COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 121 089
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 13 095
  • София
Антигенния тест не е ли само от носа?
Поне на мен така ми взеха проба, доста навътре и доста болезнено.

И Аз затова се учудих, че ми погали езика🙄.

Между другото ходих и на пулмолог. Като му споделих, че съм много приятно изненадана, че няма навалица в болницата, той каза, че е така от след Нова година. Преди това за едно място в ковид отделението са чакали трима, сега нямало наплив.
Кога това?
Щото в болниците в София свободен пулмогог няма.Ако изобщо срещнеш такъв.

# 13 096
Аз приключих с фанатичната дезинфекция. След като направих алергия към дезинфектант и после се заразих мистериозно, въпреки че ходех опакована като ханъма. Сега мия само неща, които ще давам на детето да яде, от рода на солети.

# 13 097
  • София
Бръм, а майка ти с маска или без маска е била в училището и извън него?

# 13 098
"Само за последните два месеца сме приели пет деца с постковиден миокардит - възпаление на миокарда - а толкова приемаме за две години." Това каза по БНР д-р Любомир Димитров, началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

https://m.offnews.bg/news/Zdrave_18753/Kardiolog-Za-dva-mesetca- … -COVI_743988.html

# 13 099
Смъртността рязко започна пак да се увеличава, както започна рязко да намалява след затварянето на училищата.
Това показва, че те са основния източник на зараза. Ако след 31.01 и големите ученици тръгнат присъствено, вероятно ще стане мазало.
Добре, но каква е алтернативата ? Всички знаят какво е качеството на дистанционното обучение и всички знаем, че липсата на социални умения е пагубна за децата. Всеки човешки живот е важен, съгласна съм. Но е неетично децата да стоят вкъщи и да понасят загуби в бъдеще заради пропуснатия материал. До кога да стоят затворени? Те ли трябва да плащат цената, че здравната система е слаба? Погледнато в перспектива, те са губещи от тази пандемия ако стоят цяла една година затворени без социални контакти, без качествено образование, без спортни мероприятия.

# 13 100
  • София
Кажете, питам от просто любопитство, колко от вас продължават със старателната дезинфекция? Така, както четох в началото - дезинфекциране на опаковки, кола, брави, проветряване на облекло и т.н.

Никога не съм прекалявала с дезинфекцията. Единственото нещо, което се промени от март до днес - в чантата ми вместо мокри кърпи има тубичка с дезинфектант. И поне 10 маски за еднократна употреба 🤣
В работата сменям на 2-3 часа. В ГТ, който не съм спирала да ползвам през цялото време съм с по-висок клас маска.
Не съм проветрявала дрехи, не съм дезинфекцирала опаковки.
Ааааа, да. От март не ходя в Кауфланд, Лидъл и подобни вериги. Преоткрих малките специализирани магазинчета.
Не съм спирала да работя (имам възможност да съм хоум), но не искам.
Не съм спирала да се срещам (просто поразредих) с родителите ми. Имам доста роднини лекари, и с тях се срещам.
Опазихме се всички в семейството (засега). Аз, мъж, дете.

# 13 101
Цитат
Добре, но каква е алтернативата ? Всички знаят какво е качеството на дистанционното обучение и всички знаем, че липсата на социални умения е пагубна за децата. Всеки човешки живот е важен, съгласна съм. Но е неетично децата да стоят вкъщи и да понасят загуби в бъдеще заради пропуснатия материал. До кога да стоят затворени? Те ли трябва да плащат цената, че здравната система е слаба? Погледнато в перспектива, те са губещи от тази пандемия ако стоят цяла една година затворени без социални контакти, без качествено образование, без спортни мероприятия.
Със сигурност децата няма да са на ДО до края на годината това е ясно. Като напредне ваксинацията, дойде топлото време, позволяващо да се учи изцяло на отворени прозорци, е силно вероятно в големи периоди от годината, да не се налага да са ДО, дори и новите мутации да ни създават проблеми. Несигурността е плашеща, понеже не се знае кога ще тръгнат, ще се вземе решение в края на Януари като се види ефекта от тръгването на малките ученици, но няма как отсега да излезе някой и да каже как ще се развие цялата епидемична ситуация, през следващата година , през тия 12 месеца какви мерки ще се налага да се прилагат/отпускат за контролиране на вируса и кога ще става това. Ние (света) до скоро не знаехме как мутира и се променя вируса. Който от сега може да каже какво ще стане в България с вируса през следващата 1 година в такива подробности, че да стане ясно колко и кога ще се налага учениците да са на ДО, трябва да смени Тедрос начело на СЗО.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 21:29 от Анонимен

# 13 102
  • София
Защо ми изтриха поста с искането да се наложи карантина и тест за влизащи? С какво наруши правилата, нито е спам, нито имаше обиди?
По-добре сме от повечето държави в Европа, а е редно да се пазим. Особено от такива, пламнали от новия щам, като UK и Ирландия.
В крайна сметка, на нас кой ли не ни сложи тест и карантина, а ние все не се пазим и не налагаме рестрикции. Тъкмо закрепихме положението. 😕
Това е много смислено искане, и аз не разбирам нашата власт, нашата държава, защо не отделя средства за това. Ние не сме Рим или Барселона, нямаме стълпотворение от туристи.

Даже не е необходим Писиар. Може с антиген тест - до половин час и излизат резултатите, още на летището, после 5 дни карантина, пак тест - този път за сметка на госта, ако не желае - 10 дни карантина.

