Майчинството счетоводно - 87

• 33 834
  • 760
  •   1
Отговори
# 690
Ако работодателят се съгласи,моментът за съкращение е подходящ,има възможност,поради епидемията да ви съкрати,поради намаляне обемът на работа,така ще вземате по голямо обещетение за по дълго време,според стажът ви.Друг вариант е да напуснете и при ваш познат да ви назначат и той да ви съкрати.Мен ме съкратиха миналата пролет на това основание след майчинство!

# 691
  • Стара Загора
Здравейте! На 30.01 ми изтича 2рата година майчинство,на работа няма да се връщам тъй като детето ми няма да посещава ясла. Въпроса ми е -възможно ли е работодателя да ме съкрати за да мога да отида на борса и да не съм на минималното обещетение? По взаимно съгласие ми е ясно как става. Благодаря!
не може да те съкрати, защото теб закона те пази, докато детето навърши 3 години. Може да се разделите по взаимно съгласие, като борсата ще ти е 4 месеца по 12 лв на работен ден, средно 250 лв на месец.
Щом детето няма да посещава ясла, има програми, за които да питаш в бюрото по труда, с които могат да ти изплащат около една минимална заплата. За жалост, не знам името на програма и давността й, защото моето дете посещава ясла и се обезсмисли да ми обясняват повече, но ми го споменаха като вариант.

# 692
Работодателят при съкращение ще ти дължи обезщетение за един месец, ако не си постъпила на нова работа. Освен това, трябва да вземе разрешение от Инспекцията по труда. За какво би му било да се набутва в неприятности.

# 693
Вяра, разберете се с работодателя да те преназначи на нова длъжност в изпитателен срок и да те освободи по 71. Ако сте в добри отношения ще се съгласи, нищо не му коства. А на теб ще ти свърши работа.

# 694
Здравейте, от 23.12 съм в 45 дневен болничен преди раждане. Имам ПИК номер и болничния все още е на етап “в момента се обработва”. Нямам постъпило плащане, а предните ми болнични бяха изплатени доста бързо. Докога да чакам и нормално ли е такова забавяне?

# 695
Здравейте, от 23.12 съм в 45 дневен болничен преди раждане. Имам ПИК номер и болничния все още е на етап “в момента се обработва”. Нямам постъпило плащане, а предните ми болнични бяха изплатени доста бързо. Докога да чакам и нормално ли е такова забавяне?
Кога е предаден към НОИ?
Може дните от декември да ти ги изплатят заедно с тези за януари (реално са само 4 дни).За януари ще получиш през февруари.
За дните от февруари след като изтече болничният..

# 696
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Дай точна дата на подаване.Ако е подаден на 11.01.21, то има още време за обработка и изплащане.

# 697
В документите за кандидатстване за детски надбавки добавя ли се сумата от получени детски за изминалата година?

# 698
  • София-Младост
В документите за кандидатстване за детски надбавки добавя ли се сумата от получени детски за изминалата година?
Не.

# 699
Здравейте! Някой има ли представа - искам да изляза болничен от пети месец. Аз съм управител на ООД, като майка ми е съдружник. До тези 45 дни полагаем - ще плащам ли пълните осигуровки или само здравните в тези 3-4 месеца болничен...

# 700

Дай точна дата на подаване.Ако е подаден на 11.01.21, то има още време за обработка и изплащане.

На 07.01 е представен документа пред НОИ

# 701
Nana.banana,срока за обработка от НОИ е 10 работни дни,тоест до днес.
Пари се изплащат вторник и четвъртък.
Вероятно другата седмица ще получите поне за дните от декември.

# 702
"Забележка: 1. Паричните обезщетения и помощи се изплащат от ТП на НОИ на правоимащите лица в срок 15 работни дни от представянето на документите в съответното ТП на НОИ по декларираните лични банкови сметки, ако са налице всички необходими условия за изплащането. В случай, че  необходимите условия не са изпълнени се постановява разпореждане за      отказ. Срокът от 15 работни дни спира да тече, когато са установени нередности във връзка с изплащането на паричното обезщетение."

Това пише най-отдолу като влезеш да проверяваш кога е подаден към НОИ.

# 703
Здравейте! На 30.01 ми изтича 2рата година майчинство,на работа няма да се връщам тъй като детето ми няма да посещава ясла. Въпроса ми е -възможно ли е работодателя да ме съкрати за да мога да отида на борса и да не съм на минималното обещетение? По взаимно съгласие ми е ясно как става. Благодаря!
не може да те съкрати, защото теб закона те пази, докато детето навърши 3 години. Може да се разделите по взаимно съгласие, като борсата ще ти е 4 месеца по 12 лв на работен ден, средно 250 лв на месец.
Щом детето няма да посещава ясла, има програми, за които да питаш в бюрото по труда, с които могат да ти изплащат около една минимална заплата. За жалост, не знам името на програма и давността й, защото моето дете посещава ясла и се обезсмисли да ми обясняват повече, но ми го споменаха като вариант.
Благодаря Ви ,днес ще отида да попитам в бюрото по труда

# 704
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
"Забележка: 1. Паричните обезщетения и помощи се изплащат от ТП на НОИ на правоимащите лица в срок 15 работни дни от представянето на документите в съответното ТП на НОИ по декларираните лични банкови сметки, ако са налице всички необходими условия за изплащането. В случай, че  необходимите условия не са изпълнени се постановява разпореждане за      отказ. Срокът от 15 работни дни спира да тече, когато са установени нередности във връзка с изплащането на паричното обезщетение."

Това пише най-отдолу като влезеш да проверяваш кога е подаден към НОИ.

Това, че не са си обновявали сайте, не значи че е вярно.Като има значени последния ред от поста ми....
https://www.noi.bg/en/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1861-povn13

Паричните обезщетения за временна неработоспособност се изплащат на правоимащите лица в срок до 10 работни дни от представянето в НОИ на удостоверенията, приложение № 9 и от постъпването в НОИ на данните от издадените болнични листове. Изплащането на паричните обезщетения въз основа на заявления-декларации също се извършва в срок до 10 работни дни от представянето на документите/данните в ТП на НОИ.

Паричните обезщетения, които обхващат период повече от един календарен месец, се изплащат в срок до 10 работни дни от представянето на удостоверенията, приложение № 9 в ТП на НОИ и постъпването на данните от издадените болнични листове за първия месец от периода, а за останалите календарни месеци – до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, и за последния месец – до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението. Полагащите се суми се превеждат от НОИ по декларираните от лицата лични платежни сметки. Когато правоимащото лице пребивава в държава – членка на Европейския съюз или в държава, с която Република България има договор за износ на парични обезщетения, предоставяни от ДОО, обезщетението може да се преведе по лична банкова сметка, посочена от лицето в държавата по пребиваване.

(чл. 39, ал. 1 и 2 и чл. 46 от НПОПДОО)

Общи условия

Активация на акаунт