Майчинството счетоводно - 87

• 34 546
  • 760
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте!
Малкия стана на 1 г на 29 ноември. Термина ми беше за 21 декември. Можете ли да ми кажете до кога се видя майчинство първата година? Искам да го прехвърля за втората на бащата. Понеже сме в очакване на второ бебче, то като се роди ми спират ли ми майчинството за първото дете?

# 211
  • София-Младост
Здравейте!
Малкия стана на 1 г на 29 ноември. Термина ми беше за 21 декември. Можете ли да ми кажете до кога се видя майчинство първата година? Искам да го прехвърля за втората на бащата. Понеже сме в очакване на второ бебче, то като се роди ми спират ли ми майчинството за първото дете?
До 20.12. вкл. сте в "първата година".
Не спират обезщетението за първото, когато се роди второ, напротив, имате право на 1/2 от него, докато навърши 2г. Ако имате застъпване на  двата вида отпуск, имате право на обезщетение в размера като за първото дете.
Прехвърляне втората година на бащата, означава, че той си остава вкъщи и получава 380лв.
Ако обаче след прехвърлянето, вие не ползвате друг вид отпуск, трябва да се върнете на работа.

# 212
Докато сме на темата, да питам.
От януари излизам в 45-дневен болничен, детето ми в момента е на 1г. и 1 м., т.е., взимам майчинството за втората година.
Коя декларация трябва да подам заедно с болничния, за да мога да взимам тези 50% за първото дете?
И освен декларацията трябва ли да се подава пак някаква молба за отпуск до работодателя, или нещо друго?

# 213
  • София-Младост
Прил.8,мисля че беше, за 1/2 от обезщетението.
Нека счетоводителката да провери, дали не се подава промяна в обстоятелствата за първото дете, т.е. че се спира пълния размер на обезщетението.

# 214
Счетоводителката каза че ги подава правилно , да съм питала в НОИ . Тези 2-3 дни от декември в различен превод да ги чакам от ноемврийския ?!

# 215
  • София-Младост
Счетоводителката каза че ги подава правилно , да съм питала в НОИ . Тези 2-3 дни от декември в различен превод да ги чакам от ноемврийския ?!
Имаш ли ПИК за НОИ...ако да, провери дали тези дни от декември ти стоят във ведомостта за
плащане. Ако искаш направи една снимка от сайта на НОИ, там се вижда, обикновено когато в един болничен има два периода, ги пишат на два реда.

# 216
Благодаря, Ала-Бала! Да, аз ще ползвам болнични до раждането.

# 217
Току що проверих.
Наистина са го платили на два пъти . Благодаря много .
Имаш ли ПИК за НОИ...ако да, провери дали тези дни от декември ти стоят във ведомостта за
плащане. Ако искаш направи една снимка от сайта на НОИ, там се вижда, обикновено когато в един болничен има два периода, ги пишат на два реда.

# 218
Здравейте, бременна съм в самото начало на 3тия месец, ще ме хоспитализират в болница и съответно ще получа 30 дни болничен. Идеята ми е да го продължавам след това, тъй като работата ми излага бременността на риск. От болницата ми казаха да имам предвид, че ако започна от сега с болнични няма да ми стигнат предвидените дни преди 45-дневния. Доколкото се спомням гинекологът ми каза, че след болничен при престой в болница може да се удължават дните с повече от предвидените. Някой знае ли как стоят нещата?

# 219
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, бременна съм в самото начало на 3тия месец, ще ме хоспитализират в болница и съответно ще получа 30 дни болничен. Идеята ми е да го продължавам след това, тъй като работата ми излага бременността на риск. От болницата ми казаха да имам предвид, че ако започна от сега с болнични няма да ми стигнат предвидените дни преди 45-дневния. Доколкото се спомням гинекологът ми каза, че след болничен при престой в болница може да се удължават дните с повече от предвидените. Някой знае ли как стоят нещата?

При надвишване на 180 дни непрекъснат болничен се минава ТЕЛК, за да бъде платен.Дори при болничен престой.

# 220
Здравейте, бих искала да се допитам до вас по следния случай - от 7 септември 2020 съм в майчинство, като към тази дата имам само 15 месеца осигурителен стаж но на 4 часа. Родих края на октомври. До момента нищо не съм получавала като сума,нито един лев. Въпроса ми е макар да нямам тези 12 месеца осигурителен дтаж на 8 часа, не се ли получава някакво макар и минимално майчинство при вече родено дете? Моля някой да ми разясни как стоят нещата и кога евентуално следва да почна да получавам. Очаквах че при вече родено дете се получава някаква макар и минимална сума,но така и не постъпи превод за ноември, моля за информация. Благодаря предварително на отзовалите се.

# 221

При надвишване на 180 дни непрекъснат болничен се минава ТЕЛК, за да бъде платен.Дори при болничен престой.

В тези 180 дни включва ли се 45-дневния?

# 222
  • София-Младост
Здравейте, бих искала да се допитам до вас по следния случай - от 7 септември 2020 съм в майчинство, като към тази дата имам само 15 месеца осигурителен стаж но на 4 часа. Родих края на октомври. До момента нищо не съм получавала като сума,нито един лев. Въпроса ми е макар да нямам тези 12 месеца осигурителен дтаж на 8 часа, не се ли получава някакво макар и минимално майчинство при вече родено дете? Моля някой да ми разясни как стоят нещата и кога евентуално следва да почна да получавам. Очаквах че при вече родено дете се получава някаква макар и минимална сума,но така и не постъпи превод за ноември, моля за информация. Благодаря предварително на отзовалите се.
Не се получава.
Имате право (при определен доход) на помощ при раждане, проверете в сайта на АСП. А и преди  това за бременост и раждане, защото нямате необходимия стаж, за да получавате обезщетение.

Отделно, без оглед на доход, имате право на еднократна помощ за раждане. За нея отново се подава декларация.
Т.е. никой няма да ви даде нещо, защото сте родили, без да си го поискате...и да имате право, разбира се.
https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/semeyni-pomoshti

veni280
Не, не се включва.

# 223
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

В тези 180 дни включва ли се 45-дневния?

Не, не се включва.

# 224
Здравейте, не знам дали въпроса ми е точно за тук, но ще опитам.
Детето ми е на 1 година и 6 месеца. От 13ти ноември съм в отпуск. (Прекратих майчинството защото ни приеха в ясла).
Въпроса ми е има ли смисъл да подавам декларация за облекчаване на данъци, след като се водя от 20 дни на работа и изобщо ще ми я приемат ли?
Детенце то ми е с телк 50% и би трябвало да взима даначно облекчение на основа 2000 лева тоест 200 лева, но ако съм работила цяла година. Нещо ми е мътно. По принцип ме осигуряват на 1200лева,но не знам как се изчисляват за цяла година. Някой ако може да ми помогне ще съм благодарна. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт