COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 574
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 480
4929 нови и 8 смъртни случая в Ирландия. Надявам се да сме минали вече пика. Hands Pray 1575 са хоспитализираните, 144 от които в интензивно.
Графиката:

# 12 481
Скрит текст:
От моя най-близък роднински кръг (20 души) в България никой досега не е бил заразен (нямали са досега симптоми и съмнения), няма и починали. Живеят в прованса и столицата. От приятелския ми кръг (около 15 човека) пак в България - двама заразени без хоспитализации.

И аз си мислех, че тук в Стокхолм ще имаме значителен имунитет от пролетта, но втора вълна си има в момента в Стокхолм.

Eто графика на смъртните случаи за регион Стокхолм по седмици от началото на пандемията. Втората вълна в Стокхолм е с по-малко жертви засега, може би заради натрупан някакъв имунитет. Стокхолм беше най-силно засегнат по време на първата вълна.

И графиката на регион Сконе (Малмьо) - лека първа вълна и тежка втора вълна. На Гьотеборг е подобна графиката - лека първа вълна и тежка втора вълна.

Pure, благодаря за подробната информация и графиките! Flowers Hibiscus

Наистина много добре се вижда от графиките къде има и къде няма някакъв имунен вал.

# 12 482
С тези темпове на ваксиниране у нас за стаден имунитет може да се говори след около 10г. А epiforecast дава R=1.0 за нас и май ще расте, т.е. до някоя седмица може да очакваме нова вълна ... тъкмо да се съчетае с отварянето на училищата.

# 12 483
Американски проектозакон (Щат Ню Йорк) разрешава задържането и принудително лечение и ваксиниране на лица за които се предполага(дори не е нужно да е доказано,  че са такива)че са носители, контактни, болни на/от заразна болест опасна за общественото здраве. Задържането  на конкретни лица(по именно) или групи от лица определени по даден признак(квартал, фирма) става в медицински или други определени за това места (хахаха вижте линк към такава болница в Унгария,лично Орбан я инспектира,само й вижте оградката Софийски централен пасти да яде).Ако задържането е за по вече от 5 дни задържаният има право да бъде изслушан. В допълнение към правото да разпорежда задържане на лица губернатора или упълномощени от него лица въз основа на СВОЯ ПРЕЦЕНКА (their consideration) могат да налагат със заповед или да искат да се наложи със заповед превантивно приемане на лекарства, провеждане на лечение,  ваксинация на задържаните лица. Задържания случай , контактен или носител или лице което е заподозряно/ (suspected) за което се предполага че е носител има право да бъде изслушано...
Ето за англочетящите проектозаконът в цялата му прелест!
https://www.nysenate.gov/legislation/bills/2021/a416
"Болницата" в Унгария пуснете си видвото към статията
https://hungarytoday.hu/coronavirus-orban-inspects-newly-built-epidemic-hospital/

hamsti, не се ласкайте! Този проекто-закон не е написан, за да се задължат хората да се ваксинират насила единствено срещу ковид.

Тъй като този проекто-закон https://www.nysenate.gov/legislation/bills/2021/a416 засяга щата Ню Йорк, се чувствам ангажирана да направя някои разяснения, които източникът на новината (от който и да е взет) неволно или умишлено пропуска някои много важни моменти.

Скрит текст:
1. Проектозаконът е минал само 2 нива от общо 7 нива на одобрение, докато стане действащ закон.

2. Избухването на локални огнища от шарка в Ню Йорк и в частност Уилямсбърг - част от Бруклин, Рокланд - предградие на Ню Йорк. И двата квартала са населени с ортодоксално еврейско (хасидик) население, което масово отказва да ваксинира децата си срещу шарка.
https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2019/09/us-measles-c … break-called-over

Представете си, че определени хора отказват да се ваксинират срещу шарка, защото това противоречи на техните религиозни и философски разбирания. Само да не случи наблизо бременна с изчерпани антитела срещу шарка или детенце, чиято ваксина все още не е поставена, защото не и е дошло времето.

