COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 020
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 20 130
Експертни препоръки от МЗ за ваксините при рисковите групи

https://www.mediapool.bg/ekspertni-preporaki-za-vaksinite-sresht … RRH7UN5r51nacRMWk

# 20 131
Не виждам как е възможно да се знае какви ефекти в бъдеще може да има ваксина, която е на няколко месеца. Дали ще има, дали няма да има - времето ще покаже. Същото се отнася и до трайността на естествения имунитет и на този от ваксините. Болестта е нова, ваксините още по-нови и все още не се знае какво се знае.
Това е подвеждащо твърдение. Експертите ясно заявиха - ако има странични ефекти от дадена ваксина те се явяват в 90% от случаите в първите 60 дни след поставянето. Може да кажем в много по-голяма степен, че не са ясни и дълготрайните ефекти от действията на вирусното заболяване в човешкото тяло и за това за предпочитане е човек да се "зарази" с ваксина отколкото с нов вид вирус. За ваксината поне се знае, че е създадена от човек с цел да го предпази.

Това са общи приказки. Няма как да знаеш кое по-вредно без никакви данни. В първите 60 дни се явяват неща, които биха по принцип се проявили в кратък срок. Има други, които няма как да се проявят в такъв кратък период.

Утре като ви предпишат нов вид разрешено лекарство, ще го изпиете ли или ще чакате 5-10 години да видите дългосрочните последствия ?
Ако Ви предложат нов вид вино(одобрено за продажба) ще го опитате ли или ще чакате дългосрочните последици ?
Ако ви липсва ръка и ви предложат нова(одобрена) но направена преди 6 месеца, ще си я сложите ли или пак ще чакате дългосрочните последици ?

Нали затова специалистите тестват и съответните органи одобряват или не.
Ако имате доказателства за някакви дългосрочни проблеми кажете ги. За момента знаем само за разни спекулации, А от друга срана има Long Covid и доста починали.

Примерите Ви са ...... NO COMMENT /особено с виното/ Simple Smile

# 20 132
СНН разкрили съдържанието на договора между Астра Зенека и Обед. кралство.

Договорът е същият като сключеният с Ев. съюз и датиран ЕДИН ДЕН преди този на Ев. съюз, 28 август. Условията на доставка са същите като при Ев. съюз: best reasonable efforts.

Link:https://edition.cnn.com/2021/02/17/europe/uk-astrazeneca-vaccine-contract-details-intl/index.html

Ммм....да.

Така и не можах да разбера защо беше/е този скандал, при положение, че ЕС не "харесва" тази ваксина....
Къде пише официално  че ЕС  не харесва  "тая" ваксина?

Какво по-официално от това, че водещите държави в ЕС не препоръчват и не прилагат ваксината спрямо приоритетните групи?

Ако се ваксинират хора, млади, здрави, преминаващи през заболяването леко, а застрашените хора, които пълнят болниците и смъртните статистики остават незащитени - какъв е смисъла от ваксинацията, при положение, че към този етап тя е за лична защита и няма данни да спира разпространението?

И правилно правят. Южна Африка върна ваксините Астра Зенека на Индия, щото не стават за защита на техния вирус. Макар че това не беше широко отразено в английската преса. Да е жив и здрав  the Guardian live coverage!

А, имаше новина,  широко отразена от ББС, че Астрата ограничава разпространението на заразата. Правени били изследвания.

Аз съм с underlying health condition/хронично заболяване и защитата на Астрата от 60% ми е ама мноого ниска! Щото, ако ме докопа тоз мил вирус, ще ми разкаже играта... Но, друга не предлагат и Астрата ще е...

В България снаха ми е с двете дози на Модерна, племенникът е с Пфайзер.

# 20 133
Скрит текст:
Не знам как е за ит компаниите, но при големите търговски вериги, ако се разболее касиер, вероятността за смяна е по- лесна, сравнено с да кажем Ел. или телекомуникационна инфраструктура. Това вероятно имат предвид, като са ги сложили 3 фаза. В тези фирми персоналът е изтискан на минимум, и едва ли бързо ще намерят заместник, ако ни спре интернета, мобилната станция, елзахранване, а хората са болни.

Не се притеснявайте, и на персоналът от големите търговски вериги им е предложено да ги ваксинират с АЗ. Мой много близък роднина работи в такава. Смятайте от приоритетните групи колко са желаещите за ваксинация...
А аз изобщо не се притеснявам. Искам да имам постоянно ток, вода, интернет. А и кога ще мога аз да се ваксинирам.

