Дистанционно обучение за учениците - Teмa 12 /ноември 2020 г./

• 45 271
  • 1 357
  •   2
Отговори
# 525
Ами аз не смятам, че само училищата са затворени. Заедно с университетите и гимназиите се затвориха и баровете, кръчмите и дискотеките. Доколкото знам, в момента работят на някакъв дневно-вечерен режим - до 23:00 - 23:30.

Отделно - има ограничение на посещаемостта в моловете и в големите търговски центрове - непълнолетни лица не се допускат без придружител в столицата. Навсякъде, поне в моя град, а той е провинциален, където се предполага, че мерките не се спазват винаги и на всяка цена, по магазините се ходи с маски, влиза по един човек, най-много по двама. Избягва се да има струпвания.

Кое още би могло да се затвори? Шивашките цехове и въобще предприятията, където има много струпване, не могат да бъдат затворени, защото те представляват единствената работеща индустрия в някои от провинциалните градове. Освен това много от работещите там едва свързват двата края и затварянето им би довело до колапс за много семейства. Но пък там се предполага, че работят големи хора, които до някаква степен са осъзнати и би следвало да се отнасят с по-голямо внимание и загриженост към заразата. Казвам би следвало, което не значи, че на всяка цена е така.

В другите фирми имам наблюдения - в по-съвременните такива всеки, който има възможността да работи от вкъщи, работи хоум офис. Тези, които нямат - работят, но в разреден състав и при спазване на противоепидемичните мерки.

Хранителните вериги няма как да ги затворят, защото те са източник на продукти. Единствено могат да намалят работното им време, но пък това би създало допълнителен хаос и безредици - масово презапасяване с продукти, безкрайни опашки и струпване на хора, което в крайна сметка се цели да бъде редуцирано до задоволителен минимум.

Та като заключение - не съм забелязала само училищата да са затворени, а навсякъде другаде да кипи живот.

# 526
При нас истината лъсна. Оказа се, че над 50% от класа (гимназия) са изкарали ковид , като симптоматиката е започнала в  последните дни на седмицата преди да ги пуснат в ДО. В първата седмица на ДО са проимали симптоми и родители. Явно целта е да ги пуснат, да изкарат и другата половина.

# 527
  • Бургас
Какво ли няма да се изпише, за да се доказва недоказуемото: колко е хубаво сега да седим безкрайно в ДО.

Ама кой говори за безкрайно ДО? Всички привърженици на ДО казаха единодушно, че присъственото разбира се е най-добре, но за моментната ситуация избират по-малкото зло.

Сега подадох за ДО...
Аз подадох за ДО до края на март, да видим ...

Сериозно ли? След като няколко месеца на всеки пост пишеше колко голямо зло е ДО и го анатемосваше, и не искаше и дума да става за стоене пред монитор, и въобще това е най-ужасното нещо на света, и на всяка цена трябва да се ходи на училище. Какво стана с мантрата за социализацията?

# 528
Аз в крайна сметка оставам с неприятното усещане, че не могат да се разберат елементарни процеси и взаимодействията между тях.

За да можем в настоящата пандемична обстановка да имаме някакво поносимо спокойно ежедневие, то следва да се акцентира върху превенцията да не се случва това, което е в момента - хаос в болници, масово заразен медицински персонал, невъзможност за адекватно лечение, хаос в аптеки, хаос в училища с невъзможност за адекватно провеждане нито на ДО, нито на присъствено. За съжаление допуснахме да се случи хаоса и сега вместо да се действа целенасочено за да се "изправи" кривата и да могат децата да се върнат на училище в по-благоприятна обстановка от настоящата, се забелязва твърдата убеденост, че това не е решение. А колкото по-дълго се бави това решение за масово затваряне на училищата (ако въобще някой изобщо мисли да го приложи), толкова по-дълго ще се окаже ДО и да, може да се превърне в безкрайно заради безхаберието на "управляващите" кризата.

Който не иска да приеме действителността такава каквато е си остава със заблуждението в правотата на исканията си.

Поправете ме ако греша, но според природните закони организмите се приспособяват към средата, а не средата към организмите. Или греша?

А същият този министър Вълчев, който днес защитава добруването на учениците, тяхното право на качествено образование, физическото и психическото им здраве с оглед на провеждане на ДО, ни убеждаваше в края на миналата учебна година, че ДО е изключително успешно и децата са усвоили отлично материала, което са го показали и на НВО, и на ДЗИ.
Как така, в началота на тази учебна година когато се настояваше за провеждане на присъствено обучение това се оказа, че не е така според този същия министър?

И на никой ли не му минава през главата, че той подържа това мнение, което му спуснат, че трябва да поддържа. Пък вие си мислете, че се е загрижил за образователната система в България. Защото ако го беше грижа, още лятото щеше да вложи всички усилия и средства за да подготви училищата и образователната система за предстоящата тежка учебна година и въобще нямаше да има причина днес да провеждаме каквито и да било спорове за ДО и ПО. Направи ли минъстър Вълчев необходимото? Не.

Пък ние тука в спорове с и без аргументи можем да си откараме от тук до края на света - полза никаква.

# 529
  • София
Аз не разбрах, за какво пак се спори...

Вълчев, както разбрахме всички, го играе балансьор и не е фактор. Все тая....

