COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 114 427
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 22 185
Аз мисля, че ЛЛ не искаха да ваксинират. Дори и срещу 10 лв. И затова пуснаха коридорите. И генералът започна и той да поставя ваксини.
И също мисля, че по- бързо ще става във ваксинационен център. Нека ги организират по друг ред.

# 22 186
Докато чаках да се ваксинирам, бяхме около 10 човека , дойдоха две баби и попитаха с коя ваксина се ваксинира. Като разбраха, че е с АЗ се отказаха,  защото "в цяла Европа не се препоръчва на хора над 65". Също така разбрах от тях, че е "най-лошата ваксина"..  Ще чакали друга. Можеха да минат точно за 15 мин. ако бяха останали, но е въпрос на избор.

# 22 187
  • София
В  Александровска и Пирогов, днес  още ваксинират.

# 22 188
Само погледнете колко ваксинирани имахме преди да се пуснат зелените коридори и колко имаме сега. Какво трябваше да правим - да чакаме хората от приоритетните групи да стоят и да се чудят, да се дърпат и да чакат да им се молят до края на лятото, а другите да се заразяват и да умират, защото за тях ваксини няма? Нали си правите сметката, че има здрави и прави хора, които се ваксинираха сега, но ако се беше спазвал графика за ваксиниране, можеше да не дочакат ваксини, само защото госпожа Кирилова от селското училище в Сурсулево чака да види на госпожа Иванова дали няма да й поникне рог на челото от ваксината.
Относно възрастните - масово бабите и дядовците искат руската ваксина, не защото е по-добра от другите, а защото не искат американска. И си заявяват, че ще си чакат нея. Ако трябва да ги чакаме, докато дойде руската, за да се ваксинират........
Според мене един от големите проблеми на първите фази е липсата на добра организация и координация. Пример - моя близка (първа фаза, в София) я ваксинираха с първа доза, след като майка й (също първа фаза, в голям областен град), вече беше получила и двете дози. И двете изобщо не са се дърпали и отлагали.
Медицинските лица и учителите (първа и втора фаза) са много раздробени административно. Един списък трябва да мине през много хора, които евентуално да го укрупнят, предадат на следваща инстанция, след това представете си колко хора трябва да стоят по цял работен ден да говорят по телефона и да канят хората (най-вероятно от РЗИ-тата, които отдавна издъхнаха).
Защо мислите, че няма проблем с ваксинирането на телекомите - големи фирми, сериозна организация, един групов мейл е достатъчен. Ако там имаше нормалната за нас анархия, до сега да се е разпаднала държавата. Отделно дори и някой от тях да не се яви навреме, най-много още само няколко човека да не се ваксинират същия ден, за да не се похаби ваксина. Докато как се управляват десетки и стотици реещи се хаотично свободни електрони от първа и втора група? Дори и тези над тях да са свършили навреме и експедитивно работата си.

# 22 189
Във ВМА доколкото разбрах са пускали възрастните хора с предимство, минаваш автоматично най-отпред на опашката. Според мен когато се възобновят отново коридорите, би трябвало това да стане навсякъде така задължително.

# 22 190
А по другите градове извън София как са функционирали зелените коридори - на пълно работно време за всички или с часове за приоритетните групи?

# 22 191
Сутринта имаше много хубаво интервю с проф. Мира Кожухарова, която отговори на всички тревожни въпроси, при това без да влага театралност и емоции по маниер на министъра, ами облягайки се на фактите и доказателствата, които вече започват да се натрупват. Коментира също и въпроса защо самоорганизацията е била по-успешна от административната организация и мнението й беше, че този въпрос трябва да се изследва, но не от медиците, а от хората, които работят това. Гледайте го ако сте пропуснали.

# 22 192
Големият проблем е, че просто няма достатъчно ваксини. Но не само у нас, няма навсякъде. Дори в Русия, която започна първа, произвежда сама и щедро предлага наляво и надясно, не се наблюдава особен ефект от ваксинацията по отношение на цялостния ход на епидемията просто защото физически няма толкова ваксини за да се ваксинират достатъчно хора. Какво да говорим за другите страни.

Цялата година ще е така, затова не виждам смисъл от изнервяне и постоянен негативизъм. Всеки ваксинирал се в момента допринася полза за всички нас, даже колкото е по-активен в обществото, и с професия свързана с контакти, толкова повече.

Това не го казвам, защото съм минала, напротив, чакам си от януари.

# 22 193
В училището на децата ми, СУ в областен град, всички желаещи ваксина учители я получиха в края на януари и първите дни на февруари. При връщането на част от учениците присъствено от 04.02 ни информираха за точния брой ваксинирани - около 31-32 бяха. Има около 15 човека преболедували. Останалите около 50 учители на този етап не са пожелали ваксина.
Позната работи я ясла. Тя е била единствената желаеща ваксина, по принцип, обаче не се е включила в списъка, защото щяла да си сложи само руската ваксина и никоя друга. Та в крайна сметка от тази ясла списъкът се е оказал с нула бройки.

