COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 121 483
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 13 290
С тези оздравели, с които екзалтирано ни информират всяка сутрин, все по-подозрително става.
Някой засичал ли е колко разболели се имаме общо, колко оздравели плюс починали  и прави ли нула.
Даже първо с излекуваните започват. Това е тенденция от известно време насам. А че след 14 дни може да не се чувстваш съвсем добре няма значение - "излекуван" си.

# 13 291
# 13 292
"Относно ваксините ученият смята, че страховете са прекомерни и ситуацията е 50/50, като за него е невероятно здравна организация да произведе нещо, което да навреди на човешкото здраве.

Историята познава такива случаи, които не са 1 или 2. Невероятно е единствено да има умисъл. За ефектите всичко е вероятно.
Вероятно е така. Но нека да сме по-големи оптимисти. Като гледам колко хора са враждебно настроени към ваксините - нещата хич не са на добре. А честно казано човек може да получи алергична реакция и от фастъци примерно или други ядки. В консерва риба тон примерно се съдържа толкова живак колкото и във ваксините.

# 13 293
Алергичната реакция е последното нещо, което ме притеснява. Сравненията на хранителни продукти с такива, които се инжектират са нелепи. Нямам нищо против, който иска да бъде оптимист.

# 13 294
Алергичната реакция е последното нещо, което ме притеснява. Сравненията на хранителни продукти с такива, които се инжектират са нелепи. Нямам нищо против, който иска да бъде оптимист.
Сравнението с храната идва оттам, че алергична реакция от ваксината могат да по-получат далеч по-малък брой хора, отколкото, ако същия този брой хора ядат фастъци примерно. Такова сравнение дори от специалисти се твърди. Да не говорим, че стабилизаторът съдържащ се във ваксината го има и в съвсеменната козметика. Мисълта ми е, че риск винаги има, но трябва да се доверим на науката. Аз не знам някое лекарство да е повече тествано от тези ваксини примерно. В случая нямаме и много алтернативи на ваксините.

Последна редакция: пт, 15 яну 2021, 14:51 от daisy12

# 13 295
Световните случаи коронавирус преминаха 90милн.

Последна редакция: пт, 15 яну 2021, 20:25 от Ladybird_

# 13 296
  • Далечният изток
С тези оздравели, с които екзалтирано ни информират всяка сутрин, все по-подозрително става.
Някой засичал ли е колко разболели се имаме общо, колко оздравели плюс починали  и прави ли нула.

Прави нула, няма грешка.

Вчера се е провела видеоконференция на здравните министри в ЕС.

Около една трета от 27-те правителства на ЕС цитираха „недостатъчни“ дози ваксини на видеоконференция на здравните министри в сряда, според човек, който присъства на виртуалната среща.

Белгия заяви, че очаква да получи само около половината от планираните дози от ваксината Pfizer през януари поради логистичен проблем, докато Литва казва, че тази седмица доставките й ще бъдат намалени наполовина до средата на февруари.

„Производителят ни каза, че съкращенията са за целия ЕС“, заяви говорителят на литовското министерство на здравеопазването Витаутас Бениусис пред Ройтерс.

Дози, по-ниски от очакваните, бяха доставени на Италия в началото на януари, но въпросът изглеждаше до голяма степен решен, каза италиански служител.

Доставките се извършват "в съответствие с договорения график", каза говорител на Pfizer. Нямаше проблем с производството, за да се докладва, но сроковете бяха „амбициозни“ и подлежаха на промени, добави тя.

Pfizer и BioNTech имат два договора с ЕС за доставка на до 600 милиона дози тази година. Те се договориха да доставят 75 милиона дози през второто тримесечие и повече по-късно през годината. Остава неясно колко дози могат да бъдат разпределени през първите три месеца.

Moderna се ангажира да достави 10 милиона дози до края на март и по 35 милиона през второто и третото тримесечие. Още 80 милиона дози също трябва да бъдат доставени тази година, но все още без ясен график.

Производителите на ваксини не са публикували подробни календари на доставките за всяка от 27-те страни от ЕС, които се очаква да получат част от ваксините пропорционално на дела си от 450-милионното население на ЕС. Pfizer заяви, че информацията е поверителна.

„На този етап можем само да потвърдим, че дозите ще бъдат разпределени пропорционално между страните от ЕС“, каза говорител на Moderna.

Но доставките изглежда не протичат равномерно, според Ройтерс. Германското здравно министерство казва на уебсайта си, че страната с население от 83 милиона ще получи близо 4 милиона дози Pfizer до края на януари.

