Дистанционно обучение за учениците - Teмa 12 /ноември 2020 г./

• 45 102
  • 1 357
  •   1
Отговори
# 270
За шест годишните мисля, че се увеличиха дните по семейни причини.
За малките ученици, пускайте заявления за оеср, защото това е абсолютно легитимно решение и ви прави независими от общото решение на кмета, на министъра, на директора......

# 271
Положението по болниците е крайно тежко. Ковидните отделения заемат нови и нови площи с нови и нови легла, които се пълнят моментално. Колега едвам настани баща си, с пневмония и задух, няма място. Моят контактен от неделята вчера на обяд е починал. Другият от сряда засега е в прилично състояние. колеги са откомандировани по ковидните, от днес за утре или дори от днес за днес, имаше и случай сутринта след нощно връчена заповед за дневно в ковидното на същия ден. Било кошмарно, по един човек на 40 легла. И тепърва чакаме партидата влошили се от заразените в последната седмица- десетина дни. % спаднал под 35, това добре, но вече заразените много голям брой тепърва ще се влошават. Това е то.
Защо трябваше да я докараме до тук? Защо не чувахме и не виждахме какво ще става навреме, приспани от розови приспивни песни и вкарани в този капан от заинатени недалновидни овластени хора? Каква беше целта? Нима не можеха да получат достатъчно отговорно експертно мнение, нима не можеха да мислят със собствените си глави и да предвидят сценариите при какво поведение какво ще стане. Отричанията на разумното тогава родиха тази действителност сега и няма връщане назад. Трябва да изпием горчивата чаша до дъно.
Бързите антигенни тестове са доста надеждни, дават минимално разминаване с ПСР, по мои наблюдения. Тест за антитела ще позитивира след минимум 3 седмици и той е по-ненадеждният. През изминалата седмица имаше дефицит на бързи антигенни тестове, дано да е преодолян. Чакаха доставка и така дни наред.
Детето съм го пратила в провинцията с баща му- рисков при заразяване, карат си там и двамата ДО и колкото повече стоят, толкова по-спокойна ще съм. Заминали са при мой отрицателен тест. Много ми олекна, че поне те няма да са ми контактни сега, когато не знам какво мога да донеса всеки ден от работа.

# 272
Не им пука на властимащите, защото ако се разболеят за тях ще има и стационар и лекарства.
Защо директорите на училищата и учителите обаче не оцениха риска още август месец и до сега не мога да разбера.

# 273
Защо се обърка?
Ако се разболеят, минават карантината за 5 дена. Или хич и не си четат СМС-ите.

Нали виждаш...

# 274
Защо директорите на училищата и учителите обаче не оцениха риска още август месец и до сега не мога да разбера.

Напротив. Още от края на август много учители се притесняваха за здравето си. Но доста хора- и учители, и родители- настояваха за присъствено (аз също). Четох из фейса доста груби коментари от типа на: Който го е страх да не работи. Старите учители да освободят място на младите. Пенсионерите вън от образователната система. и др. подобни.
Факт е обаче, че от 15-ти септември бройката рязко скочи. Вече имам доста познати, които се чувстват болни, но тест не си правят. И са по улиците, по магазините, на работа. Страх ме е да не се заразя от някой такъв, самолекуващ се.
Според мен Мутафчийски беше прав и големите градове са си наистина за КППта. Заразата е там. Елате да видите селото на едната ми баба, да е жива и здрава. Няма маски, няма дистанция, няма дезинфектанти. И вирус няма. Всичко си е както преди пандемията.
Докато в Пловдив е ужас. Има такива, които са на ръба на паниката. Има такива, на които не им пука. И първите са по- страшни от вторите. Вчера исках да вляза в една малка книжарница- гараж. Детето имаше проект, трябваха материали и реших, че една квартална книжарничка ще е по- малко рисково отколкото в някоя голяма верига. Продавачката стои вътре сама. С маска и ръкавици. И ми вика да не влизам, а от вратата да й кажа какво искам. Еми искам да вляза в книжарницата 😃

Последна редакция: нд, 15 ное 2020, 04:13 от Mia Rulana

# 275
  • София
Край мен масово не се тестват хора, които проявяват признаци. Или се тества един от семейството и цялото семейство си налага карантина. РЗИ понякога дори не записва всички реално контактни - живеещи в домакинството. Антиген тестовете не влизат в статистиката, а често 1 антиген тест се прави за 1 семейство, от което понякога се изреждат да боледуват всички. Така че си имам едно на ум за официалните цифрички...

