ОСМИ клас 2020/2021 - С маски, без ли, ДО ли, ПО ли? Пак сме в ОСМИ КЛАС с неволи.

• 24 777
  • 745
  •   1
Отговори
# 480
Ще спрем тези с дискотеки и купони, кръщенета, 8 декември и подобни. Иначе да, малко и неадекватни са мерките. На фона на тях обаче ДО е наистина добро, с малки изключения, с проблеми, които са нормални. Предлагам наистина са гледаме по-ведро на нещата, но не в смисъл да се правим, че няма нищо, а в смисъл да ценим това, което имаме, да сме си полезни, позитивни и т.н.
На фона на всичко, дори на фона на собствените си действия досега, и МОН сравнително се старае и не може да се отрече, че се случват нещата. Иде ми в повече всекидневното тръшкане как децата били затворени, неграмотни и какво ли не. Аз се радвам, адски много се радвам, че този вирус сравнително подминава децата в чисто медицински план. И смятам, че могат да изтърпят останалото. Има условия да се спортува и общува и извън училище. Професионалния спорт страда по цял свят, уви, разбирам разочарованието там, там не знам какво да кажа. Но останалите може да оценим това, че сравнително много се направи, много много учители се стараят много, децата придобиват много нови умения, учат, макар и по по различен от нас начин, здрави сме, живи сме, вървим напред.
Това смятам. Че има достатъчно положителни неща и този рев за неграмотните деца ми е странен.

# 481
За интересуващите се от статистиката - има на сайта на НСИ  " Умирания в България по седмици в периода 2015-2020 година".
Голямото рисува импресионистичен пейзаж, а малкото го подкрепя, че е много хубав, но го съветва да си види боите, че са се разлели на места. Стана ясно, че това са сенки:smile:

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 21:01 от Amanda.D

# 482
  • София
Тези американчета за които пиша живеят в чужбина, с години обикалят и живеят по света.
Преди 16 години, аз самата се бях записала в Американски колеж онлайн докато живеех в Узбекистан.
Аз съм на принципа, че на който му се учи ще учи и в пещера. На който не, който иска да преписва, никой не може да го спре.
Казала съм и на пубера - за негова сметка си е. В крайната цел е да научи нещо, а не да бъде пръв преписвач.
То не е въпрос само на желание. Ако някой не ти го предаде и обясни това, което не разбираш, сам трудно ще се справиш. Говорим за учениците, аз лично мога да се самообучавам. Сега станах по принуда и учител по математика, защото щерката няма такава в училище. Има на хартия де, но вече втора седмица не намира време да им преподава. Но вече се примирих, че тази година ще е загубена.

# 483
Джуди, доста хора въобще не взимат болнични, а си ходят болни напред-назад. Аз искам да съм си на работа, щото нямам почти отпуск и, ако ни разхвърлят на смени, ще ударя на колена. Искам поне зимния сезон да съм на работа. Щото половин заплата не е като цяла, ама има ситуации, които налагат да си изолиран.

И такива знам. И тях не съдя. Не живеем при едни условия и нямам право да го правя.
Някои не почти, а никакъв отпуск нямат от април още. И като се наредят и няколко карантини, доходът им съвсем спада. Да не говорим ако имат в семейството зает в частния сектор собственик на малък бизнес, предвиден пак за затваряне.
Не се месял отдавна в чуждите решения. Освен ако не противоречат на закона, не ме засягат пряко и не ми се налага да се намеся.

Тези американчета за които пиша живеят в чужбина, с години обикалят и живеят по света.
Преди 16 години, аз самата се бях записала в Американски колеж онлайн докато живеех в Узбекистан.
Аз съм на принципа, че на който му се учи ще учи и в пещера. На който не, който иска да преписва, никой не може да го спре.
Казала съм и на пубера - за негова сметка си е. В крайната цел е да научи нещо, а не да бъде пръв преписвач.
То не е въпрос само на желание. Ако някой не ти го предаде и обясни това, което не разбираш, сам трудно ще се справиш. Говорим за учениците, аз лично мога да се самообучавам. Сега станах по принуда и учител по математика, защото щерката няма такава в училище. Има на хартия де, но вече втора седмица не намира време да им преподава. Но вече се примирих, че тази година ще е загубена.
Разликата между възрастен и дете е огромна, що се касае до мотивация, самомотивация и самообучение. Нека не ги смесваме. Излишно е. И погрешно.
Затова учителят е в основата на обучението при децата.
Родителят също може да изпълнява тази роля, но далеч не всеки го може и го иска.

Няма да е тотална щета годината, най-вероятно, но аз ще увелича часовете при частната учителка по език. По другото мога да помагам. И го правя от години. Сега просто по-редовно и интензивно.
Съжалявам децата, при които няма такава възможност. Не са малко. Не са виновни, горките.

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 21:12 от Judy

# 484
  • у дома...
Дидиа, според статистиката тази година има повишаване с 30% на смъртността спрямо миналата. Поне такива данни бяха изнесени в пресата.
Пак тя, питахте ли класната какво се случва с въпросната учителка?
Хепи, казала си го много добре.
Джуди, и ти си права.
Всъщност всеки е прав за себе си. Но ситуацията изисква да погледнем малко по-далеч от собствената си камбанария.

И не подценявайте мотивацията на децата. Нашите мечти за тях са съвсем друго нещо.

