COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 123 381
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 10 170
Да, това също е вариант. Всяка област да съхранява замразени и да се превозват до общините в областта. И всички да се отчитат централно някъде колко ваксини, какво и защо. За дълга държава като Норвегия дори би било по-добре този вариант, но пък там може и с вътрешен полет да се превозят много ваксини в северните райони, защото по релси и асфалт е много път.

# 10 171
  • На село (близо до Лондон)
В 4 фаза няма плацебо група, недейте сега хвърляйте някакви нови конспиративни глупости в пространството.

Това, че ще  участвам във фаза 4, не трябва ли да ми бъде  съобщено?
Това ли е причината за информираното съгласие?
Почти всяко клинично изследване след одобрение е Фаза 4, обсервационно в голяма група хора. НЯМА плацебо група.
Ето обяснено

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3148611/

# 10 172
Аз доколкото разбрах, производителят Pfizer ще ги доставя до всички региони тук в Швеция. Само първата доставка със символичните дози май бяха доставени на едно място във всяка страна, защото бяха малко бройки.

Така каза и здравният министър Костадинов, че бъдещите доставки, които ще бъдат доста по-обемни ще бъдат транспортирани с бусовете на Pfizer до всичките РЗИ-та в България, които предполагам имат фризери. След това всяко РЗИ ще размразява според темпа на ваксинация.

# 10 173
  • На село (близо до Лондон)
Хубава новина Оксфорд/АстраЗенека ваксината е вече одобрена от MHRA във Великобритания.
https://www.bbc.co.uk/news/health-55280671

# 10 174
Скрит текст:
В 4 фаза няма плацебо група, недейте сега хвърляйте някакви нови конспиративни глупости в пространството.

Това, че ще  участвам във фаза 4, не трябва ли да ми бъде  съобщено?
Това ли е причината за информираното съгласие?
Почти всяко клинично изследване след одобрение е Фаза 4, обсервационно в голяма група хора. НЯМА плацебо група.
Ето обяснено

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3148611/

И това притеснява хората най-вече, защото това е нов начин на създаване на имунитет, а именно организма сам си произвежда антиген и съответно армия от унищожители /имунитет/. Ако е по познатия начин - вкарват готов антиген и организма само формира армията /създава имунитет/ е позното, просто и ясно.
В неизвестното винаги има доза страх и притеснение.

# 10 175
  • София
Има разлика между това "аз съм за ваксината " и ""ако след време се окаже". То е като "аз съм за сладоледа" и "ако след време се окаже, че не е студен, а разтопен и солен". В момента има едни изпитвания, които се прехвърлят като очаквания върху популацията. Обаче никой от отговорните фактори не се подписва, че желаното е реално. Нямаме данни още, просто нямаме данни. Дори някои си признават, че не се знае какви ще са ефектите. Много внимателно ги слушам какво говорят.
Абе първоначалните данни за ваксината са много добри, за момента сериозни странични ефекти няма, нито ваксината е убила някого, вече от десетки хиляди хора в изпитанията при които е минало повече време от ваксинираните при реалсното и използване, като изключим 4 случая на лицева парализа при тестовете, което по назад в темата се коментираше че не е толкова сериозно и животозастраващо състояние, (дължало се на възпаление на лицеви нерви и се лекувало сравнително лесно) и 2 случая на анафилаксия, при реалното използване на ваксината което е животозастрашаващо състояние при реалното и използване а то обхваща вече доста повече хора от няколко десетки хиляди, всичко останало не е сериозно като странични ефекти. Това е на страната на риска, 0 починали от десетки хиляди върху които е тествана и стотици хиляди при реалното използване (всъщност 1 ако броим човека в Израел но там е много възможно заради влошеното му здраве ваксината да няма нищо общо, а да е съвпадение че умира след като му е слагат, там тепърва ще се изяснява има ли нещо общо ваксината със смъртта му или не).

Това са данните за рисковете а ползите, при ваксинираните се наблюдава 95% защита от Ковид, на базата на разликата сред заразените в плацебо групата и ваксинираните при изпитанията. Шанса да умреш ако хванеш Ковид е около 0,5% който е доста по висок за рисковите групи, а шанса да умреш от ваксината е 1 на стотици хиляди (и то само ако приемем че за човека в Израел ваксината е причината за смъртта му, а не е съвпадение, което е по вероятно заради силно влошеното му здраве). Същото важи и в преценката на база данните за тежко и неприятно изкарване на Ковид и тежки и неприятни последствия от ваксината, отново баланса полза/риск е твърдо за ваксината.

