Дистанционно обучение за учениците - Teмa 12 /ноември 2020 г./

• 45 134
  • 1 357
  •   1
Отговори
# 300
Цялата ситуация е абсурдна. С какво, детето на работещи хоум офис родители, пречи да ходи на ДГ. Това дете не би трябвало да е рисково за останалите. Децата на родители, които ежедневно ходят на работа, вероятно са в пъти по-рискови за останалите.
Нека всеки да може да поеме премерен риск. Някак, вече всичко излиза извън границите на разумното и логиката.
Във Франция приемат, че не може да се работи с малко дете вкъщи, но ние в България сме супер-дупер продуктивни. Дали?
Учителите в ДЗ се оплакват, че са претоварени. Та, ето това също пречи освен останалото.

# 301
  • София
Ако има нещо за проумяване, то родителите трябва да го проумеят. Предполагам, че имат навършени 18 години и могат да взимат информирани решения. Нелепо е отстрани да се наблюдава, как едни много загрижени за другите хора човеци, раздават акъл и се опитват да учат хората как да живеят.
Щом някой е толкова загрижен за родителите, които са в хоум офис и допринасят достатъчно за НЕразпространението на вируса, да вземе да излезе в отпуска, та и неговото дете да не е опасност за останалите. Това ми изглежда по-логично.

# 302
  • sofia
Аз не мога да разбера нещо. Разбирам, че за част от родителите, училището е нещо като забавачка, докато те са на работа. Оставят детето сутрин, вземат го в късният следобед, както от детска градина. Не мога да разбера обаче, по каква причина родителите на по-големите деца роптаят срещу ДО. Моето е 5ти клас. В анкета, проведена от директора, процента на тези, които гласувахме за ДО е около 20...Наистина не знам, как за родителите е ок, децата им да пътуват в градският транспорт, да са по 7 -8 часа в училище. От понеделник ще са задължително с маски и в час...
Да допълня, че за мен е много по-добре децята да са здрави, да учат до обяд в къщи, а после да могат да излязат на чист въздух, отколкото да са болни, или в карантина и пак да учат, но да не могат да напускат домът си...

Последна редакция: нд, 15 ное 2020, 13:06 от Кришка

# 303
  • София
И понеже наистина имам завидно търпение, та чак отидох да чета закони, които по правило чакам Дидева да ги обясни някъде Wink:
От закона за образованието:
Чл. 3. (1) Образованието като процес включва обучение,
възпитание и социализация
....
Чл. 5. (1) Основните цели на предучилищното и училищното
образование са:
 1. интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено и
физическо развитие и подкрепа на всяко дете и на всеки ученик в
съответствие с възрастта, потребностите, способностите и интересите му;....
 Чл. 25. (1) Училището е институция в системата на
предучилищното и училищното образование, в която се обучават,
възпитават и социализират ученици и се осигуряват условия за
завършване на клас и етап и/или за придобиване на степен на
образование. В определените в този закон случаи училището осигурява и
условия за придобиване на професионална квалификация.

За всички, които смятате, че училището няма социална функция, само мога да съжалявам. Това означава, че училищата, в които учат децата ви, са непълноценни или поне не преследват целите, предвидени в Закона за образованието.

# 304
  • sofia
Но това е точно така. Училищата са важни. Но по време на пандемия, приоритетите се променят.

# 305
  • София
Но това е точно така. Училищата са важни. Но по време на пандемия, приоритетите се променят.
Не споря за приоритетите! Но хората се възмущават принципно, какво очакват родителите, родителите не търпят децата си, училището ли е място за социализации, децата им винаги са ходели на училище само, за да учат...
Достатъчно се начетохме, в няколко теми.

# 306
  • пустинята Гоби
Детето ми ходи на детска градина, 8 деца са в групата. Досега бях относително спокойна, мерките се спазваха. Лятото имаше болни родители на дете от групата, вярно моят син точно тогава го нямаше, но проблеми с другите семейства не е имало. Мъжът ми е хоум офис, чат-пат и аз. Пролетта той си седя вкъщи с ученик и малко дете, работейки, трябва да ви кажа, че беше пред откачане. Вярно, че ако е на живот и смърт, няма начин. За момента ученикът ми е приоритет, защото в училище не се спазват никакви мерки. В градината определено не е така.

# 307
Не знам колко от вас си спомнят учителската стачка през есента на 2009 г.  Тогава бях ученичка в гимназията и не бяхме ходили на училище цяло лято и не учихме до началото/средата на ноември.  Не ДО, изобщо не учихме. Ни-що.  Пък нито останахме неграмотни, нито имаме психологически травми за цял живот, нито сме асоциални.  Наваксахме го някак този материал през годината, а колкото до социализацията - виждах се само с когото поискам,
в удобни за мен часове и се чувствах прекрасно. 
Така че за мен лично са малко преекспонирани страховете как няколко месеца ще са фатални.  Лошото е, че колкото повече се отлагат сериозните мерки в държавата, толкова по-дълго ще се наложи да се спазват, за да има ефект. 

