Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 7

• 36 354
  • 738
  •   1
Отговори
# 390
  • Sofia
Mikkey, не трябва ли да се ходи чак до "Челопешко шосе"? Каква е тази гара пък сега? Или не става въпрос за София? Simple Smile

# 391
Здравейте,
изчетох цялата тема и имам питане относно моя поръчка на стойност 92 USD от Украйна. Изпратена е с UPS, пристигна в София и ми се обадиха от ИнТайм. Дадох пълномощно, EORI, уведомиха ме за сумата за цесия и митническо представителство (общо 54 лв.), представих и всички документи, които поискаха относно поръчката.
Днес получих и сумата за ДДС. Изчислено е на база стойността на поръчката, завишена с "AK-Разходи за транспорт, товаро-разтоварни и обработващи операции - 198,71 лв." и възлиза на 69,48 лв.
Въпросът ми е: да очаквам ли още разходи освен 54 лв. + ДДС-то?
Ако ще имам плащане и за "AK-Разходи за транспорт, товаро-разтоварни и обработващи операции", стойността става неприемлива.
Ако няма да ги плащам, как дължа ДДС и за тях, кой въобще ги плаща?
Благодаря ви предварително, от сърце Simple Smile
EORI във Варна получих за около 30 минути.
Явно във фактурата, с която е пристигнала пратката, няма отбелязано условие на доставка, което да показва, че в цената е включен и транспорта. А той също се обмитява. Тогава куриерите начислават "служебен транспорт" за да се изпълнят изискванията на митницата. Не го плащате този транспорт, но върху него плащате ДДС и ако има и мито. Тези суми, които са ви пуснали трябва да са окончателни ако не просрочите безмагазинажния срок на освобождаване

Ако е платила транспорт по-нисък  от начисления, то тогава госпожата да представи фактурата за транспорт.
Ако транспорта е включен в цената да си изиска фактура със съответните условия на доставка.
Защо да плаща повече?

# 392
  • Варна
Това направих, поисках и получих от продавачката доказателство за платена доставка за пратката на която аз съм получател.
Изпратих го на ИнТайм - оторизиран представител на UPS за България. Пратката е изпратена с UPS от Полтава. Дадох им ден и половина време да проверят и да направят нова сметка за ДДС и утре ще ги търся.
Ако се закучат ше занимая централния им офис заедно с този в Украйна.
На оферта с безплатна за мен доставка не знам къде очакват да видят стойност на доставка като в изчерпателния списък с документи, който поискаха, никъде не споменават транспорт.
Та така, с моя шал ...

# 393
ако не в посочен Incoterms 2020: CFR или друго условие вкл доставка, тогава се взема служебно каква е досртавката от местото на изпращане, до това на получаване и върху сумата от стойността на пратката и транспорта се заплаща мито ( ако е дължимо) и ДДС.Другият вариант е на отделен ред във фактурата , да бъде посочен транспорта.
Ако фактурата ви за стоката е без транспорт и съответното Incoterms 2020, се добавя служебно транспорт. Не е приумица на куриера, а е законодателно изискване.
Грешката е на изпращача.

# 394
ако не в посочен Incoterms 2020: CFR или друго условие вкл доставка, тогава се взема служебно каква е досртавката от местото на изпращане, до това на получаване и върху сумата от стойността на пратката и транспорта се заплаща мито ( ако е дължимо) и ДДС.Другият вариант е на отделен ред във фактурата , да бъде посочен транспорта.
Ако фактурата ви за стоката е без транспорт и съответното Incoterms 2020, се добавя служебно транспорт. Не е приумица на куриера, а е законодателно изискване.
Грешката е на изпращача.

Да, по принцип е така. Но в случая говорим за UPS. Една от най-големите куриерски фирми в света с едни от най-високите цени и претенции. Точно те са напълно наясно кой плаща транспорта и е в реда на нещата да уведомят получателя за ситуацията и да обяснят какво се иска от него.

# 395
  • Варна
Разбирам напълно, че не е приумица. Дадох набор документи, които ми поискаха, в тях фактура не се споменава, нито транспорт.
Мисля да им платя хонорара утре, да не се мотат в този контекст.

# 396
Да, така е, но над UPS e закона. Документите за изпращане на пратката се попълват от изпращача, а не от UPS (освен AWB). Когато от UPS са се обадили, са поискали документи. Изготвили са декларация на база на информацията в тези документи.

# 397
Еми то си е за тяхна сметка отношението им към клиента. Не случайно никой не праща с тях.

# 398
  • Варна
Попаднаха си на човека в мое лице Simple Smile
Ползват декларирана стойност от продавача, която не е разбита по редове и суми, защото така е оферирана към мен.
Плащане на доставка обаче има и ще го споря с тях.

# 399
А с какво основание?

# 400
  • In transit
Black cat, за Варна става дума. Ти успя ли да си вземеш пратката?

# 401
  • Варна
В мой коментар #392 по-горе съм описала основанието.
Софийския офис на ИнТайм работи по пратката ми.
Аз живея във Варна, ще ми донесат шала тук като го освободят.

# 402
Прочетете пак поста на Титина и кажете къде в схемата мислите да включите документа който имате от продавача.

# 403
  • Варна
Единственият ми полезен ход е да го изпратя на ИнТайм, което направих. В реквизитите вътре се вижда прекрасно за кой номер товарителница се отнася плащането, какво се плаща и че е от системата на UPS.
По-убедително доказано плащане не мога да си представя.
Къде му е мястото ще прецени брокера, аз знам къде да очаквам резултат. Друго не ми е важно.
Ако грешката е при услугата, предоставена на продавача от страна на офиса на UPS в Полтава, при документалното оформяне на пратката, и това ми бъде обяснено от екипа тук в БГ ще благодаря и ще платя.
Но ако пасуват, а аз губя вашето време (за което благодаря), ще получат в копие подобаваща обратна връзка от моя страна към централата си.

Последна редакция: пт, 12 фев 2021, 12:34 от Мира Иванова

# 404
  • Варна
Цитат
За първата пратка си имала късмет да ти я освободят и препратят към твоя пощенски клон. Таксата от 4.80лв е за митническо предствителство.
За другите две от по 17$ трябваше да идеш директно до пощенския клон на гарата(26 клон) и да представиш само копие на плащането в банката и на фактурата от сайта. Щяха да ти ги освободят защото не минават 30лв...освен ако не са ти ги групирали, но мисля, че нямат право. Тази приложена декларация, която са ти пратили е стандартната им бланка...с нея отиваш и си ги вземаш от 26 клон, срещу сумата от 4.80лв на пратка. А така като си я попълнила може да те накарат да им платиш митническо посредничество по 12лв на пратка.
Моят съвет е да се разходиш до пощ. клон и да говориш с тях, че не си знаела за какво става дума като си получила тази декларация.
Това за Варна ли става въпрос, защото съм от Варна аз. Веднъж съм ходила до митница и беше някъде между Жп гара и Морска гара и понеже ми е супер неудобно да ходя до там попълних без да мисля. За Варна къде се ходи в тоя случай?

Общи условия

Активация на акаунт