COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 390
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 630
В Ухан обаче го спряха и то след като там вече се беше разпространило много. Не философстваха какво можело и неможело, просто го направиха.

Какво точно са спрели? Твърдяха, че нямат нови случаи. Всеки, който влиза в страната е в 14 дневна карантина в хотел. Тестват непрекъснато. И сега изведнъж блокират нова провинция.
Цялото шоу с Ухан, брой заразени и брой смъртни случаи, включително снимките от препълнените заведения напоследък, си е точно шоу. Но пък много удобно да въведеш следене, социален рейтинг, затваряне на неудобните.
Само се чудя защо още някой им се връзва.
Изглежда сега си забелязал, че в Китай правителството прави така.
Това е от години. И не е само Китай, а всичките източни държави. Просто в Китай сега въвеждат такъв рейтинг официално. Неофициално такива правила действат при тях от мноооого отдавна. И не им е нужна пандемия, че да го направят.
Нито на японците е нужна пандемия, за да следят населението, нито пък на корейците. И имам предвид Южна Корея, не Северна.
А същото това следене, всички ние в западният "свободен" свят сме го предоставили на Гугъл, Фейсбук, Туитър и така нататък. НАПЪЛНО ДОБРОВОЛНО. Затова спрете с тази параноя. Смешно става вече.

# 12 631
  • При семейството си
Ключът е в “доброволно”. Аз все още имам избор дали да го направя, други нямат.
И, да, пандемията се използва И за много други нови “нормалности”.

# 12 632
  • В заешката дупка
Между другото аз не знам за Исландия защо не се направи отстъпка от правилата и да им се дадат малко повече ваксини, защото те Исландия са с толкова малко население, че няма никакъв проблем да се ваксинират изцяло без това кой знае колко да ощети останалите държави като бройки. ....

Исландия всъщност се опита да заобиколи правилата. Аз писах за това. Искаха да лансирата идеята Исландия да се превърне в естествена среда за 4 фаза, с бързи резултати. Имаше предварителни разговори и документи бяха изпратени на Файзер. Още се чака техния отговор. Но надеждите, че ще е положителен, вече са малки. Много се забави отговорът. Освен това в момента Файзер си имат Израел, където ваксинират с бясна скорост и съвсем спокойно май могат скоро да изпълнят ролята, която Исландия искаше.

# 12 633
Израел смятат да ваксинират и децата над 12 години от март месец нататък. Очакват данни от проучванията, които да покажат, че е безопасно.

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-israel-idUSKBN29H16G

# 12 634
Е да де, ама вие щяхте да сте вече на 100%...

Тъпо е така, понеже само по фризерите в Германия, Франция и още 1-2 държави се търкалят повече ваксини отколкото ѝ трябват на Исландия.
Но от друга страна, солидарността беше поставена на първо място, което пък е добре за страни като България.

# 12 635
ама се чудя дали беше невъзможно нашият Бойко подобно на Нетаняху, да почне да звъни всеки ден на шефа на Пфайзер да му пили на главата и да получим специално отношение и повече ваксини по бързо, макар и на по висока цена.
Естествено че не може. Ние сме подвластни на Брюксел. Каквото отпуснат те - това е. Те даже забраниха да се водят индивидуални преговори от страните с други производители на ваксини, извън договорените от ЕС. Тотална зависимост.
Като човек евроатлантик може да се каже, с прозападни демократични ценности, в такива моменти съжалавявам че сме в ЕС, защото извън него със сигурност можехме да имаме много по голяма свобода на действие за постигане на по скоростно ваксиниране. Защото там е ключа. И да се плати доста по висока цена за това, защото Израел плаща много по висока цена на ваксина от нас, за да получи това специално отношение, което въпреки по високата си цена има големи икономически ползи. Защото колкото по бързо излезеш от пандемията и оставиш Ковид зад гърба си, и възстановиш живот едновременно без вирус и без мерки, икономическите ползи са големи. Израел изключително далновидно подходиха като плащат много по скъпо за ваксина от нас в замяна на скорост на ваксиниране. И въобще не са се минали заради по високата цена. Ами много умно и далновидно направиха. Аз не очаквах че те ще постигнат такава скорост на ваксиниране.  Аз не знам дали и ЕС ни е вързал по някакъв начин. Ние можеше да договорим по същият начин по висока цена в замяна на специално отношение, пък да откажем да участваме в общо-европейски поръчки и т.н. Ние не сме голяма държава. Да речем една гигантска Германия или Франция, да речем и да искат не могат да направят израелският номер защо са твърде големи държави и няма как бързо да бъдат покрити с ваксини защото Файзер си имат някакви ограничени производствени мощности. И всички да се наредят на опашка и да им кажат дайте първо на нас пък ще ви платиме еди колко си, няма как да стане, но някоя и друга по малка държава също можеше да направи израелският номер. Яд ме е че не сме ние.

