Какво ви е мнението за тарикатите от HelpKarma

• 23 558
  • 358
  •   1
Отговори
# 195
  • Mediterraneo
Абе, с усмивка, ама замръзнала. Яко се наака към края на интервюто, ама е решила, че е изморена.

# 196
  • Пловдив
Човек може да се усмихва и за прикритие на неудобство.

# 197
  • София
Това, което мен ме притеснява в цялата тази ситуация са две неща:

1. Че болни деца и родители са докарани до положение да разчитат само на хорската милост и доброта. Не, не мога да приема, че данъците ни отиват за всевъзможни глупотевини, но не и за нистина важни неща, каквото е лечение на деца.
Цитат
- НЗОК няма лимит за лечението на децата. Колкото молби постъпят в институцията, толкова се разглеждат и ако отговарят на критериите, получават разрешение за финансиране.

- Към 31.07.2019 г. НЗОК е извършила плащания от трансфери от МЗ за дейности във връзка с лечение на лица до 18-годишна възраст по чл. 82, ал. 1а, 3 и 6 от Закона за здравето в размер на 2 950 423 лв.

- При своевременно получени становища от външни експерти и наличие на точна оферта е одобрявано лечение на деца в чужбина и за по-малко от седмица или две.
https://clinica.bg/9202-3-mln.-lv.-e-dala-NZOK-za-lechenie-na-deca-v-chujbina
ЗАСЕДАНИЕ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК 27 ОКТОМВРИ 2020 Г.
https://www.nhif.bg/get_file?uuid=B2BBCBAE990D8F27E05332098C0A9A9B

Ако това е вярно, може наистина само да ме радва, но пък и въпросите за многото кампании на деца, които виждаме да ни заобикалят отвсякъде ме притеснява. Дай Боже, наистина аз да съм в грешка и НЗОК наистина се грижи за всички деца!
Моля, нека не се приема, че искам да злепоставям когото и да било.

# 198
  • гр. Варна
Ако това е вярно, може наистина само да ме радва, но пък и въпросите за многото кампании на деца, които виждаме да ни заобикалят отвсякъде ме притеснява. Дай Боже, наистина аз да съм в грешка и НЗОК наистина се грижи за всички деца!
Да, за притеснение е, но на съвсем друга основа.

Колко кампании сте видели, започващи с "НЗОК отказа лечение" с постнат документ, който може да се разчете и провери?
Кампаниите са "на сляпо", на доверие. Създадени са от някой.
Нима само едно ЯМР е диагноза? А кой проверява истинността на документите?

Има медицински туризъм, добре организиран, особено към Турция, където всеки по веригата си взима комисионна. Всички са "свински черва". Пирамида. Има и в този форум, които са трамплин, към пирамидата.

В България има на световно ниво невро, кардио и др. хирурзи, опериращи и в чужбина. Има апаратура.
В УМБАЛ „Св. Марина"- Варна е инсталиран последният модел четвърта генерация робот  Da Vinci Xi.
http://www.mu-varna.bg/BG/Pages/otvoreni-vrati-sv-marina.aspx
Скрит текст:

За медицински лечения, които не се прилагат в БГ, то НЗОК изпраща в чужбина, води кореспонденция и плаща.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 22:01 от pkol

# 199
На детето ми операцията беше поета от НЗОК. Подадох документите от болницата, медицинските становища и проформа фактурата, попълних декларации и пр. Документите после се разглеждат от комисия, която одобрява или отхвърля искането, съответно издава заповед за финансиране, обаче на практика операцията се състоя преди заповедта и отпускането на парите. Казаха, че за такива случаи и толкова малки деца винаги одобрявали.

