Майчинството счетоводно - 87

• 33 896
  • 760
  •   1
Отговори
# 645
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,

Моята ситуация е следната: Последните три години бях студентка във Великобритания, като през този период и работех. Имам 2+ години трудов и осигурителен стаж там. В България в момента имам общо 7 месеца стаж. Прибрах се в България септември месец, вече бременна във втория месец, като трябваше да напусна работата ми там. С таткото възнамеряваме, живот и здраве, да останем за постоянно в България.

Предвид обаче ситуацията с вируса и най-вече това, че се прибрах бременна, намирането на истинска работа не е никак лесно. От НОИ ми казаха, че с документ U1 може да ми се прехвърли осигурителния стаж от чужбина и по този начин да се изпълни условието за 12 месеца. Единствено казаха, че сроковете са в порядъка на 2-3 месеца за обработването на документите. Въпросът ми е някой запознат ли е дали по този начин ще се прехвърли осигурителен стаж и в какви срокове се случва? (Терминът ми, ако всичко е наред, е за 18 април)

Вторият ми въпрос е следствие на първия. Предвид, че трудно някой би ме наел 2 месеца преди излизане по майчинство, знам, а и от НОИ леко ми намекнаха, че е хубаво да си намеря фирма, която да ме назначи, като аз си покрия осигуровките.

Въпросът ми е - чисто законово как стоят нещата? Второ, някой знае ли от страна на работодателя какво му коства цялото това упражнение (или най-вече на счетоводителя), освен финансовия фактор, който аз покривам? И на последно място, как виждате казуса, от чисто морална гледна точка? По принцип бих предпочела да започна реална работа, но предвид ситуацията този вариант ми се вижда като единствения възможен.

Благодаря ви предварително и искрено ще ми бъде полезен вашия съвет! Поздрави!

Дали са ти правилен отговор в НОИ за прехвърлянето на стажа.Все пак може да опиташ и да ти признаят стажа от GB все ще ти е от полза дори в бъдеще.Срок никой не може да ти каже твърдо, зависи на кого ще попаднеш и колко бързо ще проверят в чуждестранната система.
Масово явление в България е да се намери фирма с познат, който да ти направи услуга и да получаваш майчинство.Моралната страна няма какво да я коментираме, всеки си знае възможностите и опира основно до финанси.
Моето лично мнение - подавай документи да ти заверят стажа от чужбина и междувременно намери познат с фирма тук, за да те назначи.

# 646
  • София-Младост
Това ли са нужните документи, които трябва да се подадат в НОИ от бащата, за 15-дневното му обещетение:
1.Заявление декларация за изплащане на парично обезщетении при раждане на дете до 15 календарни дни
2.Документ за банкова сметка, ако нямате обявена до момента такава
3.Документ от лечебното заведение за датата на изписване на детето.
Изисква ли се нещо повече, ако е самоосигуряващо се лице и също така не е в брак с майката, а само припознава детето?
Декларация, че живеят в едно домакинство, след като нямат брак.
А в НОИ се подава приложение...10 мисля беше.
Останалите документи си остават в досието.

# 647
Дами, искам да попитам при това положение на болничния , кога да очаквам изплащане и за колко време ?

# 648
Здравейте в какъв срок получихте еднократната помощ за раждане след подаване на документите?!?!

# 649
Дами, искам да попитам при това положение на болничния , кога да очаквам изплащане и за колко време ?
За януари в началото на февруари,за февруари в началото на март.

# 650
  • София
Може би месец след това

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 14:53 от I.Kravaeva

# 651
Здравейте, декември месец започна втората ми година майчинство, но планирам скоро да се върна на работа. Колко време след попълването на документите става това? Имам предвид тъй като е ясно, че не става от днес за утре само с устна уговорка, а се попълват и подават документи, какво е техническо време, има ли такова ? Хипотетично ако искам началото на април да започна, то документите трябва да се подадът например началото на Март ли? Не знам дали си зададох въпроса, както трябва.

# 652
Първата година майчинство  от работодателя ли се плаща?

# 653
Първата година майчинство  от работодателя ли се плаща?
Работодателя внася само здравни осигуровки.Майчинството се плаща от държавата.

# 654
  • София-Младост
Здравейте, декември месец започна втората ми година майчинство, но планирам скоро да се върна на работа. Колко време след попълването на документите става това? Имам предвид тъй като е ясно, че не става от днес за утре само с устна уговорка, а се попълват и подават документи, какво е техническо време, има ли такова ? Хипотетично ако искам началото на април да започна, то документите трябва да се подадът например началото на Март ли? Не знам дали си зададох въпроса, както трябва.
То става и от днес за утре...но първо работодателя трябва да е уведомен (според мен), може той да има други планове. Устно или писмено, няма значение.
Подаването на документи се свежда до попълване на раздел ІІ на същата декларация, която сте попълнили за обезщетението. Тя се подава до 2 дни до работодателя, а той пък в тридневен срок до НОИ. За да се стопира изплащане на пълния размер на обезщетението.
Отделно си подавате приложението, с което искате 1/2 от обезщетението.

# 655
Здравейте! Има ли конкретен срок до който трябва да сме уведомили работодателя за бременноста? Планирам да работя до термина след като съм от вкъщи и да не използвам тези 45 дни. Не мога да намеря нищо в Кодекса.

# 656
Здравейте! Има ли конкретен срок до който трябва да сме уведомили работодателя за бременноста? Планирам да работя до термина след като съм от вкъщи и да не използвам тези 45 дни. Не мога да намеря нищо в Кодекса.
За тези 45 дни преди термин трябва да уведомиш работодател,както и АГ.

# 657
Подадох документите за еднократна помощ при раждане около 4-5 декември 2020 г. Кога в какъв срок се извършва превода, кога да ги очаквам?! 🙄

# 658
Подадох документите за еднократна помощ при раждане около 4-5 декември 2020 г. Кога в какъв срок се извършва превода, кога да ги очаквам?! 🙄
Аз ти подадох на 23.07.2020 и ми казаха след 15.08 ще имам. Така и беше.

# 659
Имам въпрос,вече втори месец си вземам болничен и кумата която получавам двори път има голяма разлика от предишния..водя се на минимална работна заплата но искам да разбера на какво се варират тези пари?Някой има ли някаква идея?

Общи условия

Активация на акаунт