# 12 636
Да речем една гигантска Германия или Франция, да речем и да искат не могат да направят израелският номер

Точно Германия доколкото разбрах още през септември са направили индивидуална поръчка от Файзер за още 30 милиона ваксини, от ЕК нищо не са казали. А ние дори от договореното от ЕС сме се отказали, вместо това сме поръчали много количества от ваксини, които не се знае кога ще бъдат готови и кога ще бъдат одобрени. За това никой не ни е виновен.

# 12 637
  • Далечният изток
Не, Тесла, не може да стане. Онзи ден пуснах тук някаква статия. Урсула беше много гневна и категорично забрани на държавите да прескачат ЕС и да договарят каквото и да е било - ваксини, дози и т.н.
Може би е имало опити, за да го заяви така категорично.

# 12 638
СЗО изказа опасения за различната скорост на ваксиниране в богати спрямо бедни държави - как бориш глобална пандемия с локални мерки? Може би вирусът първо ти проверява паспорта 😎

# 12 639
На мен също ми е чудно защо трябва да ни е забранено да преговаряме с други производители на ваксини. За договорените марки от ЕК - хубаво, солидарно разпределение. Но за другите? Уж единствено грижа за хората, а на края пак политиката надделява.

# 12 640
Тук в тази тема ли се коментираше, че Германия и Дания са си договорили тихомълком допълнителни дози от Pfizer, като уж ще им ги доставят след като Pfizer изпълни общата поръчка на ЕС? Наистина не помня, може да е коментирано в шведския форум, който следя.

Иначе в шведския форум също са големи дебати за ограничените количества дози за ЕС.

Негодуват за това, че Израел може и да плаща по-скъпо от ЕС, но именно ЕС, UK и САЩ извадиха предварително пари на масата, за да забързат ваксините. И накрая Израел намаза наготово, нищо че плаща по-скъпо за крайния продукт. Защото ако този продукт не беше успешен, "спонсорите" щяха да пият по една студена вода. Пак в шведския форум прочетох, та не гарантирам достоверност, но като нищо е така, че в момента 2/3 от производствения капацитет на Pfizer бичи за САЩ и Израел, а за нас в ЕС - трохите.

# 12 641
Ама какво значи по-висока цена, вие представяте ли си какво ще стане ако всеки предлага цена, това да не са конни надбягвания, производителите според мен не трябва да го допускат и ако са го направили това е падение и тотална липса на солидарност в тази ситуация, така или иначе ще продадат всичко което произведат, да го продават на този, което дава повече за мен не е коректно...който превари , той завари, но цената би трябвало да е една и съща....

# 12 642
Не, Тесла, не може да стане. Онзи ден пуснах тук някаква статия. Урсула беше много гневна и категорично забрани на държавите да прескачат ЕС и да договарят каквото и да е било - ваксини, дози и т.н.
Може би е имало опити, за да го заяви така категорично.
Въпроса който го обсъждаме е сложен защото ако пък от друга страна всеки почне сам да си договаря ваксини, а е ясно че всеки иска най бързо да си ваксинира населението, защото ползите от бързо излизане от пандемията вместо да се влачиш дълго време с мерки доде си ваксинираш населението са безспорни. Но ако всеки почне сам да си договоря ваксини а производствените мощности са ограничени, от това ще спечелят богатите страни, а бедните които не могат да предложат същата цена на ваксина няма да получат и една ваксина, за тях ще има ваксини като бъдат задоволени първо тези които дават най висока цена. Заради ограничените произведствени мощности. Та и в това да се забранява на държави да прескачат ЕС има много резон и логика, на справедливост, на солидарност и т.н. хубави принципи, ама в крайна сметка тези които първи ще си ваксинират населението ще имат големи ползи от това. Не само в спасени животи но и икономически ползи, за сметка на други. Защото реално Израел отнема от производствените мощности в момента на Файзер за сметка и на нас и на целият ЕС като получава несъразмерно пропорциолнално повече ваксини от всички останали. Верно на по висока цена, затова и специално отношение. Но на практика животите които ще си спаси Израел ще бъдат платени с животи в тия страни в които ще се забавят ваксините, понеже за едни ще се отделят повече производени ваксини, отколкото за други, от производствените мощности.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 22:08 от Анонимен

# 12 643
Ами да, на различните страни продават на различни цени - каквото се договори. Нали затова цените са тайна и стана скандал, че някой от Брюксел ги беше постнал в Туитър.

# 12 644
Колкото можем да спираме лавини, наводнения и изригване на вулкани. Толкова можем да спираме и панделки.

Можем да строим диги. Нищо повече.
Както стана известно, нещата са били предопределени много преди Ухан.
Абсолютно точно. При това дигите ни са доста рехави.
Израел са страхотна възможност невярващите във ваксината да наблюдават и да си правят изводи. Ако там се получат успешно нещата, това ще е най-добрият маркетинг на ваксината на Пфайзер.

Общи условия

Активация на акаунт