Дистанционно обучение за учениците-Teмa 11

• 22 124
  • 746
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Ох, всички сме напрегнати. Пандемията е в пика си. Трябва да се измисли нещо за успокояване на цялата обстановка, но това не е работа на родителите и учителите.

Не, НЕ е в пикА си. Някъде (неизвестно къде - това зависи от много неща, най-вече - от това дали ще има опит за "озаптяване") в стръмната част на ЕДИН ОТ пикоВЕТЕ си е.
Ох, всички сме напрегнати. Пандемията е в пика си. Трябва да се измисли нещо за успокояване на цялата обстановка, но това не е работа на родителите и учителите.

Ако под успокояване имаш предвид мерки, с които да се намали броят  на заразени, хоспитализирани и починали от вируса, тук нали обсъждаме точно една такава мярка, срещу която ти роптаеш, понеже не можеш да организираш онлайн дискусия между учениците си.
Ако имаш предвид да ми говорят сладки приказки как всъщност всичко е наред - точно така се стигна до тук.
Никъде не съм казала, че АЗ не мога да организирам дискусия. Спри се.

Не знам и аз какво имам предвид. Не съм правителството, не съм министър. Те да го измислят и да поемат отговорност.

Дискусия!? Ще лекуваме вече с приказки, щото лекарствата по аптеките без друго се изчерпаха, медицинският персонал е на края на силите си, а болниците се превръщат в изолатори - легла и да се отварят (за сметка на хората, нуждаещи се от операции и лечение от всякакъв друг характер), все повече започват да представляват тъкмо това - легла.

Стига де. През септември никой не преполагаше какво ще стане сега. Е, освен разни мрачни доктори.

Само че разните мрачни доктори се оказаха абсолютно прави в прогнозите си. Това нищо ли не ти говори? Не те ли кара поне мъъъничко да се замислиш? А разните весели министри се оказаха (както предвиждаха мрачните доктори) в небрано лозе да се чудят сега как да се мятат като риба на сухо и да не могат да си намерят блатцето. Ама не, пак тях ще слушаме, защото... са жизнерадостни?

Аз не съм убедена, че увеличаването на случаите се дължи на незатворените училища. Ако е така, сед около седмица би трябвало да наблюдаваме намаляването на случаите на половина, защото половината ученици плюс студентите са на ДО.

Като за математик... предположението ти е доста абсурдно.
Бих очаквала 2 до 3 седмици след като всички от 5-и клас нагоре се разпуснат кривата да се обърне. И то само ако има строг контрол над това къде ще отидат / какво ще направят след като бъдат разпуснати - ако това, с което се забавляват, са незаконни дискотеки (като досега) цялото упражнение става леко... безсмислено.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mathematical_modelling_of_infectious_disease
https://www.researchgate.net/publication/254904492_THE_MATHEMATI … LING_OF_EPIDEMICS

Доста добри отправни точки. Иначе конкретно за моделиране на тази пандемия излязоха много статии от февруари досега, можеш и тях да погледнеш, повечето са достъпни.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 17:07 от katiABV

# 391
  • София
вече и това за вирусния товар при малките и рецепторите остана в историята. Като е зараза - заразяват си. Просто не се тестват.

Съгласна съм, че западняците затварят последно училищата. Ама тук Алибегов  и приятели са галениците и затваряне няма. А сега ще започнат и служебните сбирки по случай заделените бюджети за персонала.

За повишените заплати на учителите - вижте си какво приказваха синдикатите преди учебната година. А и винаги важи принципът да дадеш на детето бисквитка нещо да го залъжеш, за да се съгласи. А детето дъвче и се съгласява, защото има облага.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 17:12 от Andariel

# 392
Няма да оглупеят отрочетата, а родителите ще изкукат, защото не са свикнали да се занимават с децата си. И не, не е заради работенето. Принципно не са свикнали, защото децата от 2-3-годишни са по детски заведения и се виждат вкъщи за 3 часа, от които поне два часа всеки е зает със своите неща.
За някои родители може и е валидно, но Не за всички.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 17:34 от Анонимен

# 393
Здравейте на всички. Днес разбрах, че ще се измисли компромисен вариант за нас учениците и пълноценното ни обучение, а именно присъственото такова. Доста съм щастлива ,разбира се не само аз, но и учителите както и по -голямата част от съучениците ми. Тази новина ни я съобщи днес директорката на моето училище . Тя е много щастлива от този факт както и аз . Пък и тази година имаме матури така, че всяка форма ,смяна на присъствено обучение е добре дошла. Стискайте палци

# 394
  • София
Чета, чета, ама ми се струва, че не пише това, което казваш.
Цитат
Да живееш с деца не увеличава риска от тежък коронавирус при възрастните
Тва май е малко по-различно от тезата, че училищата не са фактор при разрастване на пандемията, а?
Принципно ако тежестта зависи от вирусния товар, по-малките деца нямат много от рецепторите, които вирусът използва и те няма да са носители на голям вирусен товар за близките си. Това на теория за ковид.  Ако се водим от другите вируси, децата по моя опит са си едни бацилогенератори докъм първи-втори клас, после стават като възрастните.