# 200
Като тръгнеш да търсиш, все се намира кой да ти даде информацията. Не съм дарявала конкретно през тази платформа, защото винаги ми се е струвала прекалено агресивна в рекламите. Въобще не мога да се съглася, че това е правено от незамении ИТ специалисти, които ще работят само с такива заплати.
И на мен ми прави лошо впечатление рекламата на такива кампании. Един билборд бил 1500 лв на месец. Хонорарите на артистите по телевизията също са много високи. Секундите реклами по телевизията са хиляди левове. По принцип ненавиждам рекламите, та може и да е прекалено при мен.
Затова никога не дарявам през платформи. Само по банкова сметка или лично на място.

# 201
https://nypost.com/2020/11/10/british-mom-allegedly-faked-cancer … 60k-via-gofundme/

По цял свят ги има разни "оправни" като Енева и компания, но по белите държави не им се разминава...

А има действително нуждаещи се хора, които или са прекалено горди да си искат сами, или не могат да се доредят от такива като триото, или не доживяват.

Или пък деца с бъдеще нямат средства за престижни конкурси, където могат да бъдат забелязани, но други решават, че обществеността трябва да им купи колело.

https://pronewsdobrich.bg/2020/11/09/mayka-ot-dobrich-ot-help-ka … lskata-mu-smetka/

Ето какво са преживели пък създателите на някои от каузите.

# 202
Интересен детайл беше, че на въпроса дали имат връзка с Кредисимо, който очевидно беше насочен към Константин, първи побърза да отговори Славчо. Преди това се посвени да каже къде работи, само каза че е в неплатен отпуск, което е доста странно за IT. Не съм сигурен дали информацията е актуална, но излиза че  Славчо освен в IT отдел е и член на управителния съвет на Хелпкарма. А последния член Ивелина Маркова всъщност е Маркова-Кръстева и е съпруга на Констанин.  https://www.ngobg.info/bg/organizations/management/111783-%D1%85 … %D0%B8%D1%8F.html

# 203
  • Пловдив
Мисля, че истината за това, дали са нужни всички кампании, е като в баналното клише - по средата. Има мнозина, които просто са решили, че в България свястна медицина няма, и точка. Има обаче и случаи, които се лекуват по някакъв начин в България, но по-успешно - в чужбина. В определени чужбини, не непременно всичко, що е чужбина. По различни причини - липса на рядък специалист, липса на опит на наличните тук специалисти, липса понякога и на апаратура може би. Не знам кои случаи са повече, не бих се заклела, че първите.

# 204
Вярно, да. Ето я кампанията. Не е събрала много, де.
https://bg.helpkarma.com/campaign/pomognete-na-itsko-za-sporta-301
Връщам се на това, защото нещо ме притесняваше, освен моралната страна на въпроса и фактът, че и Хелпкарма са му дарили точно за неговата кампания. За кампанията е даден, че е създател Христо Енев, който се представя, че е на 14 години ни. В същото време в условията пише това:

Значи тази кампания противоречи на техните условия, освен на бг законодателството, заплашват в такива случаи с блокиране на достъпа до платформата, обаче за сина на Ралица Енева не само, че може, но и му даряват от чуждите пари.

# 205
  • Sofia
Шефа на Нексо бързо се опита да се разграничи вчера и да ги оправдае, че всъщност всички залати се превеждат на един човек и след това се плащат на хората, но не знае защо не са го казали. Дори и това да е истината изглежда като избягване на данъци или нещо друго.

# 206
Наистина ли мислите, че някакъв си Славчо взима 80 бона на месец? Ползват горкото момче за източване на пари, а той в замяна навярно е получавал кокаина, към който се коментира,че е пристрастен. Не може нахалния Кръстев да си купува коли за стотици хиляди, а да не е на заплата... и да изплаща чужди кредити. Като гледах записа ми се стори,че дори репортерката знаеше повече за машинациите от уж специалния служител.

Това, което на мен ми направи впечатление  и не се коментираше от никоя медия или форум е,че платформа, която събира пари от дарители и от нищо друго, има в сметките си 5 млн неусвоени пари и си отлежават там? Не разбирам от бизнес и ако говоря глупости, предварително се извинявам, но според моята лаишка логика тези пари не трябва да се трупат, а да се разпределят по колкото се може повече кампании, защо им е да ги колекционират? Не е ли задължение към доверието на дарителите да не остават пари за тях, камо ли по 5 милиона и да не знаем какво е станало с още два...

