COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 114 453
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 22 170
  • Пловдив
А, като казвам, че откраднахме ваксините на бабите, един куп тук отричат.

На кои баби сме откраднали ваксините? Тези, които кандърдисваме с бъклица и дрян, а те отказват ли?
Какви баби са кандардисвани с бъклица и дрян? Те са в 4 група, заедно с болните.  Тахната ваксинациа стартира впонеделник при ЛЛ, след отварянето на над 300 зелени коридори за който поиска в уикенда преди това. Бих искала да знам, каква част от ваксините са дадени на ЛЛ и каква част на тези коридори. Предполагам, че лъвския пай отиде при зелените коридори. Да се размахва пръст на Астра Зенека сега, че не изпълнила договорираното и заради това ние спираме ваксинацията на 4 група и зелените коридори е смешно и цинично. От АЗ отдавна бяха обявили, че ще намалят доставките за ЕС, в частност България. Нашите управляващи, вместо да кажат "хайде сега най-уязвимите, с колкото имаме", казаха "айде сега юруш, да видите ние колко сме либерални, а пък ако няма ваксини, ние няма да сме виновни"
И не всички уязвими са баби. Има и много млади хора, които са болни и рискови за тази болест. Ако не попадат в първите три групи (където набутаха и IT, млади хора , работещи от вкъщи), те няма да се ваксинират с предимство, а и те имат деца и право на живот.
Абсолютната истина! Вместо да разпределят наличните ваксини при ЛЛ и да се ваксинират възрастни и уязвими, ваксините отидоха в зелените коридори и сега се вайкаме, че няма.
Майка ми е записана при ЛЛ, не може да чака по опашки, защото е със сериозно гръбначно изкривяване. И отделно с куп още заболявания.

# 22 171
  • Бургас
Моите родители се ваксинираха днес при ЛЛ. Татко каза, че ако не сънува Виктория Бекъм довечера, значи ваксината не действа 😂.
Шегуваме се, ама ми е притеснено за тях де. Дано нямат сериозен дискомфорт.

# 22 172
  • София

Е, в отговор на бъръльо-бъръльо - как при това положение да не започнат успоредно втора, трета и т.н. фази!? И да не дадат зелен коридор, защото в еин момент се бяха натрупали над 50 хиляди свободни дози.
Колко са били наистина свободни е друг въпрос, защото познатите ми от училища и градини, които имаха насрочени ваксинации от РЗИ за тази седмица не ги получиха. Поотложили са някои неща, за да я има тази масовост за три дни, като всяко чудо, де.

# 22 173
  • София
И бъръльо, и някой след мен писа, че има втора фаза желаещи, които са повикани чак сега или изобщо още не са. Стига с тая мантра "ние ги караме, те се дърпат". Пълна каша е планЪТ.

# 22 174
  • София
Може ли да споделите линк към ФБ групата, в която се обсъждат ваксините или насоки как да я открия.

# 22 175
Аз се замислих, нямаше ли да е по-добре тези зелени коридори да ги бяха пуснали за хора, например от 60+години във всички области? Да се види 1-2-3 дни дали щеше да има желаещи за ваксинация, пък после да намаляват възрастовата граница надолу?

Тук в Швеция във втора фаза са всички над 65 години, но ще започват от най-възрастните и ще слизат надолу във възрастта.

# 22 176
  • Пловдив
Аз се замислих, нямаше ли да е по-добре тези зелени коридори да ги бяха пуснали за хора, например от 60+години във всички области? Да се види 1-2-3 дни дали щеше да има желаещи за ваксинация, пък после да намаляват възрастовата граница надолу?

Тук в Швеция във втора фаза са всички над 65 години, но ще започват от най-възрастните и ще слизат надолу във възрастта до 65 години.
Да, идеята е супер. Те може и за идното време на зелените коридори да я ползват. Не болните възрастни хора да се редят с младите.
Впрочем, не всички IT се ваксинират. Синът ми работи в много голяма такава и е записан, но не са ги викали за ваксини.

# 22 177
  • София
А, като казвам, че откраднахме ваксините на бабите, един куп тук отричат.

На кои баби сме откраднали ваксините? Тези, които кандърдисваме с бъклица и дрян, а те отказват ли?
Какви баби са кандардисвани с бъклица и дрян? Те са в 4 група, заедно с болните.  Тяхната ваксинация стартира впонеделник при ЛЛ, след отварянето на над 300 зелени коридори, за който поиска, в уикенда преди това. Бих искала да знам, каква част от ваксините са дадени на ЛЛ и каква част на тези коридори. Предполагам, че лъвския пай отиде при зелените коридори. Да се размахва пръст на Астра Зенека сега, че не изпълнила договорираното и заради това ние спираме ваксинацията на 4 група и зелените коридори, е смешно и цинично. От АЗ отдавна бяха обявили, че ще намалят доставките за ЕС, в частност България. Нашите управляващи, вместо да кажат "хайде сега най-уязвимите, с колкото имаме", казаха "айде сега юруш, да видите ние колко сме либерални, а пък ако няма ваксини, ние няма да сме виновни"
И не всички уязвими са баби. Има и много млади хора, които са болни и рискови за тази болест. Ако не попадат в първите три групи (където набутаха и IT, млади хора , работещи от вкъщи), те няма да се ваксинират с предимство, а и те имат деца и право на живот.

