Носене на бебето в слинг и ергономична раница - 10

• 62 934
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
Не е свързано с раницата. По-скоро до навици и личен комфорт, моя и на бебето, колкото и егоистично да звучи.

Основно това, че бебето си тежи, а като пораства още повече тежи. Не е от поставянето, сложена е правилно, ходихме на консултация, правила съм и снимки. Но си натежава, повече от 2 ч. разходка без да седна някъде е невъзможно и то не защото съм се изморила да ходя, а защото ми натежава и трябва да седна. Тя не винаги позволява да седна, в смисъл, че мрънка или се събужда. Другото неудобство е, че трябва да нося със себе си базисни неща като например памперс, резервна дрешка, портмо е и т.н., които съм сложила в най-малките ранички на Декатлон, но ако си я сложа на гърба и гърба ми става мокър, т.е. за да имам някаква проветривост трябва да ми виси на едното рамо. От Ергобейби с мрежата съм многло доволна, че гърба на бебка е абсолютно сух, явно мрежата си върши добре работата, но между нас двете положението е вир вода със или без тънка пелена, дори и в прохладен ден. Като цяло това положение не ми допада особено, но знам че при почти всички раници е така. Също като почнем да се потим двете започвам и аз да се притеснявам тя добре ли е, да не е претоплена, въпреки че в момента я нося по една тънка тениска и памперс, но постоянно я гледам и това ме натоварва. Обикновено като излизаме имам и някоя дребна задачка да свърша от рода на да взема някоя пратка, да купя нещо и т.н., които неща в количката пътуват безпроблемно, а тук трябва да си предвидя някакво време на връщане, за да ги свърша и да се приберем веднага след това, което също не искам да го мисля по принцип. И не на последно място моя личен комфорр, че понякога нямам време да ям вкъщи и искам да седна някъде да изям един кроасан и да изпия едно капучино, но дори и да ги взема за из път е некомфортно да ям над бебето, а за горещи напитки изобщо не е възможно. Трябва да оставя бебето някъде, в къде и в какво?, за да свърша това. Та както казах са неща, които не са свързани с раницата, а с моите лични усещания. Мисля, че повечето майки, които бебеносят са изцяло фокусирани върху това време и близостта с бебето, но аз не съм толкова. Имам и по-голямо дете, палаво, коеъо като е с нас, не мога да тичам в тръс с раницата след него. По-удобно е да застопоря количката някъде и да видя за минута-две какви ги върши.

# 616
Потенето на бебето върху теб причинява огромен и постоянен стрес. Преди в 9 излизахме, сега ориентацията е за 6 сутринта и пак се запотява малко.

Другото е, че боли кръста, ама много боли. Особено ако бебето обича да си хапва и наддава ли наддава.

И третото за мен е, че наистина освен да се разхождаш в парка и някой друг да носи чантата, хич не са верни тези реклами, че можеш и да носиш бебето и да си вършиш друга работа. Нито можеш да се наведеш, нито да вземеш в ръце нещо, което може да се разлее или е топло.

Последна редакция: чт, 28 юли 2022, 17:08 от Елфичка

# 617
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
Потенето на бебето върху теб причинява огромен и постоянен стрес. Преди в 9 излизахме, сега ориентацията е за 6 сутринта и пак се запотява малко.

Другото е, че боли кръста, ама много боли. Особено ако бебето обича да си хапва и наддава ли наддава.

И третото за мен е, че наистина освен да се разхождаш в парка и някой друг да носи чантата, хич не са верни тези реклами, че можеш и да носиш бебето и да си вършиш друга работа. Нито можеш да се наведеш, нито да вземеш в ръце нещо, което може да се разлее или е топло.
Едно е да кажеш, че бебеносенето не е за теб и съвсем друго да правиш такива генерални заключения.

Ако много боли докато носиш, не правиш нещо като хората.

Носила съм и трите си деца с безброй различни носилки, а те и тримата си бяха много тежки. Отказах се от количката тотално когато второто беше на около 9 месеца - писна ми да я бутам.
Малкият го носих активно до 4 годишна възраст, той беше над 20 кила.
Имала съм проблеми само, когато нещо не е било поставено правилно или носилката не е била "моята".
 Работила съм седнала на компютър с бебе в носилка, ходих си и на пазар (най-близкият ми магазин е на километър и половина в едната посока) и то солиден, с трите деца.
Научаваш се да носиш само важни неща с теб и да не се презапасяваш.
Сядане, ставате, навеждане, готвене, ядене, чистене, пазар... всичко е възможно, но изисква практика.
Това си е начин на живот и той просто не е за всеки.