# 20 134
Не става дума да се настройваме срещу този или онзи сектор, не са виновни хората от даден сектор, че им се предлага ваксина. Става дума за това, че (не)управлението на пандемията в България за пореден път е потресаващо лошо, направо брутално. Не стига, че осигуриха най-малко ваксини в Европа, които да дойдат бързо, но и малкото, които пристигат ги раздават на хора, които не са от рисковите групи, а пък рисковите група са определили да ги ваксинират почти последни.
Ами не, това да си на първо място по надвишена смъртност за 2020 г. в света не е въпрос на случайност.

# 20 135
Ми аз не мисля, че възрастните ще останат без ваксина. Нали все пак всяка седмица идват някакви бройки иРНК. Да не мислите, че тях ще ги сложат на ИТ-тата? Поне за фирмата, която аз знам ваксината е АЗ и няма да имат опция за друг вид нито сега, нито после.
Надявам се, че избор ще има есента, за който ще прави реваксинация.

# 20 136
прочетох една-две от препоръките, които са пуснали от МЗ, набързо да кажа, за хората, които са на перорални антикоагуланти /заради прекаран Ковид, или заради други тромботични проблеми/, като Ксарелто, Прадакса, Еликвис - няма проблем да се ваксинират, без да си променят дозата от лекарството

# 20 137
И хранителната индустрия са пуснали списъци за ваксинация Simple Smile
Месо, млеко-асоциациите...

# 20 138
https://www.msn.com/nl-be/gezondheid/medisch/nieuwe-neusspray-bi … 1Kg?ocid=msedgntp

"Новият спрей за нос ви предлага защита срещу корона вируса за 24 часа"

Изследователите са разработили назален спрей, който временно блокира разпространението на COVID-19 сред поровете. Те се надяват, че формулировката може да има същия ефект върху хората. „Това лекарство може да се използва по време на пътувания, концерти или фестивали“, казаха изследователите.

Поровете са полезни за тестване с COVID-19, тъй като абсорбират вируса доста лесно и се подлагат както на директен контакт, така и на въздушно предаване. Поровете, подобни на хората, също генерират антитела срещу вируса, но показват ограничени клинични признаци.

Вирусен инхибитор
Разработеният назален спрей съдържа вещество, което действа като инхибитор на вируса и предотвратява проникването на корона вирус в тялото ви през носа. В резултат на това вирусът няма шанс да се размножава, според нидерландския вирусолог Рик де Суарт, участвал в изследването.

Лекарството е стабилно, безвредно и не е необходимо да се държи в хладилник, казват изследователите. „Следователно бихте могли да се предпазите от съквартиранти, които са заразени, или можете безопасно да посетите вашите заразени родители“, каза вирусологът Рори де Фриз в Algemeen Dagblad. „Може да се използва и за допълнителна защита по време на пътувания, концерти или фестивали.“

„Нашият антивирусен агент предотвратява инфекцията, но е ефективен за не повече от един ден“, обяснява де Врис. С други думи, той не е подходящ за дългосрочна защита на голяма част от световното население.

Дори и след инфекция?

Понастоящем сътрудниците изучават ефективността на спрея като терапевтично лечение за вече заразени субекти, както и способността му да се бори с други щамове и вируси. Също така ще отнеме поне няколко месеца, преди спреят да бъде в продажба. Дали ще се предлага в супермаркета или при фармацевта, все още предстои да се реши.

Изследването е проведено от докторант Судипта Бисвас, ключови фигури от Медицинския център на Колумбийския университет в Ирвинг, Медицинския център Еразъм в Ротердам, Университета в Кампания в Италия и Университета на Уисконсин.

# 20 139
Гледам публикаьия на на А1 с Мутафчийски, ама не смея да я пусна. Дано се задържи Joy

# 20 140
Под 10% от българите искат да се ваксинират веднага, половината никога.

https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2021/02/18/4176339_pod_10_ot_bulga … ksinirat_vednaga/

Не ми звучи като бой за ваксини... Но пък обяснява защо викат този и онзи за ваксина, без да са в приоритетни групи.

А, да, още нещо. Броят на пациентите с корона в болниците в Германия е надценен. 30% от тези, които се водят лежащи в болница заради корона, всъщност не са в болницата заради ковид. Случайно са тествали позитивно. Въпреки това РКИ ги води като хоспитализирани заради корона. Тоест се водят с тежко протичане на ковид. А всъщност истината е съвсем друга.

https://www.focus.de/gesundheit/news/hohe-zahl-an-doppeldiagnose … _id_12994057.html

# 20 141
А, да, още нещо. Броят на пациентите с корона в болниците в Германия е надценен. 30% от тези, които се водят лежащи в болница заради корона, всъщност не са в болницата заради ковид. Случайно са тествали позитивно. Въпреки това РКИ ги води като хоспитализирани заради корона. Тоест се водят с тежко протичане на ковид. А всъщност истината е съвсем друга.

https://www.focus.de/gesundheit/news/hohe-zahl-an-doppeldiagnose … _id_12994057.html
Габи, това 30% е много. Как така случайно са се тествали? Преди да ги приемат в болницата не са ли тествали за ковид? Това може само да означава, че най вече се заразяват в болницата.

