Дистанционно обучение за учениците-Teмa 11

• 22 080
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Френските синдикати на учителите още преди началото на учебната им година казаха, че ако децата са без маски учителите няма да влязат в час. Миналата седмица протестираха учениците от гимназиите и минаха наполовина онлайн, а тази седмица стачкуват учителите, защото искат същите мерки и за прогимназиите и началните училища.
Там не се шегуват, но имат синдикати. Тук няма как да виним учителите, че не са се надигнали по-рано, защото синдикатите у нас са формални.

А иначе се учудвам, че все още има толкова хора, които се държат буквално като малки деца в желанието си всичко да е като преди. Еми, съвсем ясно е кое е хубаво и кое по-хубаво, ама като не може, да мрем ли, за да не сме на ДО?

# 496
  • Варна
И каква причина изтъкват, за да не въведат ОЕСР до пролетта например (за бг МОН питам)?

# 497
  • София
не само не се надигнаха, а и бодро рапортуваха и участваха в медийни изяви как всичко ще е и е ок, няма да има болни, всички кипят от желание да влязат в класните стаи, дори за ЛПС мрънкаха, че щели да им пречат. Можеха и да си замълчат най-малкото, ако не бяха съгласни, щом толкова не виждат смисъл да протестират.

# 498
  • София
Скрит текст:
Глупости, истерично изкривяване! Тя го е написала в прав текст, айде моля! Всичко на боклука, щото децата щели да минат ДО! Ми дай да стоят присъствено заради нейното, а?
Няма нужда някое дете да стои присъствено насила. Щом семейството не желае, подава молба и то минава ДО. Има вече осигурена такава възможност, докато другите учат присъствено.
Обратното обаче не е възможно, ако всички централно решат да са на ДО.
Така че определено присъственото е по-доброто и от тази гледна точка, щом се дава възможност желаещите да учат дистанционно.
Дали и как става чисто технически не знам и не съм се интересувала, защото не желая ДО специално за моите и не бих го предпочела доброволно никога.
Подава се молба до директора на училището и оттам нататък не знам.

И тъй, като учителите са в най-сериозен риск в ситуацията и ще трябва и те да имат избор... част от децата ще бъдат в класната стая с по един лаптоп пред себе си, за да следят часа, който се провежда от учителя дистанционно... не знам каква точно ще е невероятната полза за тези деца, обаче. Искрено се съмнявам дисциплината и съсредоточаването в присъствената група да е на по-добро ниво от същите при онези, които участват индивидуално от домовете си...

Скрит текст:
Ама, някой е спрял родителите на тези деца да подадат заявления за ОЕСР?

...
До момента са карантинирани шест класа и причината за това е заболяване на ученик с  COVID 19 и осъществяване на пряк контакт с  останалите. В статистиката попадат три класа от начален етап, един от прогимназиален и два класа от гимназиален етап .
От началото на учебната година петима учители са заболели с корона вирус, към момента са двама, а още двама отсъстват поради друго вирусно заболяване.
Карантинирани учители, поради заболяване на член от семейството - четирима.
Учители, които преподават в момента, но са диагностицирани с тежки хронични заболявания са петнадесет от общия брой 80, т.е. 20%.
Учители напуснали училището поради епидемиологичната обстановка - трима.
Училището се опитва да покрие максимално часовете на боледуващите колеги, но се сблъскваме с определени трудности:  страх от поемане на много часове в различни класове, както и отказ от страна на пенсионирани колеги да помогнат в ситуацията.
Към момента отчитаме отсъствие на учениците в прогимназиален етап - 25% от общия брой.
Все повече родители подават заявления за преминаване в електронна образователна среда, но училището няма възможност да провежда паралелно присъствена и електронна форма на обучение.
...
[/i]
И какво правим тогава?
А, да, сетих се. Учителят по физическо, понеже е млад и силен, взема часовете по БЕЛ, Мат и език. Примерно. Или 3 седмици си "преговаряме" материалът, последно взет от редовния учител, а езикът просто го пишем дъждовен.

