Витамин В 12 - тема 7

• 57 752
  • 756
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте! Понеже ще започвам яко борене на дефицитите, може ли да ме посъветвате по каква схема да приемам добавките, че да не си влияят негативно една на друга? Аз мисля нещо в този дух:

7.00 - 8.00 ч. – хормон "L-Тироксин" + Витамин C (1000 мг.)

12 ч. – Метилфолат (1000 мкг.) + Витамин B6 (Пиридоксал фосфат, 100 мг.)

14 ч. – Хиалуронова киселина (100 мг.)

16 ч. – Колаген на прах

19 ч. – "Вигантол" (10 капки дневно, с мазна храна) + Витамин K (MK7, 180 мкг.) + Хелатиран магнезий

22 ч. – Желязо (Бисглицинат, 36 мг.)

Как ви се струва този план? Мислите ли, че има смисъл да разместя нещо? Например, Хиалуроновата може ли да се приема по обяд, заедно с Витамините от Група B?
За някоя от добавките има ли значение дали се приема на гладно или след хранене? Знам, че Колагенът е хубаво да се пие на гладно, час преди прием на храна.

Благодаря! Simple Smile

# 466
Ами добре изглежда схемата според мен Simple Smile .

# 467
Мерси! Ох, дано, дано, че повечето малко ги налучках. Simple Smile Естествено, няма да мога винаги стриктно да спазвам часовете, но се надявам, все пак, дефицитите да се понапълнят...

# 468
  • Варна
Вигантола в 19 часа ОК ли е? Не може ли да се вземе 2-3 часа след L-Титоксина, а витамин Б - към 13-14 часа?

# 469
Вигантола в 19 часа ОК ли е? Не може ли да се вземе 2-3 часа след L-Титоксина, а витамин Б - към 13-14 часа?

Не може, вит.Д трябва да е на голямо разстояние от Л-тироксина.
Наистина принципно се казва, че е хубаво вит.Д да се взема по-рано, че нещо пречеше мисля на образуването на меланин и съответно на съня. Обаче аз лично винаги съм го вземала на вечеря и не съм имала проблем.
В12 най-късно до към 14ч, че после той наистина може да попречи на съня.

# 470
В темата за Хашимото е написано, че Витамин D трябва да се приема поне 8 чАса след хормона, т.е. аз ще мога да го пия минимум в 16 ч.
Мисля, че оказваше влияние и върху някои други добавки, ако се пие заедно с тях, но не помня каква точно беше връзката.

# 471
При прием на витамин В12 първите 3-4 дни някои неща си смениха цвета на лимонадено жълто.
Интересно ми е, че следващите 3-4 дни, при прием на същото количество витамин, цветът се върна към нормалното.

Така ли трябва да е?

# 472
Здравейте, изследвах витамин В12 и вит Д, защото няколко пъти в месеца чувствам много силна отпадналост и умора, чак до безсилие.
Това са стойностите:
- В12 е със стойност 238 pg/ml при референтни 187-883 pg/ml
- вит D е със стойност 29.10 ng/ml при референтни 20-100 ng/ml
Естествено ходих на ендокринолог, който ми каза, че изследванията ми (изследвах и други неща - пълна кръвна картина + пълния профил на TSH ) са нормални, включително и тези стойности. А в дните, в които ми става така дори съм неработоспособна. Дайте съвет какво да изследвам и на какъв лекар да отида.

# 473
В12 е в дефицит определено, на първа страница има стойности, може да погледнете. Тоест трябва прием. Вит.Д също трябва да се вдигне още малко, може някаква малка доза да вземате, вече има и доста слънце ще качите нивата.
Иначе би ми било интересно да погледна щитовидните, защото едва ли са нормални и те, т.е. това че са в граници не значи, че са ок. Желязо изследвано ли е?

# 474
Щом специалистът твърди, че показаните стойности са "нормални", допускам, че и с щитовидните може да има проблем. Не бих се учудила.

