COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 116 585
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 20 835
  • на пъпа на Златията
Ваксините са минали всички необходими проучвания с които да бъдат одобрени, че и отгоре. Това че стана бързо е повод за радост и гордост, а не за съмнение. Първо поради огромния интерес се наляха много пари, които са необходими за проучванията и второ имаше къде да се тестват и това да стане бързо, заради самата пандемия.
Много често се правят сравнения с други ваксини, например ебола, но първо там интересът е много по-малък и съответно е трудно да си осигури финансиране и второ ебола се появява от време на време и то в региони, в които е по-трудно да се организират проучвания.

Досега вече има поставени около 200 милиона дози ваксини срещу ковид.

Не прочетох последните страници че е настъпила еуфория.
Така е.  Но си има хора дето все са Тома Неверни.
Това че са изпитани на 1000 човека . обаче не значи че всичко ще е по мед и масло.Като при всяка друга ваксина разбира се . Човекът е оцелял защото е много разнообразен.
Споомням си че при поставянето на някаква ваксина  преди 30-тина години  един човек  получи засягане на бъбреците. Медицината тогава рядко правеше  трансплантации и човекът си отиде  млад на 40 г. Спомням  си и като дете ми правиха някаква  ваксина и трябваше мястото да се зачерви , но при мен не стана , че ми повтаряха ваксината .

Това за прилагане  на  различни ваксини  при първо и второ ваксиниране и следствието е по добра имунна защита  го четох още преди 15-тина дни . Сигурно са  изследвали  този метод след като се появи  УК  вариант на вируса.
Някъде в новините от днес мисля че Министъра на образованието се изказа . че при проучване  сред учителите . всички били  за ваксинирането , пък не искали да се ваксинират .Министърът май е ядосан от последните данни в училищата и заглавието беше нещо от рода. Щом учителите не искат да се ваксинират никакво присъствено обучение. Излизат ДО. .С една дума   намек  хайде в къщи  а пък има доста хора дето искат  да са учители и да спазват указанията .
А колкото до старите хора съм сигурна че ще се  ваксинират.Само че трябва да изберат време когато придружаващите  ги болежки не ги тормозят.
А младите нека не се ваксинират и да боледуват и да си носят  последствията. Не стига че  работят  на "минимална ставка " и не плащат  необходимото за здравето си , ами и обществото  да им бере грижата. 
Аз предлагам да  тръгва електронната система и тарикатите да си чакат реда.

# 20 836
  • Другата България
С малко хумор и намигване,  обобщение за ваксинацията вчера и днес  и тревога за предстоящото.
 https://www.segabg.com/category-observer/vlastta-e-velika-chrez- … shi-vaksiniraneto
Благодаря ти за статията.
Съвсем точно описание на случващото се.
Точно за това говорех и аз.

# 20 837
  • Буркина Фасо
знае ли се от колко време ваксината на АЗ се  прилага? - в световен мащаб

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 22:26 от Не се сърди, човече

# 20 838
  • София
Скрит текст:
Аз така и не разбрах, сега тази фаза в момента с ваксиницията е за хора с хронични проблеми, т.е. да имат доказателство за това + възрастните хора, така ли?
Не. Тази фаза е за тези, които искат да оползотворят ваксините, останали от нежелаещите от първите фази. Най-вече в най-големите градове на България. Нищо, че из страната има един куп малки градчета и селца, в които може би има голям брой желаещи да се ваксинират. Но, понеже пазим бабите вече цяла година, накрая взехме та им откраднахме ваксините.
Нали АЗ не е подходяща за хора над 65 години или това отпадна! По добре да се използва, наистина от по млади хора. За бабите били на село или където и да е, да има от другите ваксини.
Това не значи, че одобрявам този хаос, но никой не ме пита.

А нали беше по-добре нещо отколкото нищо?

Бонго, АЗ се прилага от януари във Великобритания, доколкото си спомням.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 20:48 от АРТЕМИС

# 20 839
  • При семейството си
Мъжът ми се ваксинира днес в Пирогов. Имаше някакви оплаквания, ще видим тази вечер и утре как е. Аз отложих за следващ момент, тъй като имам проблеми, грижи около детето. Родителите ни го изкараха декември.

# 20 840
Видях по-горе даден линк за проверка на лично медицинско досие с ел.подпис, но това не е единствена възможност - може и с ПИК на НАП.
https://pis.nhif.bg/main/

това е старото здравно досие, в него мисля, че не се отразяват сегашните имунизации, но ще проверя малко по-късно

проверих, наистина не се виждат там имунизациите, има ги само в новото досие, което се достъпва единствено с електронен подпис

# 20 841
  • София
знае ли се от колко време ваксината на АЗ се  прилага? - в световен мащаб
Да, знае се - от декември 2020, първо в Англия. Защо?

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 22:25 от Не се сърди, човече

# 20 842
Кунчев спомена, че АЗ дава много добри резултати при ваксинирането на възрастни хора във Великобритания.
Мъжът ми и свекърва ми утре ще ходят да се ваксинират. Последната обаче се нуждаеше от убеждаване. Първоначално се заинати, че си иска да се ваксинира при ОПЛ.
И аз бих отишла с тях, но моето ваксиниране по график е за понеделник и съм поела ангажимент.