# 22 194
  • Другата България
И бъръльо, и някой след мен писа, че има втора фаза желаещи, които са повикани чак сега или изобщо още не са. Стига с тая мантра "ние ги караме, те се дърпат". Пълна каша е планЪТ.
След краха на първа фаза, мисля в началото на втора фаза направиха едно проучване, от което се оказа, че и нагласата на втора фаза е не повече от 20%, затова според мен пуснаха трета и после - всички. Иначе пък, през мнение питахме ама що толкова бавно върви у нас.
Да не говорим, че пък споменаваха, че и доста хора от фазите, забележете - от фазите - се записвали, но не отивали после...
Сега ще ти кажа защо при нас се получи така, предполагам не сме единствените, чух за още места в провинцията, където разминаването между списъци и реалност беше има-няма два месеца. Да, два /2/ месеца.
Значи имаше записани да речем, около 8 човека. Първи път ни питаха преди Нова година, мисля беше през ноември или началото на декември. До края на януари си останахме само с питането, естествено. Като на колегите беше казано, че ще ги ваксинират с Файзер.
В началото на февруари отново питане, за потвърждение на бройката. Пред този интервал от време, вече двама са се отказали - и двамата го преболедуваха, и бяха "пресни" и с много антитела. Остават 6. И отново 20 дни нищо, мълчание. През тези дни още един се разболя, дори беше в болница, когато най-сетне дойде момента за ваксина. Реално от 8, на ваксинация отидоха 5 човека, и то по съвсем обясними причини. И им сложиха АЗ.
Та, не търсете вината само в хората, пак казвам, по ТВ не спират да говорят как хора се отказват, как не идват, как това обърквало плановете ИМ. Но не се коментира защо тези хора, или част от тях се отказват.
Няма как, по време на епидемия, за три месеца, живи и социални хора, чакайки ГОДО, да не се разболеят или да се заразят междувременно, дори имат време и да преболедуват, и да изградят антитела. Което вместо да е плюс, че "освобождават бройка", се превръща в минус, щото обърквало нечии планове.
И угодия пак няма.

# 22 195
  • София
Няма ваксини, да, затова има планове за ваксинация. Иначе е хубаво за успелите да се ваксинират, не споря, но това не помага за решаване на проблема. Би помогнал план, който да ваксинира рисковите групи, за да не препълват болниците като се разболеят. Ето това е централния проблем, нали, преливащите отделения? Те се пълнят с точно определен профил хора, а вторият проблем е липсата на медицински персонал, когато те също се заразят. Затова са плановете. А не за изборите и за всяко чудо за три дни.
И пак казвам, страхотно за вече ваксиниралите се, по никакъв начин не отправям това към тях, както никога не бих критикувала неваксинирали се. Говорим за държавна политика, която да подобри начина на живот, който стана абсурден, заради пандемията.

# 22 196
Относно преболедувалите, които не отиват на ваксинация, това не е причина, защото в този случай просто няма да потвърдят като им се обадят и на тяхно място ще извикат други.

На всички се обаждат предварително за потвърждение.

# 22 197
Няма проблем, че хора от списъците са се отказали, а че не са уведомили за това си решение и просто не са се явили. Да не говорим, че някои успяха да се запишат в 2 списъка, а уж системата не допускала едно име да е в два списъка. Неуредици има на всички нива, на които това е възможно и не бива да се чудим, че самоорганизацията излезе по-успешна от всички други опити да има ред. Единственият ред е на опашката, това е положението, независимо харесва ли ни или не.

# 22 198
  • София
А, като казвам, че откраднахме ваксините на бабите, един куп тук отричат.

На кои баби сме откраднали ваксините? Тези, които кандърдисваме с бъклица и дрян, а те отказват ли?
Какви баби са кандардисвани с бъклица и дрян? Те са в 4 група, заедно с болните.  Тяхната ваксинация стартира впонеделник при ЛЛ, след отварянето на над 300 зелени коридори, за който поиска, в уикенда преди това. Бих искала да знам, каква част от ваксините са дадени на ЛЛ и каква част на тези коридори. Предполагам, че лъвския пай отиде при зелените коридори. Да се размахва пръст на Астра Зенека сега, че не изпълнила договорираното и заради това ние спираме ваксинацията на 4 група и зелените коридори, е смешно и цинично. От АЗ отдавна бяха обявили, че ще намалят доставките за ЕС, в частност България. Нашите управляващи, вместо да кажат "хайде сега най-уязвимите, с колкото имаме", казаха "айде сега юруш, да видите ние колко сме либерални, а пък ако няма ваксини, ние няма да сме виновни"
И не всички уязвими са баби. Има и много млади хора, които са болни и рискови за тази болест. Ако не попадат в първите три групи (където набутаха и IT, млади хора , работещи от вкъщи), те няма да се ваксинират с предимство, а и те имат деца и право на живот.

Като пиша баби, имам предвид всички рискови и уязвими. Мислех, че е ясно. Не знаех, че чак от такива пояснения има нужда.

рисковите и уязвимите са 4-та група и те чакат при ЛЛ - където масова ваксинация е започнала само в сънищата на здравния министър.

не те ли е малко срам?

# 22 199
Дори сегашният дефицит е позитив. Възрастните хора у нас ценят дефицитните стоки, опашките. Ако са били канени и убеждавани да се ваксинират, у тях спонтанно е изниквало колебанието "с какво искат да ме прецакат". Сега, когато се оказва, че ваксини няма, ще застанат на опашка и ще изявят желание. Т.е. всичко се случва добре съобразно народопсихологията на масовия българин.

Ирис, не е най-добре ваксинирането при ЛЛ. Ваксинационните пунктове следва да са към болници, можещи да реагират при анафилактичен шок. Колкото и рядка последица да е, не бива да се изпускат хора поради липса на медицинско оборудване и опит. Забелязах, че столовете във ВМА, на които сяда пациентът, са с колелца. Т.е. при нужда се ползват като носилка.

Общи условия

Активация на акаунт