COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 439
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 210
Съчувствам на тези, чиито възрастни роднини са повлияни от пропагандата, която се лее в България, а тя никак не е малка. Моят татко за щастие изобщо не се е налагало да го убеждавам, а и той по принцип много ме слуша и ми се доверява за такива неща. Вчера като му се обадих и му казах тръгвай, изобщо не е питал какво, що, веднага отиде, после беше доволен и вика ти добре, че четеш в интернет. Joy Така че още веднъж благодаря на хората, които споделяха вчера, всичко мина много гладко.

# 21 211
  • София
Ами аз писах по-напред в темата.
На моят мъж, след тази ваксина му се наложи да си вземе болничен.
Не е виновна ваксината, а имунната система на мъжа ти просто е реагирала така. Всичко е индивидуално. При тебе може да няма никакви неприятни реакции например.

И с вируса така.

# 21 212
Скрит текст:
А на колко време трябва да се поставя ваксина за целогодишна защита?
Говорих вече с онколозите в Сити клиник, категорично против са. Не се знаело какви късни ефекти можело да има при онкоболни хора. Още малко ще помисля.

Не знаят, но участниците в най-първите проучвания все още демонстрират добър имунитет и се надяват на поне година-две.
Аз го разбрах в смисъл, че лекарите на Лейди се съмняват за късни последици върху здравето на онкоболните пациенти. Имунният отговор е отделна тема.
     Лейди, сега ме хвърли в размисъл. Ще разпитам и аз моите лекари.

# 21 213
  • София
Драматизация, защото много обичаме да се плюем и все да сме на дъното, друга позиция не ни е обичайна. Досега беше хейт към хората, които смятат, че не е нужно да се ваксинират, сега хейт към ваксиниралите се, щото пререждали възрастните хора.
Нищо подобно. Всеки е длъжен да пази себе си щом може. Излишни саможертви няма да спасят света. Просто казвам, че моралните въпроси са отделно. Това управление не е избрано от нищото, а от хората. Поне тръгнаха ваксинациите, което е добре. Не знам защо търсиш под вола теле в моите коментари.

# 21 214
Боледувах от Ковид в началото на декември. В средата на януари антителата ми бяха 130 при  норма над 15.
Не ми е ясно при какво ниво на антитела е удачно да се ваксинирам или да чакам напълно  да изчезнат.
Тези дни ми се налага да посетя лаборатория за други изследвания и щв пусна и за антитела, любопитна съм как се променят три месеца след боледуване.

# 21 215
  • София
Аз продължавам да се чудя дали месец след прекаран Ковид да бързам с ваксинацията...Има възможност от работата да ни поставят файзер тия дни.Дали да пропусна тази кампания и дали ще  имам достъп до същата след няколко месеца? И плюсовете като свободно движение или отпадане на карантина никой не коментира дали ще се случат... Освен утре да ида да си пусна антитела, та поне да зная колко  са като количество. А за колко време биха ми били достатъчни- отново никой не може да каже...

# 21 216
Моята майка със сигурност иска ваксина.
Да видим как ще я сложим, че тя на опашки пред РЗИ не може да чака.
Дано ЛЛ, нейната, да слага, че силно се съмнявам.

Артемис, след нощна съм и сега прочетох, че антителата са след ваксина.
Че то и след боледуване не става бързо, чак след месец и половина е горе-долу реално количеството.

# 21 217
Иван Рилски са качили снимки, има опашка и в момента, и ще работят и през нощта
Свекървата щяла там да ходи, уж за по спокойно, но явно не само тя така е решила

# 21 218
Накрая, като нищо може да станем модел за Европа с тези зелени коридори 😁
До тук това излезе най-правилното решение - могат спокойно да взимат пример от нас Simple Smile

# 21 219
Абе и аз мислех, че в Ив. Рилски като е денонощен и няма да има хора, ама явно не е така. Трябва да изчакаме няколко дни да се източат повечето желаещи. Мислех утре сутринта да отида, но е делник и ще ваксинират групите по списък, а след обяд ама не са казали от колко ще е свободна ваксинация. И се надявам моят ЛЛ да вземе да се активизира най-сетне, че от един месец съм записана при него.

# 21 220
Няколко думи за антителата и имунитета като цяло, за да си припомним някои неща, че мина време откакто си ги говорихме и няколко думи за тестовете, защото е важно.

Антителата могат да бъдат най-общо свързващи (binding) и неутрализиращи (neutralizing), като вторите предотвратяват инфектирането на клетките и се смята, че се задържат най-дълго в тялото, като след някакъв първоначален спад се стабилизират за 6-7-8-9... месеца. Това е и един от основните аспекти в публикациите за продължителността на имунитета, които съм поствал.

Връщам се на тази тема, защото тестовете, с които се установява титъра на неутрализиращите антитела се наричат VNT (virus neutralization test) и ги има по лабораториите от известно време, това са тестовете, с които се следи състоянието на имунитета във времето както след преболедуваме така и след ваксиниране. Всякакви други тестове за общи антитела се използват предимно с диaгностични цели и нямат ясно установена корелация с нивото на защита.   