Скрит текст:
Ама, някой е спрял родителите на тези деца да подадат заявления за ОЕСР?
Тезата им е, че работещите училища допринасят за увеличаване на бройките заразени, заемане на болнични легла и нужда от лекари специалисти. Затова казах, че до седмица би трябва да се отчете спад от заразени, ако мярката затваряне на гимназисти и студенти е работеща. Само че не ми се вярва, числата ще останат същите и по-големи може би. Но пък много желаещи имаше да ми кажат, че не мога да смятам. След ограничаване на хора, колко трябва да се чака за резултати? Аз го смятам 10 дни от затварянето и още седмица след това - 15-20 дни смятам е нормален период, в който да се отчете спад.

Май не си прочела внимателно литературата, която ти пратих. Математик си, най-сетне, би следвало да можеш да я разбереш. Ако беше си направила труда да прочетеш и разбереш нямаше още да я дъвчеш тази една седмица. Която просто математически... е погрешна. Моля те, само децата ли трябва да учат нови неща според теб!?
След 2 седмици трябва да има намаляване на ТЕМПА на заразяване. След 3-4 (евентуално) да се достигне плато. Дали ще има смяна на наклона зависи в немалка степен и от останалите контакти.

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 09:06 от Фран

# 499
  • пустинята Гоби
Рисуването онлайн не е възможно само в училищата с профил “Рисуване” иначе си е напълно възможно да се учи дистанционно. Първо, че има теоретична част и второ рисува се за обща култура, не помня да са ме учили на техники, точно пък в училище.

Една от първите жертви на корона вирус у нас работеше в оптика в Надежда. Не знам защо си мислите, че продавачките вирус не ги лови.

# 500
  • София
Рисуването онлайн не е възможно само в училищата с профил “Рисуване” иначе си е напълно възможно да се учи дистанционно. Първо, че има теоретична част и второ рисува се за обща култура, не помня да са ме учили на техники, точно пък в училище.

Една от първите жертви на корона вирус у нас работеше в оптика в Надежда. Не знам защо си мислите, че продавачките вирус не ги лови.
А и в специализираните рисуват онлайн, страхотна пародия - изпраща се снимка на постановката, после детето снима готовата картина, получава напътствия по телефона...Язък за усилията, които влага.
От ръководството са поискали специалните предмети да са присъствени, не са им разрешили. Дано от четвъртък поне това се разреши.

# 501
  • София
Интересно ми е дали списващите в темата предпочитате ДО или присъствено, но с маски през цялото време? 

ПредпочитаХ маски през цялото време. Но въведени за всички ученици, още от 1-ви клас, както и за всички учители (никакви полушлемчета и панделки) още от 15.09. Ако беше направено (и наложено - с масови глоби и наказания) това от самото начало сега с голяма вероятност нямаше да сме в това положение. Сега... ами сега е като да си си счупил крайник със сериозно разместване преди 3 месеца и сега да помолиш просто да ти сложат гипс. И с него и без него разлика няма да има.

# 502
Който се страхува - напуска.
Или намира начин да излезе в отпуск, в болнични, да се пенсионира по-рано...
Това как точно помага за провеждането на качествено присъствено обучение?

# 503
Ами това е истината, Дидева. Никъде не се толерира аргументът страх. Всички работим, срещаме се с хора, поемаме риск. Някои не можем да минем изцяло онлайн, защото работата не го позволява.
Само в образованието се приема този аргумент.
И се иска безусловно ДО за всички. Без компромис, без точни срокове. Просто трябва да приемем този ултиматум. А има толкова междинни и балансирани решения, които отхвърляме.

