За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 162
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
  • София
  • Мнения: 12 687
Търся изпитана рецепта за ореховки, никога не ми се получават... Confused

Аз ги правя по тази рецепта.

# 616
  • Пловдив
  • Мнения: 157
Търся изпитана рецепта за ореховки, никога не ми се получават... Confused
Вчера ги правих по тази рецепта, получиха се хрупкави и добри https://boutiquedekristina.com/2019/03/09/ореховки-класическа-рецепта/

# 617
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 5 466
Към дамите, които правят домашна пилешка пастърва.
Реших да правя по рецепта на приятелка. Тя каза, че осолява пилешките филета и оставя за 3-4 часа (месето е купешко). Сега обаче реших да погледна и рецепти в нета и общо взето навсякъде пише за доста повече часове и дори и за денонощие. Сега се чудя какво да правя - да ги чакам ли до утре или да действам. Сложила съм ги на обяд и минават вече 4 часа. Със сигурност не искам да стане прекалено солено.
..::V.I.P::.. , погледни на Пепи рецептата за пастърма от заешко месо.
По нея правих с пилешко бяло месо. Стана прекрасна.
https://pep-4o.blogspot.com/2011/03/blog-post_21.htmlа
а това е моята пилешка пастърма

# 618
  • Мнения: 2 321
Ще слепям готова коледна къщичка, по възможност без белтък. Имам 2 въпроса: 1. глазура само с пудра захар и вода достатъчно здраво ли ще слепи? 2. Току-що научих, че има готово лепило на др Йоткер. Има ли го в супермаркетите (Била, Фантастико)?

# 619
  • Мнения: 3 416
За злополучният хляб снощи .
По принцип аз винаги си меся на око - никога не втасва в затоплена фурна и  никога не слагам неразработена мая.
В тази рецепта не сложих 7 гр - бяха - по- малко . Половин пакетче саф инстант - някъде там .Но не бяха 7
  Спазих всичко както е в клипа и рецептата .
Но хлябът - първо 50 мин си се пече - Но стана с дебела кора и клисав.
Брашното за едното мога да гарантирам Топаз мел . Но другото пълнозърнесто от Лидл - правих една пица и тя не бухна - но тогава не я чаках достатъчно и реших е от това .
Може и да е от брашното . Но определено мисля и това там втасване във фурната - затопля се на 50 градуса ,изключваш и слагаш да втаса.
 И самото печене във студена фурна и включваш на 200 двата реотана .  Моята фурна като е затворена е почти като херметик и явно не е била изстинала хубаво  - кората отгоре потъмня бързо .
Ще отиде на боклука .

# 620
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Саня, сухите маи в БГ не се разтварят/активират - слагат се при сухите съставки - в брашното се размесват. Аз така работя и нямам провал.  Виж свежата/жива мая, ако съм сигурна в годността ѝ (отворен ми е пакета наскоро) не я активирам - разтварям я в течността и сипвам при брашното и меся.  
Втасване във затоплена фурна не ми се случва вече отдавна (харесвам непринуденото втасване - колкото - толкова време), но съм го правила и също не е било проблем.
Ако печивото е сурово вътре, а добре отвън - Т на печене се намалява.
Ако искаш опитай моята рецепта, дадох я в предния пост по въпроса ти.
А! Брашното от Лидл ако е Кастело 650 - ползвала съм го и е добро.

Последна редакция: сб, 12 дек 2020, 19:50 от Morena

# 621
  • Мнения: 3 416
Без да се хваля рядко имам провал с теста .
Последно с брашно София мел преди две лета . Но явно беше от партида .
Брашното в Лидл вече е Белбаке или както се чете там.
А това хлебче правих с  Белбаке 1850 - пълнозърнесто и Топаз мел тип 500 екстра или какво беше там
А днес купих от лидл Белбаке тип 500
Преди години харесвах много Кастело 650 . То първите брашна в Лидл нямаха даже обозначено типа с големи букви на пакета .Беше един тип. После се появиха 500 и 650  . Есента видях това пълнозърнесто и го взех
Обикновено меся с жива мая . Или френска суха  / с Йоткерската нещо не се разбираме / Тази беше половин пакетче френска .
Спазвах точно както е в клипа
Въпреки пак казвам - това че аз втасване във фурна не предпочитам -- все мисля се прегрява и това влияе на развиването на дрождите . Също и печене във студена фурна и т.н.
Ще пробвам и вашите . 

# 622
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Когато съм втасвала във фурна, включвах на минимума на моята - 40 градуса и като ги стигнеше, изключвах и вкарвах тестото, отварянето на фурната, смъква Т... и така не е било проблем.
На студена фурна не съм пекла, не ми харесва такова втсване, пак ми е пришпорване в някаква степен.
А пълнозърнесто брашно, ръжено, друго ползвам на Екосем от доста време.

# 623
  • София
  • Мнения: 12 219
За мен най-доброто втасване става във фурна НО!! само на включено осветление, никога не препоръчвам втасване в затоплена фурна, но всеки си има начини за работа, не налагам мнение.

# 624
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
...но всеки си има начини за работа...
... и фурна, моята не свети дълго - 3-5мин. нещо такова, та такава опция нямам. Simple Smile

# 625
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 123
Как се правят хубави банички от бутер тесто? Нещо не го познавам този продукт ...

# 626
  • Мнения: 3 416
За мен най-доброто втасване става във фурна НО!! само на включено осветление, никога не препоръчвам втасване в затоплена фурна, но всеки си има начини за работа, не налагам мнение.
Това приемам и аз . Против съм в затоплена фурна .
Реално си втасвам извън фурна и зимата. Но тази година котелът е повреден и кухнята не е толкова топла.
Просто реших да не действам по моите си правила и да спазвам веднъж точно от до нечия рецепта и указания .
Хлебчето е влажно . Сега го пробвах - не толкова сурово .
Но според рецептата трябваше да е мек хляб
 Моята е по- проста и си свети постоянно . Даже ако температурата е изключена .

# 627
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Нещо не го познавам този продукт ...
То не ти и трябва. Wink  Шегичка, ама не съвсем... то не е бутер, но незнайно защо така се нарича - "маргаринтесто" трябва да е. Поне това, което в шир потреба по магазините...  и ако има истинско бутертесто в БГ, аз не знам къде.   Съответно не мога да съм полезна, не ползвам такова.

# 628
  • Пловдив
  • Мнения: 44 275
Аз пък разтварям сухата мая и чакам да се надигне и тогава изсипвам.

# 629
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Аз пък разтварям сухата мая и чакам да се надигне и тогава изсипвам.
То може, но не е наложително. Simple Smile  В бг са сухи инстантни маи, ползвала съм суха активна (английска) - тя се активира.

Общи условия

Активация на акаунт