Румъния, с население четири пъти по-малко, казва, че очаква да получи само 600 000 дози за същия период. България, с по-малко от една десета от населението на Германия, очаква да получи само около 60 000 дози от Pfizer през януари, пропорционално много по-малко от Германия.

И отговорът на Pfizer от днес:
Pfizer временно ще намали доставките си в Европа на своята ваксина Covid, докато подобри производствения си капацитет, заявиха от компанията.
Съобщава се, че намаляването на доставките се дължи на ограничаването на производството на Pfizer, така че да може да увеличи производствения капацитет до 2 милиарда дози ваксини годишно от 1,3 милиарда в момента.
Pfizer заяви, че трябва да направи промени в процеса и съоръжението, които ще изискват допълнителни регулаторни одобрения, предаде Ройтерс. „Въпреки че това временно ще повлияе на пратките в края на януари до началото на февруари, ще осигури значително увеличение на дозите, достъпни за пациентите в края на февруари и март“, се казва в изявление.

**

Междувременно в Турция са ваксинирали над 500 000 души за 2 дни.

Анкара стартира националната програма в четвъртък, като първо ваксинира здравни работници, а на първия ден ваксинира над 285 000 души. Днес коло обяд по GMT, общият брой беше 523 338, което го прави едно от най-бързите първоначални ваксинации в света.
Правителството заяви, че бързите темпове са подпомогнати от националното разпространение на ваксините в началото на седмицата, а също и от дигитализирани здравни досиета и болнични услуги.

https://www.theguardian.com/

# 13 297
Скрит текст:
"Относно ваксините ученият смята, че страховете са прекомерни и ситуацията е 50/50, като за него е невероятно здравна организация да произведе нещо, което да навреди на човешкото здраве.

Историята познава такива случаи, които не са 1 или 2. Невероятно е единствено да има умисъл. За ефектите всичко е вероятно.
Вероятно е така. Но нека да сме по-големи оптимисти.
Като гледам колко хора са враждебно настроени към ваксините - нещата хич не са на добре. А честно казано човек може да получи алергична реакция и от фастъци примерно или други ядки. В консерва риба тон примерно се съдържа толкова живак колкото и във ваксините.
Не е враждебност, а липса на информация. И не става дума само за нежелани реакции в следствие на ваксината, а за липсата на категоричност, особено по отношение на хора, които малко или много са се сблъскали с вируса.

# 13 298
  • на пъпа на Златията
https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/214469-profesor-posoc … parata-na-moderna

Това за ваксините от български лекар представител  в ЕЛА.

# 13 299
  • Индия/България
На Индия графиката е много добра.....Бандит Куин може да ни внесе яснота на какво се дължи техният успех.

Здравей Тесла, снощи тъкмо си мислех как хубаво позна за спада в БГ и въобще не смятам да крия радостта си  , ако ще и всички бабки наоколо да ме посипят с люти чушки и лимон ..(това тук срещу уроки го правят) Wink Дори да е временно, имате я тази глътка въздух в борбата нататък. Имате шанс да си отдъхнете. Дано е достатъчно дълбока, за да достигнете успешно до финалната права и дано този път се размине без трагедии. Колкото и да съм реалист,  мен все си ме тегли към оптимистичните прогнози...затова  пиши, разсъждавай, провокирай.. Част от потребителите тук (не знам дали го съзнавате), но давате  "душа" на тази тема...

На въпроса ти- сякаш не мога да изтъкна един конкретен фактор за успешното овладяване на кривата. Но ако все пак трябва да отсея най-важния,  то това е адекватното правителство и най-вече силната информационна кампания, която провежда от самото начало. Тук непрестанно и навсякъде се акцентира върху ролята на всеки отделен човек в битката с Ковид. Всеки човек, всяка една маска, всяка  дистанция се третират като решителни, защото са част от веригата. Това се тръби ежедневно и за индиеца съвсем  не е трудно да го разбере, понеже той е свикнал да живее в общности и да зависи от тях. Трудното обаче е да приеме драстичния обрат и забраната за социален контакт и изява, върху които се крепи цялото му ежедневие. И може би точно, за да достигне по-лесно до "малкия" човек , тук правителството започна една инициатива с цветни тебешири и рисунки на Ковид тема по улиците. Хората се включват и рисуват инструкции  за
безопасност, рисуват си страховете, рисуват призиви , текат нон стоп и разяснителни кампании. И като намесиш ей така, само за патос уж, името на боговете и добрата карма, която извършваш, спазвайки тези инструкции- средностатистическият индиец започва да се чувства вече като "герой на своето време" за всеобщото благо . Аз затова споменах и в миналия си пост за ваксините , че премиерът просто знае как да мотивира населението. И по тази логика напълно разбирам довода ти за благодарност към най-засегнатите групи. В Индия хората са свикнали да избутват негативното на заден план. Тях не ги плаши смъртта и могат да си позволят волности,  но неистово ги плаши това да останат сами и отритнати...А това се случва, когато Ковид ти отнеме семейството. Когато нещата се насочат към човека с позитивната им сила, има по-голяма вероятност да подействат в правилна посока и да приобщят.

