НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 137

  • 36 900
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 4 711
Танче, много е интересно дори. Ако можеш всеки ден да си ги пишеш, много ще е полезно. Ти вече си свалила и задържаш, заради това също.

И аз не мога да изкарам на една супа и в такива случаи си правя кето хляб (нормален хляб не ям от 20 години) и слагам бекон или пушена сьомга отгоре.

# 646
  • Мнения: 2 275
Май и аз само за пушената сьомга търся "подложка", а моят мъж пък и за тлъстия черен дроб от патица. Аз него и така, с вилица мога да го ям, но не било изискано.
Забравих гофретника, нямам повече тахан с изтекъл срок, но имам замразени гофрети.
Пълнени чушки с кайма и мусака с алабаш забравих да спомена. Става страхотна заливка за мусаката само с яйца и настърган пармазан.
.........Съвети на съфорумка, която не пише вече тук , копирано от ФБ......
Ако се чудите как и кога да започнете, започнете от утре. 😉 Не е нужно да е сложно. Не е нужно да сте идеално стриктни от ден 1. Не е нужно да не хапвате никакви въглехидрати. Нескопосаното начало е по-добро от никаквото начало!
Примерно седмично меню:
Ден 1
З: 2-3 варени яйца, маслини, зеленчуци
О: кюфтета със салата
В: кисело зеле със свинско месо
Ден 2:
З: 200 г пълномаслено кисело мляко/сметана, орехи/бадеми, кокосови стърготини, канела, малко плод
О: кисело зеле със свинско месо
В: омлет от 2-3 яйца със сирене (и колбас, кашкавал), салата
Ден 3:
З: филийка НВ хляб/тарталета с масло, луканка, маслини, зеленчуци
О: мусака с патладжани/карфиол
В: крем супа от различни зеленчуци с масло, сметана, кашкавал, сирене, варени натрошени яйца (добавките може да са различни, важното е количеството да е стабилно и супата да е засищаща)
Ден 4:
З: някаква НВ палачинка, приготвена от предния ден, вътре домат, сирене, настърган кашкавал
О: варени яйца, луканка, чедър, зеленчуци
В: мусака с патладжани/карфиол
Ден 5:
З: голяма купа топла пилешка супа (много месо, много зеленчуци, застройка) ИЛИ принцеси с кайма (НВ хляб), зеленчуци
О: свински врат със салата
В: риба с пюре от карфиол
Ден 6:
З: принцеси с яйце и сирене (върху НВ хляб), зеленчуци, маслини
О: свинско със зелен фасул/зеленчуци и доматено пюре
В: голяма купа топла пилешка супа (много месо, много зеленчуци, застройка)
Ден 7:
З: НВ кекс и заквасена сметана
О: яйца по панагюрски (с пълномаслено кисело мляко, поне 3 яйца, особено ако са по-малки)
В: супа топчета (повече топчета, зеленчуци, застройка)
Няколко полезни съвета:
<< Не пропускайте хранене!
<< Яжте редовно, 3 пъти на ден!
<< Яжте до засищане и ставайте сити и доволни от масата!
<< Яжте седнали, на маса, докато не правите нищо друго.
<< Дъвчете добре храната и я гълтайте чак като стане на кашичка.
<< Не яжте НИЩО между храненията!
<< Пийте достатъчно вода!
<< Гответе 2-3 пъти седмично, слагайте в буркани и вакуумирайте - така винаги ще имате нещо подходящо за хапване.
<< На всяко хранене ПРОТЕИНИ, полезни мазнини и зеленчуци! Ако източникът на протеини е беден на мазнини, добавяйте мазнини (малко повече зехтин към салатата, маслини, авокадо, масло, сметана).
<< Не залитайте по самоцелната консумация на голямо количество мазнини!

