COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 114 453
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 22 155
  • София
Мисля, че истерията с временното забавяне на ваксини е леко преекспонирана и може би министърът трябваше да бъде по-обран на днешния брифинг. Чакаме над 18,5 млн. ваксини. Вадим от тях Sanofi, че са доникъде - остават 13,9 млн. Вадим и Curevac - 12,9 млн. Вадим половината от AstraZeneca, да речем, че чакаме 4 млн., вадим 2 млн. 10,9 млн. ваксини ще имаме - това са над 5 млн. българи! Че ние сме има-няма 7 млн. с непълнолетните бре! Въпрос на организация е оттук нататък.
Не може вечно някой да е черен - то не бяха фризьорките, то не бяха Джъмботата, то не беше IT-тата, която някой стигна дотам да нарича "плъхове". Ама утре като трябва да дойде да ти конфигурира рутера, щото няма кой друг - какво предпочиташ, да е ваксиниран или да не е ваксиниран? Ако човек Х във Фаза 4 се колебае - ваксината директно трябва да заминава за някого, който не се колебае. На втори тур на реваксинация барем повече хора видят, че не растат рога и копита.
И, да, има хора, които отказват вече налични и заделени за тях ваксини. А някои от нас висяха и чакаха обаждане със седмици от някоя митична фаза. Има рискови хора, които категорично отказаха ваксини, въпреки че са с по две сърдечни операции. Аз какво да направя за тях? Да отида им да им кажа "Моля те бе, Пешо, иди, ей тия ваксината заделена, гузно ми е да те пререждам", а той да вика "Ами не ща, освен това не ме доближавай, щото имаш температура и си заразна"? Мерси.

# 22 156
Ваксините не са свършили завинаги, ще има скоро още доставки. Въпросът е, че възможност възрастните хора да се ваксинират се отвори чак сега. Досега това изобщо не беше възможно, освен ако не принадлежаха към някоя от предишните фази.

# 22 157
Обаче държите на Интернет и телевизия ежедневно и при нужда искате моментално рескция от страна на компанията за отстраняване на аварията, защото ви е необходимо да работите в къщи.... Някой трябва да направи това, дори  на домашно посещение.... От дивана няма да стане.... Еееййй, все другите криви....
А прасенцето и пиленето да не мислите че се раждат като пържоли и само продавачката в магазина е достатъчна да стигне на вашата трапеза.... А да и шофьор да я достави до вратата, щото не ходим в магазина...
Аз пък смятам че работещите имат крещяща нужда от ваксина

Я, кажи колко хора от ХВП и селското стопанство са ваксинирани?
Е тъй де... Не са... Чакат си реда....

# 22 158
Нови 60 деца.
Нови 46 медици.
Добре, де, тия медици нали се ваксинираха още с първите дошли ваксини. Нали за всички тях имаше осигурени ваксини?

# 22 159
Скрит текст:
Не зная дали е коментирано, защото много бързо се изписват страниците и не мога да изчета.
Снощи ходих до Иван Рилски в София- дененощния пункт. Беше затворен и имаше бележка, че няма ваксини. Това беше споменато в темата, но не съм прочела и глешката си е моя.
Сутринта в 9ч отидох във ВМА, но нямаше "зелен коридор", ОБАЧЕ се оказа, че ваксинират служителите на големи компании- по думите на охраната "на Виваком, А1, БНТ, БНР и др.". Питам се, защо е това? Едно е да махнат "зеления коридор", за да ваксинират само възрастни и хора с хронични заболявания- това го разбира. При недостиг на ваксини е логично. Но А1 и Виваком? Ами с какво един служител на А1, който работи хоум офис, е по-застрашен от мен? Аз съм адвокат, ходя по дела. За дистанция с подзащитните трудно може да се говори- трябва да сме рамо до рамо, обменяме си думи/изречения тихо и "на уше" по време на делата... И в крайна сметка една касиерка в Кауфланд, която е цял ден сред хора, не е ли по-застрашена дори от мен?
Така че това за премахването на "зелени коридори" не е съвсем вярно. В момента ВМА работи като частна болница на определени корпорации и това хич не ми харесва, не че някой ме пита...
Да ти е хрумвало, че въпросните Виваком, А1, БНТ, БНР се водят компании с дейност от национална сигурност ??
Същото за ЧЕЗ.. мез ... и така.

Чак национална сигурност...Малко по-спокойно! Да продават телефончета ли?
[/quote]
Телекомуникационните компании наистина са част от националната сигурност, телефоните, които продават, са много малка част от купуваните общо.
Ако някоя от тях се срине тотално поради технически проблем, не само нямате да имате Интернет, телефон и телевизия, но някои банки ще спрат работа, няма да можете да платите с карта или да изтеглите пари от банкомат. Децата няма да могат да учат дистанционно, хората няма да могат да работят от дома, куп други неподозирани от нас неща ще спрат.
А, и заплатата няма да може да си получите в картата, защото всичко това става онлайн.

# 22 160
  • В заешката дупка
Въй каква изненада! Ваксините свършили. И друго сигурно е изненада, че хора от уязвимите групи са сега без ваксина, докато се ваксинираха такива извън тях. Упрявляващите го позволиха под бурни овации даже.

# 22 161
мернах във Фейсбук, че ваксини все още имало /поне до преди малко/ в кабинетите в Александровска и МВР болница, и в Пирогов също

# 22 162
  • София
мернах във Фейсбук, че ваксини все още имало /поне до преди малко/ в кабинетите в Александровска и МВР болница, и в Пирогов също

Пирогов няма. Отказаха ми днес.

