За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 004
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 11 094
Как да си замразя печурки? Имам предвид изчистени, измити и нарязани.

# 76
  • Мнения: 9 451
Как да си замразя печурки? Имам предвид изчистени, измити и нарязани.
задушени за кратко в мазнина са ми най-добре. Иначе като замразя направо, при готвене ми стоят воднисти на вкус, освен ако не са на крем супа.
Или изсушени.

# 77
  • Мнения: 24 562
Всякак се замразяват, само не сурови че после стоят като гумени дори след сготвяне. Сварени (тогава може и с бульона че да се ползва и той), задушени, запържени, бланширани... както прецениш, все са добре после.

# 78
  • Мнения: 11 094
Благодаря ви Simple Smile колко време трябва да ги варя и колко време могат да стоят във фризера?

# 79
  • София
  • Мнения: 12 217
Здравейте.Един тъп въпрос(защото мисля, че отговора е ясен, но..), при пресяване на брашното видях някакви черни хвъркати буболеченца.Те остават по ситото, но...предполагам това брашно вече за нищо не става, нали? Активирах си маята, а ...май всичките ми 10 кг брашно са пълни с тия буболечки и ...трябва да хвърля всичко, нали?
Хвърляш и хвърляш и хвърляш всичко, по всяка вероятност  е заразен и боба , и лещата и ориза.....и започваш да миеш шкафовете с препарати топла вода.  Затова не се купуват 10 кг брашно, това си е количество,  може да е заразено още от мелницата, магазина, или у вас...Това са вид молци, които са по хранит. продукти, заразяват и се превръщат в пеперуди,/молци , червейчета,   ако не греша, може някой да ме поправи. Напаст са огромна, трудно изтребими, но не е и невъзможно, обърни внимание най-вече на ъглите в шкафовете.

# 80
  • Г. О.
  • Мнения: 1 983
Здравейте. Какво фиде слагате в супите? Моето сякаш не набъбва, стои едно тънко и незабележимо. На Дерони е и го варя по описанието. Препоръчайте ми марка, която да търся?

# 81
  • Мнения: 4 859
Здравейте. Какво фиде слагате в супите? Моето сякаш не набъбва, стои едно тънко и незабележимо. На Дерони е и го варя по описанието. Препоръчайте ми марка, която да търся?


Най-често на Мелиса купуваме фиде.
При желание да се усеща повече ,вариант е и начупени спагети -от тънките или класически,майка ми винаги чупи спагети в супите си вместо фиде.

# 82
  • Мнения: 1 464
Точно тази бях правила и се получи много твърда не знам защо... може би прекалих с брашното
Кажете ми рецепта за питка, която да стане мека с конци? Всеки път ми става твърда.
Другото, което е какво брашно използвате, когато правите погачи?

ПАМУК ПОГАЧА НА КИФЛИЧКИ

https://zi4e57.blogspot.com/2014/08/blog-post_30.html

Винаги се получава....

Опитай тези, може да намериш своята....Колкото по- често правиш, толкова резултатът ще е по- добър. Simple Smile
Само не се отказвай!! Hands Plus1

Пухкава питка Хаос или питка без ред и подредба
https://www.cookwithasmile.com/%D0%BF%D1%83%D1%85%D0%BA%D0%B0%D0 … 0%B6%D0%B4%D0%B0/

Сръбска погачица
https://www.cookwithasmile.com/%d1%81%d1%80%d1%8a%d0%b1%d1%81%d0 … 0%b8%d1%86%d0%b0/

В този сайт има много хубави рецепти, които можеш да опиташ...
Успех!

# 83
  • Пловдив
  • Мнения: 473
Помоагайте моля кулинарки. Преди години тук се въртеше една рецепта за една питка /пита. Рецептата взаимствана турска. Питата на пластове с различни слоеве поръсени с разнообразни семена. Не е памук погача. Спомням си че взеки пласт се мажеше с мазнина и се слагаше следващият. Правила съм  я но не и помня името. Дайте някакви идеи.

# 84
  • Sofia
  • Мнения: 29 073
Имам около 1/2кг стафиди,но са се спаружили доста и са много сухи.
За какво може да се ползват?

# 85
  • София
  • Мнения: 12 671
Имам около 1/2кг стафиди,но са се спаружили доста и са много сухи.
За какво може да се ползват?

Олади с тиква и стафиди

Щрудел с ябълки

Староруски изварени закуски

# 86
  • София
  • Мнения: 3 358
Имам около 1/2кг стафиди,но са се спаружили доста и са много сухи.
За какво може да се ползват?
За влагане в десерти(кексове,мъфини,козунак,кифлички и др.).Накиснати в ром придобиват чудесен аромат.Ако ще се яде от деца може да се накиснат в портокалов сок или вода.

# 87
  • Мнения: 4 859
Помоагайте моля кулинарки. Преди години тук се въртеше една рецепта за една питка /пита. Рецептата взаимствана турска. Питата на пластове с различни слоеве поръсени с разнообразни семена. Не е памук погача. Спомням си че взеки пласт се мажеше с мазнина и се слагаше следващият. Правила съм  я но не и помня името. Дайте някакви идеи.

Семена няма ,но това ,освен памук погачата е втората пита ,която ми се получава ,тя ми е първа всъщност ,като лаик в месенето,на
 'конци' става 'болярска питка '

https://m.bg-mamma.com/?topic=121976




Яйцата са домашни ,затова жълтее,и първият ми опит с питката преди няколко години ,на 4 пласта е ,всеки се маже с масло навива се руло и се осуква и на охлюв .Предполагам може да се сложат семена ,подправки ,сирене ....

# 88
  • Мнения: 22 867
Помоагайте моля кулинарки. Преди години тук се въртеше една рецепта за една питка /пита. Рецептата взаимствана турска. Питата на пластове с различни слоеве поръсени с разнообразни семена. Не е памук погача. Спомням си че взеки пласт се мажеше с мазнина и се слагаше следващият. Правила съм  я но не и помня името. Дайте някакви идеи.

Напомня ми на питката на Нордина, тя пишеше преди години, скоро не съм я засичала.

Още една подобна питка

# 89
  • Мнения: 9 451
Здравейте. Какво фиде слагате в супите? Моето сякаш не набъбва, стои едно тънко и незабележимо. На Дерони е и го варя по описанието. Препоръчайте ми марка, която да търся?
Misko и Стела. Тънки са, но не се разваряват, не обичам дебели фидета в супите. И едно лидълско с яйца, не помня марката.

Общи условия

Активация на акаунт