Гледайки статистиката на заболели учители (училищни) и сравнявайки я с тази за възпитателите в предучилищните детски заведения подозирам, че малките деца в по-малка степен представляват вектор за тази конкретно болест... Засега... Понеже тя пък е нова и склонна да мутира - в момента 50% от умиращите са млади хора (добре де, "в разцвета на силите си") - 40-50 годишни без никакви известни предшестващи заболявания. (това от ден вчера). Доскоро не беше така. Това може да се дължи или на по-голямото разпространение на вируса сред ... не чак толкова старите хора - по-голям среден товар (който пък може да идва - отново статистически - само от децата (им)) или на мутация на вируса. Кое от двете е в момента не мога да твърдя, не съм следила последно излезлите данни за последното.

# 395
Айде да прочетем закона, ако може с разбиране:
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134925825
чл. 8, ал. 8!
Скрит текст:
Цитат
(Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.
И да спрем със спекулациите, а??
Да поседи няколко часа детето само в къщи не означава липса на надзор, липса на грижа и опасност за развитието му! Точка!
Но ако стане нещо като пожар, наводнение, авария, земетресение, крадци...нещата не са толкова прости, защото и възрастните губят самообладание и не могат да се предпазим, а камо ли деца.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 17:34 от Анонимен

# 396
  • Майничка
Повтарям, в момента нормативната уредба дава достатъчно възможности и на учителите, и на родителите да инициират преминаване към ДО в локален мащаб при влошена епидемиологична обстановка като тази, а ако не успеят - да действат индивидуално.
Подобни чаршафи са еквивалент на :"Иване, аман-заман, кажи на жената да ме пусне на риба, щото аз не смея."

Що пък никой не пусна петиция да се следи стриктно за носенето на маски в градския транспорт, питам?

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 17:54 от bubanka

# 397
За пореден път излиза, че не сме дораснали като нация, да бъдем наравно с останалите развити страни. Тук дай на Бай Ганьо да си ходи на училище, да си пуши цигарки пред училището, да яде шумно сандвичи в класните стаи и това е. Иначе има СТРАХОТЕН, небивал учебен присъствен процес - с отсъстващи учители, със свободни часове, в претъпкан градски транспорт - просто всичко е ПРЕКРАСНО. А сега като едни щрауси нека целокупно отново си заровим главите в пясъка и да кажем, че всичко е ОК!!!
Само да отбележа, че "останалите развити страни" също си отвориха училищата и за разлика от нас, училищата са последните, които затварят в тези развити страни. Сигурно и те са щрауси и идиоти до един. Редица учени се изказаха, че приносът на училищата към увеличаващите се случаи на ковид е пренебрежимо малък. И те са идиоти и щрауси. Изобщо, всички са идиоти и щрауси, с изключение на няколко гениални врачки в тази тема, които още лятото са знаели, че през ноември ще стигнем до 43% заболеваемост.
Нека все пак да не гледаме едностранчиво на проблема.
В останалите развити страни използваха времето през лятото да пригодят сградите на училищата за присъствено обучение. В нашата "развита" страна това не беше направено.
В останалите развити страни се въведоха мерки в училищата, които се спазват и контролът за спазването им е на много високо ниво. В нашата "развита" страна следваме стратегията на МОН: "ние знаем, че правилата, които предлагаме не са приложими навсякъде".
В останалите развити страни, освен че са пригодили училищата си за присъствено обучени, в час стоят с предпазни средства и на никой не му минава през главата да се възпротивява. В нашата "развита" страна това е по желание....
В останалите развити страни, наред с взетите мерки за училищата са въведени и други обществени мерки, в нашата "развита" страна и това липсва.

И това, което правим ние е да седим из форумите и да се ядем, вместо да скръцнем със зъби да си свършат работа висшестоящите.... Ооооо, извинявайте, забравих.... на твърде разнопосочни мнения сме за да го направим!
Абсолютно неверно. За Канада поне.
И много хора са недоволни.