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 17:35 от tania6

# 647
  • Мнения: X
Кето е, кето. Яж си на корем.
Разликата е, че АЗ гледам на торти, сладки и тестение с безразличие, нямам желание да ям.
А тези на такова "кето" , като им приключи "режима" и достигнат желаното, ще продължат да си се хранят по начина,  който им е докарал проблемите (килограми и здраве).
Пълно е с постове " преди 3 години бях на режима, върнах си всичко след като го приключих и сега ми е трудно" и подобни.
Има ги във всяка тема за отслабване. Отслабва се с всички диети, но ако няма трайна промяна в начина на хранене е безсмислено. Успяват само 3% и се радвам, че съм в тях.
За това се и опитвам (явно безуспешно ) в тази тема да разделя период "режим" и период "хранене".
При мен кето режим беше 3 месеца,  след това ВМНВХ до 50 г въглехидрати около 6-8 месеца и от тогава (вече много години) съм на по-либерално ВМНВХ към палео. Зимата клоня към кето, а лятото към палео.
Когато човек намери вкусни рецепти за кето хлебчета, шоколади и сладки неща е безмислено да се връща на захар и брашно. Дори и когато не е на диета. П.П. За хора, които са на режим вероятно ще е полезно да знаят това: “Тъй като гликемичният индекс на морковите след топлинна обработка се увеличава значително, се препоръчва използването на сурови моркови. Но това не означава, че варени или задушени моркови трябва да бъдат напълно изоставени. Може да бъде безопасно добавен в разумни количества при готвене на яхнии, супи и салати.”

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 17:28 от Анонимен

# 648
  • Пловдив
  • Мнения: 44 601
Я кажете как да завъртя с пил.филе едни сушени домати?
Имам и кутийка сметана.

# 649
  • Мнения: 2 275
NikoT, повечето не сме болни и нямаме проблеми с....моркови и лук.
Освен  гликемичен индекс има и гликемичен товар (зависи И количеството). Има разлика дали имаш 2-3 парчета морков за гарнитура на основното или морковите СА основното.
И не на последно място, казах "клоня към палео", а в палеото са разрешени така, както и сладък картоф, ориз басмати, тиква, мед, кленов сироп, фурми и др. Естествено ограничено и ...писах за количеството.
За сметка на това рекламирамите тук естествени -изкуствени подсладители са в категорията "неестествени и индустриални продукти "

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 20:18 от tania6

# 650
  • Мнения: 6 622
Аз си имам доста заболявания. ИР, поликистоза, хипофункция и нямам проблеми с моркови, лук, тиква и други подобни. Млечни също не ми пречат. Еритрол обаче не бих близнала. Все още няма категорични проучвания, които да доказват как се отразят еритрол, стевия и подобни подсладители върху организма. Факт е, че преди години си позволявах подобни подсладители и ми отключваха неудържим глад за сладко, който сега нямам.

# 651
  • Мнения: X
Еритритола както и холестерола се произвежда от организма. Дори и да не близваш е възможно да имаш големи количества от него. Точно както има хора с висок холестерол, които не докосват яйца, тлъсти меса и т.н.

# 652
  • Мнения: 6 622
То и глюкозата, ама не я пиеш.

# 653
  • Мнения: X
Тя се покачва след консумацията на повечето храни. Няма нужда от директно пиене.  Кои храни покачват производството на еритритол?

# 654
  • Мнения: 1 451
Здравейте.Тези, които вече са отслабнали, може ли да кажете дали сте намаляли порциите, за да продължите с отслабването? Вече малко повече от 2 месеца съм в плато, опитвах с вдигане, изключване на въглехидрати...нищо не става.Мисля си, че може би просто ям много. Започвам деня с две кафета, към 11-11.30-обяд.Днес ядох 2 малки пържолки, 1парче карнатче със салата -варено цвекло, кис.красавичка, царевица, майонеза(правена от пр.мл.).Вечеря към 15, 15.30.Днес беше 4 парчета карнатче(около 10см всяко) с кетчуп и кис.мл-1/3 кофичка. Взимам си бележка за мазнините.Ще опитам кафето с краве масло, че проявавам алергия към кокосовото.Ще включа и маслините, и авокадото. Дояждат ми се ябълки и понякога...моге би веднъж седмично изяждам 2 ябълки.От 2 седмици тренирам около 30 мин.Как да изляза от проклетото плато??

