Джо Байдън президент

• 274 146
  • 8 181
  •   1
Отговори
# 8 010
  • Под сянката на разлистените кактуси
Беше, но по-добре е да не се изплащат, май...Или е чудесно човек да си започне живота с воденичен камък на шията? (говоря за младите, остави ме мене). Просто да ги прибавим към заемите за колите и къщите, викаш

Бихте ли били съгласна на обратното – да дадете заем, който да не Ви го върнат, обосновавайки се с Вашите сегашни аргументи? Simple Smile
Казахте ли и го! LaughingJoy

Какво да са ми казали - аз съм изплатила по-голямата част от него. Десетки хиляди. За сравнение - дъщеря ми ще започва магистърска програма в Испания, за една година таксите са 2000 евро...А този дето ми беше дал заема - федерален е, искаше да ми опрости остатъка, но лоши хора му попречиха

# 8 011
Еми ето го решението – американците да учат в университетите на Европа.
Но няма нужда всъщност,защото в Щатите има о,изненада! – безплатни университети. Такива са Вашингтонският държавен университет,този в Хюстън,на Илинойс,Щатски университет на Вирджиния и т.н.

# 8 012
Нещо си се объркал, да ти кажа.

# 8 013
  • По света и у нас
Абсолютна изненада са тези безплатни унита в Америка, ще погледна аз… не бях чувала. Как са им точно имената на английски???

# 8 014
За напълно безплатни не знам, но има много щатски университети, които дават financial aid на студенти главно от своите щати. Критериите са различни--от отличен успех и академични постижения до други качества като заслуги като принос за обществото в някаква посока. Тази помощ варира, но може и да е пълен пакет.

Това е за мерит. Отделно, има дори и елитни университети, които дават стипендии на финансово нуждаещи се, но пак има и други критерии. Дотук--за undergraduate. За graduate или postgraduate (по европейски) има доста възможности за стипендии.

Темата е сложна, с много вариращи, и е трудна за обобщаване. Мисля, че в момента има много по-злободневни и важни въпроси от студентските заеми. Хората като цяло ги вълнуват други неща.

# 8 015
Абсолютна изненада са тези безплатни унита в Америка, ще погледна аз… не бях чувала. Как са им точно имената на английски???
Най-добре потърсете с Гугъл "15 безплатни университета в САЩ,които бихте харесали".

# 8 016
Не мога да прочета за всички тези 15, но ако прочетеш дребния принт, сигурно ще видиш, че се отнася за state residents или за грантове, свързани с определена част от популацията, need-based, но пак има някакви критерии. Да не говорим, че не всеки има възможност да се пренесе във всеки щат или град му хрумне. Трябва да се плащат и наеми, и учебници, освен tuition.

Но ако човек има отличен успех, има доста доброволски часове зад гърба си, бил е активен в нещо (академично или обществено значимо), и има желание да учи, ще намери начин и стипедния. Много е важно да имат занимания извън училище за тези стипендии за undergraduate обучение. Само отличен успех не е достатъчен.

Последна редакция: чт, 01 юни 2023, 18:32 от Cool_Cat

# 8 017
Добре,да оставим безплатните. Но има университети с много ниски такси от около $7000.

# 8 018
Ти какво, опитваш се да ни убедиш живеещите в САЩ колко е достъпно обучението ли Joy Ай нема нужда, трима вкъщи сме минали оттам

# 8 019
За напълно безплатни не знам, но има много щатски университети, които дават financial aid на студенти главно от своите щати. Критериите са различни--от отличен успех и академични постижения до други качества като заслуги като принос за обществото в някаква посока. Тази помощ варира, но може и да е пълен пакет.

Това е за мерит. Отделно, има дори и елитни университети, които дават стипендии на финансово нуждаещи се, но пак има и други критерии. Дотук--за undergraduate. За graduate или postgraduate (по европейски) има доста възможности за стипендии.

Темата е сложна, с много вариращи, и е трудна за обобщаване. Мисля, че в момента има много по-злободневни и важни въпроси от студентските заеми. Хората като цяло ги вълнуват други неща.

Бях на презентация на Айви лийг университети, предлагащи магистратура и докторат по публично здравеопазване. Магистратурите са “силно” платени, но или Йейл, или Принстън заявиха, че докторатите им са субсидирани на 100%. Не зная доколко е вярно.

# 8 020
Вярно е, синът ми прави докторат (е не във Йейл, де), беше му най-евтината част от обучението

# 8 021
САЩ са страната на неограничените възможности и не може да ме убедите в обратното. Yum

# 8 022
Вярно е, синът ми прави докторат (е не във Йейл, де), беше му най-евтината част от обучението

Аз понеже съм завършила всичко в Европа, за образование не съм плащала (за себе си).
Дъщеря ми в Канада имаше около $3000—$4000 на семестър за 5 курса всеки, т.е. Около $10000 на година. Първата година е доста повече, защото стол и общежитие са задължителни.

Магистратурите в същия университет са около $15,000, но не зная още дали е за година или за двете години. Ще пиша след септември… Пак е евтино, в сравнение с това, което пишете. Не е теглила заеми, ние плащаме, плюс малка стипендия за успех.

# 8 023
  • Далече
В Щатите има и евтини варианти, щатски университети за живеещи в щата и т.нар "community" колежи, където могат да се вземат класове почти безплатно и да се прехвърлят към универистети (може би не по вкуса на всеки разбира се)Стипендиите, в голямата си част, се дават на база на дохода на родителите и на края всеки плаща различна цена...Аз почти не познавам някои, който да харесва системата на образование тука..В зависимост какво и къде учиш някои заеми се изплащат и си заслужават ,но някои такси са просто лудост.
Само че еднократното опростяване на част от заемите не решава проблема..Никой не иска да потърси сметка на универистетите защо образованието им е толкова скъпо и хората не могат да си платят заемите като завършат...Те пък на сила не карат студентите да се записва да учи при тях и така...Въртим се в един кръг.

# 8 024
САЩ са страната на неограничените възможности и не може да ме убедите в обратното. Yum

Joy Сладур!

Общи условия

Активация на акаунт