COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 123 354
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 11 595
Направиха  ми впечатление думите на министър Коце , че в скоро време в сайта на МЗ щяло да има подробна информация за това колко ваксини и на кои фирми се очаква да пристигнат в България. За януари щяло да има още една доставка от 50 000 дози , а през февруари 100 000 дози. Наистина не виждам как ще я  откараме 2021 година, дори и с доставка от Модерна.

# 11 596
Щом Израел са песимисти.... какво остава на нас

# 11 597
  • София
Има и още неизвестни покрай ваксините...
- Колко общо препарата ще бъдат одобрени през 2021 г.
- Възможно ли е неодобрените още ваксини да бъдат "доизкусурени" и за новите щамове за по-сигурно
- Колко бързо ще действа ЕС при изкарването на нови и нови ваксини, защото ние сме почти изцяло зависими от Брюксел
Иначе аз съм умерен оптимист, мисля, че 2021 г. ще е по-лека от 2020 г., но не само заради ваксините, а и заради напредъка в знанията за коронавируса.
И най-голямата неизвестност е - колко време "пазят" ваксините и ....пазят ли въобще (от тежко протичане), че то хубаво го приемаме за даденост, ама.......нови щамове, стари щамове. Да видим.

# 11 598
  • Далечният изток
Какво представлява новото извънредно положение в Япония ?

Извънредното положение, обявено в Япония в четвъртък за справяне с рекордната трета коронавирусна вълна, ще бъде много по-малко строго от блокирането, наблюдавано другаде, и по-меко дори от първото извънредно положение миналата пролет. И така, как ще се отрази на ежедневието?

Кои области са засегнати?
Положението засяга четири съседни области, на които се дължи голяма част от нарастването на дела на Япония: Токио, Чиба, Канагава и Сайтама . Регионът, известен като по-голям Токио, е дом на над 36 милиона души и представлява една трета от БВП на Япония.

Засега други части на страната не са засегнати, въпреки че още един регион заяви, че може да се опита да бъде включен, ако случаите там продължават да се увеличават.

Какво позволява мярката?
Извънредното положение дава възможност на губернаторите в засегнатите региони да призовават за ограничаване на движението и търговията, но предлага малко по отношение на изпълнението.

Губернаторите могат да поискат хората да останат вкъщи и да призоват фирми, които привличат голям брой хора, като места за забавление или универсални магазини, да затворят вратите си. Но няма наказания за онези, които се противопоставят на искането, нито каквито и да било други механизми за изпълнение.

Японското правителство се опитва да въведе законодателство този месец, за да позволи глоби за бизнеса, който се противопоставя на исканията за затваряне, и да предостави стимули за тези, които се съобразяват.

И така, какво ще се промени?
Този път ресторантите и баровете ще бъдат помолени да спрат да сервират алкохол до 19:00 ч. И да затворят час по-късно, с изключение на износ и доставка.

Други фирми - от спортни зали до тематични паркове - също вероятно ще бъдат помолени да съкратят работното време, а работата в интернет ще бъде насърчена с цел намаляване на трафика на пътуващите с 70%. Жителите ще бъдат помолени да избягват несъществени излизания, особено вечер.

Най-силната власт, предоставена на губернаторите, е способността да управляват сгради или земя за медицински цели, например да се изисква от собствениците на земя да предават имущество за изграждане на временни медицински заведения.

Местните образователни съвети също могат да затворят училища, но официални лица казват, че засега не планират да го правят. И докладите предполагат, че ограничението на зрителите на големи събития ще бъде преразгледано до 5000 души или 50% капацитет, в зависимост от това кой брой е по-малък.

Ограниченията са по-слаби в сравнение с последното извънредно положение в Япония, при което много предприятия изцяло затвориха и се затвориха училища.

Как реагира обществеността?
Въпреки липсата на правоприлагане, миналогодишното извънредно положение беше широко зачитано.

Правителството на Suga е забелязало спад в рейтинга на одобрението за справяне с третата вълна от инфекции, с критики към решението си да продължи да популяризира вътрешна туристическа кампания, дори когато броят на случаите нараства.

Анкети от декември относно перспективата за извънредно положение в цялата страна показаха, че мнозинството подкрепя този ход.

