COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 121 626
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 19 110
  • София
По принцип с бисери от социалните мрежи може да се състави цял не особено тънък сборник.
Реших да отворя Worldometer ей сега, не го бях правила отдавна. Разгледах кривите на Франция и Италия и на България. Под една или друга форма във Франция и Италия мерките са далееееееч по-тежки, отколкото в България. Пък кривите - сравнително еднакви...
С това не казвам ей сега да се съберем на "Дондуков" 1, да горим маски и да се целуваме с език де.
Симидчиев и Чорбанов минаха ли вече при Георги Любенов?

# 19 111
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Данните се дават от отделните държави.Кой знае какви данни дават от нас, като няма изследвания, проследяване, тестване.
По тази логика, и останалите навярно са изкривени в някаква посока...но осреднено дава някаква информация

# 19 112
Скрит текст:
По принцип с бисери от социалните мрежи може да се състави цял не особено тънък сборник.
Реших да отворя Worldometer ей сега, не го бях правила отдавна. Разгледах кривите на Франция и Италия и на България. Под една или друга форма във Франция и Италия мерките са далееееееч по-тежки, отколкото в България. Пък кривите - сравнително еднакви...
С това не казвам ей сега да се съберем на "Дондуков" 1, да горим маски и да се целуваме с език де.
Минаха. Чакам някой да "преведе" казаното, специално от Чорбанов. Този човек ми обърква понятията тотално. Уж подхожда като учен, а изказванията му са някак безотговорни /може да не е най точната дума/, в смисъл - това е пандемия, който оцелее, оцелее, някои ще умрат, няма как да се преборим с това. Това, което се прави е безсмислено, дори и ваксините.

# 19 113
  • София
Симидчиев потвърждава, че Израел обръща кривата надолу с ваксините и че това е бавен процес. Лошото е, че никак не е оптимист за България с темповете ни на ваксинация...

# 19 114
Не знам. Гледам и Кюркчиев, пак имунолог, му благодари. И той почна да пише, пише. Много обяснения за ваксините, ваксинирайте се, свобода, пътувания, вече всичко си е нормално и т.н. Явно това е мнението на гилдията. Има нов вирус, има ваксина, всичко точно, стига мрънкахте, живота си върви. Иначе нищо не изследват, не публикуват, ние в България уж сме големи учени, пък не могат нищо да обяснят и изследват. Даже като питат болни за мнение за ваксините, се отговаря че лекаря трябва да прецени. Като питат лекари, които дори за себе си не могат да преценят, ами има листовки...и до там.
Израел ваксинира много. Дали публикува данни за реакции, странички ефекти, по заболявания и т.н. ?

# 19 115
  • София
Трябва да отбележа, че Чорбанов много хубаво обясни защо руската ваксина е по-ефикасна от Зенека.

# 19 116
Скрит текст:
Скрит текст:
Минаха. Чакам някой да "преведе" казаното, специално от Чорбанов. Този човек ми обърква понятията тотално. Уж подхожда като учен, а изказванията му са някак безотговорни /може да не е най точната дума/, в смисъл - това е пандемия, който оцелее, оцелее, някои ще умрат, няма как да се преборим с това. Това, което се прави е безсмислено, дори и ваксините.

"Безотговорно" в случая е евфемизъм. Не съм го слушала, но още ли пробутва антинаучните теории, че всичко ще свърши когато 70% го преболедуват?
Почти да, защото най-добър имунитет се постига след преболедуване, но обяснението защо има хора, преболедували и повторно заразени беше смотолевено.

Академик Петрунов преди доста време обясни за руската ваксина и "хитростта" до която са пребегнали руснаците. Чорбанов просто го повтори.

# 19 117
  • Далечният изток
Следя проф. Кюркчиев във Фейсбук. На въпрос относно подходяща ваксина при автоимунни заболявания, отговаря: Няма как да се обобщи за всички автоимунни заболявания. Те са различни, различно лекувани, в различни фази на различен фон се развиват. За да не Ви разочаровам, ако трябва да кажа oт гледна точка на механизма бих казал -РНК ваксини (Moderna или Pfizer).
Самият проф. Кюркчиев казва, че е предпочитал да се ваксинира с Модерна, но в болницата са им предоставили Pfizer и си е сложил такава.