Добре, чакалЕ сме туристини. Щото числата ни хубави. Тогава половинчати мерки пак да наложат - само антиген тест при кацане, все нещо ще се хване! И ще се изолира.
Никой не пита на редовните брифинги и ЗАЩО не се тестват учениците! Вече не сме май месец 2020, когато всеки родител би пропищял МАКАКТАКА ще взимат ДНК материал от нослето на детето ми, нали....

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 21:28 от Ronald

# 13 103
  • на пъпа на Златията
Смъртността рязко започна пак да се увеличава, както започна рязко да намалява след затварянето на училищата.
Това показва, че те са основния източник на зараза. Ако след 31.01 и големите ученици тръгнат присъствено, вероятно ще стане мазало.
На мен ми е интересно какво е качеството на присъственото обучение.
Обучителния процес има 3  аспекта.
Да прочетеш ,/ да се запознаеш със следваща  категория/ ,  да разбереш и да го възпроизведеш.
Ако  "изядеш" учебника  със запетайките си отличник . Тия деца  не играят ли в квартала със съседските деца?

# 13 104
https://dnes.dir.bg/svyat/merkel-obmislya-vavezhdane-na-megalokdaun-v-germaniya
Ангела Меркел иска "мегалокдаун" - почти пълно затваряне на страната

По думите на Меркел развоят в Ирландия е показал колко бързо може да се разпространи вирусът.
"За съвсем кратко време там броят на заразите се е увеличил десетократно", е казала още Меркел на сбирката.

# 13 105
Каква е логиката да се тестват в края на януари всички учители с антигенни тестове? Те нали са си вкъщи и преподават ДО?! Да тестват само тези в началните класове, а останалите - да започнат да ги тестват поне седмица след началото на присъствено обучение. Това, което гласят в момента, ще е чисто пълнене на нечии джобове с цената на тестовете, нищо друго няма да постигне. Да не говорим как ще изкриви статистиката... то, всъщност, може и това да е целта Sad ...
Абсолютно никакъв смисъл няма в момента да тества хора, които са си вкъщи. Ако тестват началните учители, ок. Другите след това да си ги тестват рутинно като извадки на някакъв принцип.

В момента не, но преди да тръгнат присъствено на училище е много смислено да тестват и деца и учители.   Така биха уловили някой вече заразен, преди да влезе в контакт с другите в училище

# 13 106
Антигенния тест не е ли само от носа?
Поне на мен така ми взеха проба, доста навътре и доста болезнено.

И Аз затова се учудих, че ми погали езика🙄.

Между другото ходих и на пулмолог. Като му споделих, че съм много приятно изненадана, че няма навалица в болницата, той каза, че е така от след Нова година. Преди това за едно място в ковид отделението са чакали трима, сега нямало наплив.
Кога това?
Щото в болниците в София свободен пулмогог няма.Ако изобщо срещнеш такъв.

Днес, в Правителствена болница. Пращат ни от работата на изследвания и можеш да минеш на какъвто искаш лекар (стига да има в момента, и да имаш нерви, ако няма можеш да си запишеш час за друг ден), дори ме изпрати пулмологът и на рентген. Фирмата плаща.

# 13 107
Доста скочи в последно време смъртността в Германия, та си е резонно Меркел да е притеснена.

# 13 108
  • София
Испания - след като вчера постави собствен рекорд от 38 хиляди нови случая, днес - 35 хиляди. Т.е. -- не са били някакви инцидентни бройки.
Дали и те са си мислели в даден момент (както в темата мнозина мислят) - почти сме със стаден имунитет..., при условие, че март при тях умираха по 800-900 души дневно, да, отчитайки броя на населението им.....

# 13 109
В Швеция всеки живее в собствен дом, имат домашни грижи за възрастни хора, явно не се очаква от децата им да се грижат за тях на старини, както в БГ. Дадоха възможност на хроничноболните да не работят, но да получават високи  обезщетения и пак не успяха нито да постигнат стаден имунитет, нито да спрат заразата. Тук съгласни ли сте 30% от учителите да си останат вкъщи, да не преподават въобще и да взимат заплата? А за лекари и сестри?

Само да поясна, че болшинството възрастни над 70 години в Швеция се опази. Това са над 1,6 млн. възрастни над 70 години. От тях 82 000 са в хосписи, а 120 000 получават домашни грижи и именно последните две групи съставляват 76% от починалите над 70 години. Значи на останалите близо 1,5 млн. над 70 години, които не са в хоспис и не получават домашни грижи, т.е. се грижат сами за себе си, се падат 24% от смъртните случаи над 70 години.

Тук отиваш в хоспис към края на живота си, затова и средната продължителност на живот в хосписите е 1,5 години. Който пенсионер може - се грижи сам за себе си. Когато започне да изпитва трудности - получава домашни грижи. Пенсионерът си живее в собствено жилище и персонал идва по един, два или три пъти на ден, за да го обслужва и дава лекарства. Когато вече се нуждаеш от постоянна помощ и вече си с единия крак в гроба - отиваш в хоспис. Това е последната спирка.

Днес казаха, че повече от две трети от загиналите в Швеция, са на възраст над 80 години.

Починалите под 70 години към днешна дата са 928 и забележете - 53% от тях са с чужд произход. Това е свръхпредставене в смъртната статистика, защото етническите шведи все още са мнозинство от 70-75% от населението.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 22:44 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт