Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 30 497
  • 757
  •   1
Отговори
# 135
  • Бургас/София
Katia, какъв е бил проблемът с тревната фуга?
По проект около къщата трябва да е бетон или каменни плочи. Заради нас сега проектантите добавят в новите си проекти тревна фуга. На тях им беше смешно, а на мен ми се ревеше.

# 136
Това УВЕ ми изглежда като мисия невъзможна Sad.

# 137
  • Sofia
Katia_S, толкова е абсурдно, че за пореден път просто нямам думи. Тревна фуга щом е проблем... А аз се възмутих, че имат забележка за променената форма на паркоместата ни, въпреки че процентът озеленяване си беше ок. При вас е по-фрапиращо. Затова подчертах в предните си постове, че гледат някакви откачени неща, които ние даже не отразяваме като някаква (съществена) промяна.
nellytan1, ние сме много доволни от нашия надзор, но пък сме още на доста начален етап, както знаеш. Ако решиш, ще ти пусна координатите му. До тук ни свърши страхотна работа, имаме два семейства познати, които проектираха и внесоха в общината по същото време като нас, а още са без РС. Даже си говорихме с ММ тези дни, че ми става зле при мисълта, че можеше все още да не сме започнали дори.
Ние имаме приятели в Париж, те обясняваха долу горе същото като за Полша, отделните райони решават какви проекти ще се стартират и колко ще струват и разпределят сумите към годишните данъци на имотите.
chortiz, като цяло си е много уместна забележката ти, аз също още не съм 100% убедена в този вариант. От друга страна съм сигурна, че може да бъде изпълнено така, че да не създава проблеми, но все пак... Нямам обяснение защо използват EPS и за мен беше изненадващо, но го залагат без значение дали е планиран зелен покрив или се изпълнява "нормална" хидроизолация.
Нелина, пожелавам да успееш да свършиш всичко по план. За пълното затваряне, нали знаеш, че всичко е предпоследно, до петък могат още поне 10 пъти да си променят мнението.

# 138
Покрай пожара в Англия доста четох за изолацията: https://www.austrotherm.bg/aktualno/novini/pozhar-v-zhilishchen-blok-v-london/.

Ето малко линкове, за който му е интерестно:
https://www.researchgate.net/figure/Flame-spread-interface-of-XP … ed_fig2_275003628
https://www.constructionspecifier.com/comparing-polystyrenes-loo … en-eps-and-xps/3/
https://airfoam.com/EPS-vs-XPS-Foam-Insulation.php

"For green builders, XPS has two major strikes against it. The material currently contains the flame retardant HBCD, and its blowing agents have a very high global warming potential. "

"EPS' higher vapor permeance results in higher water accummulation during pre-conditioning of the samples but its bead-boundaries also seem to contribute to the better drying potential of EPS compared to XPS. "

Излиза, че EPS  е по-добрата изолация и от към пожаробезопасност (въпреки че по този критерий ватата е най-добре), и от към drying potential.

# 139
Всъщност EPS и XPS се използват за различни елементи от сградата. XPS  за подземни стени, цокли, подове на тераси и покриви (защото е с по - голяма носимоспособност и твърдост). Това е важно за елементи подложени на по - големи натоварвания. EPS за фасади (защото е дишащ материал).
Oтносно ползването на надзор при проектирането, за мен е много оправдан разход, защото при внасяне на проекти за одобрение, придружени с доклад за съответствие от надзорна фирма няма нужда проекта да минава през  експертен съвет, на който е възможно и няколко пъти различните експерти да връщат проекта за отстраняване на забележки => няколко преработки, нов съвет и т.н.

Последна редакция: ср, 25 ное 2020, 12:04 от pep_si

# 140
Наистина има разлика в ронливостта в полза на XPS. Също за мазетата се препоръчва XPS, защото там абсорбацията на влага не зависи толкова от изпълнението на материала, заради самата технология, но пък по-горе пише, че EPS има по-добър drying potential.

За пожаробезопасността малко е противоречива информацията.

Reduced thermal capability at elevated temperatures is one example of how these insulations differ. EPS will soften at a temperature of only 73 C (165 F), which will reduce its thermal performance capability. At 100 C (212 F), EPS begins to melt and drip, which can result in the complete loss of the insulation’s thermal efficiency. According to the EPS Industry Alliance (EPS-IA), under certain fire conditions, the material ignites when exposed to an open flame. The temperature for transfer ignition is usually around 360 C (680 F).

Although foam insulation is fairly difficult to ignite, the burning would readily spread over the exposed surface of EPS and continue to burn until the material is consumed. EPS is an oil-based product and its burning generates a heavy, black smoke that results in the production of harmful gases, including carbon monoxide (CO), monostyrene, hydrogen bromide (a corrosive acid), and other aromatic compounds.