# 20 142
Скрит текст:

Габи, това 30% е много. Как така случайно са се тествали? Преди да ги приемат в болницата не са ли тествали за ковид?Това може само да означава, че най вече се заразяват в болницата.

Обикновено при приема се тестват. Но си зависи от клиниката(не от болничното заведение, а от клиниката). Това го установих тези дни. Например в кардиологията им правят тест, но в урологията не. И после става интересно.

# 20 143
Нали писаха за едно момче в продължителна кома заради катастрофа. В Англия ако не се лъжа.
Докато лежи в кома 2 пъти се заразява и изкарва Ковид.
Направо чудничко.

# 20 144
Коя друга държава ваксинира възрастните и хронично болните последни, посочете ми такава? Интересува ме цивилизована държава.

В Швеция ваксинацията върви точно в обратен ред, писала съм и преди. Сравнително млад и здрав човек, независимо от професията (освен ако не е медицински персонал, работи в хоспис или домашните грижи), е невъзможно да се докопа до ваксина преди да се ваксинират първите три фази. За хората над 65 години само и единствено ваксинация с Pfizer и Moderna, защото са най-рискови за тежко разболяване и смърт, и съответно се нуждаят от най-ефективните ваксини.

Тук още сме на първа фаза, в която влизат към 600 000 души - 82 000 резиденти от хосписите, 150 000 потребители на домашни грижи, 220 000 персонал, който обслужва горните две групи и около 120 000 души, които живеят с някого, който получава домашни грижи.

До момента Швеция е получила 691 515 дози, използвала е 553 243 дози, с които са ваксинирани 384 401 човека с една доза и 168 842 с две дози.

Според координатора по ваксинацията половината от населението ще бъде ваксинирано с ваксината на Pfizer, а останалата половина с ваксините на АЗ и Модерна

Скрит текст:
Фаза 1
В първата фаза, започнала в края на декември 2020 г., тези, които живеят в специални жилища за възрастни хора или имат домашни грижи съгласно Закона за социалните услуги, персонал, работещ в близост до тези хора, и възрастни, живеещи с някой, принадлежащ към тази рискова група са ваксинирани.

Фаза 2
Втората фаза включва следните рискови групи (ваксинацията ще върви паралелно):

- хора на 65 и повече години, от които най-възрастните са ваксинирани първи
- хора, които са претърпели трансплантация на костен мозък или други органи през последните 12 месеца и техните домакински контакти
- хора с диализно лечение и техните домакински контакти
- лица, които са навършили 18 години и попадат под Закона (1993: 387) за подкрепа и услуги за определени хора с увреждания (LSS)
- лица, които са навършили 18 години и имат решение за обезщетение за помощ съгласно Кодекса за социално осигуряване. Първо се предлага ваксинация на най-възрастните.
- здравен и медицински персонал, който работи в тясно сътрудничество с пациенти

Фаза 3
Третата фаза включва следните рискови групи:

- Лица на възраст 60-64 години със заболяване или състояние, което включва повишаване на риска от тежко заболяване и евентуално смърт вследствие covid-19 (съгласно списъка по-долу)
- лица на възраст 60–64 години
- лица на възраст 18-59 години със заболяване или състояние, което включва повишаване на риска от тежко заболяване и евентуално смърт вследствие covid-19  (съгласно списъка по-долу)
- лица със състояния, които затрудняват спазването на съвети относно мерките за контрол на инфекцията. Това се отнася за хора на възраст 18-59 години с деменция и когнитивни или умствени увреждания. Това се отнася и за хора, които живеят в социално уязвими ситуации, като бездомни или без документи.
- Болести или състояния, които включват повишен риск от тежък covid-19:

Списък:
- Хронични сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт и хипертония
- Хронично белодробно заболяване като ХОББ и тежка и нестабилна астма
- Други състояния, водещи до нарушена белодробна функция или нарушена кашлица и застой на секрецията (напр. Екстремно затлъстяване, нервно-мускулни заболявания или множество увреждания)
- хронична чернодробна или бъбречна недостатъчност
- диабет тип 1 и тип 2
- състояния, които включват силно отслабена имунна система поради заболяване или лечение
- Синдром на Даун.

Фаза 4
Четвъртата и последна фаза включва хора на 18 и повече години, които не са били приоритизирани в предишни фази.

Общи условия

Активация на акаунт