# 22 163
  • София
Въй каква изненада! Ваксините свършили. И друго сигурно е изненада, че хора от уязвимите групи са сега без ваксина, докато се ваксинираха такива извън тях. Упрявляващите го позволиха под бурни овации даже.
Хвана декиш извинението, че уязвимите групи не искат да се ваксинират. Иначе ти го беше написала най-добре и докато течаха овациите. Няма да те цитирам, но който иска ще прочете.

# 22 164
Къде мога да намеря официална информация каква е процедурата за класа при болен ученик?
От РЗИ ми казаха да чакаме официална заповед. Неофициално заместник директорка им е казала, че се е консултирала с РЗИ и си продължават присъствено, което много ме изненада.

Не знаехме, че дъщеря ни е контатна и вчера се ваксинирахме, ако знаехме, щяхме да отложим...

# 22 165
На който му се отвори възможност - да се ваксинира. Ако не го направи, това не гарантира, че ваксината му ще отиде на място, където имат по-голяма нужда от нея, може да се озове и в коша. Обикновените хора нямат нито вина, нито отговорност за разпределението на ваксините. Моята критика е единствено към оправданията за "националната сигурност" и прочие, които честно казано не са много убедителни. Но както казах, който има възможност да не се колебае.

# 22 166
А, като казвам, че откраднахме ваксините на бабите, един куп тук отричат.

На кои баби сме откраднали ваксините? Тези, които кандърдисваме с бъклица и дрян, а те отказват ли?
Какви баби са кандардисвани с бъклица и дрян? Те са в 4 група, заедно с болните.  Тяхната ваксинация стартира в понеделник при ЛЛ, след отварянето на над 300 зелени коридори, за който поиска, в уикенда преди това. Бих искала да знам, каква част от ваксините са дадени на ЛЛ и каква част на тези коридори. Предполагам, че лъвския пай отиде при зелените коридори. Да се размахва пръст на Астра Зенека сега, че не изпълнила договорираното и заради това ние спираме ваксинацията на 4 група и зелените коридори, е смешно и цинично. От АЗ отдавна бяха обявили, че ще намалят доставките за ЕС, в частност България. Нашите управляващи, вместо да кажат "хайде сега най-уязвимите, с колкото имаме", казаха "айде сега юруш, да видите ние колко сме либерални, а пък ако няма ваксини, ние няма да сме виновни"
И не всички уязвими са баби. Има и много млади хора, които са болни и рискови за тази болест. Ако не попадат в първите три групи (където набутаха и IT, млади хора , работещи от вкъщи), те няма да се ваксинират с предимство, а и те имат деца и право на живот.

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 16:08 от maya_alex

# 22 167
Само погледнете колко ваксинирани имахме преди да се пуснат зелените коридори и колко имаме сега. Какво трябваше да правим - да чакаме хората от приоритетните групи да стоят и да се чудят, да се дърпат и да чакат да им се молят до края на лятото, а другите да се заразяват и да умират, защото за тях ваксини няма? Нали си правите сметката, че има здрави и прави хора, които се ваксинираха сега, но ако се беше спазвал графика за ваксиниране, можеше да не дочакат ваксини, само защото госпожа Кирилова от селското училище в Сурсулево чака да види на госпожа Иванова дали няма да й поникне рог на челото от ваксината.
Относно възрастните - масово бабите и дядовците искат руската ваксина, не защото е по-добра от другите, а защото не искат американска. И си заявяват, че ще си чакат нея. Ако трябва да ги чакаме, докато дойде руската, за да се ваксинират........

# 22 168
Ваксините свършиха само за зелените коридори.
В сградата, в която живея има 7 пенсионера. 6 не искат да се ваксинират за нищо на света, седмият е лекар и работи та се ваксинира.
Майка ми пенсионер също не иска, и аз съм съгласна с нея. Има достатъчно болести. Но виж, аз искам, не съм от никоя фаза. Имам малко дете, което ходи на училище. И в този смисъл мисля съм също  рискова. Че пък имах познат с дете ученик, здрав, млад, но вече го няма.

# 22 169
  • София
Нови 60 деца.
Нови 46 медици.
Добре, де, тия медици нали се ваксинираха още с първите дошли ваксини. Нали за всички тях имаше осигурени ваксини?
Нали половината и повечето медици не пожелаха да се ваксинират. Да не забравяме, че под "медици" визират всичко, плюс санитари и персонал (хигиенисти, шофьори на линейки и пр.). Нали от 243 хиляди на първа линия, в началото нямаше и 10 хиляди заявили желание за ваксинация? А първата пратка на АЗ беше много над 10 хиляди, отделно имахме някакви файзер и Модерна вече.
 Е, в отговор на бъръльо-бъръльо - как при това положение да не започнат успоредно втора, трета и т.н. фази!? И да не дадат зелен коридор, защото в един момент се бяха натрупали над 50 хиляди свободни дози.
Приоритетните групи лека-полека почват да се активират. Виждат, че Гошо се ваксинирал, тоя, оня... и викат, еее, че дай и аз бе.
А, ако ви кажа около мен колко неглижиращи вируса и мерките се ваксинираха в зелените коридори... попитах ги - защо, казаха, че им е писнало от напрежение, искат да са по-свободни с близките си възрастни роднини и че пък от друга страна не вярват, че ваксините ще им навредят. Аз маска не можех да го накарам като идваше в офиса, щото- айде бе, кво толко, млади сме, ама сега ме изпревари с ваксината Simple Smile))) С което искам да кажа, че зелените коридори бяха ОК. Сега - ще има повече желаещи и от фазите, и от всички останали.

Общи условия

Активация на акаунт