И разбира се, на целия този тюрлю-гювеч, трябва да се плясне и Орбан.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 01:39 от Astralina

# 12 484
Нe мисля, чe достигнахмe стадния имунитeт, но опрeдeлeно вируса у нас спихна, бeз да има логична причина, и то на фона на държави, които са от локдаун в локдаун и става всe по-злe. Thinking Thinking
Ами не знам защо толкова ги ожалваме UK, примерно, че са зле, когато те правят по около 600 000 теста дневно и откриват по 7-10 % заразени.  Реално ние бяхме така през октомври. Не знам откога тестват така, но процентът им на позитивни не е висок. Ето по колко тестват на ден https://coronavirus.data.gov.uk/details/testing
Съфорумките, които живеят там може да ни осветлят откога се тества по толкова, защото ако е отскоро, това може да обясни покачването на случаите.

Не е от тестването за съжаление....
Ясно се вижда до кога са тествани хората само при прием в болница и от кога започва тестването на всеки с поне един симптом. Капацитета за тестване постоянно го вдигат, като /поне така си спомням/ края на октомври се достигна 500 000, а вече е над 600 000 дневно.
Сега започват и редовно масово тестване за да се откриват и безсимптомни, но положителните бързи се доказват с ПСР

Тук се вижда капацитет и тестване

https://coronavirus.data.gov.uk/details/testing

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 02:01 от Ladybird_

# 12 485
  • София
Нови случаи - 620 от 7 804 теста. Пак много починали - 106.
На мен ми се струва, че почваме с катеренето. Frowning1

Откъде това инфо?
https://coronavirus.bg/bg/statistika - нещо проблем ли има със сайта, но липсва обичайната графика най-отгоре.

# 12 486
Diavolo, на първата страница гледай, но трябва да скролнеш надолу.

https://coronavirus.bg/bg/

# 12 487
Доколкото аз виждам, в УК се тестват симптомни отдавна. Препоръките още от лятото си бяха да се тества веднага при проявяване на симптом. Тестът е безплатен. Тества се проявилият симптоми, а семейството остава под карантина до излизането на отрицателен тест или за целия карантинен период. И на юен ми направи впечатление че процентът заразени се върти около 10% което в сравнение с бройките в Бг е по-малко. По мое мнение за района където живея, мерките се спазват. Хората в магазина са с маски. Улиците са пусти чрез деня. Не виждам натоварване в магазина, даже бих казала, че е по-празно. Със затварянето на училищата съвсем няма хора. Не мисля, че болниците са празни, но и не мисля, че го има в момента натоварването от България в края на ноември и началото на декември. Поне онова, което се съобщава из новините е, че се очаква ако разпространението не се забави, болниците да са в кризисна ситуация след 21 дена. Което означава, че в момента не са. Та, мисля че се действа превантивно с мерките. Така или иначе е студено, зима е, хората няма много къде да ходят. Но мисля, че оттук нататък колкото и по-строги мерки да бъдат въведени, няма да има особен спад. Ходейки на открито, което все още е позволено, стига да не се сещаш с други домакинства (мисля че имаш право на един човек от друго домакинство при спазване на дистанция), и оставайки в границите на мястото, където живееш (което е препоръчително) няма как в повече да спре разпространението. Това си е мое мнение. Не мисля че каквито и мерки да се вкарат оттук нататък, ще повлияят и обърнат ситуацията.
За Бг мисля, че просто доста хора минаха през вируса по естествен път. Беше трудно, беше ужасно за онези, които пряко или косвено бяха засегнати, но мисля, че силата на заболеваемост отслабва. Може и да не съм права и да говори желанието ми поне в Бг кризата да е отминала.
Според мен в УК сега ще чакат спад на бройките поради спирането на училищата. Така или иначе, училищата събират на едно място доста индивиди от отделни семейства (включвам и учителите), така че там се случва разпространение, въпреки дезинфекцията, отворените прозорци и забраната да се разменят вещи между децата. Чакат тук да напредват бързо с ваксината. Преди ден четох новина, че до есента на всеки жител ще бъде предложена ваксина. Не знам колко е достоверно.

# 12 488
Скрит текст:
Американски проектозакон (Щат Ню Йорк) разрешава задържането и принудително лечение и ваксиниране на лица за които се предполага(дори не е нужно да е доказано,  че са такива)че са носители, контактни, болни на/от заразна болест опасна за общественото здраве. Задържането  на конкретни лица(по именно) или групи от лица определени по даден признак(квартал, фирма) става в медицински или други определени за това места (хахаха вижте линк към такава болница в Унгария,лично Орбан я инспектира,само й вижте оградката Софийски централен пасти да яде).Ако задържането е за по вече от 5 дни задържаният има право да бъде изслушан. В допълнение към правото да разпорежда задържане на лица губернатора или упълномощени от него лица въз основа на СВОЯ ПРЕЦЕНКА (their consideration) могат да налагат със заповед или да искат да се наложи със заповед превантивно приемане на лекарства, провеждане на лечение,  ваксинация на задържаните лица. Задържания случай , контактен или носител или лице което е заподозряно/ (suspected) за което се предполага че е носител има право да бъде изслушано...
https://hungarytoday.hu/coronavirus-orban-inspects-newly-built-epidemic-hospital/

hamsti, не се ласкайте! Този проекто-закон не е написан, за да се задължат хората да се ваксинират насила единствено срещу ковид.

Тъй като този проекто-закон https://www.nysenate.gov/legislation/bills/2021/a416 засяга щата Ню Йорк, се чувствам ангажирана да направя някои разяснения, които източникът на новината (от който и да е взет) неволно или умишлено пропуска някои много важни моменти.

Скрит текст:
1. Проектозаконът е минал само 2 нива от общо 7 нива на одобрение, докато стане действащ закон.

2. Избухването на локални огнища от шарка в Ню Йорк и в частност Уилямсбърг - част от Бруклин, Рокланд - предградие на Ню Йорк. И двата квартала са населени с ортодоксално еврейско (хасидик) население, което масово отказва да ваксинира децата си срещу шарка.
https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2019/09/us-measles-c … break-called-over

Представете си, че определени хора отказват да се ваксинират срещу шарка, защото това противоречи на техните религиозни и философски разбирания. Само да не случи наблизо бременна с изчерпани антитела срещу шарка или детенце, чиято ваксина все още не е поставена, защото не и е дошло времето.

Представям си. Разбирам да има глоба, но насилствено ваксиниране,затваряне на лица, заподозрени в преносителство на дадена инфекциозна болест, много съжалявам, но се връщаме в едни отминали(които обаче явно не са чак толкова отминали) времена.
А, да не забравяме, че лицето, което ще бъде ваксинирано против волята си, ще има право да бъде изслушано. Но след 5ия ден. Ами много мило... Дори не мога да повярвам, че някой изобщо може да подкрепя подобно безумие.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 03:18 от Gabito1504

# 12 489
  • София
Е ще видим съвсем скоро кой е прав и кой не.
Със или без училища ако след 2 седмици няма рязък скок, значи сме юнаци Simple Smile

Ааа, ще сме юнаци, няма съмнение! Идва март месец, виж как се сменят участниците и темите по медиите.

# 12 490
Скрит текст:

Скрит текст:

Представям си. Разбирам да има глоба, но насилствено ваксиниране,затваряне на лица, заподозрени в преносителство на дадена инфекциозна болест, много съжалявам, но се връщаме в едни отминали(които обаче явно не са чак толкова отминали) времена.
А, да не забравяме, че лицето, което ще бъде ваксинирано против волята си, ще има право да бъде изслушано. Но след 5ия ден. Ами много мило... Дори не мога да повярвам, че някой изобщо може да подкрепя подобно безумие.

