Майчинството счетоводно - 87

• 34 040
  • 760
  •   1
Отговори
# 285
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, понеже и аз се интересувам от въпроса с адресната регистрация на детето, попаднах на това:

Чл. 90. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) 
(2) Постоянният и настоящият адрес на новороденото дете съвпадат със съответните адреси на родителите му. Когато родителите имат различни постоянни адреси, те избират един от тях за детето си. Когато родителите имат различни настоящи адреси, настоящият адрес на майката е настоящ адрес на детето.

Ако има някой по-запознат дали наистина е така или не, моля да сподели.

Да, актуално е в закона и към момента.

# 286
  • Седмото небе
Ян, след като ЛК не ти е в София и не сте официално записани/регистрирани на адрес тук, ще го запишат на адреса ти по ЛК. Аз така го разбирам поне. А това, че за записване в държавна ясла/градина Софийския ви адрес има огромно значение е съвсем друга тема. Това с яслите и градините е една ужасно трудна, тъмна и объркана материя с милион подробности по мое мнение. Ние имаме на 1 минута от входа детско заведение, тук сме регистрирани от години по ЛК и с постоянен адрес, и пак няма никаква гаранция за прием. С тая точкова система е кошмар...

# 287
  • София-Младост
Здравейте! Дилемата ми е такава: в момента се водя на работа във фирма която заради Covid спира дейност, бременна съм и до 14 Декември бях в болничен. Могат ли да ми прекратят договора? И ако го прекратят какво ще е най-добре да предприема след това? Дали да намеря фирма и фиктивно да ме назначат за да се осиурявам до раждането или само да си внасям здравните осигуровки?
Имам 16 години трудов стаж, почти без прекъсване.
Има разлика дали фирмата спира временно дейност (заради ситуацията) или е ликвидирана. Самия процес на ликвидация пък не е от днес за утре. Така че, нищо не правите за момента, както е не прекратявате ТД по ваша инициатива.
Ако те направят постъпки за прекратяване на ТД, тогава може да търсите друг вариант.

# 288
  • София
Аз съм омъжена, но 2016 г раждах в частна болница в София, където нямаше нотариус и всеки сам се оправяше. Сега не знам дали има промяна.

# 289
Здравейте. Бихте ли ми съдействали в решението ми -кое ще е по добре:
Бременна съм с второ дете,като голямото е на 1 година. Кое би било по добре:
а) Да прекратя  майчинството и да изляза в болничен.Тогава как ще ми изчисляват болничния(24м.назад ли ?) и ще вземам ли 50% за първото дете
б) или да си гледам първото дете с 380 лв до 45 дневния БЛ преди раждане на 2-то.
в) а мога ли да прехвърля майчинството ми на баба ми(пенсионер) и тя да взема цяла сума,а аз да съм в болничен?
Майчинствата ще ми се засекат,но незнам с кой от вариантите ще вземам повече пари. И как става това със застъпване на майчинства и т.н. нещо не е много ясно

# 290
Това важи обаче само ако имат брак май .
Здравейте, понеже и аз се интересувам от въпроса с адресната регистрация на детето, попаднах на това:

Чл. 90. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) 
(2) Постоянният и настоящият адрес на новороденото дете съвпадат със съответните адреси на родителите му. Когато родителите имат различни постоянни адреси, те избират един от тях за детето си. Когато родителите имат различни настоящи адреси, настоящият адрес на майката е настоящ адрес на детето.

Ако има някой по-запознат дали наистина е така или не, моля да сподели.

# 291
Здравейте. Бихте ли ми съдействали в решението ми -кое ще е по добре:
Бременна съм с второ дете,като голямото е на 1 година. Кое би било по добре:
а) Да прекратя  майчинството и да изляза в болничен.Тогава как ще ми изчисляват болничния(24м.назад ли ?) и ще вземам ли 50% за първото дете
б) или да си гледам първото дете с 380 лв до 45 дневния БЛ преди раждане на 2-то.
в) а мога ли да прехвърля майчинството ми на баба ми(пенсионер) и тя да взема цяла сума,а аз да съм в болничен?
Майчинствата ще ми се засекат,но незнам с кой от вариантите ще вземам повече пари. И как става това със застъпване на майчинства и т.н. нещо не е много ясно
При застъпено майчинство,за второто дете ще получавате майчинство,колкото сте вземали първата година за първото,но не трябва да излизате в болнични или да се връщате на работа.Тоест най-удачен е варианта да си гледате детето до 45 дневният болничен и да получавате 380лв.Застъпването става,с излизането в 45 дневният болничен,но точно какви документи трябват незнам.

# 292
  • Sofia
Аз съм в тази ситуация. Бебчо е на 23 дни, а голямото ще стане на две януари. Директно си взех 45 дневен болничен, а преди това бях на 380 лв. Никакви документи не съм попълвала.

# 293
Аз съм в тази ситуация. Бебчо е на 23 дни, а голямото ще стане на две януари. Директно си взех 45 дневен болничен, а преди това бях на 380 лв. Никакви документи не съм попълвала.

А какви документи подаде, за да взимаш 50% от майчинството на по-голямото дете?
При нас разликата ще е 1г и 4 м и опредлено искам да взимам половината до двегодишна възраст на голямото.

# 294
  • София
Как стои въпроса с детската градина и адреса?. С мъжа ми сме разделени от 2 години , но се водим на един адрес - детето посещава градина в района .Ако си сменя адреса - ще има ли проблем с градината на детето ? Реално вече сме в друг район - да не се окаже че не може вече да посещава градината в момента ?
Благодаря ви !

# 295
А можете ли да обясните как стоят нещата с отпуска по бащинство (15дни). Имаме брак с таткото, та му се полага като родя да почива. Четох, че се попълва декларация/молба към работодател и трябва да има документ, който съдържа датата на изписването. Та кога се предава тази молба, след като аз епикриза или какъвто и да е документ преди изписването няма да получа? Как стават нещата? 🙄

# 296
  • Sofia

При нас разликата ще е 1г и 4 м и опредлено искам да взимам половината до двегодишна възраст на голямото.
Това питах и аз в темата преди седмица, но не ми отговориха. Не съм получавала досега тези 190 лв и счетоводителката не знае какво трябва да направя.

# 297
Принципно уведомява работодателя кога ви изписват и 15 дни (календарни са) започват да текат от тогава, а документите може и по- късно да попълни, нека се уговори с тях.

# 298

Това питах и аз в темата преди седмица, но не ми отговориха. Не съм получавала досега тези 190 лв и счетоводителката не знае какво трябва да направя.
ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ

за изплащане на парично обезщетение при неизползване на отпуск за
отглеждане на дете до 2-годишна възраст
на основание чл. 54 от КСО

# 299
А можете ли да обясните как стоят нещата с отпуска по бащинство (15дни). Имаме брак с таткото, та му се полага като родя да почива. Четох, че се попълва декларация/молба към работодател и трябва да има документ, който съдържа датата на изписването. Та кога се предава тази молба, след като аз епикриза или какъвто и да е документ преди изписването няма да получа? Как стават нещата? 🙄
Здравейте,таткото предупреждава на работното място,че ще ползва бащинство,при изписването трябва да си поискате бележка от болницата,че сте родила и сте изписана на Еди коя си дата и така на другият ден я носи в службата,там ще попълни и декларацията.Дните започват да текат от денят на изписването,ако закъснеете,губите изминалите дни.

Общи условия

Активация на акаунт