Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 30 617
  • 757
  •   1
Отговори
# 630
Плъсната ограда от към съседните имоти също иска одобрение на проект от общината, както и същата да е изградена изцяло в рамкитие на вашия имот. Към лицето плътна само до 60 см. височина.

# 631
  • Sofia
Shantal, ние сега сме с плътна без лицето естествено, за ехо ,честно казано, толкова години не ми е направило впечатление. Първоначално бяхме с метална отвсякъде, като се нанесохме обаче нямахме много съседи и въпреки че оградата не може да спре никого, плътната изглежда дава някакво илюзорно чувство за по-голяма защитеност. Освен това вече споменах ветровете и сега имаме проблем с тях. Simple Smile И с плътна ограда доста подухва в интерес на истината, неприятно е в преходните сезони понякога. Със сигурност повечето плътни огради, които срещаш са незаконни. Общината би могла да разреши, но това е малко като 6ца от тотото, не е невъзможно, и на мен ми се въртят някакви изключения, както gadamer е споменала, но шансът е минимален. Не знам доколко може да "излъжете" правилата, ако комбинирате с някакви отвори, но на теория бетон и тухли до 60см. Плътна и към съседите също иска разрешение за строеж, но се иска само конструктивно становище от инж. конструктор, по-лека е процедурата от РС за сграда. 2,20м е максималната височина, при разлика в нивото на терените се гледаше май по-ниския.
Shantal, до къде стигнахте с проектирането, готьови ли сте с окончателен вариант?

# 632
  • Sofia
Shantal, до къде стигнахте с проектирането, готьови ли сте с окончателен вариант?

Върнахме се в изходна позиция общо взето.
Както писах в началото, искахме фирма, която да направи всичко то А до Я. Препоръчаха ни едни малдежи, които уж могат да направят всичко, направиха готин идеен проект и решихме да се хвърляме. До момента, в който не ни дадоха договор. Ще сложа в скрит текст само частта за СМР и ми е интересно дали някой би подписал подобно нещо за почти седемцифрена сума.  Има и други сериозни пропуски в самия договор. Връщах им го два пъти да го направят в приличен вид, добавиха 2-3 неща, но като цяло подписвайки го в този вид, вероятността да получа ограда за кокошарник, почти надуваем басейн и  др. подобни изобщо не е изключен.
Междувременно се свързах с фирма за проджект мениджмънт и започнахме да работим с тях, ако си допаднем ще продължим през различните фази на строителството.

Скрит текст:
СТЕПЕН НА ЗАВЪРШЕНОСТ: (ВЛОЖЕНИ МАТЕРИАЛИ):

I. ФУНДАМЕНТИ: хидроизолация; топлоизолация: под настилка
II. KOНСТРУКЦИЯ НА СГРАДАТА: стомано-бетонова
III. ИНТЕРИОРНИ СМР:
1. Стени:
- дневни, спални, коридори: гипсова шпакловка
- бани/тоалетни: варо-циментова шпакловка
2. Подове (настилка): замазка
- дневни, спални, коридори: замазка
- бани/тоалетни: замазка
3. Стълбища (настилка): бетон; стълбищни парапети: няма
4. Врати: външна входна врата и гаражни врати
5. Тавани:
- дневни, спални, коридори, общи части: гипсова шпакловка
- бани/тоалетни: варо-циментова шпакловка
6. Тераси:
- парапети
IV. ФАСАДНИ СМР/ЗИДАРИИ:
PVC дограма със система петкамерни профили
4 сезона/“К стъкло, подсилен немски/австрийски обков
Тухли – Wienerberger
Топлоизолация на фасадата – Цялостна система на Baumit - 10 см.
Покрив – по одобрен от възложителя проект
Комини, коминни шапки - по одобрен от възложителя проект
Вертикална планировка – по одобрен от възложителя проект
Озеленяване – по одобрен от възложителя проект
Климатици – до извод; газова връзка – изпълнена до тапа /без котел и радиатори/, с изградени тръбни връзки от котела до радиаторите
V. ИНСТАЛАЦИИ:
1. ВиК инсталации: полипропиленови водопроводни тръби, PVC тръби за канализация до извод
2. Електроинсталации: изпълнени до контакт/ключ/изводи за интернет/телевизия
3. Вентилация: Аспирация на кухня със смукателни комини и тръба за отвеждане
VI. ВЪНШНИ СМР В ИМОТА:
Подвижни гаражни врати
Ограда – фундамент с ажурна ограда
VII. БАСЕЙН:
С поставени плочки и цялостно изградено техническо съоръжение
VIII. БАРБЕКЮ:
ФУНДАМЕНТИ: хидроизолация; топлоизолация: под настилка
KOНСТРУКЦИЯ НА СГРАДАТА: стомано-бетонова
Стени:
гипсова шпакловка
бани/тоалетни: варо-циментова шпакловка
4. Тавани:
гипсова шпакловка
5. ФАСАДНИ СМР/ЗИДАРИИ:
 - PVC дограма със система петкамерни профили
 - 4 сезона/“К стъкло, подсилен немски/австрийски обков
 - Тухли – Wienerberger
 - Топлоизолация на фасадата – Цялостна система на Baumit - 10 см.
 - Покрив – по одобрен от възложителя проект
 - Комини, коминни шапки - по одобрен от възложителя проект
6. ИНСТАЛАЦИИ:
 - ВиК инсталации: полипропиленови водопроводни тръби, PVC тръби за канализация до извод
 - Електроинсталации: изпълнени до контакт/ключ
 - Вентилация: Аспирация на кухня със смукателни комини и тръба за отвеждане

За ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ: _______________________

За ИЗПЪЛНИТЕЛЯ:________________________

# 633
Много непрофесионално, предвид, че им наливате парите от-до...

# 634
Shantal искате проекта и изпълнението да е от една и съща фирма ли?
Аз лично не бих го направила. За мен лично е много важно да са разделени тези дейности. При нас конструктора много следеше нещата по неговата част и съм му много благодарна. И макар да е криво съм сигурна, че конструкцията е както трябва със всички арматури, които са нужни. И със всички детайли, които трябва. Бяха изпуснали на стълбите да сложат арматурата  за площадката още като отливаха вертикалните шайби и после конструктора ги накара да анкерират площадката. Работниците бяха много недоволни. Коментара им беше, че дори на метрото не са правили такива неща, а искат на някаква си къща да се анкерира стълбищната площадка.
Ако фирмата, която ви строи ви препоръчва и проектантите, то те ще гледат да са такива, които няма да им създават главоболия.
Ти си решаваш, но за мен лично това е много рисковано.

# 635
  • Sofia
Нищо, знам, че най-вероятно бързаш, всички(жени) бързаме, но по-добре забавяне сега, отколкото нерви после.
Ние, докато търсехме парцел, дълъг и мъчителен процес, както знаете, харесахме в един затворен комплекс, уж само земя продаваха. После се оказа, че собственикът предпочита ?! строежите да минават през неговата строителна фирма. Решихме да го обмислим, като подчертахме, че договор бихме сключили като начало за грубия строеж и след това, ако двете страни са ок, бихме продължили. Заочнаха да ни агитират и за "до ключ", представиха ми и договор с описани СМР - заложено беше всичко възможно най-бюджетно и подлежало на промяна. В крайна сметка се отказахме, не ми хареса до такава степен да завися от някого и всичките условия, които ни бяха поставени, след като тръгнахме да купуваме уж само земя не ми се понравиха изобщо. На мен лично такова обвързване ми носеше дискомфорта, че нямам избор. За други пък сигурно е успокояващо, да знаят от самото начало, че всичко е предварително конкретизирано до самия край.

nellytan1 е права, но има и друг вариант, да си ангажирате някой независим да контролира тези процеси. При моя близка така независим конструктор скъси живота на строителя, веднъж даже връща бетоновози и отлагаха отливането заради пропуски в армировката. Всъщност тогава усетиха, че номерът не минава и повече проблеми нямаха май.

# 636
  • Sofia
Това беше идеята, да вземем отделно само строителния надзор, но според мен подходиха много непрофесионално с този договор и не знам, дали толкова си могат или ни взеха за пълни идиоти. Ние, че не разбираме, не разбираме, ама чак пък толкова ...

Много сте прави за всичко, което пишете и може би е по- добре, че се у**аха още в началото.

# 637
Това беше идеята, да вземем отделно само строителния надзор, но според мен подходиха много непрофесионално с този договор и не знам, дали толкова си могат или ни взеха за пълни идиоти. Ние, че не разбираме, не разбираме, ама чак пък толкова ...

Много сте прави за всичко, което пишете и може би е по- добре, че се у**аха още в началото.
Няма да намериш фирма, която да свърши всичко от начало до край.  И ние така искахме, но не открихме някой да предлага такава комплексна услуга. Ползвали сме фирма от до само за СМР до ключ и бяхме супер доволни. Скъпчии са, но пък изпипват всичко и не те занимават с излишни неща. Обаче не проектират.
Обичайно само големи и утвърдени строителни фирми, занимаващи се с големи инфраструктурни проекти разполагат с проектантско бюро с инженери по всички части на проектната документация и с архитекти. Останалите работят на парче. Или са само по проктирането или само по СМР. Не бих си губила времето и парите за проджект мениджъри. Това са измамници - консултанти, от които нищо не зависи и често нищо не разбират от строителство. Само ще ти късат нервите, а полза от тях никаква. Казвам го от опит с такива, работещи по инфраструктурни проекти, по които аз съм работила по един или друг начин. Най-добре си намери добри архитект и проектанти. Когато имаш готов проект и РС, те сами ще те насочат към строители, с които работят. Като имаш КСС от проекта по всички части, събери оферти и тогава ще можеш да ги сравниш най-добре. От всички ще може да избереш тази оферта, която най-много ще те устрои като цени, материали и срок за изпълнение. Ние така процедирахме. От 7 оферти избрахме най-изгодната за нас.