Иначе, говорим за едно и също. Какво повече да направим, за да се измъкнем с по-малко щети от кризата.
Някои си мислят, че със затваряне на училищата, ще се изравнят кривите. На други им е ясно, че нищо не се постига САМО с тази мярка.
На какъв процент положителни/общ брой тестове се затвориха гимназистите? - на 19,98%
А към днешна какъв е процентът? - 44,...%

# 530
  • София
Фактически, към момента, това е най-мащабнара мярка. Затова, психологически, народът се надява на нея, като удавник за сламка. Затова са и драмите и споровете тук.
Обаче, и аз съм съгласна, че тази мярка, сама, е само прах в очите.

# 531
Слънчевата, разбира се че САМО със затварянето на училищата няма да се постигне максималния резултат. Но какво ще постигнем с настояването децата да ходят на училище в този хаос? Нима ще допринесем за подобряване на обстановката?

И пак казвам. Всичко е в собствените ни ръце. За да искаме да подобрим средата трябва сами да си помогнем. Очевидно друг начин няма.
Как?
Като не ходя на дискотека / ресторант (нищо, че са отворени), като не ходя в МОЛ (нищо, че е отворен), като ограничавам физическите си контакти и т.н.

И нека сме наясно, че при спазване на мерки резултатите не идват от днес за утре. Защото днешните заразени ще се разболеят след инкубационния период, а през това време ще са заразили други....

# 532
Към момент на пускане на децата в ДО вече беше тръгнала лавината и бяха прилично заразени класове. Нататък по веригата са родители/учители--> те на свой ред в трудови колективи наново.
Както писах, в нашия клас половината деца към момент на пускане на ДО са били с ковид, лъснал в първите дни на ДО.

# 533
В Пловдив поетапно се връщат присъствено от понеделник.
Училищните директори са уведомени и трябва да представят графика до 18.11.2020 г., който да бъде съобразен със спецификата на самото училище и епидемичната ситуация

Можеха да им дадат поне два дни, а не да е от днес следобед за утре. Сега предполагам, че голяма част от училищата ще се възползват от готовите варианти на графиците и спецификата на самото училище и епидемичната ситуация едва ли ще бъдат взети предвид. Освен ако не става дума за график, по който ще става връщането, а не самото обучение до Коледа.

# 534
  • Бургас
Някои си мислят, че със затваряне на училищата, ще се изравнят кривите. На други им е ясно, че нищо не се постига САМО с тази мярка.

Разбира се, че няма да стане САМО с тази мярка. Но все пак:
1. Намираме се в темата за ДО и не обсъждаме другите мерки. Има други теми за това.
2. Ходенето по заведения, молове и т.н. няма задължителен характер, за разлика от училищата.

# 535
  • София
Към момент на пускане на децата в ДО вече беше тръгнала лавината и бяха прилично заразени класове. Нататък по веригата са родители/учители--> те на свой ред в трудови колективи наново.
Както писах, в нашия клас половината деца към момент на пускане на ДО са били с ковид, лъснал в първите дни на ДО.

В класа на дъщеря ми /гимназия/ има само едно дете с ковид. В класа на малкия /основно училище/ също има едно дете. И какви изводи можем да направим от частните случаи?

# 536
  • Варна

Разбира се, че няма да стане САМО с тази мярка. Но все пак:
1. Намираме се в темата за ДО и не обсъждаме другите мерки. Има други теми за това.
2. Ходенето по заведения, молове и т.н. няма задължителен характер, за разлика от училищата.
Именно. Кой и кога е твърдял, че САМО тази мярка е достатъчна? Ама да си затваряме очите и да продължим да държим отворена най-голямата институция, в която хора прекарват ЕЖЕДНЕВНО ПО ЦЯЛ ДЕН БЕЗ МАСКИ И ДИСТАНЦИЯ - на какво отгоре? Какво очакваме да се случи? Щом процентът позитивни расте е време за ОЩЕ ограничения и мерки, а не за затваряне на очите.

# 537

В класа на дъщеря ми /гимназия/ има само едно дете с ковид. В класа на малкия /основно училище/ също има едно дете. И какви изводи можем да направим от частните случаи?

В това не можеш да си сигурна. Ние разбрахме за броя деца, прекарали ковид и семействата им в лични разговори. Не са обявени. Ако не бяха обменили тази информация самите деца, и аз щях да тръбя как няма ни един (според сайта на училището наистина няма, не са подали за ни един случай информация)

Тази полюсна реалност води до това, което наблюдаваме. Реално, към даден момент въобще не можеш да си сигурен каква точно е заразата в конкретно училище. И аз съм си мислела, е нямат случаи, защото всички бяха присъствено и не отсъстват.

# 538

На какъв процент положителни/общ брой тестове се затвориха гимназистите? - на 19,98%
А към днешна какъв е процентът? - 44,...%
Закъсняха със затварянето и на негимназистите.

# 539
  • Варна
Закъсняха и вместо решителни действия отново наблюдаваме малоумни напъни за превключване, графици и прочее простотии. Времето на тези графици беше поне преди месец. Сега е късно за подобни глупости.

Общи условия

Активация на акаунт