Готварска печка

• 36 907
  • 415
  •   1
Отговори
# 210
# 211
  • София

Бош е по-добрата марка, а моделът е със стандартна широчина от 60 см. Няма екстри, но е здрав и надежден, мощен е, загрява бързо и пече добре.

Горенье, поне в миналото, бяха малко недоизкусурени в конструктивно отношение, често имаха проблеми с пантите и вратите на фурната, нерядко и проблеми с ръжда, изгорели нагреватели и др. Този модел е компактен, с широчина 50 см, и съответно във фурната по-големи тави не могат да влязат. Иначе, като функции е приличен.

# 212
  • Melmak
Здравейте, имам нужда от нова свободностояща печка.
Колебая се между тези двете: АЕГ и Бош

https://www.technopolis.bg/bg/Elektricheski-gotvarski-pechki/Got … 1?tab=featuresTab

https://www.technopolis.bg/bg/Elektricheski-gotvarski-pechki/Got … 5?tab=featuresTab

Коя бихте избрали?

# 213
Печката на Бош е по-широка и събира по-големни тави. АЕГ има повече функции....уж.
Огледай им хубаво функциите и прецени от кое можеш да се лишиш, ако избереш едната или другата.
За мен Бош е малко по-добрият вариант.

# 214
  • Melmak
Благодаря за отговора. Сега мм ме попари, че трябвало да има 10 см отстояние от хладилника, а те са едно до друго. Кухнята ни не е добре организирана и сме за ремонт, но сигурно ще почнем от другото ни жилище и сега това е на заден план. Тоест иска да сложим печката на 10 см от хладилника. Разполагаме с 60 см, тоест печката трябва да е 50 см. Sad

# 215
Като че ли най-хвалените уреди са на Бош. Моята печка също е на Бош, но е вградена. Има доста функции, използвала съм най-много 3, останалите не съм ги разучила. АЕГ е много по-красива.

# 216
  • Melmak
Явно от двете става само аег ако ще влизаме в 50 см. Съгласна съм за красотата, но то като сме за ремонт все тая. Искам печка да пече, да работят котлоните и да не се счупи на третия месец.

Свекърва ми си купуваше разни печки тип Краун и подобни за половината цена на една такава и те бяха като направени от капачки за буркан. След две години се продънваха. Не искам това. Като купя нещо искам да е качествено. Дано марката да има все още защо да се слави с по-качествени уреди.

# 217
Моята съседка има такава АЕГ от няколко години, не съм я чула да се оплаква. Аз щях да си купя същата, но реших да обновя цялата кухня и имам вградена. Не бих купувала скъпа печка за временно ползване. Синът на ММ също купуваше такива, които караха по 3-4 години, някои не бяха лоши. Имаше една, която беше толкова слаба, че не можеше да изпече картофи.

# 218
  • Melmak
Да ти кажа то временно, ама ще е няколко години. Няма как да оправим всичко едновременно. И няма как да живеем на другото място, докато не го оправим. Нито да ремонтираме това и да живеем тук. Общо взето докато не довършим другото, ще сме тук. И понеже не сме с едно нещо на главата, предпочитам да си купя читав уред и да го ползвам.

Има разни  Бош и по 50 см. Намерих в друг сайт. Една от двете марки ще е.

# 219
  • София
Здравейте, имам нужда от нова свободностояща печка.
Колебая се между тези двете: АЕГ и Бош

https://www.technopolis.bg/bg/Elektricheski-gotvarski-pechki/Got … 1?tab=featuresTab

https://www.technopolis.bg/bg/Elektricheski-gotvarski-pechki/Got … 5?tab=featuresTab

Коя бихте избрали?

Като функционални разлики успявам да открия следното:

1. Фурната на Бош-а има кръгов нагревател отзад при вентилатора, поради което може да пече на 3 нива и което ѝ позволява да има функция „бързо загряване“. Моделът на АЕГ няма заден реотан, съответно няма бързо загряване и може да пече само на едно ниво. Въпреки че копчето за функциите на АЕГ има повече положения, режимите на работа на фурната са с един по-малко.

2. Моделът на АЕГ има функция за добавяне на влажност чрез изпаряване на вода от дъното на фурната. Бош-ът няма такава функция, но по принцип не е трудно да се постигне подобен ефект с която и да е фурна.

3. Моделът на АЕГ е с прибиращи се копчета (пуш-бутони), докато тези на Бош-а си стърчат.

4. Моделът на Бош има самопочистващ се панел на задната стена на фурната, така че остава по-малко площ за чистене на ръка. На АЕГ-то трябва да търкате и задната стена.

5. Бош-ът има телескопични водачи на 2 от нивата, АЕГ-то няма такива.

6. Фурната на Бош-а е по-добре осветена, защото лампата е разположена отгоре, централно, а емайлът е с по-светъл цвят. Лампата на АЕГ-то е на задната стена, в ъгъла, а черните стени на фурната не отразяват светлината.