Също не разбирам защо наричат платформата си благотворителна, като по всичко си личи (най-вече по модерните офиси),че това е конкретен стартъп. Имат управителен съвет и екип от ИТ за... практически онлайн магазин!?!? Този продукт може да бъде купен един път от ИТ фирма и после само да се плаща за поддръжката на сайта, защото аз не виждам за какво са им 17 програмиста...

Ако искат да се позиционират като благотворители можеха да се трудят двама програмиста, които имат първа работа, от която се издържат. И можеха открито да заявят, че не са благотворителна агенция, а просто посредник като грабо.бг примерно, но хората да са напълно наясно,че заедно с даренията за болни дечица издържат и болни от зависимост програмисти!

Когато амазон.ком пуснаха сметка за благотворителност, хората се посмяха, но никой не ги осъждаше, защото са наясно с финансовото положение на фирмата ( следователно и по сметката не постъпиха никакви пари, разбира се). А тук някаква арогантна госпожа заявява,че проси пари, не работи, но има право на висок стандарт на живот, за който дарителите не бяха предупредени - когато виждаш сметка за спешно нуждаещ се, допускаш,че човека няма повече пари за даване, а не че не иска да харчи от спестените си!

# 207
  • Пловдив
Цитат
Наистина ли мислите, че някакъв си Славчо взима 80 бона на месец? Ползват горкото момче за...
Не разбрах защо мислиш, че "наистина" мислим, че всичките пари отиват при "момчето", и всъщност защо мислиш, че ние мислим, че това е важното в темата.
Не, не знаем дали всички пари отиват при "момчето" Славчо, при Кръстев или дори при друг (кой? само да не е някой от властта, както се подхвърля, конспиративно поне засега). Просто не това е централният проблем. В твой стил: ти наистина ли мислиш, че според нас има съществена за публиката разлика, ако парите са отивали при Славчо и ако са отивали при Кръстев?
Не, хич не се коментираше, че имат пет милиона отлежаващи. Това беше един от централните моменти в анонсите на материала, обаче иначе не се е коментирало ич. Wink

# 208
  • София
Кротко ще покрият всичко, дори и телевизиите не акцентираха много върху разследването Frowning1. На мястото на тази ще се появи нова подобна платформа, в която всичко ще е "кристално прозрачно", а отгоре ще я пазят същите играчи, които до момента пазеха Хелпкарма.

# 209
Имам приятелка във фондация - познавам я, индиректно и фондацията - имам пълно доверие единсвено на тяхната платформа, когато видя друга кампания или нещо и искам да даря пращам линк и питам - тук става ли? В повечето случаи познава и хората и дейността им и ми разказва - за хелпкарма още преди години каза - не.

Много хора имат нужда от помощ, но избират например Турция и набират средства за неща, които тук им се полагат безплатно. Разбирам отлично и как се чувстват и как докторите в Търция обясняват по-добре, дават им прогнози и проценти, но няма да забравя как, когато мама беше болна и имаше назначена безплатна химиотерапия тук - при Гала една майка сподели, че има нужда от 3к за месец за същото в Турция. Сигурна съм, че не е умишлено, но предпочитам да дам средства за нещо което е последна възможност за някого, опитах се да я намеря тогава, но не успях.

Хубаво е да можеш да дадеш и да не мислиш, кой и за какво ще ползва, но аз не съм така, преценявам за всичко кое и къде е по-добре. Последно написах на една дама, която беше дала за лечение на едно куче своята сметка - обясних, че се дава сметката на ветеринарната клиника - обиди се.

От вътрешните канали на Нексо -
Скрит текст:

, не се бях сетила за тази простотия.

Общи условия

Активация на акаунт