Чисто практически- това, което допринесе за овладяването на пика, бяха:  затворените учебни заведения; отмяната на всякакви други визи, освен за дипломати и за бизнес пътувания;  затворените молове и най-вече киносалони ( защото индийците са болни на тема Боливуд и тук ходенето на  кино е като ходенето  до тоалетна) Sweat Smileи рестрикциите в туристическия сектор. Университетите  не са отваряли от 8месеца и вероятно за тях ще бъде обявена нулева година. Училищата отвориха за по-малко от месец и през ноември отново ги затвориха. Мойта щерка тръгна на 31октомври и на 16ноември вече бяха ДО. Но за тези няколко дни бяха в час задължително с маски (8годишна е). Метрото също не беше отваряло с месеци. Другото, което ми направи впечатление е, че седмици, след като тръгна септемврийската вълна, премиерът направи поръчка за нови кислородни апарати и оборудване. Преструктурира заводите за медицинска апататура. Имаше обучение на кадри също. Отмениха и лечението с плазма. Заедно с това имаше и една заповед, която задължи частните болници да започнат да приемат  пациентите още във втори стадий на болестта (от 7ден нататък),  за да се избегне ненавременно лечение и смърт. В Индия или поне в нашия щат например кварталните клиники бяха преструктурирани да приемат през отделен вход пациенти със съмнения за Ковид. Телефонно лечение няма в смисъла, в който разбирам, че има такова в БГ  и всъщност тук се апелира точно обратното- хората да се тестват и да търсят медицинска помощ  възможно най-скоро . Много е вероятно точно заради тези квартални  клиники заразата да е тръгнала още
по-интензивно, но пък ефектът, който се цели с това (да се предотвратят високи нива на смъртност) , явно проработи. От друга страна фактът, че от началото на ноември докъм средата на февруари в Индия фестивалният сезон е Off (а това значи без ежедневни шествия и тълпи в храмовете, без шопинг до припадък и без обезумяло къпане в Ганга),  също допринася за скоростния спад през последните (не ги броя), но мисля, че са вече 6седмици. И не на последно място- тестването и карантиниране-то. Тук  все още си важи правилото за 14дневна карантина и максимата "аз съм болен , значи всички (от фамилията)  са болни", както и обратното. Но това естествено не променя факта, че е адски трудно да се контролира такава огромна маса от хора с толкова различни културни особености. Да не си помисли някой, че хей сега се кротнаха завчас  , щом им се подпали чергата.  И тук ги има всякакви чешити, всякакви истории с неочакван край, тропане с ръце, крака, тенджери...но сякаш вече баааавничко настъпва едно осъзнаване, че колкото по-бързо се положат общи усилия, толкова по-бързо ще излязат от блатото. Щом вече немислимото (и дори греховно) до вчера  сключване на граждански брак в градския съд е станало предпочитан ритуал пред заветните 7 брачни  огнени кръга в храма пред погледите на половината град, (барабар с кравите и слоновете) - значи има надежда Simple Smile Четох в медиите статистика по щати, където се споменаваше, че от септември насам  в Делхи се падат  по 4500теста на всеки 10000души дневно, което задминавало дори тестването  (4300) към същия базов брой хора в САЩ.   В момента топ 5 на най-засеганатите щати е изцяло от щати в южната част на страната, където (за протокола) е 27-30градуса .

Нас също ни готвят за трета вълна през февруари. После ще ви пусна няколко интересни новини покрай утрешното официално  стартиране на ваксинацията в Индия.  И от Серум институт едни  картинки за разкош  ...Хубав ден на всички ! Мен ме зоват купища с преводи :мрън:....

# 13 300
Аз коментирах конкретно твърдение -  да, историята познава такива случаи, когато е пускано лекарство на пазара, което се оказва опасно и после е изтегляно. Не е невероятно. Това е факт. Това за фъстъците и за рибата няма абсолютно никакво отношение към това, което казах.