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 22:23 от fatalina

# 638
Ние си разпределихме процеса, в проекта при изпълнение се оказа, че има някои неща които не са ок - мисля, че ако бяха една фирма, щяха да го замажат. В нашия случай ни сигнализира строителя, консултирахме се с независими хора, за да видим къде е истината - строителят се оказа прав. Същият ни убеди за дренаж + тръба, която отвежда просмуканата вода в канализацията, това ни оскъпи нещата. Аз много се дърпах, чудих се, ами добре че го направихме - сега имаше наводнение от дъждовете, целият ни двор беше езеро, язовир прелива, ние сме пред стената му на около 2 км... Къщата беше като на остров, всичко се просмукваше и в канализацията течеше река. Ако си бяхме спазили проекта не съм сигурна колко време щеше да седи накисанато.

Архитектката ни е много близка приятелка, с част от екипа й се познаваме служебно, т.е. съвсем не бяха чужди хора, ама ето имаше някои неща, които се радвам, че променихме. Та от този ми опит пак бих ги разделила.

# 639
Здравейте, Сила,
На един дъх успях да изчета последната 🤨 тема покрай ударното сключване на договор с архитектите за проектиране на къща(още нямам виза 😋, но се надявам тази седмица, луда работа). След разговора с тях установих, че за много неща съм в чуденка.
Основното в момента е на къде да бъде ориентирана къщата. Обиколих да огледам къщите в района, но те са обърнати както е удобно в парцела. За ориентиране визирам слънцегреене и разположение към пътя, като мястото е с лека денивелация. Моля за вашите мнения. Прилагм снимки. .

Последна редакция: нд, 31 яну 2021, 09:59 от lilisha

# 640
  • София
Нещо не се ориентирах по чертежа къде са прозорците.
Лично аз съм доволна, че не гледахме разположението спрямо улицата, а спрямо само 2 неща - петното за строеж и след това слънцегреенето и пътя на слънцето. Сега усещам зимните плюсове и съм супер доволна - само малко слънчице да пекне следобед и климатикът спира да духа, пък аз редя пъзели на земята по потник, докато навън има сняг и духа вятър Simple Smile Архитектът беше направил по един северн прозорец на спалните, но ги махнахме, аз държах от север да е цяла стената; пък и там гледаме към по-главната улица (през един тесен парцел, но сме на хълм и спокойно би се виждало от преминаваща кола или пешеходец вътре вкъщи).

# 641
  • Пловдив
lilisha,а дали не може да се направи някаква симулация на слънчевите лъчи през прозорците?Когато посоките са като при теб ,югозапад и югоизток, е малко трудно да се определи.По учебник ,по-добрата естествено, е югоизток,но виждам,че тогава входа на къщата ви се разполага от същата страна(първата картинка) и губите част от хубавата посока за вход с антре.
От чист запад ,лятото трябват поне 4 м. покрита веранда,за да елиминира слънцето през прозорците,но от югозапад нямам конкретни данни.Затова предложих симулация и както Тони е написала,зимното слънце е огромен плюс.

# 642
  • Sofiа
На мен повече ми допада първият вариант.
Аз първоначално исках и нашата да е с подобно разположение в дъното на парцела  Причината де не я проектираме по този начин беше дългото трасе за ВиК отклонение, което се получаваше в този случай.
Иначе има програма  коята може да симулира движението на слънцето за да добиете представа кога, къде и колко слънце/сянка ще има в къщата.
Sketch up се казва програмата и мисля че дори е безплатна

# 643
На първата картинка прозорците гледат към уличката, посока югоизток. В дневната ще има и на югозапад прозорец. На север има само един дълъг прозорец стълбището. Гледката естествено е на северозапад. Плюса е, че септичната яма ще е в ъгъла до улицата и ще е една идея по-далеч (обаче улицата е на по-високо и не знам дали няма да връща 🤔)
На втората картинка прозорците са изцяла на югозапад. Югоизток няма да гледам и на северозапад само 1 прозорец. Минус е по-близкото разположение до септ. Яма. И в двете схеми има подземен гараж с подход по югоизточния край на парцела(това някак бях пропуснала в плановете)
Сега има една барака с югозападно изложение и през лятото е ад, зимата  не знам. Само хода с компаса и се чудя. А вече трябва да реша, за да размествам вътре разположението. 🤔
Valery, какво е значението за по-дългото трасе вик

# 644
За да може максилано да си използва слънчевата светлина, най-добър вариант е холо-кухно-трипезария да е на югоизток, юг илиюгозапад. Спалните може да са на изток или на запад. На север да се проектират само бани, тоалетни,  сухи и мокри помещения, складови помещиния, гардеробни и стълбище. Може и входната врата да е на север. Т.е. гледа се помещенията, в които човек прекарва по-голямата част от деня да се огряват максимално от слънцето, спалните поне от сутрин до обяд /изток/ или пък от обяд до вечерта /запад/, да са огряни от слънцето, за да събират топлина.

Общи условия

Активация на акаунт