Дай да ги погледнем, ако искаш допълнително мнение. Тука вече експерти станахме по неволя...

Последна редакция: чт, 10 юни 2021, 11:09 от Гърне без похлупак

# 475
В12 е в дефицит определено, на първа страница има стойности, може да погледнете. Тоест трябва прием. Вит.Д също трябва да се вдигне още малко, може някаква малка доза да вземате, вече има и доста слънце ще качите нивата.
Иначе би ми било интересно да погледна щитовидните, защото едва ли са нормални и те, т.е. това че са в граници не значи, че са ок. Желязо изследвано ли е?
Да, изследвах и желязо, стойността му е 19.
Ето и резултатите  от щитовидните хормони:

А това пък са ми резултати от полови хормони изследвани на трети ден от цикъла:

Щом специалистът твърди, че показаните стойности са "нормални", допускам, че и с щитовидните може да има проблем. Не бих се учудила.

Дай да ги погледнем, ако искаш допълнително мнение. Тука вече експерти станахме по неволя...
Aз отдавна не вярвам на компетентността на всички лекари, изпатила съм веднъж, затова и търся помощ тук. Смятам, че човек, когато сподели с повече хора все от някъде може да се намери някакво решение.

# 476
Показателите, свързани с ЩЖ, действително ми изглеждат добре при теб. TSH е малко височко, но когато се коментира, на фона на останалите, не е повод за притеснение или допълнителни мерки.

Аз може би единствено бих направила вметка за половите хормони, макар че там хич не съм експерт. Това, което знам от други теми във форума, обаче, е, че при жени в репродуктивна възраст и с нормално работеща хормонална система, е желателно разликата между LH и FSH да не е чак два пъти. Освен това, пак по спомени, високият FSH (а твоят е почти 7) се свързва с намаляващ яйчников резерв (ЯР). Не знам на каква възраст си, но ако си под 40 и планираш деца, може би е добре да изследваш AMH (Антимюлеров хормон) + Inhibin B на трети ден от цикъла, за да видиш какво е положението.
Останалите ти полови мисля, че са наред, но пак казвам, че не ги разбирам чак толкова нещата.
Може да поискаш компетентно мнение и в тази тема.

И друго се сетих, някога изследвала ли си Инсулин + Глюкоза на гладно?

# 477
Показателите, свързани с ЩЖ, действително ми изглеждат добре при теб. TSH е малко височко, но когато се коментира, на фона на останалите, не е повод за притеснение или допълнителни мерки.

Аз може би единствено бих направила вметка за половите хормони, макар че там хич не съм експерт. Това, което знам от други теми във форума, обаче, е, че при жени в репродуктивна възраст и с нормално работеща хормонална система, е желателно разликата между LH и FSH да не е чак два пъти. Освен това, пак по спомени, високият FSH (а твоят е почти 7) се свързва с намаляващ яйчников резерв (ЯР). Не знам на каква възраст си, но ако си под 40 и планираш деца, може би е добре да изследваш AMH (Антимюлеров хормон) + Inhibin B на трети ден от цикъла, за да видиш какво е положението.
Останалите ти полови мисля, че са наред, но пак казвам, че не ги разбирам чак толкова нещата.
Може да поискаш компетентно мнение и в тази тема.

И друго се сетих, някога изследвала ли си Инсулин + Глюкоза на гладно?
Да, изследвала съм глюкоза мн пъти, винаги стойността е била около 5, сега от последното ми изследване е 4.95
Инсулин изследвах също преди време сутрин на гладно и резултата беше <2 miu/ml при референтни 2.6 - 24.9

# 478
Това е добре. Нямаш проблеми там явно.

Всъщност, не знам дали е проблем Инсулинът да е чак толкова нисък. Чела съм, че се препоръчва на гладно да е колкото Глюкозата (4-5-6), но ако е под долната референтна граница, нямам представа дали това означава нещо.

# 479
  • София
Може да изследваш и Магнезий.

Общи условия

Активация на акаунт