# 20 843
  • Буркина Фасо
Да, знае се - от декември 2020, първо в Англия. Защо?
писах го по повод на поста на съфорумка - "Когато са били разрешени дванадесет седмици между дозите, е установено, че защитният ефект е 81 процента. Когато втората инжекция е приложена само след шест седмици, е доказано, че ефектът е 55 процента."
при положение, че от декември до сега са минали 2 месеца (8 СЕДМИЦИ) как са стигнали до този извод за 12 седмици?

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 22:27 от Не се сърди, човече

# 20 844
  • София
Бонго, първа, втора и трета фаза (в трета участват 40 хиляди доброволци) са правени в периода април-юни 2020.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 22:31 от Не се сърди, човече

# 20 845
  • Буркина Фасо

]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[ ], първа, втора и трета фаза (в трета участват 40 хиляди доброволци) са правени в периода април-юни 2020.
ако отговаряш на този де Smiley

значи ли , че тогава не са правили тестове в/у бременни и възрастни ? и по какви съображения половин свят се въздържат от употребата на АЗ ?

# 20 846
На непрекъснатия поток на едни и същи въпроси за ваксинациите за Ковид и противоречивите мнения на личните лекари, правя кратко и ясно уточнение:
1. Няма никакъв проблем да се ваксинирате след прекаран Ковид. Проучванията показват добра защита до около 3-и месец  след инфекция, можете обаче спокойно да се ваксинирате преди или след този период. Това само ще подсили имунитета Ви и няма никакъв негативен ефект.
2. Алергиите и автоимунните заболявания НЕ СА противопоказание за ваксиниране. Изключение са алергиите към други ваксини, към латекс (в тапите на шишенцата има следи), както и доказани алергии към съставките. Хашимото, уртикария и пр. не са противопоказания.
3. Сърдечни болести, астма, диабет не са противопоказания. Единствено противосъсирващи медикаменти изискват по-малка игла при инжекцията и хубаво натискане, за да не се получи кръвоизлив.
4. След ваксинация може да има температура, треска, болки по мускулите за 24-48 часа. Нищо страшно, ще го преживеете, аспирин и парацетамол може да нямат особен ефект.
5. Нито една от ваксините няма да увреди способността ви да имате деца. Всяко различно становище и препоръка да се чака 6 месеца преди ваксинация не се базира на никакви факти и е откровена глупост. По време на бременност няма никакви данни за вреден ефект на която и да е ваксина, само поради предпазливост се препроъчва да се пропуснат първите 3 месеца. Бременните са рискова група, която има много по-висока смъртност от останалите хора при Ковид инфекция.
6. Ваксината Спутник не е разрешена в България, не е по-сигурна от другите и няма никакъв шанс скоро да е налична. Вината не е на ЕС.
7. Въпреки че е малко по-малко ефективна, ваксината на АстраЗенека е отлична и ако нямаше РНК ваксини, щеше да е хит.
8. Ивермектин не е алтернатива на ваксинацията и е вятър и мъгла. Спестете си парите. Този пост обаче няма за цел да коментира ивермектин в детайл.
Препоръката за поставяне на всяка ваксина са ясни - липса на активна инфекция, на висока температура и принципно друго тежко активно заболяване. Ако сте с пневмония и 39 градуса, не си слагате ваксина, защото това ще влоши и без това високата температура и влошеното общо състояние. Ако сте с току-що настъпил инсулт и сте в реанимация, също - не искате треска и мускулни болки на фона на тежко общо състояние. Ако сте с тежко автоимунно заболяване с висока активност (не уртикария, сенна хрема или Хашимото, които са неприятни, но не и наистина тежки) с данни за силно дисбалансирана имунна система в момента (което ще се установи от лекар-специалист), можете да изчакате да се нормализирате и след това да се ваксинирате. Отправям молба към колегите да престанат с импровизациите и съчиненията по слухове и непроверени източници, ако не знаете, не си измисляйте.

Д-р Аспарух Илиев

https://www.facebook.com/asparouh.iliev/posts/10160685663173146

# 20 847
Имам една питанка,  нямам време да изчитам всичко. Последно преболедувалите има ли смисъл да се ваксинираме ? Бих се обадила на ЛЛ, но сега не е момента да и задавам такива въпроси.

# 20 848
  • Буркина Фасо
Имам една питанка,  нямам време да изчитам всичко. Последно преболедувалите има ли смисъл да се ваксинираме ? Бих се обадила на ЛЛ, но сега не е момента да и задавам такива въпроси.
не.
имаш по-добра защита от ваксината.

# 20 849
  • София

]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[ ], първа, втора и трета фаза (в трета участват 40 хиляди доброволци) са правени в периода април-юни 2020.
ако отговаряш на този де Smiley

значи ли , че тогава не са правили тестове в/у бременни и възрастни ? и по какви съображения половин свят се въздържат от употребата на АЗ ?

Твърде малко лица над 55 г. дори, са участвали (мисля 50 човека), така че - в момента разширяват кръга и тестват точно тези лица. Данните и преди са, не че не действа или, че е опасна за тях, а че ...няма достатъчно данни. ЕМА (европейката агенция за лекарства) кратко и ясно одобри ваксината за лица над 18 г.
За бременни - в момента провеждат тестване, няма достатъчно данни там.

Съображенията - в ЮАР, заради местния щам, в друг държави не се отказват, просто - засега - я прилагат на лица под 55 г.

Апропо, по данни от познат лекар, антителата след ваксина в пъти, в много пъти надвишават тези много антитела, които обичайно има някой тежко преболедувал човек.

Общи условия

Активация на акаунт