# 655
  • Мнения: 2 275
Аз най-напред ограничих храненията до 3 пъти на ден и големината на чинията (26 см диаметър) , след това почнах ВМНВХ.
Пусках линк към статия на Анна Хален в много теми. Виж дали там няма да намериш отговор.
А платото е естествено и вероятно необходимо, ако много килограми си махнала, останали да малко килограми за махане...Освен храната имат значение и сън, стрес, активност, хормони...
Опитай да смениш нещо/да шокираш (положително или отрицателно) тялото: фаст/ кетоФаст или чийт ден (това е след минимум 10 дни кето и защото е необходимо "скок" на инсулина за някои хормони, при хора без ИР , там те си го имат излишния инсулин) или въведи истинска закуска, не само кафе.
....
Погледнах за еритритол, тук се води като изкуствен подсладител, получен при ферментация при започването на която се използва царевица (да се внимава да не е ГМО), не се усвоява от тялото (изхвърля се чрез бъбреците). Може да предизвика възпаления в организма. Ултра рафиниран продукт. Поддържа желанието за сладко.
https://superketo-fr.cdn.ampproject.org/v/s/superketo.fr/2017/11 … lab-erythritol%2F
Приятен апетит!
Подозира се връзка между еритритол и коремните мазнини, от немски учени. Статия на френски
https://www-doctissimo-fr.cdn.ampproject.org/v/s/www.doctissimo. … la-prise-de-poids

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 19:03 от tania6

# 656
  • Мнения: X
Вероятно това е превод с Гугъл преводач, но дава представа за продукта. “Еритритол е вещество, което наподобява на външен вид и вкус на захар. Не съдържа калории. Магазините се продават под формата на гранули или на прах. Еритритолът не е толкова популярен като ксилитол, въпреки че съдържа половината калории. Намира се в червено вино, както и в някои плодове (например круша и пъпеш) и морски водорасли. Едно от най-важните свойства на еритритола е, че тяне се усвоява от тялото , а се екскретира почти напълно с урината. Той също не засяга кръвната захар и не дразни стомаха, тъй като не се появявавсмукване в кръвта. Гликемичният индекс на еритритола е нулев, така че тялото не е подложено на колебания в нивата на захарта. Вкусът му е малко по-сладък от този на традиционната захар, но добавянето му в големи количества компенсира тази разлика, без да натоварва тялото с допълнителни калории. Също така еритритолът не променя цвета или структурата на храната. Не уврежда зъбите . За разлика от захарта, която причинява кариес в големи количества, еритритол може да се приема без страх от загуба на здрава усмивка. Освен това, този продукт действа като почистващ зъб, тъй като може да премахне плаката върху тях.
Безопасен за деца . Тъй като еритритолът се състои от малки гранули, той не дразни стомаха и по принцип е доста нежен към тялото. Той помага на хората, които се борят със затлъстяването и са ограничени в консумацията на захар. Еритритол не е вреден дори за деца, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, не причинява диария. Но си струва да се отбележи, че това не се отнася за деца под 3-годишна възраст, защото те не са правилно развивали храносмилателната система, а в този случай еритритол може да предизвика нежелани странични ефекти. Ето защо, децата от тази възрастова група е по-добре да не дават заместители на захарта.
Забавя процесите на стареене. Еритритол има способността да отстранява свободните радикали, които унищожават здравите клетки. Тъй като съдържа антиоксиданти, употребата му забавя процеса на стареене иукрепва имунната система.
Употреба по време на хранене . Хората, които са на диета, обикновено се ограничават до захар, но благодарение на еритритола не им се налага да се сбогуват с любимия си сладък вкус. Поради ниското съдържание на калории, този продукт може да се консумира без страх от натрупване на излишни килограми, но това трябва да се направи, разбира се, в умерени количества. Еритритол също не причинява подуване или чревни проблеми.
За хора с диабет. Хората, които се борят с диабета, постоянно са принудени да търсят алтернативи на различни храни с най-нисък гликемичен индекс. Еритритолът има нулев индекс, така че е идеален за хора, страдащи от това заболяване. Той също не влияе на промяната в нивата на инсулин и кръвна захар.
Не причинява зависимости . Това е може би най-голямото предимство на еритола. За разлика от традиционната захар, консумацията на този заместител на захарта не води до пристрастяване. Нестандартни продукти.Много е важно да се провери качеството на еритритола при покупка. Такива продукти често са фалшифицирани, така че съществува риск фалшивият подсладител да бъде закупен. Такъв продукт може да има отрицателно въздействие върху организма, тъй като ще съдържа изкуствени съставки с неизвестно качество. По-добре е да похарчите малко повече пари и да получите реален продукт, отколкото фалшива замяна. Стомашно-чревен дискомфорт . При неправилно дозиране, този продукт може да причини дискомфорт в стомаха или червата. Ако използвате подсладител редовно и в големи количества, той ще повлияе неблагоприятно на работата на стомашно-чревния тракт. Поради това подуването на корема може да доведе до образуване на газове.‘
Аз най-напред ограничих храненията до 3 пъти на ден и големината на чинията (26 см диаметър) , след това почнах ВМНВХ.
Пусках линк към статия на Анна Хален в много теми. Виж дали там няма да намериш отговор.
А платото е естествено и вероятно необходимо, ако много килограми си махнала, останали да малко килограми за махане...Освен храната имат значение и сън, стрес, активност, хормони...
Опитай да смениш нещо/да шокираш (положително или отрицателно) тялото: фаст/ кетоФаст или чийт ден (това е след минимум 10 дни кето и защото е необходимо &quot;скок&quot; на инсулина за някои хормони, при хора без ИР , там те си го имат излишния инсулин) или въведи истинска закуска, не само кафе.
....
Погледнах за еритритол, тук се води като изкуствен подсладител, получен при ферментация при започването на която се използва царевица (да се внимава да не е ГМО), не се усвоява от тялото (изхвърля се чрез бъбреците). Може да предизвика възпаления в организма. Ултра рафиниран продукт. Поддържа желанието за сладко.
https://superketo-fr.cdn.ampproject.org/v/s/superketo.fr/2017/11 … lab-erythritol%2F
Приятен апетит!
Подозира се връзка между еритритол и коремните мазнини, от немски учени. Статия на френски
https://www-doctissimo-fr.cdn.ampproject.org/v/s/www.doctissimo. … la-prise-de-poids
Изследването е проведено с участници, които не са консумирали еритритол и не са спазвали никакъв хранителен режи. Тези при които организма произвежда 15 пъти повече еритритол от другите са имали наднормено тегло. Сигурен съм, че тези, на които организма им произвежда 15 пъти повече холестерол също е вероятно да имат наднормено тегло или даже влошено здраве. Доказано е, че ако се консумират ежедневно яйца нивото на произвеждания от тялото холестерол е по-ниско. Когато се приема холестерол чрез храната организма получава сигнал, че няма нужда да произвежда големи количества. Дали това не важи и за еритритола. При всички случаи страшно много хора са отслабнали заменяйки захарта и плодовете с еритритол. Факт.