Мнението му за ваксината на Астра Зенека:

Здравейте,
Тъй като вече в България има одобрена нова ваксина срещу COVID-10, тази на Oxford-AstraZeneca, мисля че е редно да ви запозная с принципа й на действие. Това, което се пише по медиите е, че „ безопасен вирус внася информация в клетките и тази информация инструктира имунната система за борба със Sars-Cov-2”.  Сами разбирате, че това не значи нищо. Ето за какво реално става въпрос. Oxford-AstraZeneca  са създали векторна ДНК ваксина. Векторът е аденовирус, който заразява шимпанзета и е безопасен за хората. Модифициран е така, че може само да прониква в клетките, но не и да се размножава в тях. Към ДНК на този вирус е добавена една част ДНК, която е в състояие да създаде т.нар. spike протеин (съставна част на корона-вируса), срещу, който имунната система ще реагира. Събитията са следните:
1. След ваксинация аденовирусът , носещ  ДНК за spike  протеин прониква в мускулните клетки и „изстрелва” своята ДНК (съдържаща фрагмента за spike протеин)  в клетъчното ядро. Аденовирусната ДНК не може да се размножава и транскрибира (после ще обясня какво е това). Не такъв в случая сфрагмента ДНК за spike  протеина на Sars-Cov-2. Този  фрагмент се транскрибира в клетъчното ядро, което означава, че образува т.нар. информационна РНК (mRNA). mRNA от ядрото се транспортира в цитоплазмата. Тук тя задейства рецептори, въздействието върху които води до привличане на клетки на имунната система, известни като дендритни клетки. mRNA в цитоплазмата (по точно в структури известни като рибозоми)  осъшествява транслация, което значи, че създава spike протеин. Този протеин (цял, или негови части) се показват на повърхността на мускулната клетка, което води до атака на тази клетка от вид Т лимфоцити, които унищожават „заразената” мускулна клетка.  След това унищожение Spike протеина и неговите частици вече са извън клетките.
2. Привлечените дендритни клетки поглъщат spike протеина и го показват на повърхността си, което води до комуникация с Т лимфоцитите и активиране на имунния отговор – Т клетъчен и чрез антитела. Тук мога да обяснявам още доста, но се боя, че вече ще дойде твърде сложно и специализирано.
Сигурно пак ще има критики, че е много сложно, но аз считам, че за да вземат хората решение трябва да знаят фактите. Така мога, така ги обяснявам. По добре от говорене на общи нищо не значещи приказки, според мен. Благодаря на проф. Андрей Чорбанов, ръководител на Лаборатория по експериментална имунология към Института по микробилогия на БАН и на Атанас Кулов,PhD, Ръководител на научен отдел на известна фармацевтична компания , базирана в Швейцария  за хубавите и полезни дискусии в тази сфера.  проф. Кюркчиев

И за Спутник:
Руската ваксина е векторна ДНК ваксина е на абсолютно същия принцип като английската (Oxford-AsraZeneca), която току що описах. Разликата е в използвания вирусен вектор.За мен тези ваксини са по несъвършени като механизъм на действие от РНК ваксините, макар че за тях има повече опит.

Последна редакция: сб, 13 фев 2021, 10:02 от AIDA_N

# 19 118
Обяснението на  проф. Кюркчиев може да е полезно за хора, които имат известни познания по клетъчна биология и вирусология, но обикновените хора не са на такова ниво.
В крайна сметка ваксината на Астра Зенека е подходяща за ..... какви хора - със заболявания, възрастни, млади или извънземни.Thinking

# 19 119
  • София
За мен въпросът е принципен  за руската ваксина - ако тя дава добри показатели е редно нашите да я регистрират, още повече, че всяка държава от ЕС има право самостоятелно да предприема действия за регистрацията на ваксини и лекарствени средства. Унгарците можаха, французите и те скоро ще го направят, на всичко отгоре комшиите и те я регистрираха и започнаха да я ползват, а ние дремем! Колко милиона ваксинираха руснаците и още колко държави ползват спутника. Украинците забраниха регистрацията на ваксината по политически причини.

# 19 120
  • София
По мнение на Симидчиев - "Гамалея" вече е подала документи към ЕС за одобрение и посочи, че ваксината ще бъде одобрена. Намекна, че в случая става въпрос по-скоро за бюрокрация и необходими процедури по одобрение, а не за политика.

# 19 121
  • София
По мнение на Симидчиев - "Гамалея" вече е подала документи към ЕС за одобрение и посочи, че ваксината ще бъде одобрена. Намекна, че в случая става въпрос по-скоро за бюрокрация и необходими процедури по одобрение, а не за политика.
Да я одобряват по-бързо, че и без това, не на шега, половината българи само с нея биха се ваксинирали. Пак ще е нещо.
Иначе е ясно, че Пфайзер и Модерна са най-добри, но също е ясно, че няма да ги има в количества.

# 19 122
  • София
Само че оставам с впечатлението, че от "Спутник"-а няма да се пазари на квотния принцип, всяка държава сама ще решава дали да купува дози...

# 19 123
След като не е одобрена от ЕМА и няма сключен договор с ЕС, всяка държава ще си решава сама. Само не знам колко е законно като няма одобрение.

# 19 124
  • Пловдив
Вярно е че в България ако се каже дойде руската ваксина много хора, особено по възрастни, ще отидат само заради това да се ваксинират, както става в Сърбия.Дано да я одобрят тази ваксина, явно наистина е ефикасна и ако ще подтикне хората към ваксиниране да я поръчват.Аз със Астра Зенека няма да се ваксинирам, чакам РНК ваксина, Новавакс, Янсен или Спутник.

Общи условия

Активация на акаунт