Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 7

• 37 219
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
Не ги мисли за балами DHL. Искат и нотариално заверено пълномощно. А ако откажеш те да те представляват и решиш сам да го направиш ти взимат пари за да ти дадат документите за пратката. Трябва нещо да ми е жизнено важно за да ги ползвам за нещо което ще ходи на митница. Предпочитам Български пощи пред тях.
Единствено се праща нотариално заверено пълномощно(6лв., безсрочно) и трябва човек да си извади EORI номер предварително(безплатно).
Освобождаването от тях е безплатно за разлика от БГ Пощи.

# 136
Ето копие от имейл от DHL за моя пратка.
Скрит текст:
Здравейте,

Изпращаме Ви  документи относно пристигнала пратка за ХХХХХХХХХ.     

За информация тел. 0700 17 700/оп.2 – митнически отдел

DHL да Ви представлява се нуждаем от:

-          Пълномощно нотариално заверено в оригинал –  заявка за куриер на тел.0700 17 700/оп.1 – услугата е безплатна;

-          Еори номер – 24,00лв., ако вадим от Ваше име, приложете копие лице, гръб на личната карта;

-          Описание на стоките, които получавате;

-          Фактура с включени транспортни разходи или условие на доставка, ако не разполагате ще изискаме от изпращача по служебен път или подробно копие на поръчката с име, адрес, сума, бройки и стока/да има транспорт и тотал/пример/.

Относно плащането на митни сборове има 2 варианта (ако изберете точка 2 и в случай че сумите са до 1000 лв):

-можем да Ви изпратим митническата декларация и попълнени платежни нареждания, за да платите митните сборове и да ни върнете сканирани платежните;

-можем да платим сумите от Ваше име, а Вие да ги възстановите в брой при получаването на пратката след нейното освобождаване на наш куриер. Ние ще извършим плащането веднага след изготвяне на ЕАД и ще пристъпим към митническото освобождаване.

Услугата на DHL Express България „Заплащане на митни сборове от името на клиента” е платена. Стойността й е 24 лв с включен ДДС.

Уважаеми клиенти,

Моля да имате предвид, че ако в качеството си на юридическо лице желаете Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД да Ви представлява пред Митница Аерогара София, е необходимо да се регистрирате и да направите електронна заявка за пряко митническо представителство към нас през е-Портала на Агенция  Митници. Нашият ЕИК е BG121333475.

От 07 януари, 2019 г. ще влезе в експлоатация нова митническа система „Митническа информационна система за внасяне“/МИСВ/. Ако вече сте ни упълномощили електронно и желаете да продължим да Ви представляваме пред Митница Аерогара София по внос, е необходимо до 07 януари да добавите два профила към електронната заявка за пряко митническо представителство, а именно: Митническа информационна система за внасяне/МИСВ/ и Митническо задължение.

При въпроси можете да се свържете със системата за обслужване на клиенти на Агенция Митници - Service Desk, или да позвъните на телефон +359/2/98594980 – Агенция Митници.

Предоставяме на Вашето внимание и информация за цените на някои от допълнителните митнически услуги на DHL Express България:

Използване на банковата гаранция на DHL за транзит: 2% от сумата на митническите задължения, но не по-малко от 20 лв. без ДДС;
    Попълване на митническа декларация с над 4 стоки: 10 лв. без ДДС на страница;
    Заплащане на митни сборове до 1000 лева от името на клиента: 20 лева без ДДС;
    Магазинаж за пратка: 10 лв. без ДДС на ден, след 3-тия календарен ден;
    Такса за предаване на митнически документи /цесия, товарителница и фактура/: 20 лв. без ДДС.

В случай, че имате въпроси, моля не се колебайте да се свържете с Митнически отдел на телефон 0700 17 700, опция 2 или *3456.

Проверете цени и начини на изпращане на пратка тук .

# 137
# 138
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Здравейте! Продължавам опитите с електронното освобождаване. Получих ЕОРИ номер и съответното потвърждение

Но когато от работния плот отида в заявки ми излиза това съобщение:

При икономически оператор пише:

а дори получиш имейл от митници, че регистрацията на ЕОРИ номер е успешна. Пропускам ли нещо?
Здравейте, първо трябва да преминете през процес за промяна в регистрацията- мисля, че 6 беше, като там да си добавите ЕОРИ номера и после да се върнете на процес 1 и вече ще можете да добавяте нужните профили за освобождаване

# 139
Да попитам ако някой се е сблъсквал с това .Вече над седмица тази пратка стои някъде в София ...можете ли да помогнете къде е  ако последният и статус Ви казва нещо?

