COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 452
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 855
Е явно малка. После попарата обаче пак всички заедно ще я сърбаме.

# 12 856
Именно - Пфайзер и Модерна покриват Америка и доооонякъде Европа....... Обаче по-голямата част от населението не живее там.....

# 12 857
Споко, добрата Германия после ще им продаде излишъците си на бедните, срещу някой друг договор за инфраструктура.

# 12 858
Споко, добрата Германия после ще им продаде излишъците си на бедните, срещу някой друг договор за инфраструктура.

На Китай, Русия или бившите си колонии?

# 12 859
Е Китай и Русия не са бедни.

# 12 860
  • София
Рибата в морето - ние вадим вече тигана, по стар, нашенски, български обичай.
Според мен, ако и доколкото се докаже, че някои ваксини са слабо ефективни и биха довели до повече усложнения, отколкото, ако ги нямаше въобще, вероятно ще ги -как се казва - ъпдейтнат, подобрят, надградят. Как ще стане? Не знам, с общи усилия, може би пионерите Файзер, Модерна ще помагат, нали целта е така или иначе, чрез ваксини, целият свят да се спаси. Рано или късно, така че.... кво да го умуваме китайската с 50%, Астрата с 60%.
Убеден съм, че и двете до няма и месец ще са с над 95%, а Астрата сигурно ще е още около 29.01.2021 с тая или близка до нея ефективност.

# 12 861
Цитат
Чиста спекулация и не искам да обидя никого: според мен хората след Коледа не са се събирали известно време с други, което обаче са наваксали през първите две седмици на януари. И това ще се отрази на графиката след две седмици. Дано греша, ама надали. Самата графика на новите случаи в България е странна, ако може да се вярва на worldmeters. Ако репродукционното число е над едно, не може един нов случай да е донесъл нула нови.

Според мен се съсредоточаваш в малки детайли и пропускаш да видиш голямата картина. Живота си тече нормално, хората в момента си правят това което са си правили и през целият Декември, след нова година аз не наблюдавам нищо по различно в интензитета на социалният живот на хората че да очаквам изведнъж вируса да тръгне нагоре. Единственото по различно в ежедневието на хората е било по празниците когато са си сменили регулярното ежедневие да си ходят на работа да си вършат нормалните ежедневни неща със събиране на големи групи в затворени пространства по домовете на хората да отпразнуват празниците, засега обаче продължава да не се вижда това в стат. Аз по рано казах че ако до 15 януари не видим нищо съществено да става с епидемията означава че това краткотрайно излизане на хората от нормалният им ритъм на живот и евентуални интензивни контакти по време на празниците може и да не е оказало никакво влияние. Аз продължавам да не виждам в стат. никакво влияние на празниците, ако скоро време не го видим в следващите няколко дни, няма и изобщо да го видим, защото то няма за кога вече да го видим. Следващата значима промяна в живота на хората от въвеждането на мерките която евентуално може да се види в стат. е тръгването на малките деца на у-ще. Там края на Януари евентуално ще видим ефекта на това, за това и ще се изчака за решение за по нататък по мерките, до тогава. Но най значимата промяна изобщо в живота на хората от края на Ноември беше комбинацията затворени заведения + затворени у-ща, изключително печеливша комбинация разклатила сериозно баланса от в полза на вируса в наша полза, и този баланс продължава все още да е в наша полза и вируса да се свива.

# 12 862
Това за 50-60% ефективност на Астра Зенека от официални източници ли е?

# 12 863
  • София
И заслужава ли си за 50-60%  защита, да се поема риска от евентуални бъдещи усложнения от ваксината ?

# 12 864
И заслужава ли си за 50-60%  защита, да се поема риска от евентуални бъдещи усложнения от ваксината ?

Какви са бъдещите усложнения?

Противогрипната ваксина с каква ефективност е?

# 12 865
Нямаше да е проблем това, че АЗ ваксината е евтина, ако беше ефективна и надеждна. Сега се получава точно двукласово ваксиниране. И идеята не е била такава първоначално, напротив имаше старания това да бъде избегнато.

Нещо повече. Ваксинирането масово с полуефективна ваксина(нарочно преувеличавам) е най-бързата писта за появата на immun escape варианти.

Никой не е очаквал, че толкова е капацитета и на AstraZeneca и на Oxford, но все пак да не прибързаме със заключенията. В САЩ тече изпитание с 30 000 души и ще имат възможност да позамажат този резил, който сътвориха, а и да не забравяме, че стандартите на FDA са други, имаше и доста реакции, че този пътуващ цирк няма да мине пред FDA за разлика от Британския регулатор по марулите и селската чест (MHRA). Освен това, ще има доклад и обсъждане на живо, които цял свят ще четат и гледат... виж от EMA не знам дали ще видим нещо освен бюрокрация и мъгла, но тия неща в ЕС си ги знаем..

Въобще не изключвам, ваксината да си е съвсем наред и дори с висока ефикасност, защото това знаем, че е възможно от другите ваксини на тази платформа, просто хората явно нямат опит в такива мащабни изпитания в различни страни и не са успели да налагат и добър контрол. Пак си е срамно, разбира се, на фона та това, че клиничните изпитания на Pfizer/BioNTech и Moderna бяха за 6+, а това на AstraZeneca/Oxfrod за 3= (релси)...

