ОСМИ клас 2020/2021 - в Зуум, Тиймс, Мудъл или Вайбър, осмокласникът е хакер смайващ

• 24 832
  • 726
  •   1
Отговори
# 390
Зазу, Миласара, леко да ви минава!

Скрит текст:
Вие хубаво не гледате новини, а ходили ли сте за лекарства последната седмица? Защото аз и за лекарства ходих (чакането е голямо, обикалянето - също) и бърза помощ чаках 2 часа и накрая след обиколка по болниците болната бе върната вкъщи. Никой не ме е облъчил, сама се сблъсках с ада не за моето семейство, а за това на най-добрата ми приятелка. Няма лекарства, няма места по болниците, лекарите са малко, т.е. живеем без работещо здравеопазване. Трябва да се стабилизира здравната система и след това да се пускат още хора в градския транспорт.

При нас са питали децата има ли болни и карантинирани. Явно правят проучване. Не е имало въпрос как искат да учат. На този етап ДО ни е перфектно, нямам никаква драма да продължи така още месец. Провеждат си и школата по рисуване, провеждат си и школата за подготовка на олимпиадата по ФЕ. Трябва само да стиснем зъби за липсата на социален живот. Но на този етап предпочитам живот без социални контакти на живо пред живот в постоянни притеснения (а и часове с притеснени учители или заместващи учители макар и присъствени не са ползотворни).

# 391
  • София
Мария, така като гледам, типично по български - щом не ми е на главата, ще роптая. И 1/10 да е вярно от това, което се дава по телевизията, е достатъчно да е истина, трагично е. Жалко е, че има хора, които си мислят, че са недосегаеми. Ама с отричане, мрънкане и hate на управляващите нищо няма да стане. И друг път съм писала, можем да си коментираме тук до трето пришествие, е и?

# 392
Блу, Зазу, Миласара, бързо да минава!

Аз съм много раздвоена, хем искам присъствено, хем в София положението вече е доста сериозно. Абсолютно подкрепям, ако обаче на някои места няма случаи, децата да си учат присъствено, не че някой ме пита, де Simple Smile
Ако се учи присъствено, желаещите ДО имат възможност да останат вкъщи. Има си ред и трябва да им се осигури ОЕСР от конкретното училище.
За съжаление единици са паралелките (дори не и за цялото училище), които го предлагат, т.е. не знам има ли наредба, която да задължава училищата да го осигуряват? Дидева сигурно ще знае Simple Smile

И на мен много ми се пътува, мъжът ми от две години дава зор за Япония, миналата година нямаше как заради операциите в Германия, тази мислехме, че заради НВО-то и олимпиадата няма да може, а то какво стана, да му се не види. Нищо де, по-натам, надявам се. По тоя повод да ви питам като ходите на далечни дестинации взимате ли децата? Ние сме на мнение, че който има деца, ще си ги гледа и съобразява плановете с тях и досега винаги сме го взимали с нас, пък познати ни се чудят на акъла. Иначе, аз след командировка в Сенегал, реших, че искам да се върна в Африка, ама вече за кеф. То всъщност тая командировка ми беше много отваряща очите за много неща, но това е друга тема. Та после семейно ходихме в Занзибар, много ни беше интересно, бяхме наели едно момче за екскурзовод, говореше перфектен английски и нон-стоп го заливах с въпроси Simple Smile Включително за образование много си говорихме. Единия ден, докато чакахме да се качим на лодка и видяхме 6-7 момичета на възрастта на нашите сега, как вървят и си пеят - той ги разпита, тъкмо бяха минали изпита като нашето НВО, бил много лесен и всичко си били направили Simple Smile Половината бяха боси, ходят пеша на училище 2-3-4 км без обувки Sad Абе, доста отрезвяващо ни подейства в много отношения тази екскурзия. От тогава повече имам желание да ходя в Африка и Азия, бедната Азия (е, без Индия, там не искам Simple Smile ), но сега, ако мъжът ми ме заведе в Япония, ще се прежаля, нищо, че е цивилизовано Simple Smile
Ех, да си отива тоя вирус вече, имаме много познати вече болни, при това болни-болни, не просто положителни. Най-важното е наистина да се опази животът и здравето на хората, после ще наваксаме (ако има) пропуски в образованието, после и ще пътуваме, ще се виждаме с приятели и ще си върнем живота, дори си мисля, че може пък да станем по-добри от изпитанието.

П.П. телевизията ни я спряха юли и от тогава главно от сайтове се инфорирам, май ми е по-добре.

# 393
  • София
Триша, да, ние на 99.9% сме го водили с нас сина ми. Така смятаме, че е редно. Това ги обогатява много.

# 394
Откакто се е родила, аз без детето не съм пътувала (освен в командировки). Имам проблем с пътуването със самолет и пътуваме предимно с кола и много рядко със самолет, което си е доста време в път, но никога не се е оплаквала, а вече ми е от помощ дори. Ние ходим и много пеша, отново никакви проблеми. На 4г. се качи пеша на Айфеловата кула, изобщо не измрънка.