Това е една подходяща статия по въпроса с хубави картинки за илюстрация на поведението на антителата във времето:

Stable neutralizing antibody levels six months after mild and severe COVID-19 episode
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666634021000350

На графиката са дадени титрите на различните антителата на една малка извадка от хора проследени до 6 месеца, като първите три графики (RDB, S2, NP), които вървят надолу (осреднената оранжевата линия) са на свързващите антитела, а на четвъртата картинка са неутрализиращите антитела (NAbs), които са относително по-постоянни във времето.

Това са графики на цялата извадка, където се вижда как се променят титрите на неутрализиращите антитела с времето при тежко (тъмно синьо) и леко/безсимптомно (светло синьо) протичане на заболяването, но все пак има и някакъв (хипотетичен засега) праг на ефективност и ако титърът падне под него в някакъв момент във времето трябва да има бърза клетъчна реакция при евентуално инфектиране, с което се връщаме на предишният ми пост за имунологичната памет.

И тук стигаме до често задавания въпрос за имунитета от преболедуване срещу имунитета от ваксиниране?

Както вече знаем и се вижда и от последната графика имунитета при коронавирусите е много хетерогенен и зависи до голяма степен от начин на протичане като тежко изкаралите го обикновено имат много по-силен имунитет. Ваксините, от друга страна създават много по-хомогенен имунитет обикновено доста по-силен от този на тежко изкаралите вируса, което го има като данни от клиничните изпитвания (по света има и ваксини с по-слаби резултати, но тежи планирани за ЕС засега не са такива).

До този момент може да кажем, че повторните заразявания бяха сравнително редки да кажем някъде 0.1% от всички случаи примерно (няма точна статистика, защото е трудно установяването, не го цитирайте този процент), което обаче може да се промени с разпространението на нови варианти. За сравнение при ендемичните коронавируси (HCoV-229E, NCoV-NL63, HCoV-OC43), които за удобство наричаме "настинки" и с които си живеем е установено, че повторните инфекции са между 4 и 21%, което може да се случи по няколко пъти в рамките на 6 месеца. Именно този хетерогенен имунитет е причината да се дават съвети от някои здравните органи по света за ваксиниране примерно 3 месеца след изкаран Ковид-19, което се смята за някакъв период, в които риска от повторни инфекции е минимален.

Разбира се, изкаралите вируса могат да си направят и един тест за неутрализиращи антитела, който със сигурност ще хвърли поне някаква светлина по въпроса. С времето ще се натрупат и повече данни какъв титър се смята за защитен и резултатите ще станат малко по-смислени в сравнение с настоящия хаос от всякакви тестове, чиито резултати не могат да се сравняват поради липса на всякакви стандарти.

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 22:05 от Adventurer

# 21 221
  • София
До тук това излезе най-правилното решение - могат спокойно да взимат пример от нас Simple Smile
Преди две седмици Франция, които се справят зле, имаха три пъти повече ваксинирани на глава от населението от нас. Освен до трибунал в Хага, не виждам до какво друго ще достигнем. Иначе сподемям всеобщата радост, че хора, които не сме в никакви групи, камо ли приоритетни, ще се вакксинираме. Не споря за това.

# 21 222
Бояна, просто ние много закъсняхме. А и приоритетните групи с тяхното неявяване постъпиха доста безотговорно, и те забавиха процеса. Дано да успеем малко да наваксаме, виждам, че се опитват да форсират, включват и Бърза помощ в процеса, те горките като че ли си нямат друга работа и те.... Но за мен Щабът по ваксинирането не си върши работата хич. Само този младият шеф на ИАЛ ми е по-симпатичен, другите като съм ги слушала, отбиват номера. Говорителката - забравих й името как надменно казваше, че "не може в България да ваксинираме всеки дошъл и на полето" като и даваха за пример Щатите и стадионите в които става ваксинацията. Ето ти сега дали не може, всичко може. Оказа се, че и софтуерът на ЛЛ не пречи на ваксинацията, противно на това, което твърдяха в началото. Дано така да продължи....

# 21 223

В останалите западни държави също ваксинацията си върви с пълна сила, само че ваксинират по приоритетните фази. Швеция прави между 20 000-35 000 ваксинации на ден, но бързо свършват дозите и затова подготвените помещения за масова ваксинация все още седят и чакат празни, защото доставките все още са ограничени до 170 000 дози на седмица.

# 21 224
Във Франция ваксинират 20-30 годишните.
Не вярвам.
Те може да си ваксинират колкото си искат пенсионери, защото техните пенсионери не им се изпускат пенсиите по 2 хиляди евро и круизите които чакат с нетърпение. Нашите пенсионери с по 200 евро пенсии, не бързат с ваксините, защото нито самолети ползват, нито круизи ползват, а за там ще им трябват ваксинационни паспорти.
Всички ваксинирани от форума трябва да се замислят, че са сред първите в света за възрастта си, които са получили ваксина.

Общи условия

Активация на акаунт