Колкото до работата от вкъщи с малко дете - с нерви и много часове през нощта успяваме някак с ММ.  Аз когато съм в час, ТРЯБВА да съм в час, да е тихо и детето да го няма (то е на 2 г., трябва да се гледа нон-стоп).  ММ поема половината ден на моите присъствени часове като тогава си наглася срещи, в които трябва основно да слуша, или просто не работи, аз гледам малкия през останалото време, а вечер като си легне и двамата работим.  Да, работим до 1-2 всяка вечер и никак не е лесно, но здравето е безценно. 

# 308
  • София
каквото и да си говорим, винаги става въпрос за пари. Ще се учи присъствено И в градините до последния възможен момент, за да не се налага да дават компенсации за родителите. Социализация, образование - серЬОзно?

# 309
  • пустинята Гоби
Според мен даже и за пари не става въпрос. Просто са решили, че вирусът трябва да мине през всички възможно най-бързо. Щом назначиха Мангъров за ключова позиция, отварят детските градини за родители и отказват да затворят изцяло училищата, за мен това е причината. Който оцелее ще разказва...

# 310
  • София
И ще гласува. Wink

# 311
  • Варна
Хората се възмущават не на приказките, че училището има социални функции, а на тъпотията, че във време на пандемия не може да се остави тая функция на заден план за няколко седмици. Малоумно е да мрънкаш за социалните функции, когато най-важното е да се опазва живот.

# 312
Хората се възмущават не на приказките, че училището има социални функции, а на тъпотията, че във време на пандемия не може да се остави тая функция на заден план за няколко седмици. Малоумно е да мрънкаш за социалните функции, когато най-важното е да се опазва живот.
Нас вируса ни изненада, така или иначе. Другите могат да се възползват от опциите за ДО и аз разбирам никога не знае човек как ще мине. И аз се изкушавам за ДО, не ми се хващат и банални вируси вече, само не мога да преглътна синхронния варинат, много ме дразни тая технологизация, предпочитам си добрите книжни източници, т.е. ако успея да изврънкам асинхронно самостоятелно учене и пращане на страници от учебната тетрадка за оценка с радост ще го оставя тази зима в къщи (4 клас).

Скрит текст:
Ако има доживотен имунитет и само това ние което караме да си кажа честно по-добре че мина при нас. Че и в страх да се живее е страшно. Преди нас едната баба кара нещо средата на октомври, беше се покрила за две седмици, имаше малко суха кашлица, хрема, за обоняние не е казвала, тогава вярвах в сезонните вируси за този сезон, даже не се притесних, чувахме се всеки ден, изглеждаше добре, сега като се замисля с тая суха кашлица, може и да е било това. През семейството на брат ми също мина нещо от племенницата която ходи на ясла, пак не се срещахме, пак за детето почти без симтпоми, мъжа с лека хрема, за съпругата с по-продължителна суха кашлица. Нейният брат пък изкарал нещо което мислел за синузит само с авирон и геломирторл, върнал се след болничен уж здрав и след това тест във фирмата заради карантиниран - излязазъл положителен, неговото било след училищна хрема на дъщерята. Сега пък се оказва че сме го занесли на другите баба и дядо и те май карат горе-долу леко, нямат температура, с кашлица не много силна. При нас общото е липсата на обоняние, нямаме тест. Накрая ако се окаже че е минал през всички и имаме имунитет ще е малко по-добре и за тези, които са предразположени да карат по-тежко понеже няма да има кой да им го пренесе. При нас специално дойде от училище, имаше деца карантинирани заради родители, накрая май всички деца бяха отсъствали на вълни в едни момент. Ние работи в къщи, ходим навън с маски, но в клас детето е без маска. Според мен вече е минало през целия клас и се чудя ако го спра ДО (защото се понапалших) всъщност дали няма да са вече имунизирани, дето се вика след дъжд качулка ...

Последна редакция: нд, 15 ное 2020, 14:06 от Sparkles

# 313
  • Ямбол
Там е работата, че не става дума за няколко седмици, а за месеци, поне до средата на пролетта, ако не и повече. Та, ако ще се вземат мерки за ограничаване, то те трябва да са поне до април/май. Иначе няма особен ефект и няма смисъл само да си играем на образование. Единствено съм съгласна на ограничителни мерки, когато застъпят и грипните вируси и/или, когато има много отсъстващи в дадено училище. Дотогава може да се водят нормални часове със спазване на мерки.

# 314
Не знам колко от вас си спомнят учителската стачка през есента на 2009 г. 
Помня стачката от 2007. Синът ми беше първокласник. Мисля, че продължи около 40 дни. Въпреки това децата от нашия клас успяха да се справят. И да, нямаше обучение от разстояние. Никакво обучение нямаше.
Сега е по-различно особено ако говорим за малките ученици. Въпреки че има ОЕСР, ОСЕР, ОРЕС или както там подреждат буквите напоследък ( взех да срещам различни варианти на абревиатурата из писма и заповеди Joy) на тях им се събра доста време неприсъствено обучение.  И на по-големите не им лесно, но във всички случаи на най-малките им е най-трудно. Ситуацията е такава, че няма лесно решение особено в българските условия.

Общи условия

Активация на акаунт