COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 116 900
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 20 565
Не слагат АЗ, защото проучването им е направено некадърно. Има отделни CRO компании, правещи клиничните проучвания, защото процесът е тегав и сложен. И, като няма нужните данни за над 65 не се одобрява. Съвсем нормално. Не знам как се съчиниха теориите, че не действа, та такъв тип ваксини се правят от толкова време, на 20 годишни ще действа, на 65 не - да, да.

# 20 566
Хората в различните възрастови групи имат различна имунна система. Противогрипната ваксина също е с доста различна ефективност по възраст, при децата е с горе-долу добра ефективност, при възрастните е най-слаба.

# 20 567
Има ли някъде обобщена информация на  количествата получени ваксини?
Аз пък трябва да чакам рнк ваксина, като знам че поръчаха късно допълнителни количества кой знае дали ще ме огрее изобщо.
Не разбирам защо не оставят рнк ваксините за имунокомпрометирани и възрастни, а вместо това точно тези групи ще се ваксинират масово с аденовирусна ваксина.

# 20 568
До колко беше часът за възрастни по магазините, някой помни ли, моля?

# 20 569
  • София

От 8:30 до 10:30 ч.

# 20 570
До 10, 30.
Не само помня, ами сега чакам, за да ходя за мамба.
Дано скоро намалят времето поне на час защото денят стана дълъг, времето се оправя, и 2 часа всеки ден са много.

Ей, хора, много се радвам на опашките пред Пирогов и в Бургас.
Дано има много, много ваксини, който иска , да се ваксинира .
Аз още в понеделник се изстрелвам пред Пирогов.

# 20 571
По повод това, че не се ваксинират хора извън София ето ви статистика.
https://coronavirus.bg/bg/statistika

# 20 572
Тайс, то е само до неделя. Иначе аз ще изчакам приложението и ще си запиша час в момента, в който го пуснат, предполагам, че това ще стане съвсем скоро.

# 20 573
  • София
Тук пише от кои ваксини по колко пристигат, но е постфактум - https://coronavirus.bg/bg/vaccinations_news

# 20 574
19.02. - 1463 новозаразени (PCR 922, БТА 541), 235 891 общо
- 11,00% от 13 303 проби (PCR 8096, БТА 5207), 11,39% само от PCR, 10,39% само от БТА
- 26 092 активни случаи, 24,429 карантинирани
- 26 новозаразени медици, 57 новозаразени деца
- 3 775 хоспитализирани (+71), 316 интубирани (+16)
- 35 починали, 9 821 общо
- 346 освободени от карантина и "излекувани", 199 978 общо
- 4 820 с Комирнати, 8 250 с АЗ и 684 с Модерна нововаксинирани, 26750 с две дози, 104268 общо
.
Благоевград  57
Бургас  191
Варна  81
Велико Търново  20
Видин  3
Враца  61
Габрово   17
Добрич  27
Кърджали  11
Кюстендил  63
Ловеч  15
Монтана  6
Пазарджик  34
Перник  30
Плевен  63
Пловдив   97
Разград  9
Русе  29
Силистра   16
Сливен  45
Смолян  9
София  45
София (столица)   363
Стара Загора  38
Търговище  4
Хасково  56
Шумен  51
Ямбол  22

# 20 575
Тайс, то е само до неделя. Иначе аз ще изчакам приложението и ще си запиша час в момента, в който го пуснат, предполагам, че това ще стане съвсем скоро.
Аз оттам ще мина няколко пъти през деня, до съда. И ще снимам коридора пред залите , защото снощи тук имаше коментари как работата ни не била опасна. Джъмбо ряпа да яде пред нашето чакане в съда. А в Джъмбо е по желание, в съда сме по служба.
Но не ми  се спореше кой е по - приоритетен.
Приоритетни са всички, които искат да се ваксинират и да правят имунен вал, защото са обществено и лично отговорни. Това е.
Чакам и приложението, пък и ВАС вече са ни поканили да се включим в списък, снощи. От темата разбрах, имам и аз имейл.

# 20 576
  • sofia
Ама хич не ме радват подобни струпвания. Хората вчера бяха залепени един до друг. Естествено, организацията е никаква.

# 20 577
Ама хич не ме радват подобни струпвания. Хората вчера бяха залепени един до друг. Естествено, организацията е никаква.
Поне са здрави, не е като на опашка за ПСР Blush

Това е малко и шега , и не. Не очаквам въобще да се създаде организация у нас. Така ще си е на иди ми - дойди ми, тука има - тука нЕма . Отначалото , та докато намалеят желаещите.

# 20 578
  • sofia
Проблемът е, че изобщо не се знае здрави ли са, заразни ли са...

# 20 579
От ФБ, вчера
ПОХВАЛНО СЛОВО
 за Медицинския център на
  УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Въпреки сериозния и постоянен наплив от отзовали се на инициативата  на Пирогов да се предостави възможност за ваксиниране на всички желаещи с ваксината на Астра Зенека целия следобед днес сестрите, лекарите и администрацията на Медицинския център изключително любезно, компетентно и експедитивно обслужваха желаещите да се запишат за ваксинация или да се ваксинират на момента.

Въпреки че вчера следобед на телефона на този център ми казаха, че ще ваксинират всички дошли без записване, поради много големия брой желаещи са започнали да изготвят списъци. В 3 следобед записваха вече за четвъртък.

Периодично се отваряше възможност за ваксиниране на момента, защото явно не пристъпват към отваряне на “флакон” преди да има подготвен необходимият брой желаещи. В такива пролуки четирима мои близки на възраст между 21 и 93 бяха ваксинирани с първата доза на Астра Зенека.

Подготовката се състои в попълване на:

1. формуляра за информирано съгласие (не съгласие с отказ от отговорност на производителя, а потвърждение, че сме наясно какъв продукт ще се инжектира, какви странични ефекти може да има, че сме запознати с противопоказанията му, как да реагираме в случай на реакция, телефон за връзка) - стандартен за всяка медицинска манипулация. При зъбилекарите попълвам два пъти по-дълго информирано съгласие за пломба с упойка.

2. Картонче на ваксинирания, в което се посочва партидата на ваксината, дата на следва ваксинация (днес беше към края на април). Попълва се от служители на центъра

3. Проверка на лична карта.

Информираното съгласие остава в центъра. С талончето се подреждате за ваксина.

След ваксинирането изчаквате в продължение на минимум 15 минути за евентуална нежелана реакция.

ВАЖНО: право да се ваксинират имат всички без оглед на здравноосигурителния им статус, както и дългосрочно или постоянно пребиваващи чужденци с Личен номер на чужденец (ЛНЧ) - ваксинирахме двама такива наши близки. Реципрочно право имат нашите сънародници в чужбина (уточнявам преди да писне някой що може чужденци преди всички българи, както пишят някои що само в София). Правото да се ваксинирате в Пирогов не е обвързано с местожителство. Ако местните ви РЗИ-та и болници се попипват, организирайте си пролетна разходка до омразната ви София.

Бих искала от името на нашето семейство и приятели да изкажа признатлеността и възторга ни от професионализма и човещината на служителите (медицински и немедицински персонал) на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" за експедитивното им, резултатно и любезно отношение в тази безпрецедентна ситуация. Върнахте ни вярата в българската здравна система. Бъдете здрави!

Общи условия

Активация на акаунт