, че ще ме назначат 2 дни след изтичане на болничния ми, което значи, че ще имам прекъсване. Това проблем ли ще е за майчинството, осигуряват ме на сума, близка до МРЗ? Благодаря!

Няма да е проблем

# 189
Здравейте , съпругата ми роди на 12.08.2020г. До 19.11.2020г беше в болнични (135 дни) . Въпросът ми е в периода от 19.11 до края на април , (когато вече се узплаща майчинство ) кога да очаква превод ?

Последна редакция: чт, 03 дек 2020, 14:17 от Svetliu90

# 190
  • Варна
Здравейте , съпругата ми роди на 12.08.2020г. До 19.11.2020г беше в болнични (135 дни) . Въпросът ми е в периода от 19.10 до края на април , (когато вече се узплаща майчинство ) кога да очаква превод ?
Обикновено, вторник или четвъртък,  до 5-то число на месеца.  В сайта на НОИ има календар, в който са отбелязани датите, на които се изплащат обещетения (майчинство,  безработица и т.н) и пенсии.

# 191
Здравейте , съпругата ми роди на 12.08.2020г. До 19.11.2020г беше в болнични (135 дни) . Въпросът ми е в периода от 19.10 до края на април , (когато вече се узплаща майчинство ) кога да очаква превод ?
Обикновено, вторник или четвъртък,  до 5-то число на месеца.  В сайта на НОИ има календар, в който са отбелязани датите, на които се изплащат обещетения (майчинство,  безработица и т.н) и пенсии.

Да де , аз го гледам календара , но незнам при 1вия превод от майчинството , дали важи това "до 5ти число"

# 192
Много благодаря!

Няма да е проблем

# 193
Здравейте!
Последният ми болничен от 135 дни изтече на 4 ноември . Въпросът ми е , кога трябва работодателят,  да подаде документи в НОЙ , кога се вижда в сайта , че са подадени и дали до края на годината ще получа някакво майчинство ?
Звънях да питам, но са заети и не ми върнаха отговор.

# 194
  • Варна
Svetliu90
Да де , аз го гледам календара , но незнам при 1вия превод от майчинството , дали важи това "до 5ти число"
[/quote]
Ако имате предвид,  след подаване на Декларацията за първата година майчинство (която се подава след болничния от педиатъра) - зависи, кога работодателят я е подал към НОИ, ако е чакал последния момент,  може и да се забави  първия превод.  Отговарям от личен опит, за повече подробности нека се включи, някой по-компетентен.

Общи условия

Активация на акаунт