# 618
kalei, какво имаш предвид под активно носене на 4-годишно? Аз обожавам да нося, мисълта за количка ме изнервя и много късно и за кратко съм ползвала, и то когато децата отраснаха и започнах да изкарвам по цял ден навън и да трябва да нося повече багаж, а и да имам как да ги нахраня (не съм кърмила дълго, а и двамата категорично предпочитат лъжица и твърда храна пред каквото и да е мляко). Но вкъщи никога не съм носила (за сметка на много километри навън). Не е моят стил на живот това детето да е постоянно залепено за мен (говоря за избор по желание, а не необходимост). Трябва да отбележа, че моите деца спяха и през деня спокойно в собствено легло и не ми се е налагало да успокоявам и гушкам с часове ежедневно. Предполагам, че ако децата бяха по-ревливи и привързани, нямаше да стоят така нещата, затова го отбелязвам. След като проходиха стабилно, раницата я нося само няколко месеца в началото за моментите, в които детето се измори и не може да се прибере на собствен ход. Не нося, не бутам, искам да ходят, да тичат и да укрепват, с тяхното темпо, разбира се, но това ми е философията. На пазар ходя без проблем и аз с дете на 4 и бебе в раницата, въпрос на навик е. Клякам, катеря стълби, научава се човек. Включително съм правила от раницата ремък около обикновен градински стол, за да си нахраня бебето, след като в хотела нямаше свободно детско столче. Та отплеснах се малко, интересно ми е наистина какво обуславя дългото носене? Любов към носенето, дълго кърмене, навик?

# 619
Любов към носенето вероятно. Въпрос на избор е, да. И не пречи според мен да споделим тук кое не ни харесва или с кое не искаме да свикваме. В крайна сметка много майки искат да бебеносят, но не за всички ще се окаже любов от пръв поглед и ще искат да продължат или да носят системно.

# 620
  • София
Аз нямах много избор.. Киселякът, като стана на 2-3 месеца, започна да се дере в количката… и накрая се връщаш с бебе в ръце и тежка количка и неработещ асансьор. Първо еластичен слинг (март-април) и после Тула ФТГ. До към година и половина се носихме. На гръб не успях за съжаление, нещо не ми се получи правилното слагане и все ме беше страх, че не го виждам…

# 621
Освен, че готвя, пера, мия чинии, градинарствам, чистя двора, ами и миналия уикенд свалях тапети с бебе в носилка. Бебето е вече на година и половина, та заключение, че не може друго, може да важи конкретно за някого, но не е общия случай.
Пък скоро и на музикален фестивал носих и бебе, и раница, и бира в ръка, и тодлър под ръка. Баща им редовно ги носи двете наведнъж и те така. Да живее бебеносенето, че без него не знам как бихме оцеляли с баща им.

# 622
Ха-ха, да, и аз се чудя как оцеляват хората, които не носят, но те пък ми се чудят как така без количка и редовното не ми ли тежи, та всеки си намира. За домакинската работа ги оставях в кошарата за игра, но моите стояха, други деца сигурно не стоят, вероятно има и майки, които държат децата да са постоянно върху тях, въпрос на разбиране и светоусещане. Затова е полезна темата, всеки да сподели опит. Специално за големите деца ми стана наистина интересно и затова питам, тъй като аз нямам такъв опит.

# 623
Т.к. имам едно по-голямо и то точно от ревливите, мога да кажа, че колкото по-има нужда от гушкане като малко толкова по-добре е за детето да се учи на самостоятелност колкото се може повече. Пак си го нагушкваш, но и му показваш, че може да се справи.

Иначе от слинга си боли кръста та кой каквото ще да казва, а точно сега не мога да сменя няколко да видя как е с други. А и аз не съм от най-спортните натури, така че моят core го няма никакъв. Правя упражнения по минута две на няколко часа, но не помага много.

# 624
Не знам, аз съм спортувала много, но не мисля, че е водещо. Виждала съм доста едри жени, ама наистина с доста наднормено тегло, които активно носят, включително големи деца. Така че не мисля, че има нещо като абсолютна истина по този въпрос. Няма как да знае човек какво и доколко ще му пасне, докато не пробва. Съответно и няма нужда да се насилва да прави някакви неща на всяка цена, ако му причиняват силен дискомфорт.