# 398
  • Варна
Но ако стане нещо като пожар, наводнение, авария, земетресение, крадци...нещата не са толкова прости, защото и възрастните губят самообладание и не могат да се префпазят.н
Ми ти го каза. Ако възрастен пострада при авария кой не го е нагледал? Да не си представяме всички нещастни случаи, викам, щото и на 13 може не дай Боже да го бутне кола на пътя, примерно! Може и пред очите ми да стане фатален инцидент. В училище също! В общия случай обаче МОЯ дом го считам за безопасна среда. По вашата логика и в училище сред бъкащите зарази е извън моя надзор и е в среда, която застрашава здравето му! А сега де?

# 399
Бих очаквала 2 до 3 седмици след като всички от 5-и клас нагоре се разпуснат кривата да се обърне. И то само ако има строг контрол над това къде ще отидат / какво ще направят след като бъдат разпуснати - ако това, с което се забавляват, са незаконни дискотеки (като досега) цялото упражнение става леко... безсмислено.

И къде може да отидат? Къде разрешавате?
Само не ми казвайте, че тинейджърите трябва до незнайно кога да стоят вкъщи и да не се срещат с приятелите си. Щом са на ДО ще излизат навън и ще имат някакъв социален живот извън училище. Няма нужда да психясваме и побъркваме млади, здрави и прави хора, само защото ние вече сме в истерия.
Същият ще е ефектът и за по-малките. Вече стояха три месеца вкъщи, носейки непосилната вина, че ще убият баба си и дядо си ако им отидат на гости. Стига толкова, сега ще излизат и ще играят заедно, ДО или не.
Всяка една твърде рестриктивна мярка за изолация води до противодействие и намиране на незабранени начини хората да се събират - на гости у дома, тълпа в мола, сбирки в парка и т.н.
И това няма нищо общо с отговорност и самосъзнание, а е човешка черта, инстинкт.
Не е ли време да спрем да управляваме неуправляемото, в т.ч. жизнеността на младите хора и нормалните човешки реакции?

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 17:57 от Анонимен

# 400
Но ако стане нещо като пожар, наводнение, авария, земетресение, крадци...нещата не са толкова прости, защото и възрастните губят самообладание и не могат да се префпазят.н
Ми ти го каза. Ако възрастен пострада при авария кой не го е нагледал? Да не си представяме всички нещастни случаи, викам, щото и на 13 може не дай Боже да го бутне кола на пътя, примерно! Може и пред очите ми да стане фатален инцидент. В училище също! В общия случай обаче МОЯ дом го считам за безопасна среда. По вашата логика и в училище сред бъкащите зарази е извън моя надзор и е в среда, която застрашава здравето му! А сега де?
Шанса  възрастните   да успеят да реагират адекватно за децата си, е в пъти по- голям, отколкото само дете на 8-12.
Аз  не мога да си представя да оставя дете под 12-13 само за цял работен ден и никога не съм го правила.

За вас разбрахме, че явно стоенето сам у дома, пред компа е добро образование.  За мен не е.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 20:25 от Анонимен

# 401
Чудя се как не изтриха поста на Слънчева, че й е писнало от оплакване и следва нещо реално да се направи.

Смисълът на подобни теми е именно да освобождава напрежението. Кажеш онова, което мислиш, напсуваш властта, олекне ти, почувстваш се горд от смелостта си. Скараш се със съфорумничка, разредиш напрежението - вместо детето, го отнася тя. С една реч и да се изядем тук (а това е замисълът на начинанието) полза никаква не принасяме. Провеждаме единствено някакъв вид психотерапия и уви влизаме в капана да изглеждаме жалки и дребнави.

# 402
  • София
Абе направо да ги зарешетим! И всичката ми мъка, че синът ми се сприятелява и общува трудно, всичката работа с психолог и логопед, мога да я хвърля на боклука.

# 403
  • Варна
Добре де, Yammy, не си представяй, аз пък си представям. И стига говори за вашата липса на пандемия и липса на качествено ДО. Говорим за нашата, българската реалност! За мен рискът от присъственото е по-голям! Така преценявам, ти пък преценяваш обратното. какво има да се обясняваме н знам

# 404
Абе направо да ги зарешетим! И всичката ми мъка, че синът ми се сприятелява и общува трудно, всичката работа с психолог и логопед, мога да я хвърля на боклука.

Т.е. готова си да жертваш няколко живота, отнети или изцяло преобърнати заради трайни увреждания.

Общи условия

Активация на акаунт