Майчинството счетоводно - 87

• 33 845
  • 760
  •   1
Отговори
# 675
Без трудов договор не можеш да получаваш майчинство.
Работодателя плаща всеки месец осигуровки.По време на болничен и майчинство плаща само здравните всеки месец.

# 676
ЯнаГГ, отговорите на всичките ти въпроси бяха в цитираното.
Сега като Деси ти го обясни, разбра ли? 😀
Обичам маминки с фиктивни назначения 😬

# 677
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Имам въпрос. Ако намеря познат да ме назначи “на работа” и да си плащам осигуровките сама, за да мога да взимам болничен и майчинство, до кога трябва да ги плащам, целите 9 месеца ли или?? До кога работодателя плаща осигуровки? Или може няколко месеца след забременяването да се направи това и да плащам осигуровки само няколко месеца?

Ще имаш право на парично обезщетение, ако:

- си осигурено лице за общо заболяване и майчинство
- имаш поне 12 месеца осигурителен стаж като осигурена за този риск
- към датата на раждане си осигурена по трудово правоотношение с работодател

Въпроса ми беше друг, колко месеца е длъжен работодателя да плаща осигуровките? До 45-дневния болничен или?? А ако имам 12 месеца стаж, но в момента не съм на трудов договор, нямам ли право на майчинство?
Ако искаш да получаваш майчинството две години, то трябва през целия период да се водиш на договор.Не става само за един-два месеца.
Ако не си в трудово правоотношение, то имаш право на социално майчинство за 1 година (беше 100лв за тая година не съм го гледала) и то ако отговаряш на критериите за доход.

# 678
Здравейте! Трябва ли освен 45- дневния болничен преди термин да се подадат и други документи до работодателя и какви?

# 679
  • Враца
Здравейте, при връщане след майчинство имаме ли някакви привилегии майките? Питам, защото днес колежката ми каза да говоря със шефката за връщането си, защото сега нямало много работа. Та въпросът ми е имат ли право да ме махнат веднага след като се върна от майчинство, и задължително ли трябва да използвам събраната отпуска веднага след майчинството? Благодаря ви предварително.

# 680
  • София
Здравейте, при връщане след майчинство имаме ли някакви привилегии майките? Питам, защото днес колежката ми каза да говоря със шефката за връщането си, защото сега нямало много работа. Та въпросът ми е имат ли право да ме махнат веднага след като се върна от майчинство, и задължително ли трябва да използвам събраната отпуска веднага след майчинството? Благодаря ви предварително.

Не, аз започнах без да взимам отпуска. Малко по-малко може да почвате да я чистите. Имате право и на определени часове работа заради детето (не помня точно колко), защото гледате дете. Подаваше се някаква декларация, но не съм наясно коя.

# 681
Нямат никакво право да ви махнат, защитена сте по закон до навършване на 3г. на детето. Единствено по ваше съгласие може да стане.
Не е задължително да ползвате отпуската, но предвид че няма много работа е вероятно това да ви предложат.

# 682
  • София
Може да ви уволнят само с разрешение на инспекцията по труда, доколкото знам не е лесно, но съм запозната и с такъв случай.

# 683
Здравейте! Имам 4 дни отпуск от 2019година, имате ли представа дали ще изгорят, ако не ги взема сега или по време на майчинство давността е по-голяма от две години?

# 684
Здравейте! Ситуацията при мен в момента е такава: бременна съм в 5 месец, не съм на трудов договор и за съжаление е доста трудно намирането на фирма с фиктивно назначаване.
Имам 15 г. трудов стаж, последния ми договор е прекратен Декември,2020 г.
Имали друг вариант да се самоосигурявам, за да получа майчинство 2 год.? В смисъл като занаятчия или някакъв вид свободна професия, ако някой е по запознат може ли да обясни?
Хубава вечер на всички!🙂

# 685
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Ситуацията при мен в момента е такава: бременна съм в 5 месец, не съм на трудов договор и за съжаление е доста трудно намирането на фирма с фиктивно назначаване.
Имам 15 г. трудов стаж, последния ми договор е прекратен Декември,2020 г.
Имали друг вариант да се самоосигурявам, за да получа майчинство 2 год.? В смисъл като занаятчия или някакъв вид свободна професия, ако някой е по запознат може ли да обясни?
Хубава вечер на всички!🙂
Да, можеш.Намери си счетоводител, който да то обясни подробно и да ти води счетоводството.После да няма изтървани срокове и глоби.

# 686
Здравейте! На 30.01 ми изтича 2рата година майчинство,на работа няма да се връщам тъй като детето ми няма да посещава ясла. Въпроса ми е -възможно ли е работодателя да ме съкрати за да мога да отида на борса и да не съм на минималното обещетение? По взаимно съгласие ми е ясно как става. Благодаря!

# 687
Не вярвам работодателя да се съгласи на съкращаване . Нали все пак ще му трябва нов човек на твоята длъжност .

# 688
Здравейте!
ЛКК може ли да издаде първичен болничен лист или само продължение на вече издаден такъв?

# 689
Здравейте!
ЛКК може ли да издаде първичен болничен лист или само продължение на вече издаден такъв?
Може

Общи условия

Активация на акаунт