Да не споменавам, че нашите "експерти" облъчват населението по телевизията, че тази ваксина била "стара и изпитана" пък другите "нови и не се знаело знаели се" и те хората си чакат "изпитаната ваксина" на базата на тези общи приказки от празнодумци...

# 12 866
По въпроса за у-щата аз се придържам към една проста и азбучна истина.
Тоест в България няма изследване; имам предвид нито едно, което дори да оборим и в двете посоки. Винаги прилагам и линк към нещото, което ме е накрало да заема някаква позиция. Не съм лекар или математик и така си оформям мнението по непознати за мен теми Relieved А азбучните истини бих могла да оборя с Чехия и Словакия, както вече писах, където случаите се множаха по време на крайните мерки. Включваха се дами и от други страни, дано пак кажат нещо по въпроса. Спомням си, че това се обсъждаше преди време.

Ли Лу, би ли дала конкретика за Чехия?

Ето какво намерих като информация как се разви ситуацията в Чехия от един момент нататък (горе-долу е като аналогия с България в първата част):

Юни месец Чехия празнува победа над вируса след сравнително лека първа вълна и отпуска абсолютно всички мерки.

Към средата на октомври вече са тотално омазани. На 14 октомври, когато страната отчита по 8000-10 000 нови случаи (прави по 30 000 теста на ден), е въведено извънредно положение и наред с други мерки като затваряне на заведения и ресторанти и забрана за обществена консумация на алкохол, са затворени и началните и средни училища до 1 декември (т.е. месец и половина). Някои средни училища и университетите са преминали към дистанционно обучение още на 8 октомври, но само във високорисковите райони. На 14 затварят всички начални и средни училища, детските градини остават отворени.

Следва един месец, в който достигат 15 000 нови случаи, това е по време на локдауна, но за всички е ясно, че мерките започват да дават резултат след един определен момент. Т.е. това, че са затворили ресторанти, заведения и основни, средни училища и университети на 14 октомври, няма как моментално да даде резултат, напротив -  две седмици след въвеждане на извънредното положение, в края на октомври, първите дни ноември достигат пика с близо 16 000 случаи.

След достигнатия пик, много бързо падат до 4000 нови случаи на 14 ноември (т.е. точно един месец след извънредното положение). Поддържат това ниво от 3000-4000 нови дневни случаи (от 30 000 - 40 000 теста на ден) до средата на декември, но разхлабват мерките твърде рано (може и те да са си мислили, че след такава мощна вълна вече са със стаден имунитет ) - още на 3 декември отворят ресторанти, заведения, премахват вечерния час и позволяват събирания до 50 души. Тъкмо да отворят училищата и още в средата на декември отново са се омазали с по 7000 - 8000 нови случаи и втора мощна вълна набира скорост, за да се стигне 7 януари, когато са рапортували най-вискота си дневна цифра от близо 18 000 новозаразени за деня.

Цялата им грешка е, че разхлабват твърде рано и сега, почти веднага след ноемврийската вълна, са във втора подобна вълна, ако не и по-лоша.

Ето им графиката с двете вълни, сложила съм линия кога въвеждат извънредното положение на 14 октомври. но разхлабват мерките при 4000 дневни случаи и много бързо набират мощно за втората вълна.

https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_the_Czech_Republic

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/czech-republic/

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 18:43 от Анонимен

# 12 867
  • в страната на чудесата
Процента от ПСР-ите си е 9,2. Само за протокола и пак с уговорката, че това не са данни.

Понеже много често пишеш, че тестват рутинно медицински персонал да те попитам имаш ли такива данни? И ако да за кое лечебно заведение?
Защото моята информация е различна, а всички заразени колеги, които познавам платиха и плащат тестовете си. С изключение на Пирогов, които го правят за своя сметка.
Не казвам за чия сметка го правят, а че т. нар. частни тестове са и на медицински персонал. Поне тези, които познавам се тестват всяка седмица, а някои и по-често, завиди от специалността. И изобщо нищо не твърдя, казах, че предполагам, съдейки по броя заразени. Щом ги откриват, значи се тестват.
Не съм те разбрала значи. Мислех, че имаш предвид организирано тестване...

# 12 868
Не знам какви са ви притесненията, но пък вече има над 2 милиона човека в UK получили ваксината на Астра.
Ще се види резултата.......

# 12 869
Аз също не знам дали не е по-ефективна, но фактът, че не са успели да си сметнат дозите е доста обезпокояващ. След гафа дойде замазването, което още повече оплеска нещата. За варианта с две пълни дози докладваха 62 процента ефективност....

Но и аз подозирам, че ще ги одобрят, защото много неловко би се получило в Дания и Германия да се ваксинират с БП и Модерна, а в България и Унгария с нищо.

Лейди, моля те, не оставяй с впечатлението, че аз някак злорадствам от случилото се. Напротив, на тази ваксина, страшно много се разчиташе и ако бяха направили каквото се очакваше, в Европа щяхме вече да имаме двуцифрено число ваксинирани. Да не кажа и повече, защото е лесна за производство. Сега чакаме БП и Модерна да преоборудват фармацевтични заводи.

Общи условия

Активация на акаунт