Като пиша баби, имам предвид всички рискови и уязвими. Мислех, че е ясно. Не знаех, че чак от такива пояснения има нужда.

# 22 178
  • София
И бъръльо, и някой след мен писа, че има втора фаза желаещи, които са повикани чак сега или изобщо още не са. Стига с тая мантра "ние ги караме, те се дърпат". Пълна каша е планЪТ.
След краха на първа фаза, мисля в началото на втора фаза направиха едно проучване, от което се оказа, че и нагласата на втора фаза е не повече от 20%, затова според мен пуснаха трета и после - всички. Иначе пък, през мнение питахме ама що толкова бавно върви у нас.
Да не говорим, че пък споменаваха, че и доста хора от фазите, забележете - от фазите - се записвали, но не отивали после...

# 22 179
Решението за юруш на ваксините беше изключително стратегическо. Преди това ваксинирането вървеше вяло. Сега всички са в разни емоционални катарзиси - кой щастлив, че изпреварил другите; кой съжалява, че не е тая ваксина, а оная; кой се ядосва, че не се е наредил на зеления коридор. Посоката е вярна и вече процентът на желаещи се е увеличил. За всеки ще има. Споко. Планът е всички да сме ваксинирани.

# 22 180
  • София
Както и предполагах, проблемът с ваксините и в частност с АЗ не е само в България,  не знам Урсула за кои балкани какво е говорила и обещавала (но едва ли сме ние точно, по-скоро съседите ни):

Производството на ваксини, в частност ваксината на "Астра Зенека" срещу Covid-19, е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че "Астра Зенека" полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известна вариабилност и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес, пише в позицията на компанията във връзка с ваксините срещу короновируса.

Все пак в резултат на продължаващите ни усилия очакваме да сме в състояние да доставим в България следващото количество два дни по-рано от планираното. До средата на март сe очакват още две доставки, се посочва още в позицията.

"Астра Зенека" ще достави 180 милиона ваксини на Европа през второто тримесечие, включително 20 милиона на Италия, предаде Ройтерс.

Ръководителят на "Астра Зенека" в Италия Лоренцо Уитум заяви пред италианския вестник "Кориере дела сера", че Италия ще получи над пет милиона дози от ваксината до края на март, по-малко от осемте милиона, които бяха договорени по-рано. Очаква се до юни Италия да получи общо 25 милиона дози от ваксината на "Астра Зенека".

Италианското здравно министерство на 12 февруари коригира ваксинационния си план, като занижи очакванията за получаване на дози от "Астра Зенека" от 18 милиона на 10 милиона.

"Астра Зенека" се държи като неблагонадежден продавач на автомобили втора употреба. Да получиш надеждни данни от тази компания продължава да е предизвикателство", заяви евродепутатката Естер де Ланге, заместник-председателка на Европейската народна партия, най-голямата политическа група в Европейския парламент.

Говорител на Европейската комисия заяви днес, че Европейският съюз продължава преговорите с "Астра Зенека", за да гарантира "навременните доставки на достатъчен брой дози" от ваксината й срещу коронавирус.

Дори "Астра Зенека" да достави на ЕС 180 милиона дози от ваксината си през второто тримесечие, компанията пак няма да изпълни договорните си задължения да достави на Европа 300 милиона дози до края на юни, отбелязва Ройтерс.

# 22 181
  • Варна
Второто тримесечие е април, май, юни, а още март не е дошъл. Голямо дръвце ще е с тези ваксини.Тези от правителството повтаряха ,че нямало интерес към ваксините , но се видя че не е така , явно организацията е куцала. Интересно , дали ще успеят да ваксинират изборните комисии навреме за изборите. Следващите зелени коридори за ваксиниране ще са най-рано през юли.

# 22 182
Според вас, предвид другите им дейности , какъв е капацитетът за ковид ваксини на един ЛЛ седмично? Според мен само с центрове за ваксинация може да се постигне бърз процес. Възрастните трябваше да са в трета фаза, с по-добра и експедитивна организация. Все пак групите нали продължават, а и всяка седмица има доставки.

# 22 183
Никой не е откраднал, според мен. Такова решение взеха, такова беше изпълнението...
Дано да е въпрос на дни.

Дано като дойдат количествата  ваксини при ЛЛ и възрастните да се ваксинират, защото моят ми каза, че почти няма записали се от тази възрастова група.
Но тук ще сме, пак ще си говорим.

Аризона, сега ти видях поста. Според мен възрастни и хора с хронични заболявания трябва да се ваксинират при ЛЛ. ЛЛ лекува пациентите си от години и най-добре може да ги консултира. Центровете за ваксинация са конвейер навсякъде. Там си анонимна единица, бодат те и чао. Няма и какво да ти кажат, дори и да се проведе някакъв формален преглед на кръвно и температура.

# 22 184
  • София
При липса на интерес от хора от Фаза Х се минава към хора от Фаза Х+1. Кое му е сложното? Ако искат само 20 % да се ваксинират, то петорно по-бързо се преминава към следващите, няма забавяне, а напротив. Ама ние омешахме всичко по стар български обичай. Мисля си, че това е чудесен психологически похват, сега всички ще се втурнат да търсят ваксина с връзки и от 29 % желаещите ще нарастнат  на 40.

Общи условия

Активация на акаунт