Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 7

• 37 188
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
В София за освобождаване на пратка още ли се ходи на Челопечешко шосе (БРСЦ)?

# 106
Да, ако я освобождавате лично.

# 107
  • София
Да попитам относно този нов закон за пратките извън ЕС, който влиза в сила от 01.01.2021 - той вече приет ли е чрез гласуване или е все още само предложение внесено за гласуване и ако е вече приет има ли го някъде публикуван в интернет?

И всъщност този закон е относно премахване на необлагаемия праг за всички пратки идващи извън ЕС, така ли? Т.е. и пратките под 30лв ще се облагат с ДДС. Примерно ако пратката струва дори 1 стотинка пак ще отива на митница и ще се плаща ДДС + митническата такса за освобождаване 4,80лв. То е ясно, че цялата работа е за пари направена, но си представям в БРСЦ какви опашки ще настанат.

Последна редакция: чт, 17 дек 2020, 16:19 от Ivahilator ✿⊱╮

# 108
  • Варна
От 1 юли 2021 влиза.

# 109
Какво става ако зарежеш пратка изпратена на митница?
При мен точно мисля на 60-я ден я върнаха митниците наобратно защото заспалата служителка на пощите не ми беше обработила въобще документите.

# 110
  • София
И всъщност този закон е относно премахване на необлагаемия праг за всички пратки идващи извън ЕС, така ли? Т.е. и пратките под 30лв ще се облагат с ДДС. Примерно ако пратката струва дори 1 стотинка пак ще отива на митница и ще се плаща ДДС + митническата такса за освобождаване 4,80лв. То е ясно, че цялата работа е за пари направена, но си представям в БРСЦ какви опашки ще настанат.
Едва ли е закон, по-скоро е регламент на ЕС, който се изпълнява от всички членове и е приет отдавна. Ще се разровя. Ето нещо по въпроса, още 2017 е решено. https://economix.bg/vat-oss-intra-comunity-trade-single-vat-area
Целта едва ли са толкова парите, по-скоро ограничаване на вноса от държави извън ЕС. Но конкретно нашите пощи защо пък да не ни скубят с по 16,80 за всяка пратка. Не че условията на редовите служителки се подобряват, но началниците трябва да вземат едни добри държавни заплати...

# 111
Трябва ли представеното платежно да е идвадено от банката и с печат?

# 112
Трябва ли представеното платежно да е идвадено от банката и с печат?
Не.

# 113
Не знам дали трябва, но никога не съм представяла платежно. При мен всичко минава през апликацията на телефона ( или пейпал ) Представям извлечението от банката което ми е пратено по е-мейл. Понеже винаги има и други плащания и се виждат и наличностите по сметката - тези данни ги зачерквам. По моя инициатива пиша вярно с оригинала и се подписвам. Без печат на банката. Отделно ордера от поръчката, изпринтиран от сайта където е направена.

# 114
  • Варна
Здравейте.
Ако поръчам нещо на мое име от чужбина и се спре на митница (което ще се случи предвид сумата) дали може мъжа ми да освободи пратката предвид, че вече има ЕОРИ номер изкарван преди години ?

# 115
Кажете на изпращача да пише като получател имената на мъжа ви. Иначе трябва вие да си го освободите.

# 116
Здравейте! Продължавам опитите с електронното освобождаване. Получих ЕОРИ номер и съответното потвърждение

Но когато от работния плот отида в заявки ми излиза това съобщение:

При икономически оператор пише:

а дори получиш имейл от митници, че регистрацията на ЕОРИ номер е успешна. Пропускам ли нещо?

# 117
Здравейте,
Аз имам два въпроса
Колко време обикновенн отнема да се получи пратката в пощата при представителство от български пощи в София?
Вузможно ли е ако си изкарам EORI и да отида да си я освободя на място без електронен подпис ?

# 118
Няколко пратки ми ги освободиха за около седмица от Български пощи.

# 119
  • Sofia
Вузможно ли е ако си изкарам EORI и да отида да си я освободя на място без електронен подпис ?

Не, не е възможно.

Общи условия

Активация на акаунт