Мило е плащането на глоба. А, и да не забравяме бременната, която би развила, не дай си Боже, малформации на плода, заради несъвместителство с философските и религиозните разбирания. Защо ли в "онези отминали времена" нямаше подобни проблеми?

# 12 491
Аз съм минала вече 30 PCR теста, 1 антибоди и от днес вече и латерален.  За протокола аз съм човек, който хваща грип даже и да го гледа на картинка, обаче Ковид -не! Явно има хора, които не могат да се заразят.
Дано да ви е било интересно!
https://toppresa.com/219368/%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b8-%d0%b2%d1% … _JTGDFOjPCxEHxYV4

Руско изследване (а тям, знаем, че базата за изследване е голяма) - има хора, които по неразгадани причини не могат да се заразят. Използват именно разучаването им за създаване на защита срещу ковид.

# 12 492
Моята теория за спада се базира на фактът, че обществото ни не е хомогенно. Има една маса от социално активни хора, работещи, подвижни с много контакти, има и друга група по-пасивни, да кажем интровертно настроени или примерно живеещи в по-малки населени места, с ограничен кръг контакти, без много места за социално общуване и т.н

Та идеята е, че заразата се носи и разпространява предимно в първата група и че ако търсим стаден имунитет, той няма да е 70% от общото население, а 70% от първата, социално активна група. Не случайно много от заразените, които видяхме бяха политици, журналисти, певци, хора на изкуството и т.н., все хора с контакти и активен живот. Та общо взето, търсим 70% не от 7 мил. а да кажем от 2-3 милиона, нещо което може би постигаме. За останалите - вероятно е било достатъчно затварянето на кръчмите и училищата. Те други места за предаване на вируса нямат.. Wink

Изключително прозорливо мнение, поздравления!

Простичко казано, според всеизвестния принцип, 20% от хората поемат 80% от заразата и обратно 80% поемат 20% от заразата. Така че, ако ударим първите 20% социално най-активни с ваксината, ще постигнем най-голям ефект. Аз дори смятам, че именно сред тези 20% се доближаваме до стадния имунитет и затова картината се подобрява.. ако имаме 17-18000 починали, както сочи НСИ, при 3% смъртност ще имаме 600 000 случая или близо 500 000 от тях сред около 1 500 000 най социално активни българи. Това си е 1/3-та прекарали с имунитет..

# 12 493
  • При семейството си
Нови случаи - 620 от 7 804 теста. Пак много починали - 106.
На мен ми се струва, че почваме с катеренето. Frowning1

Общо взето в момента сме на нивата от началото на октомври, преди да започнем да катерим:
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

Хоспитализираните намаляват (-159).

# 12 494
Странни в последно време мнения на учителите. Отворени писма до министъра колко е опасно да са в училище, как трудно се говори с маска, същевременно процентът на записалите се за ваксина е доста нисък.
Защо веднъж не написаха на този министър да им сложи пред бюрата по един плексиглас. Евтин е.
Хареса им да стоят вкъщи ли 🤔
Присъствено обучение с мерки. Маски, проветряване, дезинфекция. За всички се отнася - учители, ученици.
Моето дете на 12 беше с маска и в часовете, въпреки, че по това време не беше задължително. Племенници на 18 и 16 - и те така. Другите ми племенници на 8 и 10. Сега са в училище. Не свалят маските. Не ми се иска да го пиша, заради уважение към учителите, но децата споделят, че именно те редовно си свалят маските.
Та кой в темата говореше за манджите и преподаването 2 в 1...
Защо ли трябва да се пише до министъра? Той не знае ли? Не е трудно да се досети, какви трябва да са мерките, но няма желание от страна на управляващите? Няма никаква грижа за народа! Това е!

Общи условия

Активация на акаунт