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 19:26 от Анонимен

# 657
  • На острова
  • Мнения: 1 297
Аз съм по менюто на Таня.

Даже днес за пръв път си направих гофрета яйце с тахан (и той вече с изтичащ срок). Ама  нещо ми беше много безвкусна. Викам си, яж сега, то не е задължително да ти е вкусно винаги. Просто нещо ми липсваше, не знам какво. Другия път ще пробвам с фъстъчено масло. И си открих как ми е най-вкусно кафето - с течна сметана за готвене (double cream). Разкош.

# 658
  • Мнения: 2 275
Миа, много добре ти изглежда гофретата.
Защо не си й сложила крема сирене или нещо друго, ако не ти е била вкусна ?
На мен една с тиква и яйца никак не ми хареса. И аз искам с фъстъчен тахан да опитам.
Тук в палео-групата са луднали по гофрети с консерва риба, но аз нали с рибата съм в отрицателни отношения...
Мистик, ако не е късно (сега видях въпроса ти) пилешкото филе ми харесва като на Dez с босилек или с гъби и сметана, но за сушените домати нямам идея, не ги обичам.

# 659
  • Мнения: 1 451
tania6, Благодаря🤗. Даваш ми надежда.Да, аз свалих 16 кг за около 7 месеца, но ...имам още 16-18, ако искам да си вляза във форма.Ще прочета и посоченото инфо. И, откакто почнах този начин на хранене се наспивам с много по-малко сън, не знам, само при мен ли е така?Но, много ми е приятно да се събуждам и то наспата☺.Преди 12 часа не ми стигаха и все уморена се чувствах...

Общи условия

Активация на акаунт