Conversely, XPS, an insulating foam category called thermoplastics, is formed from non-cross-linked polymers and is able to be reheated and remolded. This makes XPS less rigid and pliable when exposed to a temperature of about 73 C. XPS insulation meets its melting point typically between 93 and 98 C (200 and 210 F). However, in extreme infernos, it too will be consumed by fire and emit noxious fumes.

# 141
  • Пловдив
EPS си гори доста добре Simple Smile .В Англия на всяка сграда над два етажа ,слагат ивица вата между всеки от етажите,за да се спре разпространението на пожара.
ХPS  е доста по-влагоустойчив,но поеме ли влага я отдава много бавно.Докато ЕПС може да се просмуче целия с вода,но и после по-бързо изсъхва.
Днес ходих във ВИК.Една ,не особено доволна от живота,служителка ме гледаше изпод очила,защото съм дръзнала да  търся  разяснение за  подточките от великия им списък.

Едва ли не,от нея да мине,можело без последните две точки.Или оценката на водата отпада.
Единадесета точка е геодезия на ВИК връзки,не на сградата.Дискът е задължителен.
Точка четири ми остана неясна.В този момент не съм била в БГ и плахо изразих мнение,че е възможно да нямам такъв документ.Отговорът бе"Като нямате ще си платите пак"
Накрая каза,че ще приемат заявления до 30ти ноември,след това не.Днес чух един мургавелко да казва "пандем ще има",явно за декларациите във ВИК също.
katia,случаят ви си е чиста подигравка.Знам,че се заяждат за обема на тревните площи,но се оказва,че и ако ги увеличиш пак си в грешка.

# 142
nelina_london, т. 4 е стойността на изградените СВО и СКО, трябва да ги имате някъде описани в протоколите за извършени СМР. Ако не са фактурирани отделно си маркирай позициите в протокола отнасящи се за тях (ама хубаво с някакъв щрих маркер оцветени да се виждат) и ги представи като отделна справка за стойността им.

# 143
  • Пловдив
Pepsi,нямам никакви протоколи за СМР.Имам  две фактури за платена такса за Водопроводно отклонение  и за включване към водопроводната мрежа към  служба ВИК,но ти  май визираш стойността на вложените от нас материали.
Ветреят ми се някакви разписки за закупени  ВИК тръби,незнаех,че трябва и протокол.
Явно ще трябва да го искам от надзора.

Дано да е това.

Последна редакция: ср, 25 ное 2020, 17:31 от nelina_london

# 144
Имах предвид, че за изпълнението на СВО и СКО са вложени някакви средства-  за труд, материали, механизация. Когато се изпълнява от строител, за да си вземе парите от възложителя се прави протокол за извършени СМР (обр. 19 ) и се издава фактура, което и представлява въпросната калкулация по т.4

# 145
  • Пловдив
Благодаря много ,pepsi,както винаги си отзивчива!Ние сме по стария параграф РС и не се изисква договор със строител,т.е. можем и сами да го изпълним.
Но, имам калкулации от строителя точно за ВИК връзките и ще го приложа.

# 146
При нас водопроводното отклонение го правиха Софийска Вода. Нямам такива протоколи за извършени СМР-та

# 147
  • Пловдив
nellytan и при нас идваха от ВИК и свързаха тръбопровода,но от строителя имам точно образец акт 19 за направа на изкоп на шахта ,за свързване с водомера  и труд на обща стойност 1000лв с ДДС.Тоест връзките в нашия имот.
Говорих и с геодезиста, относно изискването за геодезия на ВИК връзки.Искали заснемане на тръбата преди да се закопае. Simple Smile  .
При нас е един метър и ще го отбележи,но спомена,че в доста случаи пътят е дълъг и трябва наистина да е заснето след изкопаването.Това като информация,за тези които още не са стартирали.

# 148
nellytan и при нас идваха от ВИК и свързаха тръбопровода,но от строителя имам точно образец акт 19 за направа на изкоп на шахта ,за свързване с водомера  и труд на обща стойност 1000лв с ДДС.Тоест връзките в нашия имот.
Тшва е различно нещо от изискваните документи по т.4. Искат се калкулации за изглаждане на самите сградно водопродно отклонение и сградно канализационнш отклонение, ако самити вие сте го изграждали. Ако го е изградило ВиК и сте платили за тази услуга, то представети фактула от това плащане.

# 149
При нас ние изкопахме шахтата и сложихме и водомера.
Като дойдоха, казаха че не е било нужно да слагаме водомер.
Връзките до водомера са направени от Софийска вода.
Ох, трябва да ги видя всички тези неща от къде точно трябва да ги взема. При нас има време ама вие така и така сте писали - може да се подготвим Simple Smile.
А това репериране и геодезическо заснемане трябва да го направим за водомерната шахта и пречиствателната станция ли?

От СО са ни издали този документ, но не ми е много ясно какво точно замества

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 25 ное 2020, 19:17 от nellytan1

Общи условия

Активация на акаунт