# 395
  • София
На почивки в Европа сме заедно или поне единият родител с децата, но в Тайланд миналата година бяхме само двамата. Причините бяха две - почивката беше в учебно време и второ финансовата страна. Планирах тази година отново да отидем този път с децата, след като вече имаме и опит с подобна дестинация, но засега се отлага за надявам се близкото бъдеще.
Радвам се, че успяхме септември преди започване на училище с децата да отскочим до една приятелка в Германия. Добре им се отрази, преди това лятото бяхме на почивка в Гърция, точно преди да почнат да изискват ПСР тестове.
Вкъщи подозираме, но не сме си правили тест, че лятото го изкарахме корона-вируса. Децата леко, ние двамата с мъжът ми 2-3 седмици бяхме зле. Не може да съм сигурна обаче, в момента така или иначе работя хоум офис по препоръка на фирмата. Единствено малката и мъжът ми излизат, но мъжът ми е сам в офиса си.
Във връзка с изучаването на езици дистанционно ,в момента карам онлайн курс по немски отново В1 ниво в новата фирма, в предишната фирма беше присъствено В1. Има разлика и макар сегашният учител да е по-добър и да изисква повече и да работим по-сериозно определено ми липсва атмосферата наживо и пръсъственото провеждане на курсовете. Езика може би ще го науча, но колегите със сигурност няма и да ги позная, ако ги видя в офиса.

# 396
  • гр.София
Миласара,Зазу, да минава леко и без усложнения!

# 397
  • Пловдив
Момичета, бързо и неусетно да минава!
Това, че някой гледа обективно да картината не значи, че се мисли за недосегаем. Аз лично за себе си съм приела, че може да се разболея, че може и да умра. Но не бих обвинявала нито другите хора, както грозно се прави напоследък, нито себе си. Лоши неща се случват. Тази паника е в пъти по-страшна от самия вирус, тя е и причината да няма лекарства. По същия начин, както в Западна Европа и ЮК, а И Австралия, между другото и в Япония, при началото на локдауните изчезнаха основни хранителни продукти и имаше ужасен дефицит, в Япония и Австралия беше на тоалетна хартия и на дамска санитария. Нима щото е страшно хората ядат повече?  Там не изчезнаха лекарства, защото няма как да се купят без рецепта. Тук обаче е различно. Извинявайте, ама поне в 3 различни форума видях списък с протокола с лекарствата за лечение на вируса и в същия момент изчезнаха от аптеките. Хората купуват като бясни за вски случай. Хората дори ги пият при първи симптоми за всеки случай. Обаче, ето, и разумен човек почва да се притеснява, че ако му трябва лекарство, няма. Ама не заради болните, а заради истерията, заради гнусните ни медии. За ДО вчера видях учителите да обръщат палачинката, чух да наричат децата ковидчета (хора, които иначе са с маска под устата и твърдят, че не ги е страх), и започнаха да мрънкат, че са на 1 линия и трябва да им дават по 1000 лв. Чакайте сега, с какво училището е по-първа линия от магазина? С какво училището е по-първа линия от цеха, където си с още 200 човека? С какво училището е по-първа линия от офиса, където си с още 15 човека? Съжалявам, но това е наистина противно вече. И някои  родители гласуват за ДО не по друга причина, а защото рязко децата им стават отличници. Познавам поне 2 и си го казват в прав текст. Не бива да мерим всеки с нашия аршин, мотивите са ни различни, ама непрекъснато да се дава трибуна само на паниката, истерията и винАта, не съм съгласна.
Децата не ги водим с нас, защото освен, че се харчи повече, те мрънкат и всеки 5 минути има "мамо, гладна съм, мамо, изморена съм, мамо, жадна съм, мамо, скучно ми е", отделно винаги ме е страх ако се разболеят какво се случва, достатъчно ми е, че мъжа ми всеки път се разболява, макар и леко, да чукна на дърво. Набора пък е домошар и е незаинтересуван. Като говорихме за комари и малария, голям майтап е, в Сингапур в природните паркове има табела : не се пръскайте против комари, защото убивате популацията им и разваляте природното равновесие 🤣🤣🤣🤣, та повечето хора ползват лимонена трева и такива неща.
Занзибар в момента е много добра дестинация, там забраниха вируса и го няма 😀 Та, за проверяване на главата, който иска да се откъсне малко, е хубава идея.
Живи и здрави и горе главата, и това ще мине, само дето ще сме се изпокарали с половината си познати. 😀Ама и то ще мине.
И за да не съм голословна, редактирам се. Ето тук в този случай се вижда излишното изписване и купуване на лекарства от всеки. Не смятам, че просто при положителен тест на всеки следва да се изписват антибиотици. А се прави. https://m.dw.com/bg/%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B8- … %D0%B0/a-55556128

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 06:41 от luba_rizova

# 398
  • София
Интересно ми е наистина как сравнявате  (някои, де) онлайн курсове по език с осмокласната година, тип някогашно подготве.