# 276
  • Варна
Австрия затваря училищата при заболеваемост около нашата. Гърция затвори, Румъния също. Нашите за кога блеят? В другите държави не се ли притесняват от социализация, мотивации и прочие простотии? Ама идва момент, когато това са точно простотии и трябва да останат на заден план.

# 277
Според мен този момент отдавна е настъпил

Последна редакция: нд, 15 ное 2020, 11:40 от Г-жа Рамацоти

# 278
Темата е за учениците, но доколкото задължителното предучилищно образование е част от същата система и вероятно има родители, които освен ученици имат деца, посещаващи детска градина, споделям последното предложение на СРСНПБ с председател г-н Стаматов.

Скрит текст:
https://www.facebook.com/srsnpb.official/posts/2815036205407117
1. В детските градини, които могат да създадат организация за спазване на дистанция  да се разреши достъпът на родители в сградата.
- Допускането на родителите в сградата на детската градина ще допринесе за спокойно и нормално общуване между учителите и родителите, ще се създадат условия за споделяне, консултиране;
- Допускането на родителите в сградата на детската градина ще допринесе за една по-спокойна обстановка, в която децата по-лесно сутрин ще се разделят с родителите си и ще се улесни адаптацията на децата.
(Това ще доведе до малък разход за калцуни- за градина около 400-450 бр. дневно)
2. При отсъствие на учител по здравословни причини или поради карантина, и при невъзможност за осигуряване на заместник, да се даде възможност конкретната група за периода на отсъствие на учителя да премине от целодневен на полудневен режим, с цел създаване на нормални условия за отглеждане на децата.
3. При отсъствие на помощник възпитател по здравословни причини или поради карантина, и при невъзможност за осигуряване на заместник, детската градина да получи допълнително финансиране за наемане на фирма за цялостно почистване и дезинфекция на групата, за времето на отсъствие на помощник възпитателя.
4. Да не се допуска сформирането на сборни групи при отсъствие на учител или помощник възпитател, защото това води до прекомерно висок брой деца в група.
5. Сформиране на сборни групи да се допуска само при отсъствие на децата, когато броят им е под нормативно определения.
6. Да се предприемат спешни мерки за привличане на студенти от педагогическите специалности в детските градини, като заместване се зачита от ВУЗ за практика.

# 279
  • София
Това предложение за подобряване на противоепидемичните мерки ли би трябвало да представлява? Joy

# 280
  • София
Ох, да се оплача, че не знам малкият как ще учи утре. Още няма официално съобщение.

# 281
Детските градини трябва да работят за хора, които наистина не могат да си гледат децата. Познавам семейство, в което таткото е нон стоп хоум, майката е два дни или един присъствено, а детето не е спирано от както отвориха градините. Аман с тази социализация и жаждата на някои да не я изпуснат.

Да, десет са дните по семейни причини.

# 282
  • Най-красивата страна
Въпреки,че положението в болниците е тежко и Ковид отделенията са пълни всеки ходи,където си иска без контрол.
Значи румънците и гърците могат да затворят училищата и да минат на ДО,турците могат да ходят навън с маски и да мерят температура преди да влезеш в магазин или хотел,могат да затворят детските площадки...Ние не можем.Защо?
По-некадърни ли сме,или сме по-корави,по-добре ли се справяме с пандемията?
 Няма никакъв контрол-например в големите магазини.Детските площадки са пълни.Тийнове и баби се събират по пейките.
А в училище е още по-трагично-родители пращат децата си болни,защото,,има само кашлица и малко сополи,, и защото,, 37 не е температура,,.Сестрата ги връща .И какво-те на другия ден пак са на училище със сополите и кашлицата..Децата не могат да седят цял ден с маска в училище,не могат да ходят с маски навън и в стаята не могат също..непременно трябва да са по площадките и пейките...В голямото междучасие всички са заедно навън...

Умират лекари,умират учители,до кога?
Ще чакат да започнем да мрем в градинката пред болницата ли ,ще чакат да измрат учителите и да няма кой да преподава на децата ли?

# 283
  • София
Детските градини трябва да работят за хора, които наистина не могат да си гледат децата. Познавам семейство, в което таткото е нон стоп хоум, майката е два дни или един присъствено, а детето не е спирано от както отвориха градините. Аман с тази социализация и жаждата на някои да не я изпуснат.

Да, десет са дните по семейни причини.
Ако са хоум офис, как ще гледат малко дете и ще работят?

# 284
  • Най-красивата страна
Ако се разболеят родителите,пак няма да могат да работят.
А от дете в детска градина всичко може да хванеш-и Ковид също в момента.
Децата може да го изкарат без симптоми,но носят заразата.

Общи условия

Активация на акаунт