# 13 301
Скрит текст:

Вероятно е така. Но нека да сме по-големи оптимисти.
Като гледам колко хора са враждебно настроени към ваксините - нещата хич не са на добре. А честно казано човек може да получи алергична реакция и от фастъци примерно или други ядки. В консерва риба тон примерно се съдържа толкова живак колкото и във ваксините.
Не е враждебност, а липса на информация. И не става дума само за нежелани реакции в следствие на ваксината, а за липсата на категоричност, особено по отношение на хора, които малко или много са се сблъскали с вируса.
Трябва да решим кое ни е основният проблем - ковид или ваксината. Човек като е недоверчив и се чуди за какво да се хване - защо се иска информирано съгласие, ваксината може да има странични ефекти. Някои хора не се замислят , че самите фирми се презастраховат заради съкратените срокове. Не виждам това да е толкова стряскащо или подозрително. Относно  странични ефекти прекалено много им се обръща внимание. За други ваксини не е било така, а страничните им ефекти са сходни. Но аз разбирам, че всяко начало е трудно, а и тук в България ни трябва доста време за да приемем нещо и да се доверим. Виждам, че все още има хора невярващи в ковид, така че определено ваксинационната кампания няма да е никак лесна. Ако и тази дезинформация  понамалее ще е добре, но ще видим.

Последна редакция: пт, 15 яну 2021, 15:14 от daisy12

# 13 302
То може и да прави нула официално, но нищо не пречи всяка сутрин да бият тъпана, че са оздравели 10 хиляди. Мен ме съмнява, че ако се съберат всички съобщавани, накрая да не излезе, че са оздравели у нас 20-30  млн.

# 13 303
  • Далечният изток
Променят част от противоепидемичните мерки от утре (ЗАПОВЕД)
От 16 януари се променят част от противоепидемичните мерки на територията на страната. Това става след издадена заповед от здравния министър проф. Костадин Ангелов, съобщават от ресорното министерство.

Разрешава присъственото провеждане на следните дейности в училищното образование:

- приравнителни изпити при преместване на ученик;

- изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25 % отсъствия по даден предмет и няма възможност /при невъзможност/ да се оформи срочна оценка, или за ученик в индивидуална или дистанционна форма на обучение;

- изпити за определяне на годишна оценка за ученик в самостоятелна или задочна форма на обучение;

- държавни изпити за придобиване на степен на професионална квалификация по теория и практика;

- индивидуални дейности, в това число писмени или практически изпитвания за текуща оценка при невъзможност за провеждане в електронна среда;

- индивидуални практически часове в предприятие или на територията на дадено училище;

- областни и общински кръгове на олимпиади и състезания, когато не могат да се организират онлайн.

​Всички дейности трябва да се провеждат при възможност индивидуално и при стриктно пазване на противоепидемичните мерки. Задължително е носенето на маска за лице, спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и недопускането на лица с прояви на остри респираторни болести, уточняват от здравното министерство.

Разрешава се присъственото провеждане на следните дейности във висши учебни заведения:

- практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти;

- семестриални изпити, които включват практическа част и не могат да се проведат в електронна среда;

- държавни изпити и защити на дипломни работи.

В случаите, в които тези дейности се провеждат на територията на висшето училище, ректорът създава организация за стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки.

В сектор „Здравеопазване" се възстановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения и комплексните онкологични центрове.

https://nova.bg/news/view/2021/01/15/311674/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D … 0%B2%D0%B5%D0%B4/

# 13 304
Здравей Тесла, снощи тъкмо си мислех как хубаво позна за спада в БГ и въобще не смятам да крия радостта си  , ако ще и всички бабки наоколо да ме посипят с люти чушки и лимон ..(това тук срещу уроки го правят) Wink Дори да е временно, имате я тази глътка въздух в борбата нататък. Имате шанс да си отдъхнете. Дано е достатъчно дълбока, за да достигнете успешно до финалната права и дано този път се размине без трагедии. Колкото и да съм реалист,  мен все си ме тегли към оптимистичните прогнози...затова  пиши, разсъждавай, провокирай..

Ти винаги си много информативна и позитивна, респект Heart

За Турция и ударното ваксиниране: те просто нямат друг избор. С техните 85 милиона, трябва да действат на едро. Дори и с тези темпове ще ваксинират половината си население не по-рано от пролетта.

Общи условия

Активация на акаунт