Oт ваксината още никой не е умрял на място, но не се знае какви ще са дългосрочните ефекти.
Твърди се, че може да отключи автоимунни и онкологични заболявания.
Колкото за последствията от ваксината сравнени с последствията от ковид - тук трябва да има разграничение по възраст, здравен статус и тнт. Защото млад здрав човек, който го кара безсимптомно, няма абс никаква причина да се виксинира и да се изложи на риска да си докара автоимунно или онкологично заболяване. За някой 70-годишен може би е за предпочитане да се ваксинира. За него рисковете от ваксината сигурно са по-малко от преболедуването.

# 10 176
  • Немция
За първи път от началото на пандемията Германия съобщава за повече от хиляда смъртни случая от covid-19 за един ден - общо 1129 души, според института Робърт Кох. Към днешна дата вирусът отне живота на 32 200 германци.
Цифрата 1129 души накуп е и резултат от забавянето на данни през празничните и почивни дни.
С което не искам да омаловажа завишената смъртност.

# 10 177
Може ли някой да обясни на какво почиват твърденията, че ваксината може да отключи автоимунно или раково заболяване? По какъв механизъм би могло да стане това?

# 10 178
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Може ли някой да обясни на какво почиват твърденията, че ваксината може да отключи автоимунно или раково заболяване? По какъв механизъм би могло да стане това?

И аз искам да зная

Последна редакция: ср, 30 дек 2020, 09:54 от Роузи

# 10 179
А също и кой го твърди.

# 10 180
Коронавирусната ваксина, проектирана от учени от Оксфордския университет, е одобрена за употреба във Великобритания.

Това ще доведе до масивна експанзия в имунизационната кампания в Обединеното кралство - целяща да върне живота към нормалното.

Здравният секретар Мат Ханкок каза, че пускането на пазара ще започне на 4 януари "и наистина ще се ускори през първите няколко седмици на следващата година".

Сега имунизационната кампания ще премине към даване на възможно най-много хора първата доза ваксина.

Колко ефективна е ваксината Оксфорд?

Има три фигури- 62%, 70% и 90%.

Първият анализ на данните от проучването показва, че 70% от хората са защитени от развитие на Covid-19 и никой не е развил тежко заболяване или е имал нужда от болнично лечение.

Цифрата беше само 62%, когато на хората бяха дадени две пълни дози от удара и 90%, когато първо им беше дадена половин доза, а след това и пълна.

Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти (MHRA) одобри две пълни дози от ваксината Oxford-AstraZeneca.

Непубликувани данни обаче показват, че оставянето на по-голяма разлика между първата и втората доза увеличава общата ефективност на удара.

Нямаше достатъчно ясни данни, за да одобри идеята за половин доза и пълна доза.

Очаква се всички ваксини да бъдат еднакво ефективни срещу новите варианти на вируса, които се появиха.
https://www.bbc.co.uk/news/health-55280671

# 10 181
Ами то не е задължително да се ваксинирате в крайна сметка, никой не ви е подкарал със сопата. Изчакайте, носете си маските, стойте си вкъщи и се пазете.
Мен ме притеснява, че аз искам, ама няма.

# 10 182
  • София
Това е ваксина, при която се използва нова технология и в човешкия организъм се вкарва чужд генетичен код. Този код кара вашите клетки да произвеждат чужд за тях белтък, срещу който вече вашата имунна система образува антитела.
Едната възможност тук е доколко вашата имунна система не би могла да разпознае вашите клетки, които произвеждат чуждия белтък, като чужди, и да се стигне до автоимунно заболяване. Като това не може да се установи в рамките на няколко месеца.
Второто нещо е, че с вкарването на този генетичен код във вашите клетки, той започва да се възпроизвежда, и тогава може да се получат грешки. Когато това се случи, може да започнат да се произвеждат не точно тези белтъци, които искаме, тоест има онкогенен потенциал. Това също не може да се установи в рамките на няколко месеца.

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mangarov-pred-dir-bg-baltov-e-nat … ShuDgLtObPDLYBmgc

# 10 183
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
Дори ефективност от 60% е окей, стига да се произвежда супер бързо и евтино. Ако за 3 месеца могат да покрият цялото население на една държава то 60-70% ефективност е отлично постижение. Далеч по-добро от 95% ефективност при 10% от населението.

# 10 184
Имаше една много широка и полезна дискусия по БНТ, та там обясняваха защо не може да предизвика онкозаболяване. Няма да обяснявам лаишки, да не кажа някоя глупост, но мен ме убеди.

Общи условия

Активация на акаунт