# 504
  • София

Лично аз НИКОГА в работата си не се озовавам в затворено помещение с/у 30 души в продължение на 6 часа. Честно... добре де, освен на конференция нещо, но това не се брои - не е задължително, не и в конкретен момент, не и по време на пандемията, евентуално е провеждат неприсъствено. Разбира се, продавачките са и по-дълго на затворено с хора в помещението - но да бъдем честни, и помещението е по-голямо, и проветрението и пречистването на въздуха е по-добро.

# 505
Защо се повдигна сравняване между:
работно място, което НЕ може да се разботи дистанционно /оптиката/
и
работно място, което МОЖЕ да се работи дистанционно, ама някои не знаят какво искат?

Ми те двете са несъпоставими, и жената в оптиката е изложена на повече риск, защото тя избор няма никакъв.

# 506
Защо се повдигна сравняване между:
работно място, което НЕ може да се разботи дистанционно /оптиката/
и
работно място, което МОЖЕ да се работи дистанционно, ама някои не знаят какво искат?

Ми те двете са несъпоставими, и жената в оптиката е изложена на повече риск, защото тя избор няма никакъв.
Жената в оптиката не е затворена с 30 човека в едно помещение 7 часа. В оптиката всички носят маски.

# 507

Здравейте. За да не пускам нова тема първо ще питам тук.
Имам дете със СОП начален етап (4 клас).
В понеделник, 9.11 в 10,40 часа директорката на училището, в което учи качва в школо заповед, според която учениците от 3 до 12 клас преминават на онлайн обучение до 20.11.
Това поставя в шах и мат родителите на децата в четвърти клас, които са втора смяна на училище.
Първи и втори клас продължават да учат присъствено, защото според директорката тяхното обучение било приоритет.
Има ли право да иска с мотивирано писмо разделяне на децата от начален курс на учещи онлайн и такива, които учат присъствено?
И не е ли приоритет присъственото обучение на всички деца от начален курс?
Не е ли приоритет да се осури присъствено обучение за децата със СОП и децата на работещи, родители от определени браншове, които не могат да излизат отпуска или да работят дистанционно?
Понеже не ми се отваря сайтът на МОН, моля за отговор, ако някой е запознат.

# 508
  • Най-красивата страна
Наскоро бяхме в Турция.
Там мерките са доста по-строги.
На улицата не видяхме никой без маска.
И децата също .С изключение на бебетата в колички.
Ако маската не е сложена както трябва ти правят забележка веднага.
Детските площадки бяха съвсем празни,сами деца из града не видяхме,даже и тийнейджъри.
Пейките из центъра и в парка бяха махнати.
В магазин ,за да влезеш ,охраната ти измерва температурата още на входа....
Значи те могат,ние не....У нас ние ходим,където си искаме ,в големите магазини влизат хора всякакви,никой не ги проверява..детските площадки са пълни...
И при условие,че имаме толкова болни,пак се намират хора,които твърдят,че било нормално децата да скитат с приятели ,ако минат на ДО.Нямам думи...

При нас също имаше родители,които бяха против ДО.
Ама сега,когато има болен учител,който е влизал и в нашия клас и когато имаме дете от класа под карантина,тези родители си смениха мнението.Защото едно е да четеш за вируса,съвсем друго е ,когато познаваш болните и риска за теб и близките ти е голям..

# 509
Ако маската не е сложена както трябва ти правят забележка веднага.
......
И при условие,че имаме толкова болни,пак се намират хора,които твърдят,че било нормално децата да скитат с приятели ,ако минат на ДО.Нямам думи...
А плюят ли те в лицето и да ти крещят, че си им направил забележка?
Защото колкото и хората у нас да се обиждат на Ганьо, не може да се избяга от факта, че масово българинът си е Ганьо и не иска да се промени.

И аз не мога да разбера как има хора, които не могат да разберат, че проблемът е за всички и той трябва да бъде решен от всички заедно, а не на парче...
Ако продължаваме така ще стигнем или до още по-фрапиращ хаос и безнадеждно положение, или до тотален локдаун за да бъдем пак недоволни, че са нарушени правата ни.

Общи условия

Активация на акаунт