Майчинството счетоводно - 87

• 34 466
  • 760
  •   1
Отговори
# 105
Просто още не е отразен дохода ви за октомври, според мен. Особено ако сте изчислявали за прогнозно.майчинство, ,а месеците, които няма все още осигуряване, калкулатора автоматично задава минималната работна заплата. Трябва ръчно да въведете сумата, за да се изчисли.

# 106
Здравейте! Има едно редче в условията за майчинство, което ме притеснява. Става въпрос за следното: "да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство.". Така, казусът е следният. В момента работя и към датата на болничния от 45 дни преди термин ще имам 9 месеца и 28 дни осигурителен стаж (тези 28 дни са натрупани часово и не знам дали се броят за още 1 месец). Знам, че болничният се счита за осигурителен стаж, но нали по време на него не се внасят осигуровки 🤔. Реално с 45 дневен болничен и евентуално малко от следващия след раждането ще съм събрала 12 месеца осигурителен стаж към датата за подаване на документи за майчинство, но един вид няма да съм била осигурявана за общо заболяване и майчинство в последните 2 месеца. Така ли е, или бъркам? Понеже ми беше казано да не се притеснявам, защото с болничния дъм щяла да ги натрупам, но май не е точно така.

# 107
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Има едно редче в условията за майчинство, което ме притеснява. Става въпрос за следното: "да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство.". Така, казусът е следният. В момента работя и към датата на болничния от 45 дни преди термин ще имам 9 месеца и 28 дни осигурителен стаж (тези 28 дни са натрупани часово и не знам дали се броят за още 1 месец). Знам, че болничният се счита за осигурителен стаж, но нали по време на него не се внасят осигуровки 🤔. Реално с 45 дневен болничен и евентуално малко от следващия след раждането ще съм събрала 12 месеца осигурителен стаж към датата за подаване на документи за майчинство, но един вид няма да съм била осигурявана за общо заболяване и майчинство в последните 2 месеца. Така ли е, или бъркам? Понеже ми беше казано да не се притеснявам, защото с болничния дъм щяла да ги натрупам, но май не е точно така.

Правилно са ти казали, няма за какво да си притесняваш.С ползването на болничните ще натрупаш останалите месеци.

# 108
Здравейте, един счетоводен въпрос. Когато се приключва годината декември, майчинството за декември в края на месецът ли се превежда или си остава за януари?! Дали някой има представа.
Благодаря!

# 109
В последните 2 години ми е изплащано в края на декември
Здравейте, един счетоводен въпрос. Когато се приключва годината декември, майчинството за декември в края на месецът ли се превежда или си остава за януари?! Дали някой има представа.
Благодаря!

# 110
Здравейте ! На 02.11 АГ ми даде направление за ЛКК и имам издаден болничен за периода 02.11-01.12 . За да ми се удължи болничния , трябва да взема ново направление . Имам ли право на още едно направление в рамките на същия месец или важи правилото за 30 дни ?

# 111
Просто още не е отразен дохода ви за октомври, според мен. Особено ако сте изчислявали за прогнозно.майчинство, ,а месеците, които няма все още осигуряване, калкулатора автоматично задава минималната работна заплата. Трябва ръчно да въведете сумата, за да се изчисли.
Може би не съм обяснила правилно. Не става дума за прогнозно майчинство и калкулатора на НОИ, а за дохода, на който ме осигуряват. Предполагам, че като съм в болнични сега до 135-я ден след раждането работодателят внася осигуровки на мин. работна заплата, но въпросът ми е парите, които получавам от НОИ ще се отразят ли някъде като осигурителен доход? Например при следваща евентуална бременност в близко бъдеще няма за тази една година да ми се взема за осигурителен доход 610 лв, а сумата, която от са ми плащали от НОИ, нали така?
Не знам дали правилно се изразих 😫

# 112
  • София-Младост
Нито едно от двете, при следващ болничен, тези дни се смятат на база "сумата, от която е изчислено обезщетението".
Осигуровки за тези дни не се дължат и не се внасят, само и единствено здравни.

FBID100000219075919

Отново отиваш до АГ. Но наистина ли издават направление за ЛКК.
Обикновено ЛКК са още 1-2 доктори в съседни кабинети.

# 113
Здравейте, искам да попитам имам ли право да получавам половин майчинство при положение, че детето ми посещава детска градина и няма навършени две години?

# 114
Здравейте, искам да попитам имам ли право да получавам половин майчинство при положение, че детето ми посещава детска градина и няма навършени две години?
Да, имаш право, ако си на договор.

# 115
Здравейте ,вече съм в 45 дневен преди раждане който не е подаден от работодателя в НОИ все още , ако сега си сменя постояния адрес дали ще има проблем с болничния  ?

# 116
Здравейте ,вече съм в 45 дневен преди раждане който не е подаден от работодателя в НОИ все още , ако сега си сменя постояния адрес дали ще има проблем с болничния  ?

Едва ли

# 117
Здравейте, при преносване кой издава продължението на 45-дневния болничен? Необходимо ли е да същият лекар, който е издал 45-дневния болничен, защото с нея спряхме да се виждаме още в 36 г.с., когато ме прати да си ходя по живо, по здраво? Или може и лекарят, който ще ме изражда и ме е следил в последните 4 седмици да го продължи с необходимите дни?

# 118
Здравейте, много се извинявам ако има вече такава тема ,но не намерих нищо конкретно.
Та имам следното питане - бременна съм вече в 3ти месец и излизам болничен ,защото условията в работата ми са неподходящи за бременна жена. Докторката, при която се записах ми иска по 90 лв на месец за да ми издава болнични .
Искам да знам ,на някоя от вас случвало ли се е подобно нещо ,реално толкова ли струва, за да си в болничен ...защото на мен ми се струват много тези 90 лв всеки месец + другите пари ,които ми иска за разни други изследвания.
Извинявам се отново ако повтарям някоя тема и ще съм Ви много благодарна ,ако споделите с мен вашето мнение.
Първа бременност ми е и като цяло не съм запозната с повечето неща.
Хубав ден от мен!!! Yellow Heart

# 119
Според мен са много тези пари. Би следвало да е безплатен болничния. Аз също плащам за издаването му, но се следя в частна клиника и там в ценоразписа си фигурира услугата за явяване пред лекарска комисия, което при мен е 30лв.
Още си в началото. Потърси си друг лекар, който да ти следи бременността.

Общи условия

Активация на акаунт