- курсовете (дори и онлайн) са два пъти седмично и обикновено  участниците в тях не са по 26-27 като в клас.

- курсовете в общия случай спазват заложената и при присъствена форма продължителност, не биват редуцирани по този параграф. При 20 часа седмично с разните ФУЧ и ИУЧ  намаляването на учебния час от 40 на 30 мин (на места и от 45 се оказва) в ЕГ води до над 3 астрономически часа "загуба" седмично, същата става 13-14 часа на месец. Като го откарат онлайн до март-април, разликата е стигнала 60-70 астрономически часа, които за изучаването на език са сериозно време...

- в 8 клас е много важна обратната връзка, тоест проверката на това какво е усвоил ученикът от новия език.  Учителят по език в това отношение е натоварен и присъствено, проверявайки ежедневно доста обемни домашни. При ДО няма как да стане същото - децата  ще пуснат исканото, но той в състояние ли ще е да провери толкова писмени работи и упражнения, особено ако са писани на ръка?  В никой курс обемът домашни не е същият. Имам нееднократни наблюдения какъв гърч откъм  домашни е осми клас в ЕГ при строг учител, но в присъствена форма. В кой курс имаш за следващия ден да научиш стотина думи, да напишеш 3-4 страници граматични упражнения, да направиш преразказ на текст от учебника и да напишеш някакво съчинение? В никой...И после какво, домашните остават в масовия случай при онлайн непроверени в дълбочина, пропуските в граматиката  остават неизчистени и нагоре изплуват онези, които или имат помагащ човек у дома, или  са ходили на уроци. Не е в това смисълът на езиковата година. Заданията се съобразяват с интензитета на учене. И точно този интензитет е силно негативно повлиян по време на ДО. За френския и испанския нямам поглед, но за немския миналата година следих темите и на НЕГ, и на 73-то. И на двете места се казваше (къде в прав текст, къде по-звоалирано), че  почти нищо не е научено като хората по време на ДО. Те и затова майките се отделиха в отделна група някъде из Фейса или Вайбъра, за да си коментират на воля  изгубената откъм език година. Ако всичко е било толкова ОК, защо масово децата тръгнаха на уроци по немски? Мен на лични поне петима души (за тях със сигурност се сещам и сами ще се разпознаят) от  миналогодишните родители на зайци с немски ме питаха за координати на частни учители...

- курсовете, макар и онлайн, са платени. И човек като платец може да има претенции. Не му изнася това или онова, споделя възраженията си и като няма реакция, хваща си парцалите и  си тръгва. Осмокласникът обаче е вързан с точно този клас, с точно тази госпожа, с точно този неин ефикасен или не толкова ефикасен метод на преподаване онлайн, с точно това намалено време за учене, с всички произтичащи от това негативи. Аз не съм от възхваляващите предметите на език от 9 клас нагоре и често  съм споделяла мнението си, че голяма част от тях са проформа заради недостатъчно високо ниво на владеене на езика от иначе доста добри учители по съответния предмет. Но в малкото случаи на  баланс при учители между ниво на езика и на знанията по предмета, мъката за деветокласника е голяма заради недостатъчно стабилната му езикова база от 8 клас.

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 06:57 от пенсионирана русалка

# 399
Мила Сара, Зазу, бързо да минава!

# 400
Мила Сара , Зазу , да минава по-леко и без усложнения !

# 401
  • Отвъд алеята зад шкафа
Бързо оздравяване на болните!

А бе работещите в медиите ми се струва, че са също на първа линия и не е лошо да си останат месец-два вкъщи, да не разнасят зараза.

# 402
При нас домашните по фе се пращат на снимка. Сигурно за учителката е по-трудна така проверката. Тези, които са за попълване на правилната дума от списък с думи ги четат в час. Правят диктовки без оценки. Дори видях, че може и в word да пишат ако искат, та да понаучат и френската клавиатура. То е ясно, че всеки може да препише, но няма смисъл, то си е за него. Единствен минус ми е по-късите часове, но пък имат по-големи домашни, та се компенсира. На Ния отново все не й стига времето.
А, сещам се за още един недостатък: в часовете за олимпиада (там са събрани деца от 4 различни класа) нечий микрофон е много лош и май все не се изключва и е доста неприятен шум. Ния не я дразни, ама мен ме побърква, но ще търпя Simple Smile

# 403
  • София
Миласара, Зазу, оправяйте се бързо! Леко да го минете! 🍀

# 404
  • София
Както вече казах, много неща днес не са като вчерашните, но трябва да се преглътнат. Понякога няма друг вариант. А ич?
Да, онлайн обучението не винаги е като живото (макар че не знам с какво живото обучение по ИТ с писане в тетрадки, каквото имахме, е по-добро от дистанционното). Но ако няма риба, временно и ракът е риба. И изключително много зависи от училището тук, от учителите. Дадоха се примери както за провалено ДО, така и за ДО, което е почти като присъствено.

Подкрепям Helene S, че някои хора е добре малко да се поспрат...

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 10:02 от jam

Общи условия

Активация на акаунт