Като надеждност, печката на Бош е по-добра, защото фурната е взета директно от моделите за вграждане и се е доказала през годините като изключително здрава. 50-сантиметровите модели АЕГ са с фурна, която е остарял и доказано некачествен модел на Зануси. Тези печки се правят в малка фабрика в Румъния, продаваща предимно в страни извън ЕС.

Съвсем друго нещо са 60-сантиметровите печки АЕГ, които са с модерна фурна, същата като в сегашните им модели за вграждане, и които се произвеждат в големия завод на Електролукс в Полша.

Бош май не предлагат 50-сантиметрови модели, така че бих ви предложила да измерите отново всичко, за да проверите дали не може 60-сантиметрова печка да се смести така, че да остане малък просвет между нея и хладилника. В старото ми жилище, печката беше на 2-3 см от хладилника и не съм имала някакви проблеми.

Може да помислите и дали не може да поставите някаква плоскост между двата уреда. Вкъщи фурната и вградена и също се намира до хладилника. Разделя ги страницата на шкафа и 1-2 см луфт.

Ако все пак трябва да избирам 50-сантиметрова печка, бих се спряла по-скоро на Горенье, отколкото на АЕГ, защото те поне са с по-модерна фурна и на доста по-добра цена. Имат и голям избор на модели:
https://www.technopolis.bg/bg/Domakinski-elektrouredi/Gotvarski- … NJE¤tPage=0

# 220
Да, но на новите Горенье много често им нагарят клеморедите, въпреки липсата на видими хлабави връзки по веригата, а също така са доста “лимбизе” откъм ламарини.
Друг кусур са двойните ключове на котлоните на много модели. Не че е трудна смяната, но са си скъпи. Бош-ът, за сега, е по-добрият избор. Чак 10 см не са нужни. Е, добре е да ги има, но не са задължителни. Важното да не са залепени един за друг уредите.

# 221
  • Melmak
Благодаря за дългия пост! Много информативен и полезен. За съжаление няма как да вземем 60 см фурна, дори тогава няма да има място за 2 см плоскост, която да дели от хладилника. Просто ако е 60 см фурна трябва да опира плътни в хладилника.

Бош имат 50 см фурни, намерих няколко модела, но не знам и аз колко са добри.

Като цяло Горение не искам, предвид, че марката не е това, което беше.
Мисля да отида на живо в магазин и “да пипна”, както се казва. Така на картинка започвам да се губя и обърквам.

Наистина много благодаря за пространствения анализ, не бях обърнала внимание на лампата примерно, на почистването на задната стена и тн.

Петя, при нас ако вземем 60 см ще са плътно залепени. Виждам, че уредите са 50 см или 60 см, няма средно. Ако вземем голямата ще бъде буквално залепена до хладилника. А него няма как да го местим, кухнята е малка.

# 222
  • София
Бош имат 50 см фурни, намерих няколко модела, но не знам и аз колко са добри.

Дайте линкове, да ги видим тези модели.

Като цяло Горение не искам, предвид, че марката не е това, което беше.

Тя и преди не беше нещо особено, печките им често дефектираха, а покритието на фурните се износваше. Сега поне цената им е по-адекватна.

Тогава вижте моделите на Електролукс - те са технически идентични с тези на АЕГ, но са малко по-непретенциозни. Тази например е с каталитично самопочистване от всички страни, а струва по-малко от АЕГ-то:

https://www.technopolis.bg/bg/Elektricheski-gotvarski-pechki/Got … R564200X/p/707652

Копчетата ѝ не се прибират така, както на АЕГ-то, но според мен лесното чистене е къде-къде по-важна екстра.

# 223
Подкрепям предложението на Wilemina за Електролукс. Мислех още вчера да предложа, но не посмях, защото ми се стори, че искате да избирате само между АЕГ и Бош.
При свободно-стоящите печки няма голям избор, за съжаление. Вградените силно ги изместиха и трябава да се търси компромис, защото на предлаганото все нещо не му достига.

# 224
  • Melmak
Здравейте отново! Благодаря за мненията!

Оказа се, че не съм пресметнала мястото добре и имаме възможност за 60 см печка, което е супер, защото и аз предпочитам пълноразмерен уред.

Бяхме днес да гледаме и на живо, исках да видя и да пипна. Дано не ме помислите за луда или за трол, защото не съм. Grinning

Относно АЕГ, не знаех, че са Електролукс. Всъщност печката, която ми предлагате на Електролукса изглежда много добра опция. Обаче като вече знам, че мога да имам 60 см, искам да ползвам изцяло пространството.

Иска ми се да е инокс, с разширение на нагреваемата площ на котлоните. Пиролитичното почистване със сигурност е плюс.

Основно май се ориентирах към тази:
https://www.technopolis.bg/bg/Elektricheski-gotvarski-pechki/Got … KR39C250/p/702825

Моля ако имате други идеи, отворена съм, трябва да решавам тези дни и да поръчам.

Общи условия

Активация на акаунт