За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 86

• 26 074
  • 766
  •   1
Отговори
# 285
Ние ходихме 2 пъти на ортопед. Последният път каза, че като проходи стабилно - тогава да отидем. Иначе би трябвало с направление. Лл на годинката не даде никакви направления. Аз си изпросих само за гастроентеролог.

# 286
На нас ни каза, че направление за ортопед се полага след 4-я месец. И в този ред на мисли, някой от СтЗ дали би ми препоръчал такъв ?

# 287
  • София
Първият ортопедичен преглед трябва да е на 2м.
Не знам дали се поема от касата. Аз ходих на платен прием.
Ортопедът каза за следващите прегледи - "когато седне" и "когато проходи".

Чета в момента стара статия (от 2015):
Цитат
Първият профилактичен ортопедичен преглед - "6-8-седмична възраст"
Вторият профилактичен ортопедичен преглед - "шестмесечна възраст"
Третият профилактичен ортопедичен преглед - "4-годишна възраст"
Четвъртият профилактичен ортопедичен преглед - "6-годишна възраст"
Петият преглед - "10 г. при момичета и на 12 г. при момчета"
Шестият преглед - "15 г. при  момичетата и 17 г. при момчетата"

# 288
  • Terra incognita
При нас се прави ехография на тазобедрените стави в рамките на първия месец.
Орион, може ли да споделиш какво са казали лекарите, до които си се допитала по повод ротавирусната ваксина?

# 289
Според нашата лл, първия преглед - около месец /6-8 седмица/ - най-късно до 4м. После имало някакъв на 10м, който бил препоръчителен и нямало нужда да се ходи според нея. За по нататък не е споделяла. Та ние първо ходихме 3-4м, после на 6м и сега ще изчакам да проходи стабилно и тогава. Пък ще видим с тоя ковид, може и да поизчакам за ортопеда.
Сигурно ще са противоречиви мненията за ротавирусната ваксина. Simple Smile
Имам малко тъп въпрос. Като слагате проходилото дете в столчето за кола - сваляте ли му обувките? Говоря за столче завъртяно в обратна посока на движението. Надявам се поне до 3г да се вози така, че го дават най-безопасно. Ама  сега зимата обувки, мръсно, мокро... И за из градско каране ми се струва голяма занимавка да събуваме-обуваме. Joy

# 290
  • Бургас
Ние водихме дъщеря ни, като беше на 2 месеца. Тогава самия ортопед каза, че бебето е здраво и няма нужда от друг преглед на 6 месеца. Чак след като проходи или след 15 месечна възраст, ако не е прроходила до тогава.

# 291
Miya,аз ще взема протектор за седалка,да не цапа с обувките,ма по натам .

# 292
Днес сложихме пневмококовата ваксина, която се слага на годинка.
Цял ден му нямаше нищо на детето, ко като я съблякох, за дая мия, си дръпна кул пача от крачето и от тогава започна да пищи истерично нон-стоп.
Не дава да й докосна крака, само да го мръдна аз или тя... и започва да реве ужасно.
Дадох й Нурофен и едвам я успокоих. Заспа, обаче като тръгне да се върти мърда само едното краче, другото си стои неподвижно и започва да плаче.
Започнах леко да се притеснявам дали е нормално...
На някой случвало ли му се е и за колко време мина?

# 293
Интересно ми е често срещано ли е при децата около 1г да си споделят нещата? Дъщеря ми е на 1г и от няколко месеца много си споделя всичко . Само да види някой и веднага да подаде нещо В парковете подава листа и играчки на майките и им вика докато не ги вземат 😁, вкъщи постоянно ни дава играчки да ги разглеждаме и ние и после й ги връщаме. Като си хапва и й кажем нещо от рода на "ооо, колко вкусно" и веднага ни подава залъче или трохичка.  Никой не я е учил да споделя толкова много и затова ми е много любопитно така ли са всички деца, период ли е. Hug

# 294
Интересно ми е често срещано ли е при децата около 1г да си споделят нещата? Дъщеря ми е на 1г и от няколко месеца много си споделя всичко . Само да види някой и веднага да подаде нещо В парковете подава листа и играчки на майките и им вика докато не ги вземат 😁, вкъщи постоянно ни дава играчки да ги разглеждаме и ние и после й ги връщаме. Като си хапва и й кажем нещо от рода на "ооо, колко вкусно" и веднага ни подава залъче или трохичка.  Никой не я е учил да споделя толкова много и затова ми е много любопитно така ли са всички деца, период ли е.

И моята дъщеря е така. Споделя, играчки, листенца, камън, храната си и се сърди, ако не ги вземеш. Не знам дали е период или характер. На 1г и 2 месеца е.

# 295
  • Германия
Miya, аз никога не съм събувала/обувала обувките в колата, излишна занимавка е. Най-добре вземи някакъв протектор за облегалката,

# 296
Има ли някаква разлика между двете захващание на неразливащите се чаши (от снимките)?
Ако да, кое е по-подходящо за първа чаша?

# 297
  • Terra incognita
Мисля, че е въпрос на дизайн. Ако и дупките са еднакви можете да вземете, която ви харесва повече. На мен синята сякаш повече ми допада.

# 298
Честно казано, бих заложила на по- евтината . Моят син как ли не го пробяах , всякакви шишета и чаши купих. От шише с биберон мина на чаша. Нищо друго не признаваше

# 299
Здравейте! Бебето ми е 2 месеца и доктора се съмнява в рефлукс. Препоръча ми да мина на АР мляко. Понеже преди това пиеше ХИП Комбиотик взех ХИП АР.Но откакто е на него се изхожда на всяко хранене (жълта течна каша). Имам съмнение,че не и харесва и млякото,защото почти не си го изпива. Пие по 60мл-70 и не иска повече. Чудя се дали е нормално? Да изчакам да се адаптира още ден-два или направо да пробвам с Фризовом? Някой да е имал подобен проблем?

Общи условия

Активация на акаунт