Какво означава това за Олимпийските игри?
Правителството на Япония и организаторите от Токио 2020 твърдо се придържат към линията, че отложените заради вируса игри ще бъдат открити това лято, а Суга потвърди тази седмица решимостта си да проведе събитието като „доказателство за победата на човечеството над вируса“.

Все пак мнозинството от обществеността, дори преди извънредната ситуация, се противопостави на провеждането на Игрите тази година, в полза на по-нататъшното отлагане или пълната отмяна.

Неотдавнашното затягане на граничните ограничения теоретично може да повлияе на посещенията на олимпийски служители, но спортистите не трябва да пристигат с месеци по-рано.

Някои здравни служители обаче предупредиха, че извънредната ситуация ще трябва да продължи около два месеца, за да има ефект върху процента на инфекция - близо до новата начална дата - 25 март, за щафетата с олимпийския огън.

# 11 599
  • ВАРНА
Нови и стари щам-ове има всеки вид грип...какъвто е и ковид 19.
  Защо да не пазят от нови щам-ове?!
  И защо например сега не се споменава от компаните пфайзер и прочие че ковид има от 2003 г.  и би трябво от това като изходим да се знае и че с годините се усложнява - появяват се нови щам-ове и ваксината да поеме и новите щамове?!

# 11 600
Ирландия продължава да чупи рекорди. Три пъти повече хоспитализирани и интензивни и 5-6 пъти повече новозаразени в сравнение с предишните две вълни. Единствено смъртните случаи засега не скачат драстично. Дано да си остане така и занапред. Flowers Four Leaf Clover Училищата остават затворени до края на месеца.

# 11 601
precious*,
За съжаление и те ще скочат.
Навсякъде се наблюдава едно и също.
Във Великобритания в момента смъртността основно е от времето когато се заразяваха по 30-40 хиляди дневно, а не по 60 хиляди. Тези които са се заразявали преди Коледните празници.
Смъртните случаи започват да растат рязко 2-3 седмици след повишенията , а Ирландия започнаха от скоро да катерят.

# 11 602
Да, знам, че настоящата смъртност е отражение на положението преди няколко седмици, но ми се искаше да има и нещо положително в поста ми.

# 11 603
Да, знам, че настоящата смъртност е отражение на положението преди няколко седмици, но ми се искаше да има и нещо положително в поста ми.

Precious, а какви са предположенията за новия пик? Спомням си, че Ирландия беше с един от първите локдауни есента, при това много успешен.

# 11 604
Всяко разпускане води до нов пик. Всяка нова вълна започва от по-широка база и така до достигане на критичен брой имунизирани (преболедували или ваксинирани).

# 11 605
  • При семейството си

Precious, а какви са предположенията за новия пик? Спомням си, че Ирландия беше с един от първите локдауни есента, при това много успешен.

Според тази статистика, успехът е бил доста краткотраен:
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/ireland/

# 11 606
Докато сме в пълно информационно затъмнение, непрекъсната научавам за познати ,които са болни,или починали,вчера и днес за познати,които са били по 20 дни интубирани, чета че, бат Бойко  щял да разрешава и Сурвата в Перник.
Съпругата на единия починал плачеше докато ми разказваше,че 3 пъти е преживяла смъртта на мъжа си, тъй като няколко пъти е бил критичен докато е бил интубиран и все се е закрепвал и всеки път надеждата се е връщала до последният фатален край.

# 11 607
  • София
Аз четох, че кметът на Перник е отменил Сурва - https://webcafe.bg/bulgaria/otmenyat-kukerskiya-festival-surva-v … koronavirusa.html

# 11 608
Докато сме в пълно информационно затъмнение, непрекъсната научавам за познати ,които са болни,или починали,вчера и днес за познати,които са били по 20 дни интубирани, чета че, бат Бойко  щял да разрешава и Сурвата в Перник.
Съпругата на единия починал плачеше докато ми разказваше,че 3 пъти е преживяла смъртта на мъжа си, тъй като няколко пъти е бил критичен докато е бил интубиран и все се е закрепвал и всеки път надеждата се е връщала до последният фатален край.
Две мои колежки от тясното ми обкръжение загубиха родител по празниците, заразени в края на ноември. И двамата не са имали никакви сериозни заболявания и са под 70 (68 и 66).

# 11 609

Според премиера, отпускане на хората по време на празниците.

Общи условия

Активация на акаунт