Лятото имах подобен случай и се оказа, че пратката реално не пристига с Български пощи, а с EMS Bulpost.

# 140
ЕМS е услуга на Българските пощи - Express Mail Service.

# 141
Да попитам ако някой се е сблъсквал с това .Вече над седмица тази пратка стои някъде в София ...можете ли да помогнете къде е  ако последният и статус Ви казва нещо?
Скрит текст:
Лятото имах подобен случай и се оказа, че пратката реално не пристига с Български пощи, а с EMS Bulpost.
Я проверете пак. Пратките за ЕМС са с първа буква Е т.е. трябва да е ЕА-ЕZ, а не LT. Дори и да са на ЕМС пак трябва да се следи в България и да дава по 2 статуса за всяка точка от където минава. Може да е разпределителен център или пощенски клон. Когато влезе в последният клон там трябва да даде оне 3-4 статуса. До колкото разбрахме за LT Пратките БГ пощите отказват да публикуват статуси. Поне 40-50 човека в интернет се оплакаха. Звънете на телефона за клиенти на бг пощи да видим вас какво ще излъжат за липсата на статуси от преминаването през разпределителните центрове и клоновете в България.

# 142
  • Далечният изток
Няма значение, човекът вече си е получил пратката на 15.12. Wink

# 143
Може ли някой да обясни дали може по електронен път да се извади EORI номер и за колко време се случва това? Също така от митницата ще приемат ли електронен подпис от приложението Evrotrust?

# 144
Може да се извади.
Не може. Към момента не намерих начин да се идентифицирате с Клауд сертификат пред АМ.

А и няма да е много изгодно да ползвате такъв.

# 145
Моля някой, който е освобождавал пратка с DHL скоро да сподели колко е заплатил за услугата им ?
Вече е ясно че за пратката ще заплатя ДДС ( пратката е на стойност 220 лв. заплатена в паунди )  с БГ пощи съм го правила много пъти , там ми е ясно ( 12.00 + 4,80 + ДДС )
( имам КЕП, нямам ЕОРИ номер, но мисля да си изкарам след празниците )  

# 146
Хора, майка ми поръча от ebay пратка със стойност над 1000 евро, но сега се притесняваме , че БГ пощи не могат да ни представляват пред митница ако пратката надвишава тази стойност.Някой с повече опит да обясни как стоят нещата при освобождаване там, че нищо не намерих в Гугъл и се притеснявам как ще стане...

# 147
Моля някой, който е освобождавал пратка с DHL скоро да сподели колко е заплатил за услугата им ?
Вече е ясно че за пратката ще заплатя ДДС ( пратката е на стойност 220 лв. заплатена в паунди )  с БГ пощи съм го правила много пъти , там ми е ясно ( 12.00 + 4,80 + ДДС )
( имам КЕП, нямам ЕОРИ номер, но мисля да си изкарам след празниците )  

Преди около 2 седмици се разправях с тях за един лаптоп от Китай. Платих ддс-то + 24лв за Еори номер. Избрах те да ме представляват.

# 148
https://computerworld.bg/it_liders/2020/10/15/4127073_agenciia_m … eto_na_sistemata/

Светлина в тунела.
Нашате АМ са тръгнали да модернизират цялата система, за да е в крак със Западна Европа.
Не искам да възлагам фалшиви надежди и желания, но е крачка в правилната посока. Ако действително направят нещата по улеснени и не толкова дебилни и смотани както сега, означава че живота ни ще стане с 0,01% по лесен и хартийките плюс припкането и обясненията ще са част от миналото и крайно изключение.
Сериозно се чудя защо им отне толкова време.

# 149
Може да се извади.
Не може. Към момента не намерих начин да се идентифицирате с Клауд сертификат пред АМ.

А и няма да е много изгодно да ползвате такъв.
Защо да не може, като е легален подпис? Може да се използва до 3 пъти безплатно, така че не виждам кое не е изгодното.

Общи условия

Активация на акаунт