# 625
Не, не си боли кръста, не ползвате добре носилката.
Носенето и самостоятелността нямат нищо общо, даже тъкмо обратна е зависимостта. Разбирам, че някой може да има негативен опит или усещане, но той сам по себе си не опровергава доказаните предимства на бебеносенето.
Аз смятам количката за най-безполезната и глупава покупка и съм я ползвала сумарно 2 пъти с едното дете и 0 пъти с второто, но този ми опит не омаловажава предимствата й по принцип за други родители.
Та, по-леко с генерализациите ми е мисълта.

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 10:29 от LittleCactus🌵

# 626
Да споделя и аз моя скромен опит.Баткото беше страшно шило от малък,не искаше на ръце,постоянно да е "пуснат" и да си шава.В чудо се бяхме видели,дори спеше на пода известно време,на топ матрак разбира се.Иначе постоянно да лази,пълзи,ходи след време.Та опита ми с него беше няколко раници под наем до към 6 месец в които седеше точно по 5-10 минути,самия той не търпеше топло и сгушено.В количката обаче слушаше,спеше си по корем в нея и се возеше седнал и напред без проблеми.Тежеше ми,но и аз правех грешката да се товаря и пазарувам.На две години я махнахме,никога не съм го носила на ръце или нещо такова,самия той не искаше просто и до сега на 4 и половина е 16 кг. и шило.Малкият е коренно различен,може да се гушка с часове и да лежи върху нас с баща му,въобще не му пука че се поти.Почнахме със слинг като беше на 10 дена,в началото на втория месец пробвах няколко носилки и минахме на ергобейби хибридна.В момента е в края на 3 месец,7 кг. почти и 61 см.Носим го само при нужда,не пазарувам нищо тежко,разхождаме се и с количката,в 10:30 най късно сме вкъщи.Нося го  и с чантата на количката през гърдите,раница на гърба с багажите ме запарва и мен.Вкъщи кротува принципно при чистене и домакинските задължения,ако се разкиселее го взимам и си гледа и кротува.Има и опция да гледа напред,но нещо на мен не ми е комфортно така да не го виждам.Иначе си спи в нея без проблем,ако много се разкиселее го слагам и заспива доста бързо.Без дрехи е от над месец,само с памперс го нося,а аз с тънка рокля или тениска.И пак сме потни,но повече от час гледам да не го нося.Не знам до кога ще иска,ще се водя по него.Пазарувам само най необходимото като сме с него и при нужда само,голям пазар си правим с колата и е доста по удобно.Важното е всяко семейство да открие какво му е най добре и удобно,никога не съм съдила някой който не иска да носи или не е неговото нещо,така че бадемчето я разбирам напълно.Аз също не съм от гушливите и лепките,но се убедих че като се съобразявам с децата и техните желания и нужди,много по лесно се получават нещата.

# 627
Аз с близнаците Ко да кажа????!!!!!
Целия град ме знае "оная лудата, дето носи тандемно двете деца в раници..."
Трето все още нямаме, за мое съжаление . ... Но ако имам и е едно, сигурно количка / раница ще са 50/50.
И едното и другото си има предимства. И да, с близнаците не се насладих на майчинството ..на нищо от майчинство, нито кърмене ( нищо че до 2 год кърмих), нито бебеносене... Постоянна лудница. В момента близнаците са на 4 год... Носех и още нося инцидентно с Кая. Но вече 2х18 ми е тежко и трудно. По едно обаче се ревнуват кой да нося. И все пак се наслаждавам на миговете гушнати до мен, които са все по редки.
Моята максима е - ако има желание, намираме начини.

# 628
Въртоглава много са пораснали,отдавна не си писала 🤗.Моят скелетчо е 16 кг и едвам го вдигам,абсурд да го нося в раницата,той не че иска де.А с две не си представям наистина.Иначе имам приятелка,големия е на 4 и половина,средния на почти три и роди преди половин година.Не питайте как ги носи със слингове + два броя кучета.

# 629
Според мен просто използване на думата в обобщение.
Да, носилките си е задължително да се пробват. Коментарите за "ходене в слинготека" са единствено в полза на потребителите. Аз например не понасям тлъсти колани, с първото ми дете бях харесала вече не помня кой модел заради десена. Ако бях купила без да отида и пробвам поне пет марки, щях да дам немалко пари и да не бебенося въобще.
При положение, че има фирми, които с години произвеждат раници и слингове, е много по-добре да довериш избора си на тях, отколкото на разните Cybex и т.н., които на всичкото отгоре са изпраскали едни цени....

Общи условия

Активация на акаунт