Майчинството счетоводно - 87

• 34 040
  • 760
  •   1
Отговори
# 270
За всеки случай пак да попитам, мерси

Привет, имам въпрос относно застъпването на майчинства. На 18 април изтича първата година за първото ми даде, а 45-дневният за второто ще е от средата на май. Мисля да пусна болничен за тази "дупка". Не съм сигурна дали съм разбрала - от раждането на второто ще започна  да получавам обезщетение като за първа година плюс 50% от обезщетението за втора ли? Мерси

# 271
  • София-Младост
За всеки случай пак да попитам, мерси

Привет, имам въпрос относно застъпването на майчинства. На 18 април изтича първата година за първото ми даде, а 45-дневният за второто ще е от средата на май. Мисля да пусна болничен за тази "дупка". Не съм сигурна дали съм разбрала - от раждането на второто ще започна  да получавам обезщетение като за първа година плюс 50% от обезщетението за втора ли? Мерси
Защо да е дупка? До средата на май, т.е. докато започне 45 дневния за второто дете, ще ползвате отпуск за отглеждане на първото дете. Така ще имате застъпване и опция да получавате обезщетение за второто, в размер като за първото.
С болничен, няма да ви признаят застъпване!

# 272
Здравейте, интересувам се как стоят нещата с работа на договор по заместване и бременност? Какви варианти има?

# 273
  • София-Младост
Здравейте, интересувам се как стоят нещата с работа на договор по заместване и бременност? Какви варианти има?
С изтичане на договора по заместване ти прекратяват твоя ТД. Ако си започнала ползването на отпуска за бременост и раждане, ще получамаш шобезщетение до края му. За втората година-не.
Ако срокът на заместване изтича преди започване на 45 дневния..няма да получаваш обезщетение, ако го прекратят.

# 274
Здравейте, все повече ми напредва бременността. Съответно с бащата на детето нямаме сключен брак все още. Обмисляме дали да се разпишем сега или да изчакаме. Съвсем бегло ми споменаха, че без брак, при припознаване на детето бащата пише адреса на детето по негова лична карта, а майката по нейната лична карта. Не ми стана много ясно. Някой може ли да обясни какви са плюсовете/ минусите от това? А доколкото разбирам при изписване от болницата като адрес на детето пишат адреса на майката по лична карта. Така че какво значение има, че бащата е записал детето по адрес с неговата лична карта?

# 275
2 деца имаме без брак, детето е с адреса на майката.
Отделно пък всички заедно сме  регистрирани с настоящ адрес на различно място от адреса в л.к

# 276
Детето се води на адреса на майката.
Като родиш ще си попълнете нужните документи още в болницата и след 3 дни ще идете да си получите акта за раждане в общината.

# 277
И мен ме интересува този въпрос. Аз съм от друг град. Значи ли, че детето ще е с постоянния ми адрес в друг град? Имам документ от Общината за настоящ адрес. Не може ли директно с този настоящ адрес да се запише и детето?

# 278
А нещо друго, четох някакво уверение, заверено от нотариус, че припознава детето. Вярно ли е?

# 279
Здравейте! Дилемата ми е такава: в момента се водя на работа във фирма която заради Covid спира дейност, бременна съм и до 14 Декември бях в болничен. Могат ли да ми прекратят договора? И ако го прекратят какво ще е най-добре да предприема след това? Дали да намеря фирма и фиктивно да ме назначат за да се осиурявам до раждането или само да си внасям здравните осигуровки?
Имам 16 години трудов стаж, почти без прекъсване.

# 280
Pepi_iv съжалявам за ситуацията. Аз определено бих заложила на фиктивен договор преди излизането в майчинство, тъй като времето през идните 2 години ще бъде зачетено като осигурителен стаж, а и втората година ще имате право на минимално плащане. дано нещата се разминат.

# 281
Здравейте! Дилемата ми е такава: в момента се водя на работа във фирма която заради Covid спира дейност, бременна съм и до 14 Декември бях в болничен. Могат ли да ми прекратят договора? И ако го прекратят какво ще е най-добре да предприема след това? Дали да намеря фирма и фиктивно да ме назначат за да се осиурявам до раждането или само да си внасям здравните осигуровки?
Имам 16 години трудов стаж, почти без прекъсване.
Ако ви прекратят договора, задължително трябва да ви назначат някъде фиктивно,за да получавате майчинство.Щом сключите трудов договор се водите на работа една седмица и после си вземате болнични,ще плащате на работодателя само здравните осигуровки, които той внася,те са за тази година в размер на 25лв.

# 282
Здравейте, може ли съдействие по 2 въпроса? Аз съм по ЛК извън София, приятелят ми/нямаме брак/също, но живеем в София от скоро. Обаче не сме се регистрирали тук на този адрес. Чух, че май имало глоба?! Не знам на кой адрес да запишем бебето, защото ако е по нашите ЛК после може да не го приемат на детска градина. Ако го запишем в София пък, никой от нас не се води тук и да не ни глобят, че не сме регистрирани? Какво се прави в случая Confused
И друго - Имам 4 дни болничен преди 45 дневния, но доста се бави. Дали се плаща от работодателя и трябва да го чакам със заплатите?

# 283
Ян, детото се записва по постоянен адрес от ЛК на майката, без значение дали/къде живее тя в момента. Нямаш право на избор къде да го запишеш.

# 284
Здравейте, понеже и аз се интересувам от въпроса с адресната регистрация на детето, попаднах на това:

Чл. 90. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) 
(2) Постоянният и настоящият адрес на новороденото дете съвпадат със съответните адреси на родителите му. Когато родителите имат различни постоянни адреси, те избират един от тях за детето си. Когато родителите имат различни настоящи адреси, настоящият адрес на майката е настоящ адрес на детето.

Ако има някой по-запознат дали наистина е така или не, моля да сподели.

Общи условия

Активация на акаунт