# 485
Желая от сърце бързо и без последствия  възстановяване на болните ( zazu , milasara , svetlaem , vesana, ще се справите момичета ! ) ! Ей сега се скарахме с майка ми по телефона - " е , то ще става и по-лошо , и по празниците ли няма да се видим".... Много ми е мъчно ,  не ме разбира , че  се опитвам да я предпазя Sad
ДО си върви , контролни миналата седмица правиха почти всеки ден , та дори и по две на ден. По мат. и по физика - на всеки индивидуален вариант , снимки на черновите и решенията. По философия имаха за домашно есе ( чак не мога да повярвам , че има 5) , по БЕЛ - преди контролното им беше дала за домашно подобен тест  , за да се упражнят . Само по история , биология и фвс е с по една оценка от входните.Какво ще се случва там идея си нямам.
Момичета , бъдете здрави и се опитвайте да запазите хумора , усмивките и човешкото в себе си  !

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 22:01 от denyil

# 486
  • Между гори и планини
Един учител ако преподава добре и онлайн успява, ако не става, просто никак не става.

# 487
  • София
Предлагам да запазим спокойствие и здрав разум.
Няма нужда да влизаме в спорове тук. Както се оказа, има огромно количество теми, по които прекрасно си говорим.
Не мисля, че има какво толкова да обсъждаме Ковид ситуацията, дайте да не прекаляваме с тая тема.

# 488
  • у дома...
Алкохол, храна и обзавеждане обсъдихме. Дайте да говорим за мъже, а?

# 489
Скрит текст:
...
Джуди, и ти си права.
Всъщност всеки е прав за себе си. Но ситуацията изисква да погледнем малко по-далеч от собствената си камбанария.

...

Аз точно от собствената си не гледам. Моето лично дередже е доста по-сигурно и уредено от това на повечето хора в държавата към момента.
Затова двукратно подчертавам, че не мога да виня другите хора за избора им, освен ако не е нарушение на правна норма, само защото не съм им в положението.
Толкова са различни случаите, които гледам всеки ден в различни сфери и хора - с различни съдби, че личен съдия отдавна не го играя. Нали знаеш: "Не съди, за да не бъдеш съден.". Когато човек ми разказва какво и защо е решил, все ми идва като в оня виц да кажа: "Абе прав си.", както и на другия, решил друго на друга база: "Абе и ти си прав.". За да избегна изпадането в такава жалка ситуация просто не съдя лични избори и толкоз.

Това с единия учител и начините на обучение вече го обсъждахме многократно. Помня Русалка имаше много хубав и подробен пост. Едни могат добре да преподават и контролират пряко, други - не. Но да не повтарям нейния пост, няма смисъл, обсъждахме го и не ми се занимава за пореден път с едно и също.
Както казах у нас без друго го играя учител по математика и БЕЛ, както и по разказвателни. Сега ще вкарам и философията, понеже на дял, свързан с психологията, а това ми е също специалност. По немски - поемаме с частната учителка по-наситено, там си е присъствено и си е друго. Виждам го реално. Където не мога - не мога, намерила съм му колая. Но имам възможност да го направя. Доста хора, за жалост, нямат такава.
Отчитам го точно защото лично аз отдавна не гледам само от моята ситуация. Нито смятам, че има едно решение, вярно за всички. Нито само един защитим интерес.

Предлагам да запазим спокойствие и здрав разум.
Няма нужда да влизаме в спорове тук. Както се оказа, има огромно количество теми, по които прекрасно си говорим.
Не мисля, че има какво толкова да обсъждаме Ковид ситуацията, дайте да не прекаляваме с тая тема.

Само в този форум наброих поне три теми в клюкарника, активни в момента, посветени на въпроса. И те са много.
Лично аз продължавам спама по темата в скрит текст само. Както правех от предходната още.
Тук обаче живо ме интересува ДО и ПО, защото са пряко свързани с настоящата тема.
По този повод подкрепям Дидия, че домашното обучение е нещо различно от ДО такова, каквото е в момента у нас. При ДО в масовия случай детето е само вкъщи, което не е така при домашното. И у нас има родители, които могат да си позволят да си работят от къщите и точно на тях им е трудно да влязат в чуждите обувки, особено в тези, на родителите с по-малки деца. Защото колкото по-малко е детето, толкова по-невъзможни са самоконтролът и самообучението.

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 21:28 от Judy

# 490
  • Между гори и планини
Аз съм съгласна! Главата ме заболя. Има си отделни теми за тоя бацил, да не си разваляме темата.
По американски скоро идва Денят на благодарността. Да бъдем благодарни, че имаме здраве, дом, добри деца, семейство, храна на масата, приятели... Малките неща, които всъщност са най-важните. Всичко ще мине и замине. След време ще бъдем точно като бойни другари.

# 491
При голямото ми дете винаги самомотивацията е била най-важна. И до голяма степен самообучението, защото в часовете често блее и рисува нещо. Рядко напредва по предмети, по които няма желание да учи. Дори и да има най-прекрасните учители на света.
Малкото е съвсем различен тип.

# 492
  • София
Честно казано и аз се радвам, че децата са пощадени и го карат леко или безсимптомно. Ужасът щеше да е много по-голям (поне за мен), ако трябва да се притеснявам и за тях.

# 493
Аз съм съгласна! Главата ме заболя. Има си отделни теми за тоя бацил, да не си разваляме темата.
То и за обзавеждане, покупка на имоти  и какво сготвих днес си има други теми.

# 494
Хаха, Дидева. А за какво пих днес:) Аз съм на пелин, четох, че мори Ковид.

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 21:38 от Amanda.D

Общи условия

Активация на акаунт